Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΑ' Ο ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Όταν η μοίρα πρόσταξε να γίνει ο άρχοντας της Πόλης

τα στήθη του γέμισαν περηφάνια, αλλά σίγουρα δε χάρηκε πολύ.

Όμως δεν είχε κιοτέψει ποτέ στη ζωή του για να κιοτέψει και τώρα.

Το βασιλικό ποτήρι σήκωσε που ‘χε ποτό πικρό.

Το ύψωσε στον ουρανό και είπε:

«Γενηθήτω το θέλημά Σου.

Θεέ μου στην υγειά Σου».


Στην πολεμίστρα στάθηκε με το σπαθί στο χέρι

κι αγνάντεψε το βρωμερό βαρβαρικό ασκέρι.

Τσακάλια λύκους κι ύαινες τους είδε μέσ’ το νου του

να φάν’ τη σάρκα και να πιουν το αίμα του λαού του.


Φόβο ποτέ δεν ένιωσε στα στήθια ο αετός.

Αμέτρητοι ήταν οι εχθροί κι εκείνος μοναχός.

Κι αντί ν’ απλώσει τα φτερά στη Δύση να πετάξει

ή μπρος στα πόδια του εχθρού να ρίξει το σπαθί,

μπρος στις επάλξεις στάθηκε.


Στον αέρα η βασιλική πορφύρα ν’ ανεμίζει.


Τα χέρια του άνοιξε πλατιά και είπε:

«Είμαι έτοιμος. Ελάτε».


ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Σκεφτείτε τα παιδιά σας

Δεν θέλω να περηφανευτώ για τις αρνητικές προβλέψεις που κάνω σχετικά με την πορεία της οικονομίας, αλλά για άλλη μία φορά επιβεβαιώνονται τα όσα έγραψα στις 6 Φεβρουαρίου στην ανάρτηση με τίτλο Ανάπτυξη; Ποιά ανάπτυξη;



Διαβάστε στο άρθρο του Capital τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) του οποίου οι υπάλληλοι μπήκαν μέσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δεν πίστευαν στα μάτια τους με αυτά που έβλεπαν.



Ο ρόλος του ΔΝΤ κατ' εμέ είναι ύποπτος σε παγκόσμιο επίπεδο, πλην όμως ο ρόλος των ελληνικών κυβερνήσεων και των κρατικών υπηρεσιών είναι ακόμα εγκληματικότερος και ένας έλεγχος από το ΔΝΤ είναι σίγουρα προς όφελος ημών, το δε πόρισμά του είναι μία ηχηρή σφαλιάρα στην ανοργανωσιά - τσαπατσουλιά - ανευθυνότητα που διακρίνει τόσο τις κυβερνήσεις, όσο και το δημόσιο τομέα σε όλες του τις εκφάνσεις, αλλά και στη νοοτροπία των πολιτών.



Ας μάθουμε επιτέλους να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο.



Η συγκυρία είναι ιδανική για πολλές διορθώσεις...


  • Επιτέλους μπορούμε να καταλάβουμε το ποιόν των πολιτικών μας (παλαιών και νέων), να αποβάλλουμε εκείνους που δεν αξίζουν (είναι πολλοί) μέσω της ψήφου μας και να απαιτήσουμε την ποινική δίωξη όλων εκείνων που έχουν πλουτίσει σε βάρος μας.

  • Επιτέλους μπορούμε να εντοπίσουμε τις εσφαλμένες και αυτοκαταστροφικές νοοτροπίες μας ως λαού και κοινωνίας και να τις διορθώσουμε.

  • Επιτέλους μπορούμε να δούμε τον εσφαλμένο τρόπο λειτουργίας του κράτους μας και να το διορθώσουμε.

  • Επιτέλους μπορούμε να εντοπίσουμε τις αδυναμίες της οικονομίας μας και να αλλάξουμε πορεία, αυτή τη φορά προς τη σωστή κατεύθυνση.

  • Επιτέλους μπορούμε να κάνουμε την ενδοσκόπησή μας και να αξιολογήσουμε κατά πόσο υπήρξε υπεύθυνη ή μη η στάση μας κατά το παρελθόν. Ακολούθως μπορούμε να σκεφτούμε τι θέλουμε για το μέλλον μας. Να αδρανήσουμε αφήνοντας τα πράγματα στη μοίρα τους και παρακολουθώντας τις εξελίξεις από την τηλεόραση (ή ακόμα χειρότερα παρακολουθώντας μόνο Star Channel) ή να επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης και να ενεργοποιηθούμε σαν άνθρωποι και σαν πολίτες ανοίγοντας τις αισθήσεις και την κρίση μας σε κάθε είδους ερεθίσματα και να επιδιώξουμε την αλλαγή του εαυτού μας και της κοινωνίας μας προς το καλύτερο;

Το μόνο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσω για να σας πείσω ωστε να ενεργοποιηθείτε είναι το εξής:


Σκεφτείτε τα παιδιά σας.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Ευρωεκλογές. Η Ευρώπη που δε γνωρίζουμε.

Έχουμε ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου.

Τα κόμματα έχουν αρχίσει ήδη τον προεκλογικό τους αγώνα.

Όμως, μήπως η περίοδος σας θυμίζει εθνικές εκλογές; Θα έπρεπε να είναι έτσι;
Δε νομίζω. Τα θέματα που διακυβεύονται είναι εντελώς διαφορετικά από τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.

Μήπως, λέω μήπως, θα έπρεπε να μάθουμε πρώτα σε τι αφορά αυτή η ψηφοφορία; Πιστεύω ότι η ενημέρωσή μας περί Ε.Ε. είναι ανεπαρκέστατη, με την ευλογία φυσικά των κομμάτων, τα οποία αντί να μας "πάρουν από το χεράκι" και να μας μυήσουν στα απόκρυφα της Ε.Ε., μας άφησαν στη μοίρα μας. Για το λόγο αυτό πρέπει να ενημερωθούμε. Η άγνοια σκοτώνει.

Προκειμένου να αποκτήσουμε μία αδρή εικόνα της Ε.Ε. και αυτού του οποίου καλούμαστε να κάνουμε τον Ιούνιο, σταχιολογώ αμέσω παρακάτω σχετικά links της Ε.Ε.

Λίγα μεν, αλλά αρχή ήμισι παντός.

Καλή περιήγηση.

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Αχ Ελλάδα!

Σύνταγμα της Ελλάδος (πηγή www.parliament.gr/politeuma)

'Αρθρο 86 - (Δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης, Ειδικό Δικαστήριο)

1. Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.
2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3.
Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.
3. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Oλομέλεια της Βουλής η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παράγραφο 1 αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.
Με τη διαδικασία και την πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής η Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλεί την απόφασή της ή να αναστέλλει τη δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία.
4. Αρμόδιο για την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι, ως ανώτατο δικαστήριο, Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώνονται, μετά την άσκηση δίωξης, από τον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, μεταξύ των μελών των δύο ανώτατων αυτών δικαστηρίων, που έχουν διορισθεί ή προαχθεί στο βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης. Του Ειδικού Δικαστηρίου προεδρεύει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και μεταξύ ομοιόβαθμων ο αρχαιότερος.
Στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου της παραγράφου αυτής λειτουργεί Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Άρειο Πάγο ως ανακριτής. Η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος.
Καθήκοντα εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο και στο Δικαστικό Συμβούλιο της παραγράφου αυτής ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου ενώ το δεύτερο εδάφιο και για τον εισαγγελέα.
Σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι, όπως νόμος ορίζει.
5. Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.

Και ρωτάω εγώ ο ηλίθιος πολίτης:
  1. Γιατί να έχει η βουλή την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει; Αν δεν κάνω λάθος σύμφωνα με το άρθρο 26 του συντάγματος, η Βουλή έχει την εξουσία να νομοθετεί, την εκτελεστική εξουσία έχει η εκάστοτε κυβέρνηση, τη δε δικαστική λειτουργία την ασκούν τα δικαστήρια στο όνομα του ελληνικού λαού.
  2. Με βάση τα όσα περιγράφονται στην παραπάνω παράγραφο, το άρθρο 86 δεν έρχεται σε αντίθεση με το (θεμελιώδες) άρθρο 26;
  3. Ποιός συνέταξε αυτό το άρθρο και ποιός το ψήφισε;
  4. Αν δεχτώ ότι η βουλή μπορείο να δικάζει, γιατί να ασκεί την κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 86 αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος; Γιατί να υπάρχει χρονικός ορίζοντας; Γιατί να μην ισχύει αναδρομικότητα; Υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε επίπεδο απλού κοσμάκη; Αν εγώ για παράδειγμα κάνω κάποιο έγκλημα την 1/1/2009, θα πρέπει να δικαστώ μέχρι το κλείσιμο των δικαστηρίων τον Αύγουστο του 2011 αλλιώς θα παραγραφεί το έγκλημά μου ή μήπως πρέπει να περάσει καμία 20ετία;
  5. Μήπως, το άρθρο αυτό (86) μπορεί και πρέπει να χαρακτηριστεί ως "εσχάτη εθνική προδοσία" και να δικαστούν όλοι όσοι το έχουν συντάξει και όλοι όσοι το έχουν ψηφίσει;

Έχουμε ακούσει τόσες μπούρδες περί επανιδρύσεως του κράτους...

Μήπως είναι ώρα να υπάρξει μία κίνηση υγιώς σκεπτομένων πολιτών, οι οποίοι διακατέχονται από καλώς εννοούμενο πατριωτισμό και ενδιαφέρονται να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν από το ήδη υποθηκευμένο μέλλον των παιδιών τους;

Μήπως μία ομάδα τέτοιων πατριωτών - κομάντο (γιατί πρέπει να είναι διατεθειμένοι να τα χάσουν όλα υπέρ της πατρίδας και του λαού) πρέπει να παρουσιαστεί και να διεκδικήσει το δικαίωμα μίας πραγματικής επανιδρύσεως του κράτους;

Μήπως όμως το σενάριο αυτό είναι απλά ουτοπικό, γιατί απλά ο αναίσχυντα ελεγχόμενος - κατευθυνόμενος τύπος θα θάψει - συντρίψει - γελοιοποιήσει οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα των αφεντικών του;

Αχ Ελλάδα! Σε ακόμα μία ανάρτηση σου απευθύνω μνημόσυνο γιατί είσαι ήδη νεκρή και δεν το έχεις μάθει ακόμα.

Αιωνία σου η μνήμη για άλλη μία φορά λοιπόν. Σε αγαπώ βαθιά και δε θα σε ξεχάσω ποτέ.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΕΛΛΑΣ, ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

Διαβάζοντας στο δρόμο το θέμα από το πρωτοσέλιδο της Αυριανής μπήκα σε μεγάλο πειρασμό για σχολιασμό...

Ιδού τα σημεία που με γαργαλάνε:
  • Η Αυριανή (αν θυμάμαι καλά) υπήρξε γνωστή ΠΑ.ΣΟ.Κοφυλλάδα και λάβρος πολέμιος της Ν.Δ. και του Μητσοτάκη. Πως γίνεται τα τελευταία χρόνια να "παίζει το παιχνίδι" της Ν.Δ. κατηγορώντας σε κάθε ευκαιρία (πολλές φορές δικαίως) το ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
  • Μάλλον ο κος Κουρής, βρισκόμενος σε οικονομική δυσπραγία, έχει κλίνει γόνυ στο θρόνο του Καραμανλή και έχει μετατραπεί σε φερέφωνο του ιδίου του Καραμανλή (και όχι της Ν.Δ.). Καλό θα ήταν να εξετάσουμε τις κρατικές διαφημίσεις που δημοσιεύονται στα φύλλα του ομίλου.
  • Η εφημερίδα κάνει λόγο ότι "Εάν ο Καραμανλής αποκαλύψει τα στοιχεία που έχει για το λάδωμα Υπουργών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τη Siemens το κόμμα θα διαλυθεί πριν από τις εκλογές".
  • Τι είδους απειλή είναι αυτή;
  • Αν ο Καραμανλής έχει ποσά, ονόματα και διευθύνσεις δεν έχει χρέος προς την πατρίδα και τη δημοκρατία να τα "βγάλει στον αέρα" για να σπάσει το απόστημα και να κάτσει κάθε κατεργάρης στο πάγκο του;
  • Μήπως όμως ο Καραμανλής μέσω της εφημερίδας απλά λέει: "Κοιτάτε να δείτε, σας έχω στο χέρι και αν δεν βγάλετε το σκασμό θα σας διαλύσω. Αφήστε με ήσυχο και μην το παραξηλώνετε";
  • Θεωρώ δεδομένο ότι τα παραπάνω στοιχεία α) είναι αληθή και β) ο κος Καραμανλής τα έχει στα χέρια του εδώ και καιρό και απλά τα φυλάει ως άσσο στο μανίκι του και γ) απλά θα επιχειρήσει συμψηφισμό "αμαρτιών" και δε θα ανοίξει ρουθούνι ένθεν κακείθεν, με αποτέλεσμα (φυσικά) ο ταλαίπωρος, αλλά και ΒΛΑΞ λαός μας (αφού δε στέλνει τους διεφθαρμένους πολιτικούς όλων των αποχρώσεων, που σαν κουνούπια ρουφάνε ακόρεστα το αίμα του, στο σπιτάκι τους και εξακολουθεί ΒΛΑΚΩΔΩΣ να τους εμπιστεύεται) να πληρώνει το μάρμαρο μέχρι Δευτέρας Παρουσίας.
  • Αναφορικά με το χαρακτηρισμό του κου Παυλίδη ως κλεφτοκοτά, θα συμφωνήσω, καθώς υπάρχουν άλλοι μεγαλοκαρχαρίες (όπως άλλωστε λέει και η εφημερίδα), αυτό όμως δεν τον αθωώνει στα μάτια μου ούτε τον καθιστά πιό συμπαθή όπως επιχειρεί η εφημερίδα.

Καταλήγοντας, κάνω την εξής σύντομη διαπίστωση (τι σας λέω τώρα θα μου πείτε):
  • Ζούμε σε μία κοινωνία με έλλειμμα δημοκρατίας, με τους θεσμούς (βλέπε ΜΜΕ), τους πολίτες και τους πολιτικούς εγκλωβισμένους σε συμφέροντα, ίντριγκες, εκβιασμούς, πάθη, φιλαυτία, απληστία, αμορφωσιά και μυωπία. Έξοδος από αυτό το φαύλο κύκλο δε βλέπω στον ορίζοντα.

Ελλάς αιωνία σου η μνήμη.