Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009

Η στιγμή της αλήθειας THE END

Διαβάστε στον ακόλουθο σύνδεσμο την ανακοίνωση του ΑΝΤΕΝΝΑ κατά της απόφασης του ΕΣΡ για το κλείσιμο της εκπομπής η στιγμή της αλήθειας με την κα Μανωλίδου:

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15460&subid=2&tag=12731&pubid=10733138

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του καναλιού «κάθε είδους κριτική, θετική ή αρνητική, που αφορά τα τηλεοπτικά μας προγράμματα, είναι όχι απλά ευπρόσδεκτη, αλλά συχνά πολύτιμη για εμάς, καθώς συμβάλλει σημαντικά στη συνεχή αναβάθμιση του περιεχομένου μας, ένα στόχο που υπηρετούμε με συνέπεια επί σειρά ετών».

Ωστόσο το κανάλι καταδικάζει «κάθε ακραία απαγόρευση που στερεί από τον πολίτη τη βασική ελευθερία που του παρέχουν τα ΜΜΕ: το δικαίωμα να επιλέγει, το δικαίωμα να κρίνει και να αποφασίζει ο ίδιος τι θα δει, τι θα ακούσει και τι θα διαβάσει. Η ελευθερία έκφρασης των media είναι μία από τις βασικές αρχές της δημοκρατίας» συνεχίζει ο ΑΝΤ1 «και αυτή η ελευθερία είναι που διακυβεύεται. Νιώθουμε την ανάγκη να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, διότι σε καμία άλλη χώρα από τις 30 τουλάχιστον στις οποίες προβάλλεται το συγκεκριμένο format, δεν αποφασίστηκε η διακοπή του από τις αρμόδιες αρχές.
Δηλώνουμε πολέμιοι κάθε ακραίας λογοκρισίας που στόχο έχει να αποφασίσει προκαταβολικά για λογαριασμό του Έλληνα πολίτη και να φιμώσει τα ΜΜΕ».


Σχόλιο του Ανήσυχου πατέρα:
  • Ο ΑΝΤΕΝΝΑ λογικά διαμαρτύρεται γιατί χάνει μία καλή πηγή εσόδων. Τα όσα αναφέρει όμως το κανάλι στην ανακοίνωσή του δεν με πείθουν.
  • Κάνει λόγο για καταπάτηση της δημοκρατίας μέσω της λογοκρισίας η οποία έχει στόχο να αποφασίσει για λογαριασμό του πολίτη και τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης των media.
  • Η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε.
  • Η ανακοίνωση του ΑΝΤΕΝΝΑ μου φέρνει λίγο σε Γκέμπελς Έχουν μπερδέψει την ελευθερία με την ασυδοσία και έχουν χάσει επίσης την αίσθηση του μέτρου.
  • Επειδή το σκουπίδι αυτό είναι ιδιοκτησία του κυρίου Μέρντοχ και επειδή το έχουν φάει και το έχουν χωνέψει αδιαμαρτύρητα 30 άλλες χώρες, δε σημαίνει ότι πρέπει να το φάμε κι εμείς. Και πολύ κράτησε κατά την άποψή μου.
  • Στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας μπορώ να βγω γυμνός στο δρόμο και να "το κάνω" δημοσίως με τη γυναίκα μου; Φυσικά και όχι. Μα δεν κάνω κάτι αφύσικο, ή παράνομο, ή ανήθικο, ή διεστραμμένο, ή κάτι που δεν κάνουν όλα τα άλλα ζευγάρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Ναι αλλά υπάρχει νόμος και δεοντολογία.
  • Από την άλλη, αν ακούσετε τις ερωτήσεις που τίθενται στους "παίκτες", οι οποίοι είναι απελπισμένοι να βρουν χρήματα, θα καταλάβετε ότι ακούγονται πολλές παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό...
  • Ερωτικά όργια, διαστροφές, πορνεία, ομοφυλοφυλία, ναρκωτικά, μίση, ζήλιες, δολοπλοκίες, εγωισμοί... Είναι όλα αυτά φυσιολογικά, ή παρεκκλίσεις από τη ζωή του μέσου φυσιολογικού ανθρώπου;
  • Γιατί να εκμεταλλευεται το κανάλι τα κατώτερα ανθρώπινα πάθη (των συμμετεχόντων) και παράλληλα να τα παρουσιάζει σαν κάτι το φυσιολογικό στον τηλεθεατή ο οποίος σαν άνθρωπος διαθέτει περιέργεια, αλλά είναι και ηδονοβλεψίας; Γιατί ο τηλεθεατής (και μάλιστα αν πρόκειται για ένα παιδί, ή και έφηβο ακόμα) να τρώει τη σαβούρα αυτή και να ποτίζεται ο εγκέφαλός του με όλες αυτές τις παρεκκλίσεις από την κανονικότητα;
  • Το επιχείρημα ότι ο τηλεθεατής έχει την επιλογή να αλλάξει το κανάλι είναι ακαταμάχητο, πλην όμως δε μπορεί ο κάθε ένας να βγάζει στον αέρα ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Μπορώ εγώ σαν έμπορος να κυκλοφορήσω δηλητηριασμένα τρόφιμα κι ας βάλω την ταμπέλα δηλητήριο στο κουτί; Οχι. Γιατί να μπορείς εσύ ΑΝΤΕΝΝΑ να προβάλλεις δηλητηριώδεις εκπομπές; Εσύ μάλιστα δηλητηριάζεις την ψυχή μου και όχι το σώμα μου. Αλλά μάλλον όλοι οι φορείς των ΜΜΕ νομίζουν ότι μόνο η σάρκα έχει αξία και όχι το πνεύμα.

Να αγιάσει λοιπόν το χέρι των ανθρώπων του ΕΣΡ που έκλεισαν την εκπομπή αυτή και επιτέλους αισθάνθηκα ότι με προστάτευσαν εμένα και την οικογένειά μου από τοξικά - ραδιενεργά απόβλητα.

Εύχομαι τέλος να συνεχιστεί το καλό έργο, και να περιλάβουν όλα τα κανάλια, αρχή γενομένης από το STAR και όλες τις ανούσιες - ανόητες - επικίνδυνες εκμπομπές κουτσομπολιού και "lifestyle" οι οποίες διαφθείρουν με χαμόγελο και λάμψη (glamour) τις ψυχές μας.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Αναδημοσιεύω τμήμα από παλιότερη ανάρτησή μου με τίτλο Η δικαιοσύνη των ΜΜΕ στην οποία αναφέρομαι εκτενέστερα στο ρόλο των ΜΜΕ.

Τα ΜΜΕ δεν είναι κάτι το δαιμονικό, όμως, όπως κάθε ανθρώπινο κατασκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για καλό, είτε για κακό.

Τι κάνουν σήμερα τα ΜΜΕ;

- Παρουσιάζουν έναν κόσμο γκρίζο, δύσοσμο, βίαιο και επικίνδυνο για εμάς και τα παιδιά μας, γεμίζοντάς μας άγχος για το αύριο, υποχρεώνοντάς μας να χτίζουμε τοίχους γύρω μας, να γινόμαστε κι εμείς γκρίζοι, δύσοσμοι, βίαιοι, επικίνδυνοι και να ψύχεται η καρδιά και η ψυχή μας και η αγάπη που θα έπρεπε να υπάρχει μέσα τους. Κι όμως υπάρχει και η φωτεινή πλευρά της ζωής, στην οποία αποφεύγουν επιμελώς να αναφέρονται, ή αναφέρονται σε τέτοια συχνότητα και σε τέτοια επιλεγμένα χρονικά σημεία που είναι σα να μην αναφέρονται σε αυτήν.

- Καθώς αναπτύσσονται οι εταιρείες των ΜΜΕ (οι οποίες για την αγορά της Ελλάδας μας είναι εξωφρενικά πολλές) πρέπει να βρεθεί το προσωπικό που θα τις στελεγχώσει. Η ανάπτυξη όμως είναι τέτοια, που τα ικανά στελέγχη σπανίζουν και οι μαγαζάτορες αναγκάζονται να προσλαμβάνουν υπαλλήλους με αξία κάτω του μετρίου (ως προς τη γνώση του αντικειμένου, το μορφωτικό επίπεδο, το ήθος, την προσωπικότητα), αξία που τελικά αντικατοπτρίζεται στην ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος.

- Σκυλεύουν τον ανθρώπινο πόνο.

- Εκμεταλλεύονται τα κατώτερα ανθρώπινα ένστικτα όπως κουτσομπολιό, ζήλεια, κατάκριση, χαιρεκακία, μίσος, ηδονοβλεψία.

- Αναδεικνύουν εφήμερα είδωλα, ανθρώπους ρηχούς, ανερμάτιστους, μέτριους χωρίς εσωτερικά χαρίσματα, πείθοντας τους τηλεθεατές ότι αυτοί είναι τα ορθά πρότυπα γι αυτούς και τα παιδιά τους. Όταν η λάμψη των ειδώλων ξεθωριάσει, οι άνθρωποι αυτοί μπαίνουν στο περιθώριο και γίνονται δυστυχισμένοι και αντικαθίστανται από άλλα νέα είδωλα όλο και πιό θαμπά. Εμείς πάλι μαθαίνουμε να ζητάμε για τους εαυτούς μας την ψεύτικη λάμψη, το εφήμερο, το εύκολο και το γρήγορο, με αποτέλεσμα όταν δεν τα καταφέρουμε να καταρρέουμε και έχοντας καταντήσει κι εμείς ανερμάτιστοι, θα αναζητήσουμε κάτι ή κάποιον στον οποίο θα χρεώσουμε την αποτυχία μας χωρίς να κάνουμε την προσωπική μας ενδοσκόπηση και αυτοκριτική.

- Εισάγουν καινά άρρωστα ήθη Δικαιολογόντας και Προβάλλοντας την πάσης φύσεως ανηθικότητα και ανωμαλία, όντας στελεγχωμένα από ανθρώπους που είτε είναι οι ίδιοι ανήθικοι - ανώμαλοι, είτε ανέχονται - δικαιολογούν την ανηθικότητα και την ανωμαλία.

- Χλεβάζουν το σωστό, το ηθικό, το ευπρεπές, δαιμονοποιούν τις ανώτερες ανθρώπινες αξίες. Παρουσιάζουν το άσπρο ως μαύρο.

- Χρησιμοποιούνται ως μέσα πίεσης απέναντι στο κράτος και τις κυβερνήσεις προκειμένου να επιτευχθούν προσωπικοί στόχοι των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι κατά βάσην είναι επιχειρηματίες οι οποίοι είτε συναλλάσσονται με το δημόσιο, είτε χρωστάνε σε αυτό τεράστια ποσά (βλ. ΦΠΑ, ΙΚΑ, εφορία). Ως εκ τούτου, χάνεται η αντικειμενικότητα της ενημέρωσης και επιτείνεται η σχιζοφρένεια στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω.

- Στήνουν τηλεοπτικές δίκες και δικαίως ή αδίκως σπιλώνουν υπολήψεις, κατακρίνουν πρόσωπα και καταστάσεις, εντοπίζουν προβλήματα και κατόπιν αμετροεπούν ομφαλοσκοπώντας χωρίς να καταλήγουν πουθενά, παρά μόνο περιπλέκουν τα θέματα μέσα σε μία ηχηρή ενοχλητική και ακαταλαβίστικη βαβούρα.

Μήπως στα πλαίσια του προβληματισμού μας για την κοινωνία μας πρέπει να εντάξουμε και τα ΜΜΕ;

Μήπως κάποιες από τις πορείες που έγιναν και που θα γίνουν πρέπει να έχουν κατεύθυνση προς τις εγκαταστάσεις των μεγάλων εταιρειών ΜΜΕ;

Μήπως πρέπει να φανούμε αυστηροί απέναντί τους προκειμένου να θεραπεύσουμε τις ασθένειές μας και να κλείσουμε τα αυτιά μας στις φωνές τους όταν θα αντιδρούν στα μέτρα της κοινωνίας "εναντίον" τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: