Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΥΦΕΣΗ 2013 3,5%! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;


Υπουργός οικονομικών της Ελλάδος Ιωάννης Στουρνάρας: "Η ύφεση για το 2013 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3,5%".
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΕΠ 2011: € 215 δις
ΑΕΠ 2012 (με ύφεση 6,5%): € 201 δις.
  • Αν αφαιρέσουμε από το ΑΕΠ της Ελλάδος (όπως προβλέπουν τα νέα μέτρα) το ποσόν των € 10,5 δις που αφορούν στον περιορισμό των μισθών των Δ.Υ, των συντάξεων κλπ κλπ...
  • Αν αφαιρέσουμε από το ΑΕΠ της Ελλάδος (όπως προβλέπουν τα νέα μέτρα) το ποσόν των € 3 δις που αφορούν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων...
Τότε το 2013 θα περιμένουμε μία μείωση του ΑΕΠ της τάξεως των € 13,5 δις, το οποίο μεταφράζεται σε ποσοστό ύφεσης 6,7%. Στο ποσοστό αυτό δε λαμβάνουμε υπ' όψιν τις πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις του de facto στραγγίσματος της αγοράς, επιπτώσεις οι οποίες κατά την ταπεινή μου άποψη δεν θα είναι μικρότερες από 1%. Μεγαλύτερες ίσως.

Επίσης. Αν αναλογιστούμε ότι το δημόσιο μειώνοντας μισθούς και συντάξεις κατά € 6,5 δις χάνει φόρους της τάξεως των € 2 δις, αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά € 3 δις, σημαίνει ότι όσοι έχουν πλέον εισοδήματα και φοροδοτική ικανότητα, θα κληθούν να καλύψουν εκτός από τα € 3 δις και τα € 2 δις της υστέρησης.

Με την κατάργηση του αφορολογήτου και το συντελεστή φορολόγησης 35% επί των ελευθέρων επαγγελματιών, ένα μεγάλο πλήθος από αυτούς, οι οποίοι ζούσαν στο όριο έχοντας ένα εισόδημα (πραγματικό) από € 20.000 και κάτω, θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης. Και ξέρετε αδέλφια μου, υπάρχουν και οι τίμιοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες. Εν πάσει περιπτώσει ένας αριθμός Ε.Ε. ο οποίος κατά την άποψή μου θα υπερβεί κατά πολύ τις 100.000 θα κατεβάσει ρολλά πριν μπεί το 2013. Αν αυτοί οι άνθρωποι είχαν ένα μέσο δηλωμένο εισόδημα € 15.000, το κράτος θα χάσει τα ακόλουθα:
  • Κατά € 1,5 δις θα μειωθεί τουλάχιστον το ΑΕΠ.
  • Κατά € 500 εκ. τα έσοδα από τη φορολόγηση των παραπάνω εισοδημάτων.
  • Κατά € 1 δις τα έσοδα από το ΦΠΑ, αν εκτιμήσουμε χοντρικά ότι η κερδοφορία των € 1,5 δις αντιστοιχεί σε τριπλάσιο Κύκλο Εργασιών (Τζίρο).
  • Ο ΟΑΕΕ θα χάσει εισφορές € 360 εκ.
Εν κατακλείδι, με τα όσα τεκταίνονται αυτή τη στιγμή, ξεκινάμε με μείον € 15 δις στο ΑΕΠ (ύφεση τουλάχιστον 7,4% - χωρίς να λάβουμε τις πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις της ύφεσης και της ανεργείας) και τρομερή υστέρηση εσόδων. Πιστεύω ότι οι εκτιμήσεις κάτω το 7% είναι αισιόδοξες, με μοναδικό σκοπό την καλλιέργεια ενός αισιόδοξου κλίματος (οι αγορές όπως γνωρίζουμε λειτουργούν με βάση την ψυχολογία) και ίσως δέχομαι την εκτίμηση της Citibank η οποία κάνει λόγο για ύφεση της τάξεως του 10% για το 2013.

Παράλληλα, όλη αυτή η λαίλαπα που μας μαστίζει θα οδηγήσει τα δάνεια του κόσμου "στο κόκκινο".

Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να γράψουν τεράστιες προβλέψεις ζημιών, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τεράστια προβλήματα, τα οποία με τη σειρά τους θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά, ειδικά όσο δεν προχωράμε σε αντακεφαλαιοποιήσεις. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι τράπεζες θα αρχίσουν να βγάζουν στο σφυρί τα υποθηκευμένα σε εξασφάλιση των διαφόρων δανείων ακίνητα, τακτική την οποία θα ακολουθήσει και το κράτος για τους φόρους που δε θα εισπράττει.

Τα κοινωνικά προβήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε θα οξυνθούν σε υπερβολικό βαθμό. Αναλογισθείτε μόνο που θα φτάσει η πραγματική ανεργία..

Αποτέλεσμα της όξυνσης θα είναι η άνοδος 2 συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων: του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής... Νομίζω ότι δε χρειάζεται να πάω παρακάτω το συλλογισμό μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: