Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009

ΦΩΤΙΕΣ, ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ, ΤΟ ΞΕΡΟ ΜΑΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Αναφορικά με τις θεωρίες συνομωσίας που έχουν κυκλοφορήσει (όπως και το 2007), έχω να σχολιάσω ότι και 100% να είναι αληθείς, το κύριο πρόβλημα δημιουργείται από το ξερό μας το κεφάλι κι όχι από τους ξένους εχθρούς μας.

Αυτοί (αν υπάρχουν) κάνουν τη δουλειά τους.

Εμείς όμως φροντίζουμε να πιπιλάμε το δάχτυλό μας, τρωγόμαστε σαν τα σκυλιά (σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε γόνιμο διάλογο) και μεμψιμοιρούμε - ομφαλοσκοπούμε , μεταβιβάζοντας τις δικές μας ευθύνες σε "ασσύμετρες απειλές" και "στρατηγούς ανέμους" αντί να σηκώσουμε τα μανίκα και να δουλέψουμε ενωμένοι με κοινό σκοπό να φτιάξουμε σωστά την πατρίδα μας η οποία σήμερα είναι όπως την περιέγραψε γλαφυρά ο φίλος Nastybishop σε σχόλιασμό του σε κάποιο άρθρο (μπ...λο).

Ας διορθώσουμε για αρχή τη σάπια νοοτροπία της εκπόρνευσης στους επαγγελματίες πολιτικούς (πουλάω την ψήφο μου για ένα ρουσφέτι = εκπόρνευση) που έχουμε σαν λαός για να δούμε φως στο τούνελ.

Ας βγάλουμε τις τσίμπλες από τα μάτια μας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι όλες μας οι ανόητες νοοτροπίες του εφήμερου που κουβαλάμε και οι πράξεις μας που υπαγορεύονται από αυτές στον μόνο που κάνουν κακό είναι τα ίδια τα παιδιά μας. Ξυπνάτε... Τα παιδιά μας. Τα παιδιά σας. Το καταλάβατε;

Το μέλλον τους θα έπρεπε να είναι η μοναδική μας πυξίδα στη ζωή, αλλά μάλλον όλοι μας αγαπάμε αποκλειστικά το τομάρι μας και όχι τα παιδιά μας.

Αγαπήστε τα παιδιά σας με όλη την ψυχή με όλη την καρδιά και όλη τη διάνοιά σας και μετά ελάτε να χτίσουμε μία καλύτερη Ελλάδα (όχι όμως αυτήν που μας έταζε ο Δάμαλος) κι έναν καλύτερο κόσμο.

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2009

Περί του βίντεο του κυρίου Γαβρά

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το βίντεο του κυρίου Γαβρά (για να το δείτε πατήστε εδώ), θεωρώ χρέος μου να σας παραθέσω την άποψή μου.

Δε θα επιχειρηματολογήσω κατά του έργου του κυρίου Γαβρά. Θα σας δώσω όμως 3 links με τις πιο εμπεριστατωμένες και εύγλωττες κριτικές:

Αισθητικά και με δεδομένο το όνομα του κυρίου Γαβρά το αποτέλεσμα δε μου άρεσε. Μου θύμισε τους Μπόλεκ και Λόλεκ και σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει (κατά την άποψή μου πάντα) με το χώρο του μουσείου της Ακροπόλεως, το μεγαλείο και την καλλιτεχνική αρτιότητα των εκθεμάτων, αλλά και φυσικά του ιδίου του Παρθενώνα, τον οποίον παρεπιπτόντως παρουσιάζει (αν δεν κάνω λάθος) με λανθασμένες αναλογίες.

Ο κύριος Γαβράς εν συνεχεία κινούμενος από τις δικές του απόψεις και αντιλήψεις υπέπεσε σε πολλαπλά σφάλματα:

 • Παρουσίασε σε 12 δευτερόλεπτα κάτι για το οποίο η ίδια η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ξεκάθαρη άποψη, δηλαδή την καταστροφή των μορφών της ανατολικής (εν προκειμένω, αλλά και της βορείου και της νοτίου) μετόπης από ρασοφόρους. Είναι γνωστές οι καταστροφές των μνημείων που έγιναν κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Όμως για την περίπτωση του Παρθενώνα οι γνώμες είναι πολλές και αντικρουόμενες και μάλιστα από επιστήμονες δεδηλωμένα άθεους (όπως και ο κύριος Γαβράς). Με λίγα λόγια, ο κύριος Γαβράς υπέπεσε στο σφάλμα της αντιεπιστημονικότητας.
 • Με τα 12 επίμαχα δευτερόλεπτα, εκθέτει τη χώρα μας στο εξωτερικό, καθώς οι αναμενόμενες (και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας) αντιδράσεις και το κόψιμο των 12 επίμαχων δευτερολέπτων (ορθά και εις το όνομα της επιστημονικότητας κατά την άποψή μου) περνάνε προς τα έξω την εικόνα μίας Ελλάδας φονταμενταλιστικής, η οποία λογοκρίνει και φυμώνει τα παιδιά της (εν προκειμένω το όνομα του κυρίου Γαβρά προσδίδει μεγαλύτερο βάρος στην "κατηγορία" ενάντια της Ελλάδας). Επιπλέον ας μη γελιώμαστε, οι άσπονδοι φίλοι μας θα σπεύσουν να παρουσιάσουν το γεγονός στην υπερβολή του, σπιλώνοντας την εικόνα της πατρίδας μας.
 • Μέσα στους σκοπούς του συγκεκριμένου πονήματος, είναι και η προπαγάνδιση από μέρους μας του αιτήματος για την επιστροφή των μαρμάρων στην πατρίδα τους. Κατά την άποψή μου, το βίντεο αυτό δεν υπηρετεί σωστά τον σκοπό αυτό, καθώς δίνεται πάτημα στους άγγλους λειτουργούς του Βρετανικού Μουσείου να τονίσουν ότι εμείς οι ίδιοι παραδεχόμαστε ότι καταστρέψαμε την κληρονομιά μας (αν το κάναμε και πότε - πριν πάνω κάτω 1600 χρόνια - είναι άσχετο γι αυτούς), οπότε καλά κάνουν και δε μας παραδίδουν τα μάρμαρα, αφού εκεί είναι αναμφίβολα πιό ασφαλή.
 • Και τέλος κάτι που μάλλον πέρασε απαρατήρητο από όλους: Στην αναδρομή της ιστορίας του Παρθενώνα, ίσως θα έπρεπε να προυσιαστεί και η καταστροφή των παλαιότερων ναών που βρίσκονταν επί της Ακροπόλεως από τους Πέρσες που εισέβαλλαν στην Αθήνα, όταν λίγο πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας οι αθηναίοι για να σωθούν από τη δολοφονική μανία των περσών, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους (σας υπενθυμίζω ότι ο κος Γαβράς στον ξερό βράχο της Ακρόπολης άφησε να φυτρώσει απότομα το μεταγενέστερο μεγαλοπρεπές κατασκεύασμα του Περικλή που όλοι μας γνωρίζουμε). Αν θέλετε να προπαγανδίσετε σωστά (υπέρ της Ελλάδος) κύριε Γαβρά, να δημιουργήσετε συναισθηματικό δέσιμο του ακροατή με την Ελλάδα και ευνοϊκή προδιάθεση υπέρ ημών, τότε πρέπει πάση θυσία να του υπενθυμίσετε τη μεγαλύτερη συμβολή του ελληνισμού στην παγκόσμια ιστορία (μεγαλύτερη και από τη Δημοκρατία, τη φιλοσοφία το θέατρο και τις επιστήμες) ήτοι την ανάσχεση των περσικών ορδών και την ελευθερία από τον περσικό ολοκληρωτισμό που χάρισε σε όλο τον κόσμο.

Αναρωτιέμαι εν τέλει μήπως υπήρχε δόλος από μέρος του κου Γαβρά. Τη δουλειά του πάντως δεν την έκανε καλά και πιστεύω ότι πρέπει να εισέπραξε ένα περίδρομο λεφτά (δικά μου και δικά σας), τα οποία δε σεβάστηκε.

--------------------------------------------------------------------


Ο προβληματισμός μου όμως δε στέκεται αποκλειστικά σε αυτό καθ' αυτό το γεγονός για το οποίο ήδη έχει χυθεί πολύ μελάνι. Το θέμα κατά την άποψή μου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και αυτό θα προσπαθήσω να σας παραθέσω:


Σε επίπεδο κοινωνίας επικρατεί μία πολυεπίπεδη αμορφωσιά – ημιμάθεια, η οποία κατά την άποψή μου πηγάζει από την ίδια τη δομή του κράτους και της εκπαίδευσης (;) που αυτό παρέχει.


Στο σημείο που έχουμε φτάσει, το ένα τροφοδοτεί το άλλο, δηλαδή η ημιμάθεια οδηγεί σε παρακμή το κράτος, το οποίο με τη σειρά του (η σειρά δεν έχει σημασία, παρά το τελικό αρνητικό αποτέλεσμα) με τις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες (σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο πλέον τη παιδεία) υποβαθμίζει το ποιόν των πολιτών και της κοινωνίας και πάει λέγοντας…


Αποτέλεσμα της παραπάνω ημιμάθειας είναι να μην μπορεί κανένας (και το σημαντικότερο από όλα το ίδιο το ελληνικό έθνος) να προσδιορίσει – αποκρυσταλλώσει - διατηρήσει την πραγματική του ταυτότητα με ακρίβεια και φυσικά να μπορεί με υγιή τρόπο να υπερασπίσει τα πιστεύω του έναντι των επικριτών – πολεμίων του (εσωτερικών και εξωτερικών) οι οποίοι όμως διακρίνονται επίσης από την ίδια ημιμάθεια. Το μίγμα είναι εκρηκτικό και τροφοδοτεί με τη σειρά του τη γενικότερη σύγχιση ιδεών της κοινωνίας μας.


Τρανταχτό παράδειγμα η περίπτωση με τα αντιεπιστημονικά και προκλητικά 12 δευτερόλεπτα από το βίντεο του κυρίου Γαβρά (θύμα κι αυτός του πασαλείματος των ιστορικών του γνώσεων, αλλά και των προσωπικών του στερεοτύπων τα οποία έχουν αναπτυχθεί στην αλλοδαπή) και η όλη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ 2 ημιμαθών (σε γενικές γραμμές – και φυσικά με φωτεινές εξαιρέσεις) πλευρών, οι οποίες επιπλέον διακρίνονται από την ανικανότητα να ακούσουν η μία την άλλη και να κάνουν έναν γόνιμο διάλογο ενώ με μισαλλόδοξες κραυγές – συνθήματα (κατά κύριο λόγο από την πλευρά των πολέμιων της εκκλησίας και οτιδήποτε χριστιανικού) πιστεύουν ότι υπερασπίζονται τις απόψεις τους και “κατακεραυνώνουν” οι μεν τους δε.


Όλα είναι θέμα παιδείας, η οποία είναι αναμφίβολα η ζωογόνος δύναμη της κοινωνίας.


Όμως στην παρούσα φάση και με προβληματικό ακόμα και το πολίτευμα, ένας άλλος τομέας ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει ζωτική σημασία για την επιβίωσή μας ως έθνος είναι η συμμετοχή.

Πρέπει να αποτινάξουμε από πάνω μας την αδράνεια και την αδιαφορία οι οποίες πηγαζούν από την κατανάλωση από μέρους μας δια μέσου των ΜΜΕ (και ειδικά της τηλεόρασης και δευτερευόντως όλων των υπολοίπων), τρόμου, υλισμού, εφήμερων ευκαιριακών προτύπων, ελαστικών ηθών και γενικότερα μίας σχιζοφρενικής θεώρησης των πραγμάτων.


Η συμμετοχή των υγιών στοιχείων της κοινωνίας στα κοινά είναι μονόδρομος αν θέλουμε

 • να εξαφανίσουμε από τον πολιτικό χάρτη τους επαγγελματίες πολιτικούς οι οποίοι τόσο αναίσχυντα μας κοροϊδεύουν, έχουν ήδη καταστρέψει τον κοινωνικό ιστό, έχουν ξεχαρβαλώσει την εθνική συνείδηση και συνοχή, ενώ τέλος εντελώς απροκάλυπτα μας απομυζούν και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας,
 • να αναστρέψουμε την καθοδική πορεία και να μετεξελιχθούμε σαν κοινωνία σαν έθνος αλλά και σαν πολίτευμα σε κάτι καλύτερο και όχι χειρότερο όπως διαγράφεται η πορεία αυτή τη στιγμή.

Οι κορώνες δεν οφελούν, καθώς εντάσσονται στο εκρηκτικό μείγμα της ημιμάθειας στο οποίο αναφέρθηκα παραπάνω.


Πρέπει μέσα σε απόλυτα δημοκρατικά πλαίσια να υπάρξουν νέα “κινήματα” με ιδεολογική καθαρότητα (και όχι τα σαλατοειδή μορφώματα των κομμάτων εξουσίας τα μέλη των οποίων βάζουν σε μεγαλύτερη προτεραιότητα από την πατρίδα και το κοινό καλό την εν είδει ναρκομανούς εξάρτησή τους από την κατάκτηση / διατήρηση της εξουσίας και των λοιπών οφφικίων), απόλυτα τεκμηριωμένες ιδέες, απόψεις και σκοπούς.


Πρέπει να υπάρξει σε αυτά τα “κινήματα” διάθεση θυσίας και ανιδιοτέλεια για το καλό του έθνους και της κοινωνίας γενικότερα και όλα αυτά σε πνεύμα ομόνοιας, εποικοδομητικού διαλόγου και όχι μισαλλοδοξίας.

Μόνο τότε πιστεύω ότι θα δούμε φως στο τούνελ.


Η φιλολογία και η διαμάχη τέλος γύρω από το βίντεο του Γαβρά είναι μάλλον το δέντρο από το χαμένο δάσος και η πρακτική εφαρμογή του διαίρη και βασίλευε.

Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009

Γιατί blog-άρω. Μία κατάθεση ψυχής.

Αφορμή για την παρούσα ανάρτηση μου έδωσε ένα σχόλιο από το χρήστη με το nickname Antilope στην ανάρτησή μου με τίτλο "Ποιούς εξυπηρετεί το μέτρο της απόσυρσης αυτή τη στιγμή;" το οποίο έχω αναρτησει και στο blog που διατηρώ στο capital.gr (θα το βρείτε και στις αναρτήσεις στο blog μου ΑΝΤΙΠΑΡΑΚΜΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΙΝΗΜΑ.

Ο συγκεκριμένος κύριος, με κατηγορεί ότι φρόντισα ώστε να "φορτώσω" με επισκέψεις τις αναρτήσεις μου (πάντα στο capital.gr) με τίτλο "Εν τη νήσω του Αγίου Δομινίκου εβρισκόμενος (Μέρος πρώτο, Μέρος δεύτερο και Grand φινάλε)".

Πιό συγκεκριμένα, μου προσάπτεται η "κατηγορία", ότι μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας (28/07/2009 15:45 - 14:00) , 2 από τις παραπάνω αναρτήσεις μου είχαν από 12 επισκέψεις. Θεωρεί την ώρα άσχετη και το ενδιαφέρον του θέματος των αναρτήσεών μου χαμηλό. Το ύφος του συγκεκριμένου σχολίου είναι ιδιαίτερα αυστηρό και εμμέσως πλην σαφώς με χαρακτηρίζει "ζαβολιάρη" και ακόμα χειρότερα "υποκριτή", αναρωτιέται δε αν αυτή την υποκρισία μου τη μεταδίδω στα παιδιά μου με το παράδειγμά μου.

Αν και εν προκειμένω θεωρώ ανάξιο λόγου να ασχοληθώ με το θέμα και να "υπερασπίσω" τον εαυτό μου, εγώ θα το κάνω και επιπλέον θα σας αναλύσω τους λόγους που blogg-άρω.

Εν αρχήν

 • Την 28/07/2009 δημοσιεύτηκε από το Capital μία είδηση η οποία αφορούσε το συγκεκριμένο νησί και τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Αϊτής και Δομινικανής Δημοκρατίας (κάνε κλικ εδώ). Επειδή λοιπόν έχω λόγους να ενδιαφέρομαι για το νησί αυτό, έσπευσα να διαβάσω το άρθρο και να αφήσω ένα σχόλιο στο οποίο κατέγραψα τα links των τριών αναρτήσεών μου. Αυτά λοιπόν είναι η αιτία των 12 κλικ + 12 κλακ στις αναρτήσεις μου.
 • Σιγά μην κάτσω εγώ να σβήνω επί 15 λεπτά τα cookies από τον υπολογιστή μου και να επισκέπτομαι τις αναρτήσεις μου για να δείξω αυξημένη επισκεψιμότητα. Τι με περνάει κανένα αγοράκι του γυμνασίου;
 • Σε τελική ανάλυση έχω διαφημίσεις στο blog μου, ή έχω να κερδίσω τίποτε άλλο με 24 παραπάνω επισκέψεις; Μήπως το Capital διενεργεί κάποιο διαγωνισμό μεταξύ bloggers και δεν το γνωρίζω;
 • Την όποια ματαιοδοξία μου την ικανοποίησα και με το παραπάνω, όταν εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες το blog μου έχει καταγραφεί στα δημοφιλέστερα blogs του capital.
 • Μήπως ο / η Antilope θεωρεί ότι οι επισκέψεις σε όλες μου οι αναρτήσεις έχουν γίνει από εμένα τον ίδιο; ΕΛΕΟΣ! Οι αναγνώστες των αναρτήσεών μου (έχω κι από αυτούς) με έχουν τιμήσει με πολλά καλά σχόλια και αστεράκια, για τις δε επίμαχες αναρτήσεις (του Άη Δομίνικου), τα σχόλια των αναγνωστών θα έπρεπε να έχει διαβάσει ο / η Antilope τα οποία είναι πολύ καλά, ή μήπως έχω κι άλλα nicknames (όπως πιθανώς μπορεί να έχει ο ίδιος) και σχολιάζω εγώ τα ίδια μου τα γραπτά;
 • Αν με θεωρεί ανταγωνιστή του νομίζω ότι μάλλον παιδιάστικη είναι η σκέψη του και ενδεικτικό του νεαρού της ηλικίας του. Εδώ στην blogoσφαιρα δεν πρέπει να ανταγωνιζόμαστε, αλλά να συναγωνιζόμαστε να βάλουμε ένα λιθαράκι ο καθένας μας προκειμένου να γίνει ο κόσμος λίγο καλύτερος.
 • Νομίζει ο κύριος αυτός ότι έχω κανένα ιδιαίτερο άγχος αν το ΥΒΡΙΣ ΝΕΜΕΣΙΣ ΚΑΘΑΡΣΙΣ εξαφανιστεί από τα δημοφιλέστερα; Σκοτούρα μου. Παρακαλώ τους κυρίους διαχειριστές του Capital να βγάλουν τώρα το blog μου από τη συγκεκριμένη λίστα.
  Μήπως όμως ο / η Antilope χάνει το δάσος; Για το περιεχόμενο των αναρτήσεών μου περιμένω σχόλια κι όχι για την επισκεψιμότητα.
 • Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν "πριν η μέμψεις νόησον". Ο φίλος μας λοιπόν δεν ενόησε και απλά έμεμψε, αλλά νομίζω ότι εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια

Εν συνεχεία


Οι λόγοι για τους οποίους γράφω είναι

 • Πνίγομαι από τα πολλά στραβά κι ανάποδα και από τα νιάτα μου έχω το κουσούρι να αποτυπώνω τους προβληματισμούς μου στο χαρτί είτε υπό τη μορφή άρθρων, είτε υπό τη μορφή ποίησης. Πετυχαίνω με αυτόν τον τρόπο εκτόνωση της διεσταλμένης πικρίας μου για την κατάντια της κοινωνίας.
 • Η στηλίτευση των κακώς κειμένων των πολιτικών σε όποια παράταξη κι αν ανήκουν.
 • Η μοιρασιά των παραπάνω σκέψεών μου, τις οποίες θεωρώ πνευματικά μου παιδιά, με τους αναγνώστες.
 • Η αναζήτηση ανθρώπων με αντίστοιχους προβληματισμούς και στόχους με τους δικούς μου, με τους οποίους θα μπορέσω να συζητήσω στο ίδιο μήκος κύματος.
 • Ο διάλογος με ανθρώπους με διαφορετικό μήκος κύματος. Θέλω να ακούω και άλλες απόψεις, γιατί καθώς δεν κατέχω κανένα αλάθητο ούτε είμαι κανένας διανοούμενος, υπάρχουν σίγουρα πτυχές της πραγματικότητας που δεν αντιλαμβάνομαι. Ο χωρίς παρωπίδες διάλογος είναι συστατικό της δημιουργίας.
 • Το πάθος μου να παραδόσω έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μου.

Όσοι έχουν διαβάσει τις αναρτήσεις μου θα έχουν διαπιστώσει ότι δεν ασχολούμαι με το χρηματιστήριο. Δεν με απασχολεί ο τζόγος (ΧΑΑ), οι τεχνικές αναλύσεις για τις δυνάμεις των αλογακίων (βλ. Μετοχές) τα μέσα εύκολου πλουτισμού κλπ.

Στα κείμενά μου

 • Καταπιάνομαι με τα της κοινωνίας (υποκρισία των πολιτικών, αδικίες, κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος κλπ),
 • Εκφράζω την πίστη μου στην αναγκαιότητα αλλαγής του μοντέλου της κοινωνίας,
 • Βροντοφωνάζω για το έλλειμα δημοκρατίας που υπάρχει και τους κινδύνους που διατρέχει το πολίτευμα σήμερα,
 • Διατυμπανίζω τη σημασία της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά,
 • Διατυμπανίζω την υπέρτατη αξία της παιδείας,
 • Προσπαθώ να δείξω την πραγματική υπόσταση κάποιων γεγονότων σε οικονομικό ή πολιτικό επίπεδο κλπ.

Κρίνετε ότι έχω ανάγκη από 24 κλικ παραπάνω;