Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Τι μας λέει το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών);



Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών) με τίτλο "Αξιολόγηση της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2010" προβλέπεται απώλεια εσόδων έως €778 εκατ. από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Διαβάστε τη μελέτη από το πρωτότυπο (υπογραφόμενο από τις κ.κ. Eλένη Καδίτη και Ελισάβετ Νίτση - άγνωστο είναι το χρώμα των μαλλιών τους) ακολουθώντας το ακόλουθο Link: http://www.kepe.gr/pdf/Press%20Office/16.%20Press%28gr%29.pdf
Θα δείτε ότι μεταξύ άλλων η συγκεκριμένη μελέτη βγάζει 2 σοβαρά συμπεράσματα:
α) Η μεγαλύτερη απώλεια εσόδων θα προέλθει από τους μισθωτούς, δεδομένου ότι αποτελούν και την πολυπληθέστερη ομάδα, ενώ ακολουθούν οι έμποροι, βιοτέχνες και οι εισοδηματίες και
β) οι ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται, να έχουν τη μικρότερη απόκρυψη εισοδημάτων!

Θα με τρελλάνουν οι κυρίες;



  • Αν δεχτούμε ότι ο μέσος φορολογικός συντελεστής είναι περίπου 30%, τότε μιλάμε ότι θα αποκρύψουμε χοντρικά, εισοδήματα της τάξεως των € 2,5 δίς περίπου, δηλαδή περίπου το 1% του ΑΕΠ του 2009 (εννοείται βέβαια ότι αν ο μέσος φορολογικός συντελεστής είναι μικρότερος, τα μη δηλούμενα εισοδήματα αυξάνονται)!!! Εκτιμώ ότι στις μέρες μας, το ποσόν αυτό δε χωράει εύκολα κάτω από το χαλάκι.

  • Ο Αλέκος λοιπόν είναι ένας μισθωτός, ο οποίος ελπίζει ότι θα βγεί σε σύνταξη στα 65 του και ακούει ότι μάλλον τα 65 χρόνια θα γίνουν 67 (και ποιός άλλος ξέρει που θα φτάσει το όριο συνταξιοδότησης). Ως εκ τούτου δε θέλει να προσφέρει μαύρη εργασία σε κανέναν εργοδότη. Με ποιόν τρόπο μπορεί ο φίλος μου αυτός να αποκρύψει εισοδήματα; Πιστεύετε ότι το αφεντικό θα κάνει πλάτες στον Αλέκο και θα του δώσει το χαρτί που ο φίλος μας υποβάλλει στην εφορία κάθε χρόνο με μισθούς μικρότερους απ' όσα παίρνει ο Αλέκος; Θέλετε να μου πείτε ότι ο επιχειρηματίας ο οποίος δηλώνει Χ έσοδα θα πάει - επειδή αγαπάει πολύ τον αφοσιωμένο υπάλληλό του - και θα δηλώσει μικρότερα έξοδα μισθοδοσίας, ΑΡΑ θα δηλώσει μεγαλύτερα κέρδη, ΑΡΑ θα πληρώσει περισσότερο φόρο εισοδήματος;;; Οτι υπάρχουν καλοί άνθρωποι στην τάξη των εργοδοτών δεν το αμφισβητώ. Πόσοι όμως είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο στην παρούσα συγκυρία; Μάλλον κανένας, γιατί κι αυτοί οικογένειες έχουν σε τελική ανάλυση.

  • Τα περί εισοδηματικών ελαστικοτήτων φόρου λοιπόν που αναφέρονται στη μελέτη, μάλλον δεν υπολογίζουν την ανελαστικότητα που υπάρχει στην ικανότητα απόκρυψης εισοδημάτων στην συγκεκριμένη ομάδα πολιτών (όπως και στις 2 παρακάτω κατά την ταπεινή μου άποψη) , η συμμετοχή της οποίας μάλιστα στην φοροδιαφυγή εκτιμάται σε € 189,8 εκ, ήτοι 24% του εκτιμώμενου συνόλου φοροδιαφυγής!

  • Ο Αλέκος πάλι, έχει κάτι, όχι σπουδαία, εισοδήματα από ένα επιχειρηματικό ακίνητο (ως ατυχής κληρονόμος) και τα δηλώνει κανονικά χωρίς να κρύβει ούτε δεκάρα. Τι θα κάνει για να φοροδιαφύγει; Τα έξοδά του δεν εκπίπτουν ούτως ή άλλως από τα εισοδήματά του. Μήπως θα τολμήσει να δηλώσει ψεύτικη μείωση των ενοικίων που εισπράττει (άσε που ο νοικάρης έχει ήδη ζητήσει και έχει πάρει μία μείωση του μισθώματος της τάξεως του 20% - αν όχι περισσότερο), με τον ενοικιαστή του να αποδέχεται να πληρώνει σε καιρό κρίσης ενοίκιο υψηλότερο από το δηλούμενο; Αμέσως Αμέσως, ο ενοικιαστής θα δηλώσει μεγαλύτερα κέρδη και άρα θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο!!! Πόσοι επιχειρηματίες είναι διατεθειμένοι να βγάλουν μόνοι τους τα μάτια τους με τον τρόπο που περιέγραψα παραπάνω; Μάλλον κανένας!

  • Ο παππούς του Αλέκου τέλος έχει μία σύνταξη και τίποτε άλλο. Τη σύνταξη αυτή τη γνωρίζει το κράτος καλύτερα απ' ότι τη γνωρίζει ο παππούς του Αλέκου. Ας μου εξηγήσουν λοιπόν τα παιδιά του ΚΕΠΕ με ποιόν τρόπο οι συνταξιούχοι θα φοροδιαφύγουν, τα δε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν στο εξωφρενικό ποσό των € 110,8 εκ. (14% του εκτιμώμενου συνόλου φοροδιαφυγής). Τι θα κρύψουν ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ άνθρωποι; Μήπως καλύτερα να συλληφθούν ομαδικά με την κατηγορία του κακουργήματος; € 110 εκ. είναι πολλά λεφτά Άρη και με βάση την αρχική μας χοντρική παραδοχή, αντιστοιχούν σε απόκρυψη εισοδημάτων (ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ) της τάξεως των € 366 εκ.!!!

Συγγνώμη αν δεν καταλαβαίνω καλά, αλλά ίσως η σκέψη μου είναι μονοδιάστατη και αγκυλωμένη και θέλω από κάποιον να μου εξηγήσει 5 - 6 πράγματα επιπλέον...



  1. Πρώτα πρώτα, γιατί όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται από τους συντάκτες της "μελέτης" και το οικονομετρικό τους μοντέλο ως ένοχοι εκ των προτέρων; Οι νόμοι μας λειτουργούν ανάποδα απ' όσον γνωρίζω. Εδώ πρόκειται για έναν ιδιάζοντα φασισμό - ρατσισμό!

  2. Κάτι πονηρό μου βρωμάει εδώ, αλλά δε μπορώ να το σχηματοποιήσω στο μυαλό μου.

  3. Με ποιόν αλγόριθμο αυτοί οι άνθρωποι υπολόγισαν την υστέρηση των εσόδων από την φοροδιαφυγή σε € 778 εκ.;

  4. Έχουν λάβει υπ' όψιν τους την ύφεση και την υστέρηση των εσόδων εξ αιτίας της; Μήπως τα € 778 εκ. είναι η υστέρηση εξαιτίας της ύφεσης και ψάχνουμε τρόπους να φορτώσουμε με ενοχές και φοβίες όλους τους ανθρώπους και ειδικά τους εύκολους (και πολυπληθέστερους όπως οι ίδιοι φωστήρες αναφέρουν) στόχους που δεν είναι άλλοι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους;

  5. Εγώ χρόνια τώρα έχω μάθει ότι αυτός που μπορεί να κλέψει είναι ο επιχειρηματίας, ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο φροντιστής, οι οποίοι είτε εισπράττουν μαύρα, χωρίς να δηλώνουν τίποτα, είτε μπορούν να "παίζουν" με τα έξοδά τους, να απασχολούν "μαύρη εργασία" κλπ. Ποιό μυαλό μπόρεσε να σκεφτεί ότι θα φοροδιαφύγουν μισθωτοί και συνταξιούχοι και μάλιστα κατ' αυτά τα τρομερά ποσά!

  6. Μία τέτοια λογική από μέρους των Φωστήρων του ΚΕΠΕ εμένα μου λέει ότι μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας και φυσικά εκτός αγοράς (για να πω κομψά την άποψή μου ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται).

Γρηγορείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: