Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ο πόλεμος έχει φτάσει στην κορύφωσή του.

Όπως όλοι οι ματαιόδοξοι bloggers, θα ευλογήσω κι εγώ τα γένια μου...

Δημοσιεύτηκε στο site www.sofokleous10.gr το άρθρο με τίτλο "Το σενάριο χρεοκοπίας του… ευρώ!" (αναδημοσιεύεται στο blog ο Καφενές του φίλου Γεροδήμου) στο οποίο επιβεβαιώνονται οι συλλογισμοί μου ότι η Ευρωζώνη έχει να χάσει πάρα πολλά από πιθανή κατάρρευση της ψωροκώσταινας (βλ. ανάρτηση Ας αλλάξουμε μυαλά... ).

Μπορεί η συμμετοχή μας στο Ευρώ να είναι ασήμαντη καθώς είμαστε μικρή περιφερειακή οικονομία, ο "ψυχολογικός" όμως παράγοντας που εκμεταλλεύονται, υπερμεγεθύνοντας και ερμηνεύοντάς τον κατά το δοκούν, τα απανταχού αρπακτικά μπορεί να επηρεάσει σφόδρα και τις υπόλοιπες οικονομίες και το ίδιο το Ευρώ (βλ. σημερινό δημοσίευμα "Με ελληνικό "χρώμα" η πτώση του ευρώ").

Τα τσακάλια (αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ - η οποία διαθέτει μία ενωμένη οικονομία κι όχι ένα κατακερματισμένο συνθύλεμα οικονομιών) παραμονεύουν (και επιπλέον λειτουργούν υποχθονίως) και το βλέπουμε. Το γνωρίζουν και όλοι οι εταίροι μας και σίγουρα τρομάζουν με τις διαγραφόμενες δυσμενείς προοπτικές, οι οποίες θα καταστρέψουν ό,τι καλό έχει επιτευχθεί με κόπο από αυτούς. Εν προκειμένω δεν υπάρχει καμία επιστημονική προσέγγιση για τα όσα τεκταίνονται. Ζούμε έναν πόλεμο εντυπώσεων, μία προσπάθεια χειραγώγησης των αγορών, των επενδυτών και των εθνικών οικονομιών. Μία τρελλή παγκόσμια διελκυνστίδα. Έναν Παγκόσμιο Πόλεμο (όπως γράφει στις παλαιότερες δημοσιεύσεις του και ο κος Βιλιάρδος) για το ποιός θα υποτάξει τον άλλο, ποιός θα έχει τις μικρότερες απώλειες και εν κατακλείδι ποιός θα κυριαρχήσει τόσο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αλλά κυρίως την "επόμενη ημέρα".

Κατά την κρίση μου μέσα σε όλο το παιχνίδι - πόλεμο εντυπώσεων, τα σενάρια για πτώχευση (κι ας έχουμε επι της ουσίας πτωχεύσει) δεν θα επιβεβαιωθούν.

Επίσης εκτιμώ ότι το ίδιο ισχύει και για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Θα είχε τις ίδιες δυσμενείς συνέπειες στο Ευρώ με μία πιθανή χρεοκοπία μας.

Τι μέλλει γενναίσθαι; Άγνωστο. Ελάτε όλοι οι μεγαλόσχημοι οικονομολόγοι να με διαψεύσετε και να μου κάνετε ασφαλείς προβλέψεις.

Βρισκόμαστε στην κορύφωση ενός αφανούς πλην όμως αδυσόπητου πολέμου στον οποίο οι αντιμαχόμενοι δεν είναι μόνο 2, αλλά πολλοί (ΗΠΑ, Ε.Ε., Κίνα Ρωσία, Ιαπωνία, Ινδία, funds, George Soros κλπ) και ο καθέ ένας από αυτούς διαθέτει διαφορετικά βέλη στη φαρέτρα του και στοχεύει (χωρίς να ακολουθεί κάποιον πολεμικό "κώδικα τιμής") σε εντελώς απρόβλεπτους στόχους, ή ακόμα καλύτερα, όταν θα τοξεύσει, κανείς δε γνωρίζει που ακριβώς θα χτυπήσει το βέλος του και ποιές ακριβώς θα είναι οι συνέπειες στους αντιπάλους του, αλλά ακόμα και στον ίδιο τον εαυτό του.


Εμείς;

Στο μάτι του κυκλώνα. Ανύμποροι - ανίκανοι να αντιδράσουμε, βυθισμένοι μέσα στην παθογένεια που εμείς οι ίδιοι αναθρέψαμε επί σειρά ετών δανειζόμενοι από τις γενιές του αύριο των οποίων το μέλλον υποθηκεύσαμε (σε λεπτομέρειες δεν αξίζει να μπούμε επι του παρόντος).

Ελπίδα για εμάς; Μόνο οι θυμωμένοι (και ιδρωμένοι από την αγωνία τους - να είσαστε σίγουροι) μαζί μας ξένοι εταίροι και ο εαυτός μας που ωστόσο πρέπει να διορθωθεί όχι απλά σήμερα, αλλά ΤΩΡΑ.

Θα επαναλάβω τον εαυτό μου προτείνοντας:

  • Ξύπνημα - επανάκτηση του χαμένου ήθους, της λεβεντιάς, της ομόνοιας, της συνεννόησης, της εργατικότητας και της μαχητικής διάθεσης των πολιτών και της πολιτείας για τη διόρθωση των κακώς κειμένων.
  • Αποτίναξη από πάνω μας της μικροπρέπειας που μας διακρίνει, του Ωχαδελφισμού, της αδιαφορίας, της νοοτροπίας της εξυπηρέτησης του ατομικού μας οφέλους, του μέσου και του βολέματος και της εξυπηρέτησης των συντεχνιακών συμφερόντων σε βάρος των υπολοίπων συμπολιτών μας.
  • Την ενεργή και μαχητική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές.
  • Σφυρηλάτιση εθνικής συνείδησης και στόχων.
  • Λειτουργία της παιδείας με όραμα.
  • Λειτουργία της Δημοκρατίας και της πολιτικής ζωής σε βάση ειλικρίνειας και με μοναδική πυξίδα το συμφέρον του πολίτη και της πατρίδας. Προσοχή! η δημοκρατία (έστω και αυτή η παρηκμασμένη που έχουμε) πρέπει να προφυλαχθεί και να ενισχυθεί πάσει θυσία. Ελλοχεύουν τρομεροί κίνδυνοι.
  • Ορθή λειτουργία του δημοσίου σε όλους τους πιθανούς τομείς. Πραγματική εφαρμογή της αξιοκρατίας.
  • Πραγματική καταπολέμηση της διαπλοκής.
  • Αλλαγή της λειτουργία και της νοοτροπίας του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και του τρόπου αντιμετώπισης του επιχειρηματικού κόσμου από το κράτος.
  • Λειτουργία της κοινωνίας σε πραγματικά ανθρωπιστική βάση, εμποτισμένη με αισθήματα αγάπης, φιλαλληλίας, αποστροφής στην πλεονεξία και την νεοπλουτίστικη, σπάταλη και άκριτα καταναλωτική - καρκινική νοοτροπία που επικρατεί αυτή τη στιγμή.
  • Έλεγχος και βελτίωση της λειτουργίας ενός πλήθους θεσμών με πρώτο το συνδικαλισμό τα ΜΜΕ κλπ.

Ζούμε δύσκολες εποχές.

Έχουμε μπροστά μας όμως ένα σταυροδρόμι.

  • Ο ένας δρόμος είναι στενός και ανηφορικός και οδηγεί μέσα από την κάθαρσή μας (σε επίπεδο προσωπικό και εθνικό) σε πιθανά πεδία δόξης.
  • Ο άλλος δρόμος είναι κατηφορικός και οδηγεί στη συνέχιση της Νεμέσεως την οποία βιώνουμε και στον όλεθρο του έθνους και τον προσωπικό μας.

Στα χέρια μας κρατάμε τη μοίρα μας.

  • Δεν υπάρχει πεπρωμένο.
  • Δεν υπάρχει κληρονομικότητα και μονοπάτια του DNA.
  • Υπάρχει μόνο ελεύθερη βούληση, ατομικό και συλλογικό αίσθημα ευθύνης.

Έχουμε την ανεπανάληπτη ευκαιρία να κάνουμε τη σωστή επιλογή, η οποία θα μας εξασφαλίσει (με κόπο και θυσίες δίχως άλλο) ένα καλύτερο (και παράλληλα εντελώς διαφορετικό) αύριο όταν με το καλό περάσει η κρίση (γιατί θα περάσει).

Η επιλογή μας θα είναι σωστή αν πάψουμε να διυλίζουμε τον κώνωπα για το κάθε τι και αμβλύνουμε το οπτικό μας πεδίο, οξύνοντας παράλληλα την όραση και τη διάνοιά μας.

Υ.Γ.

Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: