Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΟΤΣΥΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των κατοίκων των μεγάλων πόλεων για τους πράσινους χώρους. Αρχίζει να γίνεται συνείδηση σε όλους μας ότι οι χώροι αυτοί συμβάλλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας και ταυτόχρονα αποτελούν καταφύγιο για την άγρια ζωή μέσα στις πόλεις[1].

Με σκοπό να στρέψουμε όλοι για λίγα λεπτά την προσοχή μας στη φύση που μας περιβάλλει, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η ΑΝΙΜΑ προσκαλούν τους κατοίκους της Αττικής να παρατηρήσουν, να ακούσουν και να καταγράψουν την παρουσία των κοτσυφιών στις γειτονιές τους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Καταγραφής Κοτσυφιών στην Αθήνα, για δεύτερη συνεχή χρονιά!

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε πιλοτικά για πρώτη φορά το Μάιο και τον Ιούνιο του 2010. Κατά τους δύο αυτούς μήνες έγιναν 395 καταγραφές και παρατηρήθηκαν συνολικά 2100 κοτσύφια[2].

Η παρουσία των κοτσυφιών στην πόλη αποτελεί δείκτη ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος ενώ παράλληλα το Κοτσύφι είναι ένα από τα πλέον κοινά και αναγνωρίσιμα είδη, που έχει προσαρμοστεί αρκετά καλά στο αστικό περιβάλλον και θα μπορούσε μάλιστα να χαρακτηριστεί ως είδος «εμβληματικό» της επιβίωσης της φύσης στον αστικό χώρο.

Η εύκολη αναγνωρισιμότητά του, η κοινωνικότητα και η φλυαρία του, κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του ενώ παράλληλα το καθιστούν ιδανικό είδος για να παρατηρηθεί και να καταγραφεί από τους κατοίκους της πόλης. Οι καταγραφές γίνονται Μάρτιο έως Ιούνιο, περίοδο αναπαραγωγής των κοτσυφιών έτσι ώστε να επιτρέψουν τη μαζική συγκέντρωση πληροφοριών για τα πουλιά του αστικού χώρου.

Ο στόχος μας είναι διπλός: προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να συνειδητοποιήσουν την ομορφιά και αξία της φύσης που αγωνίζεται να επιβιώσει γύρω μας καθώς και τη συνεισφορά χαρακτηριστικών στοιχείων της, όπως η παρουσία των κοτσυφιών αλλά και των αστικών βιοτόπων που τα φιλοξενούν, στην ποιότητα της ζωής μας. Παράλληλα, επιδιώκουμε με την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων της πόλης να παρατηρήσουμε τα πουλιά που ζουν δίπλα μας καθώς και να συλλέξουμε πληροφορίες για την κατανομή του είδους στον αστικό χώρο.

Τα αρσενικά κοτσύφια έχουν αρχίσει να κελαηδούν στις γειτονιές της Αθήνας, ενώ ο πρώτος ορφανός νεοσσός έφτασε ήδη στο Σταθμό Α' Βοηθειών της ΑΝΙΜΑ3. Η φετινή αναπαραγωγική περίοδος έχει ξεκινήσει και μαζί ξεκινάει από την 1η Μαρτίου και το Πρόγραμμα!

Εσείς πόσο καλά γνωρίζετε τους φτερωτούς σας γείτονες; Πάρτε και εσείς μέρος στο Πρόγραμμα Καταγραφής Κοτσυφιών!

Έχετε ένα Κοτσύφι γείτονα; Καταγράψτε το, συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρείτε εδώ.


Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας



Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ελίνα Σαράντου, Υπ. Τύπου και Επικοινωνίας, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: 210 8228704 & 210 8227937, esarantou@ornithologiki.gr και με τη Μαρία Γανωτή, ΑΝΙΜΑ, 210 9510075, maria.ganoti@gmail.com.

--------------------------------------------------------------------------------

[1] Παράλληλα, και με τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την υποστήριξη και ενίσχυση της βιοποικιλότητας μέσα στο αστικό περιβάλλον, αλλά και την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για τη σημασία και ανάγκη χώρων πρασίνου μέσα στην πόλη, η Ορνιθολογική σχεδίασε και υλοποιεί πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Δίκτυο Αδόμητων Χώρων για τα Πουλιά και τον Άνθρωπο». Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο μπορείτε να βρείτε εδώ: http://mybirdpark.ornithologiki.gr/
[2] Μπορείτε να βρείτε την αναφορά του Προγράμματος Καταγραφής Κοτσυφιών 2010 εδώ
3 Τον πρώτο νεοσσό στο κέντρο περίθαλψης μπορείτε να τον δείτε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: