Ορμώμενος από το πολύ καλό άρθρο του κυρίου Στούπα στο Capital με τίτλο Το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε!, θέλω να αναφερθώ εν τάχει στον πολιτισμό μας.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του άρθρου:
"Με απλά λόγια αυτό που θα αναμετρηθεί κάποτε θα είναι ο πολιτισμός που δρομολόγησε ο Πρωταγόρας, ο Αριστοτέλης και ο φυγάς της Ναζαρέτ με τον πολιτισμό που δρομολόγησε ο Κομφούκιος".
Αναρωτιέμαι λοιπόν είναι ο πολιτισμός μας αυτός που δρομολόγησε ο Πρωταγόρας, ο Αριστοτέλης και ο Ιησούς Χριστός Τον οποίο ο συντάκτης με απροσδιόριστο ύφος και σκοπό αποκαλεί ως "ο φυγάς της Ναζαρέτ"
Ξεκινάω πρώτα με μία σύντομη περιγραφή των σημερινών χαρακτηριστικών του πολιτισμού μας όπως τον αντιλαμβάνομαι προσωπικά και αν κρίνετε ότι η περιγραφή μου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα παρακαλώ διαψεύστε με:
Ο πολιτισμός μας είναι πολιτισμός:
- Σκληρός και απάνθρωπος,
- Πολιτισμός του απόλυτου εγωισμού,
- Πολιτισμός του οπορτουνισμού,
- Πολιτισμός της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, θεμελιωμένος στο αίμα και τον ιδρώτα αμέτρητων ανθρωπίνων θυμάτων του.
- Πολύπλοκος τόσο οικονομικά, όσο και στο επίπεδο των ανθρωπίνων σχέσεων
- Αχόρταγος - αδηφάγος.
Κάτι σαν καρκίνος που εξαπλώνεται.
Πολιτισμός διαμορφωμένος από ανθρώπους όλων των εθνοτήτων (κυρίως όμως αυτών τα βασικά χαρακτηριστικά των οποίων είναι τα ξανθά μαλλιά και τα γαλάζια μάτια - ο νοών νοείτω).
Αλήθεια όμως τι δίδαξαν αυτοί που "δρομολόγησαν" τον πολιτισμό μας;
- Ο Πρωταγόρας επιμένει στη διδαχή και την άσκηση της αρετής προκειμένου η ανθρωπότητα να προχωρήσει σε ανώτερα στάδια πολιτισμού.
- Ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια αναφέρει ότι η ηθική αρετή δημιουργείται από το έθος (= συνήθεια - συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται πανομοιότυπα) και καλή και πετυχημένη πολιτεία και καλός και πετυχημένος νομοθέτης είναι αυτοί που κάνουν καλούς τους πολίτες τους ασκώντας τους να αποκτούν συγκεκριμένες συνήθειες. Η απόκτηση δε των καλών εκείνων συνηθειών κατά τον Αριστοτέλη είναι το παν και πρέπει να αποκτούνται από τη νεότητά μας.
- Ο Ιησούς Χριστός - "φυγάς από τη Ναζαρέτ" δε δρομολόγησε κανέναν πολιτισμό.
Δίδαξε μεταξύ άλλων την αγάπη και τη θυσία του εαυτού μας υπέρ του συνανθρώπου μας στο όνομα της αγάπης, τη συγχώρεση, την απλότητα και την εγκράτεια, την απάρνηση της ύλης, των ανθρωπίνων παθών και τη στροφή προς ανώτερες αξίες. Οι διδαχές Του διαστρέφονται εδώ και αιώνες και ερμηνεύονται κατά το δοκούν και είναι ύβρις κατά την άποψή μου να του προσάπτουμε έστω και εμμέσως τα κρίματα και τα εγκλήματα του πολιτισμού μας. - Στις βασικές παραλήψεις του κυρίου Στούπα θα κατατάξω τους Πλάτωνα, ιδρυτή της μακροβιότερης ακαδημίας στην παγκόσμια ιστορία (387 π.Χ - 529 μ.Χ δηλαδή 916 χρόνια!!!), απάνω στον ανθρωπισμό του οποίου πάτησε ακόμα και η ίδια η χριστιανική θρησκεία και το διδάσκαλό του Σωκράτη.
Είναι ο πολιτισμός μας ο πολιτισμός που δρομολόγησαν οι παραπάνω; Μάλλον όχι.
Μήπως η λύση στα προβλήματα της ανθρωπότητας είναι ο επαναπροσανατολισμός της στις αξίες τους;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου