Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Περί 13ου και 14ου μισθού. Μπακαλίστικοι υπολογισμοί ή μήπως ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ;

Το ΑΕΠ του 2010 ανήλθε σε € 227,3 δις.

Το ΑΕΠ του 2011 αναμένεται να κλείσει στα € 215 δις.

Το Γ΄ τρίμηνο του 2011 επί συνολικού εργατικού δυναμικού 4.957.552, οι εργαζόμενοι ήταν 4.079.286 και οι άνεργοι 878.266

Σύμφωνα με μελέτη της ΓΣΕΕ η συμμετοχή της εργασίας στο ΑΕΠ για το 2011 αναμένεται να ανέλθει σε ποσοστό 60% χονδρικά. Αυτό σημαίνει ότι από τα € 215 δις του ΑΕΠ του 2011 τα € 129 δις. τα βγάζουν οι μισθωτοί εργαζόμενοι, η δε μέση ετήσια αμοιβή τους (των εν εχόντων δουλειά) στα € 26.000.

Κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού σημαίνει μείωση των μισθών κατά 14%.

Μείωση κατά 14% των εισοδημάτων των μισθωτών σημαίνει μείωση του ΑΕΠ κατά € 18 δις.

Μείωση του ΑΕΠ κατά € 18 δίς σημαίνει αυτόματη μείωσή του σε ποσοστό 8,3%. Προσοχή!!! Αυτή η μείωση θα προέλθει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από μία κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και δεν υπολογίζουμε κανέναν άλλον παράγοντα (π.χ. συνεχιζόμενη φορομπηχτική πολιτική), ούτε κάνουμε χρήση και κανενός πολλαπλασιαστή για τις περαιτέρω δυσμενείς συνέπειες αυτής της κατάργησης.

Μείωση του ΑΕΠ κατά 18 δις, σημαίνει ότι το δημόσιο δεν θα εισπράξει φόρους (ας βάλουμε αυθαίρετα έναν συντελεστή της τάξεως του 30%)  € 5,4 δις.

Δε θα μπώ σε άλλους αριθμούς και θα μιλήσω γενικά.

Όταν το 2012 θα έχεις παρουσιάσει ύφεση κατά 8% τουλάχιστον, ποιό θα είναι το ποσοστό του χρέους σου ως προς το ΑΕΠ; Τι επιπλέον μέτρα θα σου ζητηθούν;

Όταν δε θα εισπράξεις € 5,4 δις φόρους, πως θα καλύψεις τις δανειακές υποχρεώσεις σου;

Περιμένετε ότι με μία κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, θα υπάρξει μία τέτοια εκτίναξη της "ανταγωνιστικότητας" της οικονομίας μας, η οποία θα προκαλέσει μία τέτοια αθρόα εισροή κεφαλαίων στην πατρίδα μας, ικανή να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν; Εγώ προσωπικά ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΩ, όπως, ελπίζω, ούτε και οι περισσότεροι από εσάς.

Αυτά λοιπόν φίλοι και φιλενάδες τα λένε οι αριθμοί και κανένας άλλος.

Εν προκειμένω λοιπόν δε μου βγάζετε από το μυαλό ότι υπάρχει τεράστιος δόλος από τη μεριά της τρόικας και της κυβέρνησης και ότι όλα είναι σχεδιασμένα να γίνουν όπως σας έχω περιγράψει στην ανάρτηση με τίτλο "Που πάει το πράγμα". Ευκαιρία για πλιάτσικο έχουν βρεί και τίποτε άλλο. Μία τέτοια απόφαση μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και τίποτε άλλο.

Αυτά και τα χαιρετίσματά μου στους φωστήρες των υπουργείων, των καναλιών και των εφημερίδων.

Υ.Γ.
Επειδή υπάρχει μία διάσταση απόψεων (ή πιό σωστά αριθμών) με τον καλό φίλο cornelsen ο οποίος βασίζεται σε έγγραφο της ΓΓΠΣ το οποίο τελικά μπόρεσα και το εντόπισα (πατήσε εδώ για να το έχετε), ακόμα και αν δεχτούμε ότι η συνεισφορά της μισθωτής εργασίας στο ΑΕΠ είναι € 80 δις (ποσό το οποίο τελικά μάλλον είναι το σωστό - άρα και το δεύτερο αναλυόμενο σενάριο), η μείωση του ΑΕΠ με κατάργηση 13ου και 14ου μισθού θα ανέλθει σε € 11,2 δις (μείωση του ΑΕΠ κατά 5,2%), η δε απώλεια φορολογικών εσόδων θα ανέλθει περίπου σε € 3,3 δις.

Τα νούμερα και στη δεύτερη περίπτωση είναι τραγικά και επαναλαμβάνω ότι δεν λαμβάνονται υπ' όψιν άλλοι παράγοντες ύφεσης, ούτε και η πολλαπλασιαστική (έντονα δυσμενής) επίδραση της περιγραφόμενης κατάργησης μισθών στο ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: