Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Βοήθεια νεοαστέγων

Όπως έγινε γνωστό θα διατεθούν 400.000 ευρώ στον Δήμο Αθηναίων και άλλες 100.000 ευρώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επιλεγούν υπάρχουσες δομές (κτίρια, ξενοδοχεία κ.ά), όπου θα στεγαστούν οι νεοάστεγοι.


ΠΗΓΗ: Εθνος.gr

--------------------------------------------------------------------------------

Αφού πρώτα αναφέρω ότι € 500.000 είναι ψίχουλα για το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος, θα προτείνω μερικά Εγκαταλελειμμένα κτίρια σε ιδιαίτερα κεντρικά μέρη της Αθήνας, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άμεσα και με χαμηλό κόστος και επιπλέον λόγω και της κεντρικής τους θέσης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πυρήνες ανάπτυξης του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.

Κάθε σκέψη ότι η χρήση αυτών των ακινήτων θα υποβάθμιζε τις γύρω περιοχές είναι απορριπτέα, καθώς αφ' ενός οι συγκεκριμένες περιοχές ήδη έχουν υποβαθμιστεί, αφ' ετέρου, επειδή το θέμα είναι να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας με κάθε δυνατό τρόπο.

1. Το παλιό κτίριο του υπουργείου παιδείας στην οδό Μητροπόλεως, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας.

Τη στιγμή αυτή, το κτίριο είναι άδειο και σφραγισμένο.

Πρόκειται για κτίριο με 7-8 ορόφους εμβαδού άνω των 500 τ.μ. έκαστος. Θα μπορούσε να φιλοξενήσει άνετα 200 άτομα και με λίγο στρίμωγμα 400.


2. Το κτίριο του παλιαιού καταστήματος ρούχων Athenee (Σταδίου και Πεσμαζόγλου)

Τη στιγμή αυτή, το κτίριο είναι άδειο και σφραγισμένο.

Πρόκειται για κτίριο μεγέθους περίπου ίδιου με το πρώτο αναφερθέν κτίριο, στο οποίο άνετα θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν άλλοι 200 με 400 άνθωποι.

3. Ίλιον επί της οδού Σταδίου (απέναντι από το καμμένο κατάστημα της Marfin).

Τη στιγμή αυτή, το κτίριο είναι άδειο και σφραγισμένο.

Πρόκειται για κτίριο φάντασμα εδώ και δεκαετίες, από τότε που το κάποτε κορυφαίο μαγαζί στο είδος του κατέβασε τα ρολλά. Έχει 5-6 ορόφους με εμβαδόν ορόφου που υπερβαίνει τα 200 τ.μ. Θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν άνετα 100 - 200 συνάνθρωποί μας.

4. Hotel Esperia οδός Σταδίου.

Πρόσφατα κλεισμένη επιχείρηση. Το κτίριο δεν θα έχει φθορές. Εκτιμώμενη χωρητικότητα τουλάχιστον 100 200 άτομα.

5. Ξενοδοχείο Ομόνοια στην Ομόνοια, πίσω ακριβώς από το Χόντο.

Οκταόροφο ξενοδοχείο με 200 δωμάτια. Αν δεν κάνω λάθος είναι αρκετά χρόνια που δε λειτουργεί. Θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν 200 με 400 άτομα ίσως και περισσότερα.

6. Παλιό υπουργείο Οικονομίας επί της οδού Αμαλίας.

Τη στιγμή αυτή, το κτίριο είναι άδειο και σφραγισμένο, ενώ έχει και φθορές από την πυρκαγιά.
Με μικρές επεμβάσεις μπορεί να γίνει κατοικίσιμο και να φιλοξενήσει 100 με 200 άτομα.

--------------------------------------------------------------------------------

Και μην ξεχνάτε ότι σε ΟΛΑ τα Super Markets υπάρχει ένα καρότσι που περιμένει να το γεμίσουμε με διάφορα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για αυτούς ακριβώς τους συνανθρώπους μας.

  • Ένα πακέτο αλεύρι με την ταμπέλα του Σκλαβενίτη κάνει € 0,8 και με την ταμπέλα του Βερόπουλου € 0,85.
  • Ένα πακέτο ζάχαρη κάνει € 1.
  • Ένα κουτί γάλα εβαπορέ κάνει € 1
Σε κάθε καταναλωτική επίσκεψή μας μπορούμε να αγοράσουμε έστω από ένα πακέτο αλευράκι και να το βάζουμε στο καρότσι. Αν όλοι μας το κάνουμε αυτό να είσαστε σίγουροι ότι οι άστεγοι συνάνθρωποί μας δε θα πεινάσουν.

--------------------------------------------------------------------------------

Επίσης υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κουβέρτες και χειμωνιάτικα ρούχα. Τη συλλογή τους τις αναλαμβάνει το Ίδρυμα αστέγων (Πειραιώς 35) και η ΜΚΟ Κλίμακα (Κωνσταντινουπόλεως 30, Γκάζι).

Οι πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων στο τηλέφωνο 210-5246515, με την ΜΚΟ Κλίμακα στο τηλέφωνο 210-3410462 ή με το τετραψήφιο 1960.

Δεν υπάρχουν σχόλια: