Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Από το 2012 η προσφυγή της Ελλάδας στο EFSF



Τους όρους της απευθείας χρηματοδότησης από το Ταμείο διάσωσης (EFSF) με δάνεια ή αγορές κρατικών ομολόγων θα διευκρινίσουν σήμερα στο Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η απόφαση της Συνόδου τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλάζει για πρώτη φορά τους όρους λειτουργίας του Ταμείου μέχρι το 2013 όπως και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013 αντικαθιστώντας το EFSF και επιτρέπει σ΄ αυτά την αγορά κρατικών ομολόγων με προϋπόθεση την δρομολογηση "μνημονικής" λογικής μέτρων για την χώρα που θα το κάνει.

Η κίνηση αυτή διαμορφώνει νέους όρους για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας η οποία είχε ένα προβλεπόμενο "έλλειμμα" της τάξης των 27 δισ. ευρώ το 2012 στην εξυπηρέτηση του χρέους της και το οποίο θα έπρεπε να καλυφθεί από την πώληση ομολόγων στις αγορές, πράγμα πολύ αμφίβολο με τους ισχύοντες όρους.

Σήμερα το Eurogroup θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένους τους νομικούς και δημοσιονομικούς όρους στην βάση των οποίων το EFSF θα μπορεί (με ομοφωνία) να δώσει το δάνειο των 27 δίσ. ευρώ ή να αγοράσει το Ταμείο κρατικά ομολογα ίσης ονομαστικής αξίας.

Βαρύνοντα ρόλο στην απόφαση αυτή όπως και στην διαμόρφωση των όρων με τους οποίους αυτό θα μπορεί να γίνει παίζει η απόφαση της διοικησης της ΕΚΤ να σταματήσει σταδιακά την αγορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, γεγονός για το οποίο έχει προειδοποιήσει ήδη η ΕΚΤ σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων πιθανότατα μέσα στον Απρίλιο. Σχετικές δηλώσεις αναμένονται να γίνουν και πάλι από την κ. Τρισέ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης για την ελληνική πλευρά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του πακέτων των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρω γιια το οποίο η μέχρι στιγμής προετοιμασία και σχεδιασμός δείχνει οτι η κορύφωση των "πωλήσεων" θα γίνει στην διετία 2013-2014 που κορυφώνονται τα ποσά πληρωμών για τόκους και χρεολύσια.

Του Γιάννη Αγγέλη από το Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: