Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ας αλλάξουμε μυαλά...

Το φωνάζω καιρό: Η ευρώπη (ευρωζώνη πιό συγκεκριμένα) έχει πάρα πολλά να χάσει από πιθανή κατάρρευση της ψωροκώσταινας (περί αποπομπής μας από την ευρωζώνη ουδείς λόγος).
Θα είμαστε το πρώτο ντόμινο στα πλαίσια μίας επακόλουθης μαζικής - Πανευρωπαϊκής κατάρρευσης στην οποία θα συνδράμουν μετα βουλιμίας όλα τα κερδοσκοπικά τσακάλια απανταχού της γης. Η Μέρκελ δεν το θέλει και φυσικά δε θα το αφήσει αυτό.

Για αρχή μας τραβάνε το αυτί και μας βάζουν στην πρίζα μπας και λύσουμε (έστω ας βελτιώσουμε αισθητά) τα προβλήματά μας μόνοι μας, αλλά βάζουν και πλάτη (δείτε τα 2 σημερινά δημοσιεύματα του Capital (1) (2) και πείτε μου αν δεν πρόκειται για εμφανή στήριξη).

Αν δούν ότι δεν κάνουμε τίποτα θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και θα δώσουν μόνοι τους λύση.

Δεν γνωρίζω μόνο ποιό από τα 2 παραπάνω σενάρια μας συμφέρει περισσότερο. Μπορεί η ξένη "αντιβασιλεία" να σεβαστεί περισσότερο το λαουτζίκο από τους ντόπιους βασιλείς.

Το θέμα είναι βέβαια να δράξουμε άμεσα την ευκαιρία (και δε μιλάω μόνο για τους κυβερνόντες ημας, αλλά και τον κάθε ένα μας μεμονωμένα) και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα σε τομείς όπως:

- Λειτουργία της παιδείας.
- Λειτουργία της Δημοκρατίας και της πολιτικής ζωής.
- Λειτουργία του δημοσίου σε όλους τους πιθανούς τομείς.
- Λειτουργία των ΜΜΕ.
- Λειτουργία θεσμών με πρώτο το συνδικαλισμό.
- Λειτουργία και νοοτροπία του επιχειρηματικού κόσμου - τρόπος αντιμετώπισης του επιχειρηματικού κόσμου από το κράτος.
- Διαπλοκή.
- Πανελλήνια αντιπαραγωγική νοοτροπία της ανευθυνότητας, της αδιαφορίας, της τεμπελιάς του μέσου και του βολέματος.
- Πανελλήνια νεοπλουτίστικη, σπάταλη και άκριτα καταναλωτική νοοτροπία.

Το θέμα είναι να αλλάξουμε μυαλά (προς το καλύτερο φυσικά) και τίποτα άλλο. Πάρτε το χαμπάρι.


Συμπλήρωμα (Update)
Συμφωνούμε πολλοί πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε κατάντια, ότι (φυσικά) δεν παράγουμε πολιτισμό, παιδεία, ότι δεν είμαστε αυτό που ήταν οι αρχαίοι πρόγονοί μας κλπ κλπ.

Το θέμα όμως δεν είναι να κλαίμε τον πεθαμένο σαν τις μανιάτισσες μοιρολογίστρες.
Πρέπει να μάθουμε να συμμετέχουμε ενεργά (το έχω γράψει πολλάκις) σε κάθε τομέα που μας αφορά. Μόνο έτσι θα "γυρίσει ο ήλιος".

Ίσως (λέω ίσως) αυτό που ζήσαμε κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και κατά την εκλογή του αρχηγού της ΝΔ να είναι ένα μικρό φωτάκι στην άκρη του τούνελ.

Ο δρόμος είναι σκοτεινός και ανηφορικός και τα εμπόδια (τα κακώς κείμενα που ονοματίζω παραπάνω) ίσως αξεπέραστα.
Το μέλλον θα δείξει.

Πάντως κατά βάθος πιστεύω ότι το ρημαδοέθνος μας έχει κάπου μέσα του ένα κρυμμένο δυναμικό το οποίο περιμένει να ενεργοποιηθεί.
Ας μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι κουβαλάει αυτούσια όλα ανεξαιρέτως τα κουσούρια που το χαρακτηρίζουν από τα πρώτα βήματά του (η ατράνταχτη απόδειξη ότι είμαστε 100% απόγονοι των αρχαίων ελλήνων).
Ίσως να κουβαλάει σε υπολανθάνουσα και εν υπνώσει κατάσταση και τις αρχαίες αρετές του.
Ο φίλος Ηρακλής (από το Capital blogs) λέει ότι τελικά γεννιόμαστε και δε γινόμαστε (εγώ διαφωνώ). Ίσως στο DNA μας τελικά και προς επιβεβαίωση του Ηρακλή, να κοιμούνται οι αρετές μας και να περιμένουν το κατάλληλο έναυσμα για να ξυπνήσουν (κάποιοι μιλάνε για κώδικα ΙΧΩΡ - προσωπικά τα θεωρώ παραμύθια για να μην πώ κάτι άλλο πιο βαρύ).
Ίσως πάλι αυτή η πολύπαθη (αλλά ακατανίκητη κατ' εμέ - κι ας μην την κατέχω ιδιαίτερα) γλώσσα να είναι αυτή που δημιουργεί αυτό το κοιμισμένο δυναμικό.

Η συγκυρία πάντως είναι η πλέον κατάλληλη για το ξύπνημα αυτού του δυναμικού. ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: