Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Άρχισε το "πλιάτσικο" με στόχο τις ελληνικές επιχειρήσεις


Του Γιώργου Κράλογλου
ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR

Κεφάλαια αδιαφανούς προέλευσης, δικηγορικά γραφεία, και ένα κατάλογος με χρέη προβληματικών (βιομηχανικών κυρίως) ελληνικών επιχειρήσεων είναι τα «εργαλεία» που χρησιμοποιούν τα «κοράκια» που κατέφθασαν ήδη στην Ελλάδα για κυριολεκτικό «πλιάτσικο».

Στόχος είναι 300 περίπου προβληματικές επιχειρήσεις του χώρου της μεταποίησης που όμως διαθέτουν ακίνητα σε ιδιαίτερα εμπορεύσιμες περιοχές.

Τα «κοράκια» εμφανίσθηκαν μέσω δικηγορικών γραφείων που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι κεφαλαιούχων που είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν τα χρέη των επιχειρήσεων αυτών από τις Τράπεζες.

Οι Τράπεζες με τη σειρά τους καλοδέχτηκαν τους εκπροσώπους των κεφαλαιούχων και άρχισαν συζητήσεις μαζί τους για όλα τα χρέη που θεωρούν επισφαλή και έχουν περάσει σχεδόν στα αζήτητα...

Στο σημείο αυτό αξίζει να προσεχθούν οι παρακάτω διασταυρωμένες πληροφορίες μου:

- Οι υποψήφιοι αγοραστές χρεών αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν τα χρέη για να συνεχίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά για να τις εκποιήσουν ως ακίνητα.

- Στην περίπτωση που δεν τους ενδιαφέρει η επιχείρηση θα κάνουν πλειστηριασμούς, εκεί όμως που έχουν υπολογίσει ότι θα επιτύχουν τιμήματα με τελικό κέρδος.

- Για τον υπολογισμό και την κατάταξη των 300 περίπου προβληματικών επιχειρήσεων σε ενδιαφέρουσες και μη, χρησιμοποιείται και λογισμικό που αγοράσθηκε τις προηγούμενες ημέρες προς 1 εκατ. ευρώ.

- Οι Τράπεζες σηκώνουν τα χέρια ψηλά στους επιχειρηματίες που προστρέχουν και ζητούν προστασία από τους «αγοραστές χρεών».

- Τα ίδια δικηγορικά γραφεία προτίθενται, σε συνεργασία με τις Τράπεζες, να αναλάβουν και τον ρόλο του «κυνηγού κεφαλών» των οφειλετών που έχουν περάσει ήδη σε μαύρη λίστα.

Οι επιχειρηματίες που αισθάνονται ήδη τον κίνδυνο απώλειας επιχειρήσεων και ατομικών των περιουσιακών στοιχείων απευθύνονται ήδη (σε ομάδες) στις Οργανώσεις που τους εκπροσωπούν και ζητούν να οργανωθούν κινητοποιήσεις και διαβήματα απ΄ ευθείας στον πρωθυπουργό αλλά και στην Τρόικα προβάλλοντας και τα εξής επιχειρήματα:

- Η αγορά χρεών που σημαίνει διάλυση των επιχειρήσεων και εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων για κέρδος θα προσθέσει πάνω από 200.000 ανέργους στις ήδη υπολογισμένες λίστες ανέργων.

- Ο αφανισμός της μεταποίησης του τόπου σε όλα τα επίπεδα και τα μεγέθη θα γίνει μέσα σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα με συνέπειες σοκ για την οικονομία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι περισσότερες από 50 επιχειρήσεις έχουν καταλήξει στην απόφαση να «συνεργαστούν» στην μακάβρια αυτή εξέλιξη προκειμένου να απαλλαγούν από την επιπλοκή προβλημάτων του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: