Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

21 χρόνια ¨ελεύθερης¨ έκφρασης



Πόσο γρήγορα λοιπόν περνάει ο καιρός… Γράφει ο Λυσίας

Εικοσιένα χρόνια, μας χωρίζουν, από τότε που ο αιωνόβιος επίτιμος, ο Κώστας Μητσοτάκης, για να εξυπηρετήσει κάποιους φίλους του και κάποιους εκδότες που τον στήριξαν για να αναρριχηθεί στην εξουσία, έδωσε εντολή στον αλήστου μνήμης υπουργό του επί της προεδρίας, Αθανάσιο Κανελλόπουλο, να αφήσει ανοιχτό το δρόμο, στην δημιουργία ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων…Έτσι ψυχρά και πρόχειρα, όπως γίνονται όλα, στον άμοιρο αυτό τόπο.

Χωρίς έναν ουσιαστικό κώδικα δεοντολογίας.

Χωρίς κάποιες αρχές και κάποιους κανόνες.

Έτσι ¨ελεύθερα¨ δηλαδή, ασύδοτα. Αδιάντροπα. Για να μπορούν και να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην αποβλάκωση του κοινού. Με αυτή την trash TV που παρακολουθούμε στις διάφορες εκδοχές της 20 χρόνια τώρα.

Πότε με Πέπυ και Πέτρο Λεωτσάκο, με Μίστερ Μπούτια και Μιχαλονάκου.. Πότε με Fame-Story και Master Chef, ή Greek Idol και δεν ξέρω, με ποιους άλλους λατινογενείς χαρακτήρες, αναφέρεται ο πλήρης εξευτελισμός των συμμετασχόντων, αλλά και των αδύναμων τηλεθεατών.

Αδύναμων ναι. Αφού επιλογές δεν υπάρχουν. Παντού τα ίδια. Με μόνες διαφοροποιήσεις προγραμμάτων, αυτές των telemarketing με τεπανγιάκι και συσκευές όζοντος. ΔΡΑΜΑ…

Οι εξαιρέσεις απειροελάχιστες. Και πνιγμένες κάτω από τον εθισμό πια του μέσου τηλεθεατή. Να γιατί μένουμε ΑΠΑΘΕΙΣ με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας….. Γιατί το σύστημα, αγκαλιά με τους καναλάρχες, δούλεψε σκληρά γι’αυτό.

Με τη συνεργασία ΔΥΣΤΥΧΩΣ, των κάποιων πειναλέων δημοσιογράφων και την ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται η ίδια, στα διάφορα ανελεύθερα καθεστώτα. Κάποτε, στις χώρες που κυριαρχούντο από το πανίσχυρο καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης και τα πάντα ήταν απαγορευμένα, τουλάχιστον αυτά που θύμιζαν δυτική νοοτροπία, η Βότκα ήταν πιο φθηνή και από το ψωμί. Για να πίνουν οι λαοί και να μην αντιδρούν.

Το ότι τη ¨Βότκα¨ την αντικατέστησε η… ¨ελεύθερη¨ τηλεόραση, η, από τα λογής συμφέροντα του καπιταλιστικού συστήματος, δομημένη, αυτό δεν ανησυχεί κανέναν γαμώτο;

Πέρασαν λοιπόν εικοσιένα χρόνια, ¨ ελεύθερης έκφρασης ¨. Ελεύθερης… Πόσο γενναιόδωροι λοιπόν είμαστε στις λέξεις – φούσκες. Πόσο ελεύθερη ήταν αυτή η ¨έκφραση¨ στα 21 χρόνια; Εκτός εάν η ελευθερία χαρακτηρίζεται, από τις βωμολοχίες και τις ανιαρές αμπελοφιλοσοφίες, των κάποιων θεωρητικών, της, ύποπτα στρατευμένης, προόδου.

Χρησιμοποιείται αυτό το «ιερό» μέσο, που πηγάζει από ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ, τις συχνότητες, μόνο για τον πλουτισμό των ιδιοκτητών τους. Και αυτοί ως αντάλλαγμα της ανοχής, προσφέρουν την αποβλάκωση, στο μέγιστο βαθμό της. Κατηγορούσαν κάποτε, οι εκδότες και τα πληρωμένα παπαγαλάκια τους, τηλεκριτικοί τάχα, την ΕΡΤ, γιατί πρόβαλε ¨ Το θέατρο της Δευτέρας ¨, σειρές όπως ¨Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται¨, ¨Οι έμποροι των εθνών¨ και άλλες, μέσα από την Ελληνική λογοτεχνία. Και την κατηγορούσαν, μέχρι να καταφέρουν να πάρουν αυτοί τις άδειες στα χέρια τους.

Και να σήμερα, η τηλεόραση ποια είναι; Ένα ραδιόφωνο, με συνεχές κάκιστο μπλα-μπλα, χωρίς εικόνα, χωρίς ποιότητα, χωρίς ύφος. Με μόνο... ύφος, αυτό που διαμορφώνουν τα διαφημιστικά γραφεία. Ή και κάποιοι ακροβάτες της ¨ λογοτεχνίας ¨ τύπου Τατσόπουλου. ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ Ρωμαϊκού τύπου όλοι τους. Με ένα ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, στο κόλπο. Με ποινές για το... ¨μαλάκα¨. Και όχι για τον αδιάντροπο βιασμό της αξιοπρέπεια του πολίτη και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού.

Και με μια κυβέρνηση ( ανδρείκελο ) να τρέμει τους καναλάρχες και να έχει εξάρτηση από αυτούς. Ή και να βολεύεται από την παραγόμενη, αποχαύνωση.

Είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν, αυτή την αποχαύνωση, την παραγόμενη από την τηλεοπτική δομή, πιο επικίνδυνη και από την κυριαρχία του Δ.Ν.Τ. στον τόπο μας. Και κρούουν τον κώδωνα. Μα ποιός να τους ακούσει...

Είναι σίγουρο πως η ιστορία, θα είναι αμείλικτη κατά του Μητσοτάκη, για την πιο βρώμικη πτυχή του ’89, που ήταν η χωρίς κανέναν όρο, παράδοση των Εθνικών Συχνοτήτων, σε σφετεριστές της ελευθερίας του λαού.

Και βιαστές της ηθικής μας υπόστασης…

ΠΗΓΗ: MEDIASOUP

Δεν υπάρχουν σχόλια: