Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Κατά τα άλλα, κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει θέμα εθνικής προδοσίας



Πετρέλαιο: Ενα δισ. βαρέλια στο Θρακικό Πέλαγος
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους δημοσιογράφους, έκανε επίσης γνωστό ότι σύμφωνα με σεισμικές έρευνες του 1993 και 1997, αλλά και μελέτη της εταιρίας Ρόμπινσον στη λεκάνη του Θρακικού Πελάγους (Πρίνος, περιοχή Καβάλας και ανατολικά της Θράκης – Μπάμπουρας), υπάρχουν κοιτάσματα 1 δισ. βαρέλια πετρελαίου

Ενδιαφέρον για τη διενέργεια ερευνών υδρογονανθράκων σε μία από τις τρεις περιοχές (Πατραϊκός Κόλπος, Δυτικό Κατάκολο και Ιωάννινα) που θα κηρύξει γύρο παραχωρήσεων το ελληνικό Δημόσιο εκδήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «Energean Oil & Gas» (Πρίνος) Μαθιός Ρήγας.


Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους δημοσιογράφους, έκανε επίσης γνωστό ότι σύμφωνα με σεισμικές έρευνες του 1993 και 1997, αλλά και μελέτη της εταιρίας Ρόμπινσον στη λεκάνη του Θρακικού Πελάγους (Πρίνος, περιοχή Καβάλας και ανατολικά της Θράκης – Μπάμπουρας), υπάρχουν κοιτάσματα 1 δισ. βαρέλια πετρελαίου.

Η Energean Oil & Gas ζητά τα δεδομένα αυτά (σεισμικές έρευνες) από το Δημόσιο από το 2009 κι εντούτοις το Δημόσιο δεν τα δίνει επικαλούμενο δυσκολίες στην παράδοσή τους.

Εξάλλου για τις περιοχές αυτές η Energean Oil & Gas είναι σε συμφωνία εξαγοράς του 70% των δικαιωμάτων στο Θρακικό Πέλαγος από την εταιρία που τα είχε, την Κάλφρακ κι ενώ ποσοστό 25% έχουν τα ΕΛ.ΠΕ. Το 5% θα κρατήσει η Κάλφρακ.

Ωστόσο σύμφωνα με την Energean Oil & Gas, αν και τα ΕΛΠΕ είχαν συμφωνήσει σε κοινοπραξία για νέες έρευνες στην περιοχή, εντούτοις μετά από λίγο καιρό αρνήθηκαν, επειδή κρίνουν την Energean ως μη επαρκή σε τεχνογνωσία.

Εξάλλου, η Energean Oil & Gas θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Ε» του Πρίνου όπου σύμφωνα με νέα δεδομένα υπάρχουν 52 εκατ. βαρέλια πετρελαίου εκ των οποίων τα 6 εκατ. είναι απολήψιμα.

Η εταιρία που έχει συμπράξει με την EDISON διαμαρτύρεται επίσης για την καθυστέρηση που επιδεικνύει το υπουργείο Ανάπτυξης στην έγκριση των σχετικών αδειών για την αξιοποίηση της υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 400 εκατ. ευρώ.

Χρ. Κολώνας


Σχόλιο ΑΠ:
  1. Το γνωρίζαμε από το 1993 και το 1997; Και τι κάναμε;
  2. Γιατί δεν κάναμε τίποτα και κλειδώσαμε τις μελέτες μέσα σε συρτάρια;
  3. Με σημερινή τιμή πετρελαίου $ 81 μιλάμε για $ 81 δις ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ. Αν υποθέσουμε αυθαίρετα ότι τα κόστη για την επένδυση θα ανέρχονταν σε $ 10 δις και ότι η ζωή της πετρελαιοπηγής θα ανερχόταν σε 20 έτη, τότε μιλάμε για $ 3,55 δις ετησίως και με σημερινές τιμές συναλλάγματος μιλάμε για € 2,5 δις περίπου.
  4. Ονόματα, διευθύνσεις και πόθεν έσχες όσων ευθύνονται για τη συγκεκριμένη πράξη εσχάτης προδοσίας της πατρίδας μας.
  5. Να έρθει τώρα ο κύριος Μαυρίδης, διευθυντής του capital.gr, να μας πει ποιοί θέλουν την πρόοδο της πατρίδας μας και ποιοί είναι οι γερμανοτσολιάδες που αναφέρει σε χθεσινό του άρθρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: