Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Περί σταδιακής ανάκαμψης

Νομίζετε ότι εντός ολίγου θα βγούμε από την κρίση;

Πλανάστε πλάνην οικτράν.

Το 2010 θα το ζήσουμε όλο εν μέσω κρίσης και αβεβαιότητας κι ας μας διαβεβαιώνουν (με δήθεν θετικές ενδείξεις, αλλά χωρίς απτές αποδείξεις) περί σταδιακής ανάκαμψης. Όλες οι γνωστές ανακοινώσεις (φαμφάρες) περί ανακάμψεως, αποσκοπούν αποκλειστικά στη δημιουργία θετικής ψυχολογίας στους επενδυτές και τους καταναλωτές (κυρίως) προκειμένου να ενισχυθεί η κατανάλωση και να κινηθεί η αγορά που αυτή τη στιγμή παραπαίει. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Αβεβαιότητα μου δημιουργούν:
  • Το γεγονός ότι οι τράπεζες, προκειμένου να φτιάξουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, τους δείκτες Tier, τους δείκτες Χορηγήσεις / Καταθέσεις κλπ, μαζεύουν αβέρτα το ρευστό (με τιτλοποιήσεις, αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, εισπράξεις χρεωστούμενων και φυσικά καταθέσεις) και το διοχετεύουν στην ήδη ασθμαίνουσα αγορά με το σταγονόμετρο.
  • Τα όχι πολύ καλά stress tests των τραπεζών των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις που έχουν αποδεχτεί οι αμερικανικές αρχές στα ΔΛΠ προκειμένου να ωραιοποιήσουν τους ισολογισμούς τους, αλλά και οι επερχόμενες εκπτώσεις των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών αναφορικά στα κεφάλαια των τραπεζών που μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.
  • Οι ειδήσεις που συνεχώς αναφέρονται σε αύξηση της ανεργίας και κλείσιμο επιχειρήσεων, χωρίς να ακούγεται κάτι προς την αντίθετη κατεύθυνση.
  • Η επερχόμενη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων υπό το βάρος των σοβαρών προβλημάτων που μου φανερώνει ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική διάθεση προστασίας του εργαζόμενου απέναντι στον εργοδότη, γεγονός το οποίο στο εγγύς μέλλον (και υπό την προϋπόθεση ότι δε θα βγούμε από την κρίση άμεσα - πράγμα αναμενόμενο) μπορεί να πυροδοτήσει σημαντικές κοινωνικές αναταραχές.
  • Το στέγνωμα της ελληνικής αγοράς από ρευστό, απόρροια της (μάλλον αναγκαίας) φόροεπιδρομής, η οποία όμως μάλλον περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει.
  • Η αναμενόμενη (κατ' εμέ και σε αντίθεση με τα όσα ευαγγελίζονται από το υπουργείο οικονομικών) ύφεση της οικονομίας. Σχετικά δείτε παλαιότερη ανάρτησή μου κάνοντας κλικ εδώ.
  • Ο διαφαινόμενος προστατευτισμός στο εμπόριο μεταξύ των κρατών.
    Η απανταχού ξιπασιά των κυβερνώντων (πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων).

***


Μεγάλος ντόρος γίνεται για τα στεγαστικά με σταθερό επιτόκιο που προσφέρουν οι τράπεζες, προκειμένου να "προστατεύσουν" τους δανειολήπτες από την επερχόμενη άνοδο των επιτοκίων που θα συνοδεύσει την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση. Διαβάστε σχετικό άρθρο στο Capital κάνοντας κλίκ εδώ.

Το ΕΚΤ (κατά την άποψή μου) θα μείνει χαμηλά για καιρό και δε θα φτάσει το 2% και το 3% μέσα στο 2010 και αμφιβάλω και για το 2011. Αφήστε το όχι απίθανο ενδεχόμενο να μηδενιστεί (κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ), να κοπεί νέο χρήμα και να ζήσουμε εποχές υπερπληθωρισμού (κλάφτα Χαράλαμπε).

***


Υπήρξε έστω ένα οικονομικό μοντέλο που να μην "γκρεμίστηκε" από αυτήν την κρίση;

Απάντηση: ΟΧΙ.

Υπάρχει ένα οικονομικό μοντέλο που να μου δώσει ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη της κρίσης;

Απάντηση: ΟΧΙ.


Ποιόν λοιπόν να εμπιστευτώ σε ότι έχει να κάνει με τα λεφτά μου;

Απάντηση: Κανέναν απολύτως.

Κάντε λοιπόν το σταυρό σας και αποφασίστε επί των οικονομικών σας όπως σας φωτίσει Ο Θεός.

Να προσευχηθείτε επίσης να βγούμε από την κρίση όλοι σώοι, να έχουμε τις δουλειές μας και ας αυξηθούν μετά το Euribor και όλα τα άλλα κερατιάτικα.


Χαλάλι.

Δείτε παλαιότερες δυσοίωνες προβλέψεις μου κάνοντας κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: