Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ

Δείτε στο http://www.capital.gr/news.asp?Details=657611 ένα σύντομο, πλην όμως αρκετά περιεκτικό άρθρο πως μία αμιγώς εξαγωγική εταιρεία (ΛΑΡΚΟ) την οποία ελέγχουν α) Το Υπουργείο Οικονομικών, β) η ΔΕΗ και γ) η Εθνική τράπεζα και οι οποία συμπεριλαμβάνεται μέσα στις 5 κορυφαίες εταιρίες παραγωγής νικελίου στον κόσμο, με πελάτες κολοσσιαίες επιχειρήσεις, απώλεσε το 2007 έσοδα ύψους € 240 εκ., τη στιγμή που η τιμή του Νικελίου είχε εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Δείτε ποιοί ήταν οι λανθασμένοι χειρισμοί το 2008 και η εκ νέου τεράστια απώλεια εσόδων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο προϋπολογισμός του 2009 προβλέπει έξοδα λειτουργίας της Βουλής (μισθοί βουλευτών και του προσωπικού + άλλα έξοδα) € 222 εκ.!!!

Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ θα ζημιωθεί πολλαπλά, καθώς:

  • Θα εγγράψει ζημίες από την πτώση της Καθαρής Θέσης της ΛΑΡΚΟ λόγω των ζημιών που θα εγγραφούν το 2008.
  • Όντας ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΛΑΡΚΟ (η παραγωγή του Νικελίου απαιτεί μεγάλες ποσότητες ρεύματος) μάλλον θα παρατείνει την πίστωσή της άρα δεν θα εισπράξει σημαντικά ποσά, άρα δεν θα έχει ρευστότητα, άρα θα κληθεί να δανειστεί μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, άρα θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερα ποσά τόκων.

Η ΔΕΗ με ποιόν τρόπο θα μαζέψει τις ζημιές της; Μα αυξάνοντας τα τιμολόγιά της.

Το ίδιο περίπου ισχύει και για την περίπτωση της Εθνικής τράπεζας, η οποία λόγω μεγέθους δεν θα έχει σοβαρούς κραδασμούς, πλην όμως οι επενδυτές θα αντιληφθούν το θέμα και ενδέχεται να έχουμε μία πτώση της τιμής της μετοχής της.

Σε ότι έχει να κάνει με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών δηλαδή του δημοσίου τι σημαίνουν οι ζημιές;

  • Ότι θα κληθούμε να τις καλύψουμε από την τσέπη μας μέσω των φόρων που πληρώνουμε. Όμως το κράτος εκεί που θα χρειάζεται ένα Χ ποσό, τώρα θα χρειάζεται Χ+ τις ζημιές που του αναλογούν.

Υπάρχει δόλος;

Σας παραπέμπω στο βιογραφικό του νυν προέδρου της εταιρείας http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=47285&Itemid=429.

Μα φυσικά πρόκειται για έναν πρώην βουλευτή που κάπως έπρεπε να τακτοποιηθεί από τον κομματικό μηχανισμό.

Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, πρέπει να πούμε ότι στο συγκεκριμένο κύριο δε μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνη για τις αμαρτίες της προηγούμενης διοίκησης (τα του Καίσαρος τω Καίσαρι), ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε την τεράστια οικονομική κρίση. Δεν μπορούμε όμως να μη σχολιάσουμε το γεγονός ότι είναι ένα κομματικό στέλεγχος (χάθηκαν τα ικανά στελέγχη μέσω της αγοράς;), γεγονός το οποίο ποτέ δεν μου άρεσε και πάντοτε μου δημιουργούσε υποψίες.

Μήπως το Βατοπαίδιο είναι μία παρανυχίδα σε σχέση με το θέμα της ΛΑΡΚΟ, όμως στην τελευταία περίπτωση όλα είναι νομότυπα κάτω από τον επιχειρηματικό μανδύα; Ακόμα και αν δεν υπάρχει δόλος, μήπως οι διορισμένοι διοικητές (της κάθε ΛΑΡΚΟ) είναι απλά άχρηστοι και γι αυτό το σκάνδαλο είναι ακόμα μεγαλύτερο;

Ως πότε θα συνεχίζεται το φαγοπότι που ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο είναι οι σάρκες του ελληνικού λαού;

Αδέλφια μαύρο στους Μαυρογιαλούρους.

Για τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: