Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Στον πόλεμο χρειάζεται και λίγη λεβεντιά

Λέω στην παρούσα ανάρτηση να ξεκινήσω ανάποδα, δηλαδή από το Εν Κατακλείδι στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο τίτλος της ανάρτησης...

Εν κατακλείδι λοιπόν:
Να γίνεται πόλεμος (ή έστω εκφραζόμενος με πιο ήπιο τρόπο να υπάρχει έντονη αμφισβήτηση) ενάντια στην εκκλησία, την πατρίδα, τις παραδόσεις, την ιστορία τη γλώσσα και κάθε τι ελληνικό και ορθόδοξο κλπ το αποδέχομαι.

Η ιστορία του ανθρώπινου γένους είναι γεμάτη από πολέμους, αλλά και αμφισβητήσεις και προσπάθειες ανατροπών κάθε είδους κατεστημένων...

Ας νικήσει ο αξιότερος, ο εξυπνότερος, ο δυνατότερος, ο αποφασιστικότερος.

Να επικρατεί όμως λίγη λογική και λίγο ήθος βρε παιδιά και όχι τέτοια παράκρουση.

Στον πόλεμο χρειάζεται και λίγη λεβεντιά και θα συμφωνήσει μαζί μου ο καθένας πιστεύω.

Περισσότερο με θυμώνουν όμως ο κος Τριανταφυλλόπουλος και ο κος Ψαριανός (περί των οποίων η ανάρτηση) επειδή προσβάλλουν τη νοημοσύνη μου και όχι επειδή με μανία πολεμάνε τα ελληνορθόδοξα ιδεώδη από τα οποία καλώς (κατ' εμέ) ή κακώς (κατ' άλλους) διακατέχομαι.
Διαβάστε το ακόλουθο κείμενο του μητροπολίτη Κορινθίας με προσοχή:

«Η βαθυτάτη κρίσις της εποχής, η αλλοίωσις των ορθοδόξων κριτηρίων, η κρίσις των αξιών ως και των θεσμών, η έξαρσις των παραθρησκευτικών και αποκρυφιστικών διδασκαλιών, η αλλοίωσις του πληθυσμού με την εισροή εις την χώραν μας αλλοπίστων, ο ηθικός ξεπεσμός, η προβολή προτύπων αμφιβόλου ποιότητος μέσω των Μ.Μ.Ε. ως και άλλα τινά επιβάλλουσιν, επαγρύπνησιν και ανάληψιν δραστηριοτήτων αφ' ημών των ποιμένων δια τον ευαίσθητον χώρον της νεότητος, η οποία λόγω της απειρίας της και του ευολίσθου, που την χαρακτηρίζει, κινδυνεύει περισσότερον.
Διό και παραγγέλλομεν υμίν όπως δοθή αφ' υμών ιδιαιτέρα φροντίς δια την Ορθόδοξον Κατήχησιν των νέων μελών της τοπικής υμών εκκλησίας και μετ' επιμελείας και σπουδής οργανωθή η Κατηχητική Διακονία, ως και εν γένει ζωή αυτής παρ' εκάστην ενορίαν.»

  • Το διαβάσατε;
  • Τι καταλάβατε;
  • Διαπιστώσατε την ύπαρξη μίσους ενάντια σε κάποιον;
  • Μήπως το παραπάνω κείμενο προτρέπει κάποιους να πάρουν μέτρα ενάντια σε κάποιους άλλους;
  • Μήπως να οργανωθούν σε ομάδες κρούσης;
  • Μήπως να οργανώσουν κάποιου είδους κοινωνικό αποκλεισμό κλπ;

  • Ή μήπως σαν ένας καλός πατέρας υποδεικνύει στα παιδιά του, για το καλό των οποίων νοιάζεται - όπως πρέπει να κάνει κάθε καλός πατέρας, τα στραβά της κοινωνίας και της εποχής και προτρέπει τα παιδιά του να εφοδιαστούν με πνευματικά όπλα ενάντια σε αυτά τα στραβά; Αν ναι κάνει κάτι στραβό;

Εγώ, ίσως υπό το πρίσμα του ελληνάρα και του παιδιού της εκκλησίας με βάση το οποίο βλέπω τα πράγματα, όπως λένε κάποιοι οικείοι μου, δεν βλέπω κάτι στραβό στα παραπάνω λόγια.

Διαβάστε τώρα
ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ ένα περίεργο (ή καλύτερα πονηρό) - ιδιαίτερα επιθετικό (χωρίς λόγο κατά την άποψή μου) άρθρο της 10/11/09, με απροσδιόριστο σκοπό, στη Ζούγκλα του κου Τριανταφυλλόπουλου, στο οποίο εμπλέκεται και ο κος Ψαριανός και που αφορά την παραπάνω επιστολή.

Διαβάστε και τι απαντάει εύστοχα (και απηυδησμένα θα έλεγα) μία κυρία των γραμμάτων που έχει κατα καιρούς χαρακτηριστεί ως αιρετική και ως άθεη.

(πηγή
http://seferou.blogspot.com/2009/11/blog-post_11.html):

“Υπάρχουν όρια στην κακόβουλη προπαγάνδα;” ήταν η ερώτηση που υπέβαλα σε ειδικό, με αφορμή την κραυγή διαμαρτυρίας μέλους του (τ)ΣΥΡΙΖΑ, που, αν και ψαριανός, δε θύμιζε ψάρι με τίποτα. Η απάντηση του ειδικού ήταν ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ.

Στη συνέχεια ρώτησα άλλον ειδικό: “Υπάρχουν όρια στην υστερία;” “Absolutely not!” , ήταν η απάντηση του ειδικού, που κατά σύμπτωση ήταν αλλόπιστος, δηλαδή είχε άλλη πίστη ο άνθρωπος. Πώς λέμε κουφώματα αλουμινίου «ALOUSYSTEM»; Έ, κάπως έτσι! Κι όπως δε μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Όμιλο ALCO για ρατσισμό, άλλο τόσο δε μπορεί κανείς να αποκαλέσει το σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο ρατσιστή επειδή στην επίμαχη εγκύκλιο προς τους ιερείς αποκάλεσε τους έχοντας άλλη πίστη 'αλλόπιστους', εξ αδυναμίας να βρει καταλληλότερη λέξη στην ελληνική γλώσσα.

Το επόμενο ερώτημα που έθεσα στον ειδικό επιστήμονα, δόκτορα κοινωνικής και ατομικής ψυχοπαθολογίας παρακαλώ, ήταν: τι γίνεται όταν η υστερία συναντήσει την προπαγάνδα; Η απάντηση του ειδικού ήταν φοβερή: “το μίγμα είναι εκρηκτικό και επικίνδυνο για την ψυχική υγεία του ασθενούς αλλά και της κοινωνίας”, μου είπε.

Με άλλα λόγια, το προχτεσινό χτύπημα από το δίδυμο Ψαριανού-Ταρζάν, επιπόλαιο και προκλητικό όπως ήταν, μπορεί να έχει επικίνδυνες παρενέργειες στην άκρως φορτισμένη συγκινησιακά πολυπολιτισμική (από πού πέρασε ο πολιτισμός και δεν τον πήρα χαμπάρι;) κοινωνία μας. Τέτοια χτυπήματα είναι λάδι στη φωτιά των επαγγελματιών αντιρατσιστών που πληθαίνουν καθημερινά στη χώρα μας, βοηθούσης και της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.

Δείτε λοιπόν τον παραπλανητικό τίτλο σχετικού άρθρου στη Zougla.gr, για να καταλάβετε το μέγεθος της διαστροφής και της προπαγάνδας του Ταρζάν: «Κυνήγι αλλόθρησκων εν έτει 2009»! Πού το είδες το κυνήγι των αλλόθρησκων κύριε Τριανταφυλλόπουλε; Είναι μια συνηθισμένη εγκύκλιος ενός Μητροπολίτη, σαν αυτές που στέλνονται κάθε χρόνο στην αρχή της σχολικής περιόδου. Κάθε ποιμένας, οποιασδήποτε θρησκείας, θεωρεί χρέος του να ποιμάνει το ποίμνιό του. Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά του. Και το κατηχητικό σχολείο είναι ένας παραδοσιακός θεσμός-εργαλείο για την παροχή πνευματικής τροφής στους πιστούς. Μακάρι ο θεσμός αυτός να λειτουργούσε καλύτερα, οι κατηχητές να ήταν πιο φωτισμένοι, και να απευθυνόταν και στους ενήλικες.

Προσωπικά έχω κάνει κατά καιρούς σκληρή κριτική στην Εκκλησία για διάφορα θέματα, κι έχω μπει στο μαυροπίνακα. Όμως το κίνητρό μου ήταν πάντα καλοπροαίρετο, και στόχος μου ήταν και είναι ο εκσυγχρονισμός της Ορθοδοξίας ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική στην πνευματική αφύπνιση της κοινωνίας. Τώρα το ποια είμαι εγώ, τι ξέρω, πού τα έμαθα, κι αν έχω δικαίωμα να κρίνω, είναι άλλου παπά βαγγέλιο, και όσα και να πω δεν πρόκειται να πείσω. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν εκλαμβάνω την άσκηση του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας ως ρατσισμό και μισαλλοδοξία.

Έχω ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό και είδα ότι η κάθε θρησκεία κάνει τη δική της διττή προπαγάνδα: αφ’ ενός να κρατήσει τους οπαδούς της και αφ’ ετέρου να προσηλυτίσει και αλλόπιστους. Το ίδιο κάνουν και τα κόμματα για να διαδώσουν τις πολιτικές τους ιδεοληψίες. Δε βλέπω τίποτα το ρατσιστικό εδώ. Κι όμως, ο Ψαριανός και οι άλλοι (τ)Συριζαίοι, καθώς και ο Ταρζάν, βλέπουν, ή προσποιούνται πως βλέπουν, ρατσισμό γιατί έτσι τους συμφέρει.
Παραθέτω εδώ το επίμαχο απόσπασμα από την Εγκύκλιο του Μητροπολίτη Κορίνθου, κ. Διονυσίου:

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

Και ερωτώ τον καλοπροαίρετο αναγνώστη:

--Υπάρχει βαθύτατη κρίση στην εποχή μας;

--Υπάρχει κρίση αξιών και θεσμών;

--Υπάρχει έξαρση παραθρησκευτικών και αποκρυφιστικών διδασκαλιών;

--Υπάρχει ηθικός ξεπεσμός;

--Υπάρχει προβολή προτύπων αμφιβόλου ποιότητος μέσω των ΜΜΕ;

--Τέλος, για να έρθουμε και στη σκοπίμως και κακοβούλως παρερμηνευθείσα φράση: υπάρχει αλλοίωση του πληθυσμού λόγω εισροής αλλοπίστων;

Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι καταφατική, και επομένως οι ποιμένες πρέπει ν' αγρυπνούν και να φροντίζουν το ποίμνιό τους, και ιδιαίτερα τους νέους λόγω της απειρίας και του «ευολίσθου» αυτών. Πού είδε ο Ταρζάν και ο Γ. Ψαριανός το κυνήγι αλλοθρήσκων; Ποιος τους πείραξε; Ποιος τους ενόχλησε; Ποιος τους σταμάτησε να προπαγανδίζουν τη δική τους θρησκεία; Ποιος τους εμπόδισε να συγκεντρώνονται στους δικούς τους χώρους και να λατρεύουν το Θεό σύμφωνα με τη δική τους παράδοση; Ποιός σταμάτησε τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, π.χ., από του να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα για να μοιράσουν τα προπαγανδιστικά τους έντυπα, τη Σκοπιά και το Ξύπνα; Το μόνο κυνήγι που καλά κρατεί σε τούτη τη χώρα είναι το κυνήγι εναντίον κάθε εθνικού πιστεύω, παράδοσης και συμβόλου. Κι αυτό το κυνήγι είναι άκρως επικίνδυνο για την εθνική συνοχή.

Ακόμη και στην επίμαχη φράση, ο Μητροπολίτης Κορίνθου δε λέει αν αυτή η αναπόφευκτη αλλοίωση της ομοιογένειας του πληθυσμού είναι καλή ή κακή, ωφέλιμη ή βλαβερή. Δεν είδα κανένα «τρομολαγνικό» σενάριο, όπως αναφέρει το κίτρινο άρθρο. Απλά ο κ. Διονύσιος το παραθέτει ως διαπίστωση, πράγμα που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Ούτε υπήρξε ποτέ στην ιστορία της Ορθοδοξίας βίαιη προσαγωγή νέων στα κατηχητικά σχολεία. Όποιος ήθελε, όποιος ένιωθε την ανάγκη, πήγαινε στο κατηχητικό.

Προσέξτε και μια λεπτομέρεια: αυτές οι γραμμές γράφονται από άτομο που έχει κατά καιρούς χαρακτηριστεί αιρετική, άθεη, κλπ., από εκπροσώπους της Εκκλησίας, ίσως επειδή δεν καταλαβαίνουν το πνεύμα πίσω από τα λόγια μου. Αυτό όμως δεν με αποτρέπει από του να καταδικάσω την αδικία εις βάρος της και την κατασυκοφάντησή της από εμπαθείς επαγγελματίες αντιρατσιστές που πάσχουν από οξεία απέχθεια προς κάθε τι το παραδοσιακά ελληνικό.

Θα σας διηγηθώ και μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Παίρνοντας θάρρος από κάποια βιβλία μου που έκαναν κριτική στην Ορθοδοξία, αλλά και στο Χριστιανισμό γενικότερα, με πλησίασαν πριν από μερικά χρόνια κάποιοι Μουσουλμάνοι ιεραπόστολοι – καλοί άνθρωποι – για να με… προσηλυτίσουν! Μου είπαν ότι ήταν κρίμα να μη γνωρίσω τη μόνη αλήθεια που είναι το Ισλάμ! Μου έδωσαν δωρεάν το Κοράνι στα αγγλικά και τα ελληνικά, καθώς και πολλά προπαγανδιστικά αντιχριστιανικά φυλλάδια που προέρχονταν από το Islamic Propagation Center, ένα διεθνές κέντρο προπαγάνδας για την διάδοση του Ισλάμ. Μάλιστα ο ιδρυτής του μου είχε στείλει και πρόσκληση να επισκεφτώ το κέντρο στη Νότιο Αφρική, πρόσκληση την οποία χωρίς δεύτερη σκέψη απέρριψα. Δείτε
εδώ την απροκάλυπτη διεθνή ισλαμική προπαγάνδα, και εδώ .

Για όσους γνωρίζουν Αγγλικά, θα ήταν ενδιαφέρον να μελετήσουν αυτά τα ιστολόγια, και άλλα σχετικά, για να δουν με πόσο ζήλο οι Ισλαμιστές προπαγανδίζουν την δική τους θρησκεία, που πιστεύουν ότι είναι η μόνη αληθινή και η τελευταία Διαθήκη του Θεού με τους ανθρώπους!

Αυτά προς γνώση και χαμήλωμα των τόνων ζηλωτών όπως οι (τ)Συριζαίοι και ο Ταρζάν. Και ας διαλογιστούν πάνω στη σοφή φράση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου: «Όλα αυτά σκοπό έχουν να δημιουργηθεί θόρυβος, επεισόδια και λαϊκισμός. Θα πρέπει στην Ελλάδα να πάρουμε επιτέλους μια απόφαση. Να σοβαρευτούμε. Και δεν έχουν δικαιώματα μόνον οι μειοψηφίες, αλλά και οι πλειοψηφίες.»

Και μια επισήμανση προς τους Ιεράρχες της Ορθοδοξίας: Αν η Εκκλησία δεν προτάξει την ουσία της διδασκαλίας του Χριστού απέναντι στη νεκρή τυπολατρία, θα υπάρχει πάντα πρόσφορο έδαφος ώστε κάποια “πρόβατα” να στρέφονται για πνευματική τροφή σε άλλες θρησκείες ή αιρέσεις ή και στην αθεΐα.

Κι εσείς επαγγελματίες αντιρατσιστές, λαϊκιστές και ανθέλληνες, θα πρέπει να καταλάβετε επί τέλους αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος: ότι σε τούτη τη χώρα δεν έχουν δικαιώματα μόνο οι μειοψηφίες αλλά και οι πλειοψηφίες! Και στην Ελλάδα οι Ορθόδοξοι, έστω κατ’ όνομα, είτε σας αρέσει είτε όχι, είναι πλειοψηφία! Το ακούσατε κιτρινισμένοι από την εμπάθεια τύποι του Κίτρινου Τύπου και του ΣΥΡΙΖΑ; Πάντως, καλού κακού, ιδιαίτερα όσοι έχετε ανήλικες θυγατέρες, προσέξτε μήπως τις δείτε κάποια μέρα κουκουλωμένες πατόκορφα με μαύρη κελεμπία, με τα μάτια τους να σας ατενίζουν μέσα από δυο σχισμές, και σας κόψει τρομάρα. Διότι ο θρησκευτικός ιός είναι μεταδοτικός, κάτι σαν τη γρίπη των χοίρων...

3 σχόλια:

There is a way είπε...

Κατά σύμπτωση εχθές με τον άντρα μου συζητούσαμε επί δύο ώρες το ίδιο θέμα και σκεφτόμουν ν’ανεβάσω post σχετικά μ’ αυτό. Αφορμή ήταν η δίκη που κέρδισε μια γυναίκα (αν δεν κάνω λάθος) στην Ιταλία όταν ζήτησε να κατέβει το θρησκευτικό σύμβολο από την τάξη της κόρης της. Στην Ιταλία δεν έγινε δεκτό το αίτημά της προσέφυγε στο ευρωπαικό δικαστήριο όπου και δικαιώθηκε.

Στην κοινωνία επικρατεί σύγχιση. Βρισκόμαστε σε μια δίνη επανεξέτασης θεσμών και αξιών τα οποία πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα λόγω της φυσικής εξέλιξης των πραγμάτων.

Η πολυτισμικότητα περιπλέκει εύλογα περισσότερο τα πράγματα.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν συγκρούονται οι ρόλοι με το σκοπό. Έτσι πολλές φορές οι ευγενικοί σκοποί προκαλούν σύγχιση λόγω του συμφέροντος που μπορεί να εξυπηρετούν.
Ο φανατισμός από οποιαδήποτε πλευρά είναι δείγμα σκοταδισμού και χειραγώγησης.
Θα πρέπει να καλλιεργείται το πνεύμα ,να οξύνεται η σκέψη και όχι να υποδεικνύονται τυφλές συμπεριφορές.

Το κείμενο του Μητροπολίτη Κορινθίας δεν είχε σίγουρα κάτι το μεμπτό.

Όσον αφορά τον κ. Τριανταφυλλόπουλο ενώ στην αρχή τον υποστήριζα γενικά που έβγαινε ανοιχτά και γνωστοποιούσε διάφορα, μετά η όλη του στάση αρχισε πραγματικά να με ενοχλεί. Δεν είναι δικαστής αλλά δημοσιογράφος. Δημοσιοποιεί, ενημερώνει με ακρίβεια και μας δίνει την δυνατότητα να κρίνουμε. Δεν δικαιούται κατευθύνει και δεν είμαστε άβουλα όντα. Φτάνει πια!

Όσο για τον άλλο κύριο δε θα ασχοληθώ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τραβήξεις την προσοχή επάνω σου.


Στο θέμα της Εκκλησίας θα επανέλθω κάποια στιγμή αναλυτικά. Πιστεύω πάρα πολύ αλλά αυτό με τη νεκρή τυπολατρεία που ανέφερες είναι πάρα πολύ σωστό.
Ένα θα σου πω. Ότι ιερέας δεν κοινώνησε το παιδί μου επειδή εγώ φορούσα παντελόνια!!!

"there is a way" (http://thereisaway70@blogspot.com)

ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ είπε...

Το θέμα της νεκρής τυπολατρείας είναι της κυρίας Σερεφού.

Εδώ πρέπει να μη μας διαφύγει κάτι σημαντικό: Η πίστη είναι δόγμα ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΟΓΜΑ. Το δόγμα δεν αλλάζει με τίποτα και ως εκ τούτου και ο τύπος.

Το θέμα με τα παντελόνια της μαμάς του παιδιού είναι κατά την άποψή μου εκτός δόγματος και τύπου και σίγουρα υπερβολικό. Σε ποιά ενορία είσαστε; Εγώ με τη μέχρι τώρα επαφή μου με τον κλήρο, μόνο λεβέντες και ανοιχτόμυαλους παπάδες έχω γνωρίσει (με μία μόνο εξαίρεση).

Ο Χριστός είπε ότι το καινούργιο κρασί δεν μπαίνει σε παλιό ασκί γιατί θα σπάσει, παρά μπαίνει σε καινούργιο ασκί. Έτσι οι καινούργιες συνθήκες θέλουν διαφορετική προσέγγιση από την εκκλησία - χωρίς ωστόσο να ξεφεύγει από το δόγμα. Παρέκκλιση από το δόγμα= αίρεση.

Στο θέμα περί "φυσικής εξέλιξης των πραγμάτων" που αναφέρεσαι, μην είσαι τόσο σίγουρη ότι πρόκειται περί φυσικής.

Δεν αισθάνεσαι (έστω διαισθάνεσαι) ότι κάθε τι παραδοσιακό - εθνικό - χριστιανικό κλπ βάλλεται μεθοδικά σε όλον τον κόσμο; Εγώ ναι. Φρέσκο παράδειγμα η περίπτωση της Ιταλίας (παλαιότερα η γενική απαγόρευση των συμβόλων στη Γαλλία) κι εδώ ο Μάκης και ο Ψαριανός. Ακολουθούν οι κ.κ. υπουργοί Εξωτερικών και Παιδείας και τα επιτελεία τους (ειδικά τα επιτελεία).

Οι καιροί είναι πολύ πονηροί. Ζούμε σε περίοδο όπου επιχειρείται μία κολοσσιαία προσπάθεια χειραγώγησης των μαζών (θέμα για τουλάχιστον 10 αναρτήσεις) μέσα (μεταξύ άλλων) από το πότισμά τους με υστερία, φρίκη και φόβο. Η φάση με τους κ.κ. Τριανταφυλλόπουλο και Ψαριανό είναι ακριβώς κάτι τέτοιο.

Το μήνυμα προς την εκκλησία είναι ξεκάθαρο: "Δε θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί".

Αυτά και καληνυχτίζω.

There is a way είπε...

Ο ιερέας που δεν κοινώνησε το παιδί μου επειδή εγώ φορούσα παντελόνι δεν ανήκει σε ενορία της Αθήνας αλλά της επαρχίας.