Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Η επέλαση των gay στη ζωή μας.Διάβασα στο Πρώτο Θέμα το ακόλουθο άρθρο:

Για το ρατσισμό που βίωσε εξαιτίας των σεξουαλικών του επιλογών, για τους γκέι που “πλασάρονται” με σχέσεις, για την Ευγενία Μανωλίδου, για τα ναρκωτικά και για τη μοναξιά που έχει βιώσει, μίλησε ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης στο περιοδικό «ΕΓΩ Weekly». “Όταν ήμουν νεότερος είχα χάσει δουλειές. Μου το είπαν απροκάλυπτα. Μεγαλώνοντας βέβαια και με την δύναμη που απέκτησα ως όνομα δεν αντιμετώπιζα ρατσισμό τέτοιου είδους, αλλά...εσωτερικό”, αποκάλυψε αναφερόμενος στο ρατσισμό που βίωσε. Όσο για τους γκέι που “πλασάρονται” με σχέσεις ο Νίκος δήλωσε : “Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά συμβόλαια. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε ονόματα. Για να είσαι στην επικαιρότητα πρέπει να παρουσιάζεις μια κανονική ζωή, με την γυναίκα σου και τα παιδιά σου. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με ένα life style που πάνε να μας περάσουν”. κλπ κλπ κλπ


Σχόλιο του Α.Π.:

Ζητώ συγγνώμη από τον κο Σούλη για τον όποιο ρατσισμό έχει βιώσει.


Πραγματικά οι σεξουαλικές προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου, ο οποίος είναι άλλωστε αυτεξούσιος και αυτόβουλος, δεν πρέπει να μας απασχολούν και ακόμα χειρότερα να επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας απέναντί του. Είναι βέβαια η φύση του ανθρώπου τέτοια, που αποφεύγει, φοβάται ή ακόμα και δαιμονοποιεί κάθε τι το διαφορετικό, αντί να κοιτάει πιό βαθιά, στην ουσία των πραγμάτων.


Έτσι λοιπόν κατά καιρούς και σύμφωνα με τις επικρατούσες νοοτροπίες και τα στερεότυπα της εκάστοτε εποχής, έχουν περιθωριοποιηθεί (και ουκ ολίγες φορές καταδιωχθεί, βασανιστεί και αποκτανθεί) οι γυναίκες, οι εβραίοι, οι χριστιανοί, οι μαύροι, οι έλληνες, οι τσιγγάνοι, οι πάσης φύσεως μετανάστες και γενικότερα οι "ξένοι", οι λεπροί, οι αριστερόχειρες, οι πρασινομάτες, οι ρεμπέτες, οι απόφοιτοι των φυλακών, οι κομμουνιστές κλπ κλπ.


Το να μου ζητάει όμως ο κύριος Σούλης και τα ρέστα δεν το δέχομαι..... Το να μου λέει ότι επειδή κάποιοι gay θέλουν να κρατηθούν στη δημοσιότητα υποκρίνονται, έχει να κάνει με ένα lifestile (τι κρίμα που δεν υπάρχει κάποια ελληνική λέξη που να μπορεί να αποδώσει αυτήν την τόσο όμορφη αγγλική έννοια) που κάποιοι "πάνε να ΜΑΣ περάσουν" δε μπορώ να το δεχτώ.


Προσβάλλεται η νοημοσύνη μου.


Έχω την έντονη αίσθηση φίλοι μου, ότι αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας δεν είναι μία προσπάθεια για να περάσει, όπως υπονοεί ο κύριος Σούλης, ένα συντηρητικό - πουριτανικό πρότυπο ζωής σε όλον τον ανθρώπινο πληθυσμό (είτε gay είναι αυτός, είτε straight), αλλά αντίθετα μία επέλαση του gay στη ζωή μας, μέσα από μία "λυσσαλέα" προσπάθεια αποδοχής του, η οποία συμβαδίζει με μία εξίσου λυσσαλέα προσπάθεια χαλάρωσης των ηθών και της αισθητικής μας.


Τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια (με σταδιακά αυξανόμενο ρυθμό) παντού προβάλλεται ένα ερμαφρόδιτο πρότυπο ανδρός με τάση προς την ομοφυλοφυλία και όχι προς την ετεροφυλοφιλία. "Πρώτο τραπέζι πίστα" σε πλήθος εκπομπών (και κυρίως των Διαγωνισμών Ταλέντων) βρίσκονται επώνυμοι gay άντρες όπως οι κ.κ. Ψινάκης, Μουρατίδης, Τρ. Σαμαράς, Κωστέτσος, Σεργουλόπουλος, Ζαχαράτος, Καπουζίδης, Κωτέντος, Ευαγγελινός, Τσέλιος κλπ κλπ, ενώ τα περισσότερα σήριαλ (ειδικά αυτά με κωμική χροιά) διαθέτουν απαραιτήτως και μία gay φιγούρα μέσα στους χαρακτήρες τους. Ταινίες με gay περιεχόμενο γυρίζονται συνέχεια, τα δημοσιεύματα για gay και λεσβίες δίνουν και παίρνουν σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και το φαινόμενο όλο και γιγαντώνεται.


Πέραν των παραπάνω, είναι γνωστό σε όλους πλέον, ότι οι "κλειδοκράτορες" του καλλιτεχνικού χώρου εδώ και πολλά χρόνια είναι gay και για να εισχωρήσει κανείς στον καλλιτεχνικό χώρο, πρέπει να κάνει κάποιες "παραχωρήσεις" στους ρυθμιστές.


Ο κος Λαζόπουλος από την άλλη (έχουν ακουστεί πολλά και γι αυτόν) κάνει καλή και μεθοδική δουλειά υπέρ των gay. Ως πιό πρόσφατο παράδειγμα θα αναφέρω ότι στην τελευταία του εκπομπή στο ακροατήριο της οποίας βρισκόταν και ο κος Ζαχαράτος φρόντισε έντεχνα αφ' ενός να κάνει γκρίζα μεν, αλλά ωστόσο διαφήμιση στους Gay, εμφανίζοντας απόσπασμα από το παρακμιακό τηλεπεριοδικό του καναλιού ΤΗΛΕΑΣΤΥ, όπου ο εκ των παρουσιαστών κος Αλέξανδρος Πετρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "του αρέσει να ιππεύει, αλλά και να ιππεύεται". Λίγο αργότερα, ο κος Λαζόπουλος έκανε σφοδρή επίθεση στον βουλευτή του ΛΑΟΣ κο Βελλόπουλο, ο οποίος εντελώς ανορθόδοξα και με λίαν γραφικό τρόπο προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει κατά της επιδρομής των Gay στη ζωή μας. Αποδοχή - Διαφήμιση - γελοιοποίηση του αντίλογου. Το μήνυμα πέρασε και ο ανυποψίαστος μπουχτισμένος από τη γκρίζα καθημερινότητα και διψασμένος για εύκολη διασκέδαση και γέλιο θεατής το έφαγε και δεν πήρε είδηση.


Θα ήθελα να πω στον κύριο Σούλη, ότι ξέχωρα από το ρατσισμό τον οποίο πολύ κακώς, έχει βιώσει ο ίδιος και ενδεχομένως έζησαν και ζουν και άλλοι gay άνθρωποι σαν αυτόν, δεν πρέπει να ξεχνάει δύο πράγματα: α) Αφ' ενός η σεξουαλική προτίμηση των gay, όποια κι αν είναι η αιτία που οδηγεί έναν άνδρα ή μία γυναίκα σε αυτήν (π.χ. γενετική προδιάθεση), είναι όπως και να το κάνουμε παρέκκλιση από το φυσιολογικό. Ποιά είναι η χρήση του γεννητικού συστήματος; Η αναπαραγωγή. Ποιό είναι το φυσιολογικά αναμενόμενο γενετήσιο ένστικτο; Ένας άνδρας να επιθυμεί μία γυναίκα και αντίστροφα και η ηδονή να έρχεται μέσα από την επαφή με άτομα του αντιθέτου φύλου. Τελεία και παύλα, χωρίς μισαλλοδοξίες, κορόνες, ειρωνικά σχόλια κλπ. β) Αφ' ετέρου, είτε το θέλει, είτε όχι ο κος Σούλης, οι gay αποτελούν μειοψηφία. Ό,τι και να υποστηρίζουν οι gay, δεν υπάρχει περίπτωση το ποσοστό των gay ανδρών και γυναικών να υπερβαίνει το 5%, αντέ βία το 8% του συνολικού πληθυσμού.


Από όποια πλευρά λοιπόν και να το εξετάσει κανείς το gay δεν είναι το φυσιολογικό και το να "γίνεται προσπάθεια" για την "επικράτηση" ενός όχι gay "lifestile" (πράγμα που δεν ισχύει) δε σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος πόλεμος ενάντια στην ομάδα του. Κατά την άποψή μου η πλειοψηφία ενός πληθυσμού, συνεχίζει να ζεί με βάση τα (σεξουαλικά) πρότυπα που ζούσαν και οι παλαιότερες γενιές, τα οποία αναπαράγει χωρίς κανέναν συγκεκριμένο δόλο ενάντια σε κάποιαν άλλη ομάδα. Το ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού βλέπει τους gay με άλλο μάτι είναι γεγονός. Το ότι έχει κηρυχθεί πόλεμος εναντίων τους δε μπορώ να το δεχτώ γιατί πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη νοοτροπία "Ζήσε και άσε τους άλλους να ζήσουν".


Τις όποιες σκιές υποθέτω ότι τις βλέπει μάλλον ο κος Σούλης, πρόθεση του οποίου, συμπεραίνω εν τέλει, ότι δεν είναι η αρμονική συμβίωση του gay με το straight όπως θα έπρεπε να είναι κατ' εμέ, μέσω της αμοιβαίας αποδοχής ή έστω ανοχής, αλλά η επικράτηση του gay lifestile και η ανατροπή των κατεστημένων. Μου θυμίζει το μύθο του Αισώπου στον οποίο η αλεπού που της κόπηκε η ουρά, προσπαθούσε να πείσει τις άλλες αλεπούδες ότι έπρεπε να κόψουν κι αυτές τις ουρές τους.


Ένα θέμα στο οποίο πρέπει οπωσδήποτε να σχολιαστεί είναι τα Gay Parade - Gay Pride που ξεκίνησαν να γίνονται και στη χώρα μας. Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μία εκδήλωση για την οποία οι σοβαροί Gay δεν πρέπει να είναι υπερήφανοι. Σκεφθείτε νηφάλια και σοβαρά τι είναι το Gay parade έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και αν έχω άδικο να μου το πείτε...


Πρόκειται αν μη τι άλλο για μία εκδήλωση στην οποία προβάλλεται η "διαφορετικότητα" και η "αντισυμβατικότητα" των gay ανθρώπων (τα περί φόρου τιμής στους gay του bar Stonewall της Νέας Υόρκης το 1969 δεν τα δέχομαι). Μέχρι εκεί όλα καλά. Ο τρόπος όμως με τον οποίο είναι στημένο το πανηγύρι δεν είναι όμορφος. Πολλοί από τους συμμετέχοντες με την όλη εικόνα τους (εξωτερική εμφάνιση, γλώσσα του σώματος) δε λένε "κοιτάχτε με είμαι διαφορετικός από εσάς στις σεξουαλικές μου προτιμήσεις, όμως διασκεδάζω "όμορφα και τακτικά" (κατά ένα παλαιό ρεμπέτικο τραγούδι), είμαι διαφορετικός, αλλά μπορείς να με αγγίξεις, να με αποδεχτείς, ή το πολύ πολύ να με ανεχτείς. Είμαι διαφορετικός, αλλά θέλω να σου ανοίξω την πόρτα στον κόσμο μου, να με κατανοήσεις και να αλληλοβοηθηθούμε. Το ξέρω ότι η διαφορετικότητά μου σε ξενίζει. Σε παρακαλώ όμως να έρθεις να συνομιλήσουμε και να διασκεδάσουμε μαζί", αλλά αντιθέτως τι λένε; "Κοινωνία σε φτύνω και σε χλεβάζω! Είμαι διαφορετικός και δε θέλω να ενταχθώ στους κόλπους σου. Είμαι διαφορετικός από εσένα. Σε μισώ περισσότερο απ' όσο με μισείς κι εσύ και φτιάχνω μία άλλη παράλληλη κλειστή κοινωνία στην οποία θα συμβασιλεύει με τη σεξουαλική μου ιδιαιτερότητα και κάθε άλλη ανθρώπινη διαστροφή που υπάρχει: Σεξουαλικότητα χωρίς όρια και δεσμεύσεις, piercing και tatoo στην υπερβολή τους, ναρκωτικά (ο ίδιος ο κύριος Σούλης στη συνέντευξή του παραδέχεται ότι έχει ζήσει έκλυτο βίο με χρήση ναρκωτικών επί σειρά ετών) Σαδισμός, Μαζοχισμός, βαψίματα, κουρέματα, ενδύσεις που ως τελικό αποτέλεσμα έχουν ο άνθρωπος να μη δείχνει άνθρωπος, προκλητική χρήση θρησκευτικών και εθνικών συμβόλων, ανυπόφορο κίτς κλπ". Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν δίνω αυτούς τους χαρακτηρισμούς σε όλους τους Gay.


Όταν ο υπόλοιπος κόσμος (ο μαθημένος σε άλλα πρότυπα το παραδέχομαι) αντικρύζει και διαισθάνεται όλα αυτά, δε γίνεται ομοφοβικός. Φοβάται τον κομπλεξικό, το διεστραμμένο, αυτόν που τα ισοπεδώνει όλα είτε αυτός είναι gay είτε straight. Δε φοβάται τον απλό ομοφυλόφιλο που στην τελική δε διατυμπανίζει τις προτιμήσεις του στο κρεββάτι και ζει μία σχετικά συμβατική σαν και τον υπόλοιπο κόσμο ζωή.


Δε νομίζω ο κόσμος να φοβήθηκε ποτέ τον Μάνο Χατζηδάκη, Antony Perkins, τον Freddy Mercury, τον George Michael, τον Elton John, τον Boy George και τόσους άλλους γνωστούς και εκδηλωμένους gay.


Στα παραπάνω πλαίσια βρίσκονται και άλλα δύο θέματα που "παίζουν" πολύ: α) Οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων και β) οι υιοθεσίες ορφανών παιδιών από ζευγάρια ομοφυλοφίλων.


Περί των γάμων, μεταξύ ομοφυλοφίλων προσωπικά δεν έχω αντίρρηση. Αν θέλουν 2 άνδρες ή 2 γυναίκες να λένε ότι είναι παντρεμένοι, ας το κάνουν. Μέσα στην έννοια του γάμου περικλείονται και κληρονομικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και από τη στιγμή που 2 άτομα διαβιούν σαν ένα οποιοδήποτε άλλο παντρεμένο ζευγάρι δεν έχω το δικαίωμα να τους τα αρνηθώ.


Εννοείται βέβαια ότι τα δεσμά του γάμου θα πρέπει να είναι πολιτικά και όχι θρησκευτικά. Το γράφω αυτό γιατί έχουν γραφτεί διάφορα για το θέμα τα οποία φτάνουν σε επίπεδο παραλογισμού. Σκεφτείτε μόνο ότι όλες οι θρησκείες και όχι μόνο η δική μας έχουν θεσπίσει το θεσμό του γάμου ευλογώντας (με ή χωρίς εισαγωγικά) τη φυσιολογική ένωση ατόμων του αντίθετου φύλλου με τη λογική που περιέγραψα παραπάνω για το τι είναι φυσιολογικό και τι παρέκκλιση από αυτό. Επιπλέον όλοι το καταλαβαίνουμε και πιστεύω το αποδεχόμαστε σε γενικές γραμμές ότι θρησκεία ίσον ΔΟΓΜΑ, δηλαδή αντιλήψεις και κανόνες που δε μπορούν να αλλάξουν για κανέναν. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν η ομάδα των gay να ζητάει από την οποιαδήποτε θρησκεία να αλλάξει το δόγμα της μόνο και μόνο για να διώξει τις δικές της ενοχές που της δημιουργεί επι της ουσίας η απόρριψη, ή ακόμα χειρότερα ο χαρακτηρισμός της ιδιαιτερότητάς τους ως ΑΜΑΡΤΙΑ. Καταλαβαίνω πολύ καλά την πίκρα ενός τέτοιου ανθρώπου, ο οποίος ενώ πιστεύει π.χ. στο Χριστό, η εκκλησία αρνείται να ευλογήσει την ένωσή του με το ταίρι του. Καταλαβαίνω το σαράκι που τρώει την καρδιά ενός τέτοιου ανθρώπου, ο οποίος αγαπάει π.χ. το Χριστό, αλλά η σεξουαλικές του προτιμήσεις απορρίπτονται (δες χαρακτηριστικά και Α΄ προς Κορινθίους κεφάλαιο ΣΤ΄στίχος 9). Το να ζητάει όμως κάποιος από μία εκκλησία να αλλάξει το δόγμα της και να το προσαρμόσει επάνω στις αντιλήψεις και τον τρόπο ζωής του είναι όπως και να το κάνουμε απολύτως παράλογο και ίσως και υστερικό.


Στο θέμα της υιοθέτησης παιδιών από ζευγάρια ομοφυλοφίλων δεν αρνούμαι ότι κάποιοι ομοφυλόφιλοι μπορεί να είναι πολύ καλύτερα μορφωμένοι, πιό έξυπνοι, με πολύ καλύτερο ψυχικό κόσμο, πιό ευγενικοί, πιό ηθικοί, πιό ευκατάστατοι από αρκετούς άλλους straight. Ίσως αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να γίνουν άριστοι γονείς και να έχουν μέσα τους και έντονο τον πόθο της ανατροφής ενός παιδιού. Εκεί ίσως θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές να κάνουν δεκτές αιτήσεις για υιοθεσία από ζευγάρια ομοφυλοφίλων κάτω από ένα ιδιαίτερα αυστηρό πρίσμα (και με ένα επίπεδο δυσκολίας παραπάνω από ετεροφυλοφιλικά ζευγάρια, τα οποία ωστόσο πρέπει να εξετάζονται εξίσου αυστηρά).


Το θέμα εν προκειμένω έχει να κάνει Αποκλειστικά με τα πρότυπα που θα αποκομίσει το παιδί από τους γονείς του κατά τα χρόνια της ανατροφής του από αυτούς. Ένα κοινωνικό σύστημα, αν μη τι άλλο έχει την υποχρέωση να μεριμνά για την διαιώνισή του (να σέβεται μεν τη διαφορετικότητα, αλλά να κοιτάει πρωτίστως "το δικό του συμφέρον"). Έτσι πάντα κατά την άποψή μου, τα ορφανά παιδιά λογικό είναι να πρέπει να αποκτούν τα πρότυπα της πλειοψηφίας των μελών της κοινωνίας, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά σε αυτήν. Δεν είναι θέμα ομοφοβίας, μίσους, κομπλεξισμού, ρατσισμού, σκοταδισμού.


Έτσι έχουν τα πράγματα λοιπόν και όχι όπως μας τα παρουσιάζει ο κύριος Σούλης.


Ο νόμος του κυρίου Καστανίδη που απαγορεύει να σχολιάζουμε θέματα όπως αυτό των gay είναι θέμα παλαιότερης και επόμενης ανάρτησης.
Για το φίλο που βγαίνει στη σύνταξη με αγάπη
Φεύγουν καράβια στο γιαλό

κι εγώ τους γνέφω στο καλό, παράπονό μου.

Χάνομαι τώρα τις νυχτιές,

μέσα στου κόσμου τις φωτιές με τ' όνειρό μου.

Φεύγουν καράβια στο γιαλό

κι εγώ τους γνέφω στο καλό, παράπονό μου.


Φεύγουν καράβια στο γιαλό

και με τα κύματα μιλώ και τ' όνειρό μου.

Τώρα μια πέτρινη σιωπή

είν' η δικιά μου προκοπή παράπόνό μου.

Φεύγουν καράβια στο γιαλό

και με τα κύματα μιλώ και τ' όνειρό μου.


Να 'σουνα θάλασσα κι εσύ

και η ζωή μικρό νησί να 'ρθω ν' αράξω.

Να 'χα καρδιά μα και πυγμή,

όλα στη γη σε μια στιγμή για να τ' αλλάξω.
Μουσική: Αντώνης Βαρδής


Στίχοι: Πάνος Φαλάρας

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Φοβούνται την Ορθοδοξία;


Του κ. Κωνσταντίνου Χολέβα

Την Κυριακή 27 Μαρτίου επρόκειτο να προβληθεί από την ΕΤ-1 μία επανάληψη της εκπομπής ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ, η οποία αναφερόταν στον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την Τουρκοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση. Η εκπομπή αυτή θα απαντούσε κατά κάποιο τρόπο σε όσα προπαγανδιστικά και αντιεκκλησιαστικά ελέχθησαν τον τελευταίο καιρό από ιδιωτικούς και κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για την ίδια ιστορική περίοδο.

Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν από την προβολή της εκπομπής, η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να διακόψει οριστικά και αμετάκλητα την προβολή της δημοφιλούς εκπομπής ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ. Φαίνεται ότι το ελληνορθόδοξο πνεύμα του 1821 ενοχλεί . Η εκσυγχρονιστική αντίληψη περί δημοκρατίας ορίζει ότι στην τηλεόραση μπορούν να μιλούν απεριόριστα οι εθνοαποδομητές και όσοι κατηγορούν ατεκμηρίωτα την Εκκλησία, ενώ περικόπτονται και εμποδίζονται όσες φωνές έχουν να προσκομίσουν σοβαρές αποδείξεις για τον εθνικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο του Ορθοδόξου κλήρου.

Η εκπομπή ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ επί 19 συναπτά έτη κοσμούσε το πρόγραμμα της ΕΤ-1 και είχε πολυάριθμο και φανατικό ακροατήριο. Οι τηλεθεατές που την έβλεπαν δεν ήσαν μόνο άνθρωποι εκκλησιαζόμενοι, αλλά γενικότερα Έλληνες και Ελληνίδες που ήθελαν να ακούσουν μία ήρεμη συζήτηση με επιχειρήματα, χωρίς κραυγές και διαπληκτισμούς. Ο παρουσιαστής Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος επέλεγε θέματα όχι μόνον θεολογικά, αλλά και ιστορικά, εκπαιδευτικά κοινωνικά, οικογενειακά και άλλα ευρυτέρου ενδιαφέροντος. Εμφανίσθηκαν γνωστές προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης, ακούσθηκαν ήρεμες φωνές που προτείνουν λύσεις για καυτά θέματα της εποχής, προβλήθηκαν συμβουλές για βελτίωση των ανθρωπίνων και οικογενειακών σχέσεων, παρουσιάσθηκαν η ιστορία και τα προβλήματα του εκτός Ελλάδος Ελληνισμού, δόθηκαν με τρόπο επιστημονικό- αλλά και κατανοητό- ερμηνείες σε ερωτήματα που αναφέρονται στην Πίστη, στην εκκλησιαστική ζωή, στις αγωνίες των νέων και των γονιών, στην κρίση της κοινωνίας μας. Η διακοπή μιας τέτοιας εκπομπής οπωσδήποτε αφήνει ένα μεγάλο κενό.

Δεν μπορώ να κατανοήσω την λογική των διοικούντων την ΕΡΤ που έλαβαν την απόφαση για οριστική διακοπή της εκπομπής. Δεν θα υπάρχει πλέον ούτε μία εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση για να προβάλλει τον λόγο της Ορθοδοξίας στα παλαιά και νέα προβλήματα που παρουσιάζονται. Και όμως οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αποτελούν την πλειοψηφία σ’ αυτόν τον τόπο, φορολογούνται και με τον οβολό τους στηρίζουν τη λειτουργία της ΕΡΤ. Αυτούς δεν τους υπολογίζει η διοίκηση της ΕΡΤ; Ή μήπως υπήρχε μεγάλο κόστος; Εξ όσων γνωρίζω από τον Σεπτέμβριο του 2010 παίζονταν επαναλήψεις τη εκπομπής, άρα το κόστος ήταν μηδενικό. Στη Γαλλία όπου επικρατεί μία ακραία μορφή χωρισμού του κράτους από κάθε μορφή Εκκλησίας και θρησκευτικής κοινότητας η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει εκπομπές θρησκευτικού περιεχομένου. Η εκπομπή όμως αυτή δεν ήταν μία κλασική «θρησκευτική» εκπομπή. Άνοιξε τα φτερά της και φρόντισε να διευρύνει τη θεματολογία της ώστε αν αποτελεί μία χαρακτηριστική «ποιοτική» εκπομπή που κάθε σοβαρή τηλεόραση θα ήθελε. Η σημαντική –για κρατικό κανάλι- τηλεθέαση της εκπομπής ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ φαίνεται και από το γεγονός ότι στη μέση διεκόπτετο για διαφημίσεις. Όπως ξέρουμε όλοι ο διαφημιζόμενος δεν επιλέγει εκπομπές με χαμηλή τηλεθέαση.

Η απόφαση αυτή της ΕΡΤ έρχεται σε ακατάλληλη στιγμή. Όταν υπάρχει οικονομική, πνευματική και ηθική κρίση στη χώρα μας είναι απαραίτητο να δίνουμε στο λαό μας πνευματικά εφόδια και ηθική ανάταση. Από πού θα αντλήσει αισιοδοξία αν δεν ακούει τον λόγο της Ορθοδοξίας για τα μείζονα ζητήματα που τον απασχολούν; Πού θα βρει αποκούμπι και στήριγμα στη μάχη της καθημερινότητας; Θα μου πείτε ότι όποιος θέλει μπορεί να εκκλησιάζεται στους ναούς και να επικοινωνεί με τους ιερείς. Ναι, αλλά στην εποχή της τηλεοπτικής παντοδυναμίας, είναι έλλειμμα για τη δημοκρατία μας να αποκλείεται η φωνή της Ορθοδοξίας, η οποία ακουγόταν με τρόπο ήπιο από τη δημόσια τηλεόραση. Εξ άλλου πρέπει να προσέξουμε και την πρόσφατη λίαν ενδιαφέρουσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 18.3.2011. Η απόφαση αυτή έρχεται να δικαιώσει την Ιταλία, η οποία έχει νομοθετήσει υπέρ της παρουσίας του Εσταυρωμένου στα σχολεία. Έτσι ανατρέπεται προηγούμενη απόφαση 7 δικαστών που είχαν αρχικά καταδικάσει την Ιταλία.

Η ετυμηγορία αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δίνει το δικαίωμα σε κάθε χώρα να αποφασίζει μόνη της ποια είναι η πολιτιστική ταυτότητα και πώς θα την προβάλει μέσα από την παιδεία και άλλα μέσα κοινωνικοποιήσεως. Το Δικαστήριο λέει ότι ο Χριστιανισμός είναι η επικρατούσα θρησκεία στην Ιταλία και είναι λογικό να επηρεάζει την εκπαίδευση. Επίσης η απόφαση τονίζει ότι πέραν του θρησκευτικού του ρόλου ο Εσταυρωμένος είναι θεμελιώδες συστατικό του πολιτισμού και της ταυτότητας της Ιταλίας. Άρα μπορεί να υπάρχει σε κάθε σχολική αίθουσα έστω και αν κάποιοι μαθητές είναι αλλόθρησκοι ή άθεοι.

Με αυτή τη λογική και η ταυτότητα του λαού μας είναι βαθύτατα επηρεασμένη από την Ορθόδοξη Πίστη και παράδοση. Όπως έλεγε ο Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαριέρ «για τον Έλληνα η Ορθοδοξία είναι το σπίτι του». Και ο αείμνηστος Βρετανός Βυζαντινολόγος Στήβεν Ράνσιμαν υπογράμμιζε ότι «ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της Ορθοδοξίας». Είναι, λοιπόν, δίκαιο να διακόπτεται από την κρατική τηλεόραση μία εκπομπή βασισμένη στην ελληνορθόδοξη παράδοση; Θέλω να πιστεύω ότι η διοίκηση της ΕΡΤ έχει το σθένος να αναθεωρήσει τη λανθασμένη απόφασή της.

Κ.Χ. 26.3.2011

Πηγή: Αντίβαρο

Παπαδόπουλος: Άνω του 13% το έλλειμμα — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)Παπαδόπουλος: Άνω του 13% το έλλειμμα — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Πας μετά Χριστόν προφήτης γάϊδαρος εστί λέει ο λαός.

Ο κος Παπαδόπουλος μας είπε κάτι που δεν το έβλεπαν οι οικονομολόγοι από την αρχή της κρίσης και των μέτρων που λαμβάνονταν;
Το θέμα είναι γιατί μας οδηγήσανε οι κυβερνώντες εδώ που βρισκόμαστε (με πορεία προς την κοινωνική κατάρρευση και την εξαθλίωση);

Αν κρίνω βέβαια από αυτά που βλέπω σε διεθνές επίπεδο, πρόκειται σίγουρα για οργανωμένο σχέδιο.

---------------------------

Σε άλλο σημερινό άρθρο του Capital γίνεται λόγος για "Σχέδιο τόνωσης της αγοράς και της ανάπτυξης", όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα σπουδαία:

"Διυπουργική πρωτοβουλία βελτίωσης του κλίματος στην αγορά και τόνωσης της ανάπτυξης αποφάσισε χθες η κυβέρνηση προγραμματίζοντας διαδοχικές ανακοινώσεις μέτρων.

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός θα ενταχθεί στο κείμενο του «Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου» των δημοσιονομικών μέτρων αξίας 22 δισ. ευρώ ως ένα αντιστάθμισμα στις περικοπές που θα γίνουν και θα κατανεμηθεί ανά τομέα: εργασίας, κοινωνικών παροχών, επενδύσεων, περιφερειακής ανάπτυξης τεχνολογίας κλπ.

Στόχος είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που καταγράφεται τους τελευταίους 3 μήνες στους δείκτες του ΙΟΒΕ και να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη ξεκινά
"
.

Ξυπνήσανε ξαφνικά και διαπιστώσανε ότι η κοινωνία διαλύεται.

Ερώτηση: Τόσο καιρό τα ξεφτέρια τι κάνανε; Σύνδεσμος
Απάντηση: Νομίζανε ότι κυβερνούσαν, αλλά στην ουσία δεν κάνανε τίποτε άλλο από το να μαθαίνουν (κι αυτό με επιφύλαξη) απάνω στην καμπούρα μας απλά να βάζουν φόρους - λές και η φορολόγηση των πάντων είναι το φάρμακο δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν. Μαθητευόμενοι μάγοι σε καιρούς όπου μόνο οι αξιότεροι χρειάζονται.
Παπακωνσταντίνου, Δρούτσας, Μπιρμπίλη, Νταλάρα, Αποστολάκη, Κατσέλη (και μερικοί ακόμα) δεν έχουν θέση σε κυβέρνηση που ψάχνει να βρεί λύσεις στα τεράστια προβλήματα που βασανίζουν το λαό (τι είναι αυτό θα μου πείτε).
Ας όψεται όμως ο "άκραγος" Κ.Καραμανλής (και το κυβερνητικό του επιτελείο φυσικά), που το μηδαμινό ανάστημά του ως κυβερνήτη αυτής της χώρας και η λιποταξία του από την εξουσία το 2009, κάνει και θα κάνει για πολύ καιρό ακόμα, τους νάνους που μας κυβερνάνε να φαντάζουν ως γίγαντες της πολιτικής.

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ ΙΙ


Σε ένα πολύ όμορφο χώρο (Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον) πραγματοποιήθηκε φέτος η εκδήλωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (της οποίας δεν αποτελούμε μέλη) με τον τίτλο "Χελιδονίσματα".

Σκοπός της εκδήλωσης υπήρξε η κατασκευή φωλιών για τα χελιδόνια, τα οποία πλέον δεν βρίσκουν στις μεγαλουπόλεις τα κατάλληλα οικοδομικά υλικά για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται μία προσπάθεια να φέρουμε εμείς τα χελιδόνια στα μπαλκόνια μας με την παροχή έτοιμων φωλιών, αφού αυτά αποφεύγουν πλέον τα μέρη που ζούμε.

Εννοείται ότι μέσα στους σκοπούς της εκδήλωσης ήταν και η παροχή μίας ευκαιρίας στα παιδιά της πόλης τα τόσο αποξενωμένα από τη φύση (κάτι σαν τα ζώα σε αιχμαλωσία) να την ανακαλύψουν μέσα από την τόσο απλή και συνηθισμένη σε όλους κάποτε επαφή με τα ταξιδιάρικα χελιδόνια (τα πρώτα από τα οποία έχουν ήδη έρθει στη χώρα μας στην πορεία τους για τις πιό βόρειες χώρες - τα χελιδόνια που θα μείνουν στη χώρα μας έρχονται οσονούπω), αλλά και η κοινωνικοποίηση μικρών και μεγάλων μέσα από μία λιτή και χαρούμενη εκδήλωση.


Το εργοτάξιο στήθηκε σε ένα μεγάλο χαρτόνι που ξετυλίχτηκε σε ένα σημείο πίσω από την καφετέρια του πάρκου και δίπλα στο ποταμάκι και ένα πλήθος ανθρώπων - κυρίως γονείς με παιδιά - από πολλές μεριές της Αθήνας συμμετείχε στην πολύ όμορφη διάθεση που γέμιζε το χώρο.


Τις χελιδονοφωλιές δεν τις μοίραζε έτοιμες η, παρά μόνο προμήθευε στον κόσμο που συμμετείχε την πρώτη ύλη - ένα κομμάτι ταπεινό πηλό - κι ένα χαρτί το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι ήταν η κάτοψη της "οικοδομής".
Τα μέλη της εταιρείας παρακολουθούσαν και συνέτρεχαν προς βοήθεια των οικοδομούντων...

Σύνδεσμος
...και όταν το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό (στις 99% των περιπτώσεων), υπήρχε και το τμήμα service, όπου ο ειδικευμένος και με υπερβολικά όμορφη διάθεση μάστορας αναλάμβανε δράση.


Το αποτέλεσμα μετά και το service ήταν κάπως έτσι:


Παράλληλα με το εργοτάξιο λειτουργούσε και εργαστήριο ζωγραφικής και χειροτεχνίας για τα παιδιά,


ενώ τέλος λειτουργούσε και πάγκος με διάφορα αναμνηστικά προϊόντα όπως, μολύβια , τετράδια, καπέλλα, τσάντες κλπ με το λογότυπο της Ορνιθολογικής Εταιρείας για την οικονομική ενίσχυση του έργου της. Οι τιμές ήταν μάλλον χαμηλές και κατά την ταπεινή μου άποψη οι όποιες εισπράξεις μάλλον θα επαρκούσαν ίσα ίσα για το έξοδο της εταιρείας για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.


Ομολογώ ότι φτάνοντας στο πάρκο (το οποίο επισκεπτόμουν για πρώτη φορά και το οποίο με εντυπωσίασε χωρίς καμία υπερβολή), αντικρίσαμε ακριβώς δίπλα σε αυτό ένα μεγάλο εμπορικό συγκρότημα, μέσα στο οποίο υπήρχε και χώρος με παιχνίδια για παιδιά και καφετέριες. Για μία στιγμή μπήκα σε πειρασμό, όχι γιατί ζήτησαν τα παιδιά μου να πάμε στα παιχνίδια και όχι στο πάρκο. Τουναντίον! Και δεν ήταν το έξοδο που σκέφτηκα. Άλλωστε για να δούμε τη συλλογή των φιδιών (προτείνεται), να αγοράσουμε ένα αναμνηστικό από την εκδήλωση της Ορνιθολογικής και να πιούμε και έναν βιαστικό καφέ με χυμούς για τα παιδιά μας κόστισε ούτε λίγο ούτε πολύ € 29 χωρίς τα μεταφορικά (40 χιλιόμετρα πήγαινε έλα, χοντρικά πρέπει να μου κόστισαν περί τα € 6). Απλά φίλοι μου, συνειδητοποιώ εκ των υστέρων ότι ο πειρασμός του να ακολουθήσει κανείς το δρόμο της ευκολίας και της μαζικότητας, το δρόμο της εντυπωσιακής και συνάμα απρόσωπης και χωρίς βάθος ενασχόλησης (η οποία στο τέλος δεν αφήνει μέσα σου απολύτως τίποτα) είναι μεγάλος. Τεράστιος! Όσοι δε από εμάς διαθέτουμε, ή αποκτούμε κάποια στιγμή, συναίσθηση αυτού του κινδύνου πρέπει με κάθε τρόπο - και φυσικά κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας - να "προστατέψουμε" τα παιδιά μας αλλά και εμάς τους ίδιους από αυτόν τον πειρασμό - και δεν περιορίζομαι στο θέμα της διασκέδασης, αλλά το εννοώ γενικότερα.

Η ευκολία (= τεμπελιά) καθορίζει πλήθος (λανθασμένων) συμπεριφορών και επιλογών μας. Πέφτουμε έτσι σε μεγάλες παγίδες, από τις οποίες δύσκολα ξεφεύγουμε.
Η τεμπελιά μαζί με την πλεονεξία είναι οι κύριες αιτίες που οδήγησαν την πατρίδα μας και την κοινωνία μας στη σημερινή τους κατάντια και όποιος θέλει ας με διαψεύσει.

Μάχη χρειάζεται με τον εαυτό μας, με στόχο την προσωπική μας τελείωση, για το προσωπικό μας καλό, αλλά και για το καλό των παιδιών μας, που αν μη τι άλλο, μας έχουν ως πρότυπα και το σημαντικότερο που θα κληρονομήσουν από εμάς είναι το φως ή το σκοτάδι που έχουμε εμείς μέσα στην καρδιά μας.
Εμείς τι θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας; Οικόπεδα, αυτοκίνητα, μετοχές, μετρητά; ή μήπως αγάπη για τον πλησίον, ήθος, ενεργητικότητα, εργατικότητα, ευπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία, δικαίωμα στην παιδεία, αξιοπρέπεια, αδούλωτη ψυχή - ΦΩΣ;
Από την επιλογή μας θα εξαρτηθεί και η ένταση του εσωτερικού μας αγώνα.
Μη σας ενδιαφέρουν τα ορατά αλλά τα αόρατα, γράφει ο Απόστολος Παύλος στη Β΄ προς κορινθίους επιστολή. Τα μεν ορατά είναι φθαρτά, τα δε αόρατα είναι άφθαρτα κι αιώνια.

Την επιλογή μου την έχω κάνει!

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ!

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Από πού θα περικοπούν 15-19 δισ. ευρώΜισθοί, κοινωνικά επιδόματα και συνταξιοδοτικές δαπάνες βρίσκονται στο επίκεντρο της περικοπής δαπανών αξίας 15 -19 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την περίοδο 2011- 2015.

Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν το επόμενο δεκαήμερο για να ανακοινωθεί ένα πρώτο σχέδιο των μέτρων στην τρόικα. Θα ακολουθήσει εξειδίκευση των σχεδίων, έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο και κατάθεση του νόμου προς ψήφιση στη Βουλή τον Μάιο.

Τα ποσά που αποκάλυψε το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την πρόοδο της Ελλάδος, και προέρχονται από στοιχεία που έδωσε η ίδια η κυβέρνηση, προδικάζουν μεγάλες ανατροπές.

Από τα 15 με 19 δισ. ευρώ περικοπής δαπανών που σχεδιάζονται (στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί και αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 5 με 10 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα συνολικό πακέτο αξίας έως 29 δισ. ευρώ), τα πιο πολλά λεφτά προέρχονται από τους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές του κράτους:

* Υπολογίζονται 5 δισ. ευρώ από τη μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας κατά 20%. Το ποσό, σύμφωνα με αρμόδια συνδικαλιστικά στελέχη, είναι τεράστιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν δεν γίνει τίποτα, μόνο λόγω του κανόνα 1 προς 5 (μία πρόσληψη ανά 5 συνταξιοδοτήσεις) θα μειωθεί το πολύ κατά 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013 η δαπάνη του δημοσίου για την πληρωμή των υπαλλήλων του.

Το υπόλοιπο ποσό (3,2 δισ. ευρώ) θα προέλθει από τη μαζική περικοπή των επιδομάτων χωρίς να αποκλείονται ακόμη και οι απολύσεις προσωπικού που είχε είναι με σύμβαση είτε εργάζεται σε σχέσεις που θα καταργηθούν. Οι πρώτες προτάσεις πρέπει να ανακοινωθούν στην ΑΔΕΔΥ έως το τέλος του μήνα μαζί με έκθεση για τους μισθούς. Ο νόμος θα ψηφιστεί τον Ιούνιο και θα συνδεθεί με τον Καλλικράτη του δημοσίου.

Η έκθεση, όπως και το προσχέδιο που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, αναμένεται να συστήνει μαζικές περικοπές επιδομάτων κυρίως των υψηλόμισθων υπαλλήλων με αντιστάθμισμα αυξήσεις μισθών των «αδικημένων» και ενίσχυση πριμ παραγωγικότητας.

* Στα κοινωνικά επιδόματα, ενώ η κυβέρνηση επισήμως αναφέρει ότι 500 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν το 2012 από τον εξορθολογισμό τους, προβλέπει την περικοπή 2,5 με 5 δισ. ευρώ με την εισαγωγή πολύ αυστηρού εισοδηματικού κριτηρίου: όσο με το όριο της φτώχειας δηλαδή 13.000 ευρώ περίπου ετησίως για τετραμελή οικογένεια.

Στην κλίνη του Προκρούστη δεν βρίσκεται μόνο το επίδομα ανεργίας και οι οικογενειακές παροχές αλλά και επιδόματα συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) κλπ. Μέρος των αποφάσεων θα πρέπει να ληφθεί από φέτος.Πηγή: Capital.gr

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει στο ΔΝΤ το... λογαριασμό των νέων μέτρωνΜειώσεις μισθών στο δημόσιο αξίας 5 δισ. ευρώ, περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ ύψους 2,5 δισ. ευρώ και ισόποση μείωση των κοινωνικών επιδομάτων προγραμματίζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεσή του, που ανακοινώθηκε χθες, αναφέρεται ρητά σε ανάλυση που γίνεται για το νέο πακέτο μέτρων αξίας τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ ότι «οι (ελληνικές) αρχές έχουν ήδη αριθμητικούς στόχους στο μυαλό τους σε συγκεκριμένα πεδία, για παράδειγμα η εξοικονόμηση 2% του ΑΕΠ (5 δισ. ευρώ περίπου) από το κόστος μισθοδοσίας και πάνω από 1% του ΑΕΠ (2,5 δισ. ευρώ περίπου) από τις μεταρρυθμίσεις στις κρατικές εταιρείες».

Το ΔΝΤ παραπέμπει σε αναλυτικό πίνακα ο οποίος απαριθμεί 9 τομείς παρέμβασης για την εύρεση του πακέτου. Μάλιστα επισημαίνεται ότι ένα μέρος από τα μέτρα τελικά θα ληφθεί από φέτος για να καλυφθεί η απόκλιση 1,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2011.

Τα νέα ντοκουμέντα του ΔΝΤ επαναφέρουν στο προσκήνιο -μετά την ευφορία που προκάλεσαν οι αποφάσεις τις Συνόδου Κορυφής- την πραγματικότητα της ανάγκης λήψης πολλών νέων μέτρων. Δημιουργούν επίσης ερωτήματα για το κατά πόσο η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη πολλές από τις αποφάσεις, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για το νέο πακέτο μέτρων που θα ψηφιστεί τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ στην προηγούμενη έκθεσή του για το μνημόνιο, τον Δεκέμβριο, είχε αναφερθεί και πάλι αναλυτικά στα μέτρα. Τότε κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να διαψεύσουν ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις. Το ίδιο επαναλάμβαναν, ανεπισήμως, και χθες.

Το Ταμείο όμως επανέρχεται, αυτή τη φορά με υπολογισμό της αξίας μέτρων που αναφέρει ρητά ως «κυβερνητικός στόχος»:

- ΔΕΚΟ: Έσοδα 1-1,5 δισ. ευρώ από ανακοστολόγηση των υπηρεσιών, ιεράρχηση επενδύσεων, περικοπές λειτουργικού κόστους, αυστηρότερο πάγωμα προσλήψεων, νέα μείωση απολαβών και σύνδεση μισθών με αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Μείωση των επιδοτήσεων, αύξηση των μερισμάτων και πώληση όσων δεν είναι στρατηγικής σημασίας.

- Φορείς δημοσίου (χωρίς στόχο): Κατάργηση όσων δεν χρειάζονται , συγχώνευση όσων επιτελούν συναφές αντικείμενο, συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, μείωση κόστους σε επίπεδα ιδιωτικού τομέα.

- Φόροι (2%-4% του ΑΕΠ): Περιορισμός των φοροαπαλλαγών και κινήτρων. Μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, άρση εξαιρέσεων, αυστηροί όροι για το δικαίωμα ενδοομιλικών συναλλαγών και νέοι όροι στην φορολογία κεφαλαίου.

- Αναμόρφωση δημόσιας διοίκησης ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας που είναι σε εξέλιξη.

- Κοινωνικά προγράμματα (1%-2% του ΑΕΠ): Περιορισμός των παροχών προς τα νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας (καλύτερη στόχευση) και άρση αλληλοκάλυψης.

- Μισθολόγιο (2% του ΑΕΠ): Αυστηρότερες προσλήψεις, περιορισμός των συμβάσεων, αύξηση της ημερήσιας απασχόλησης από 7 ώρες σε 8 ώρες που ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα, μείωση των υπερωριών, περιορισμός των επιδομάτων ως ποσοστό του βασικού μισθού των αυξήσεων και προαγωγών.

- Συγκράτηση αμυντικών δαπανών (1% του ΑΕΠ): Περιορισμός προμηθειών και μείωση του λειτουργικού κόστους.

- Ιεράρχηση εγχωρίων επενδύσεων (χωρίς στόχο): Καλύτερη ιεράρχηση των δημοσίων επενδύσεων με βάση όρων και επίπτωσης στο ΑΕΠ.

- Αναμόρφωση υγείας (1% του ΑΕΠ): Εισαγωγή ενός ενιαίου συστήματος υγείας και μεταστροφή της άδηλης σε νόμιμη συμμετοχή στην ιατρική δαπάνη.Πηγή: Capital.gr

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Bλέπετε μή τις ὑμᾶς πλανήσῃΕπειδή η εκμετάλλευση του ανθρωπίνου φόβου στις μέρες μας λαμβάνει φριχτές διαστάσεις κι επειδή η άγνοια του πλήθους είναι και αυτή τερατώδης, έχω να σας παραθέσω μερικούς στίχους από τη Γραφή ως απάντηση του σημερινού πρωτοσελίδου της παραπάνω εφημερίδας.
Σε καμία περίπτωση φίλοι μου δε μπορούμε να επικαλούμαστε και να ερμηνεύουμε αυθαίρετα τις προφητείες των Αγίων της εκκλησίας, ή την Αποκάλυψη του Ιωάννου και να συνδέουμε με αυτές ό,τι μας περνάει από το μυαλό μας. Βέβαια όταν σκοπός μας είναι να πουλήσουμε φύλλα και να βγάλουμε λεφτά, έχουμε το δικαίωμα επιδιδόμενοι σε ακατάσχετη καταστροφολαγνεία να γράφουμε ό,τι θέλουμε.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά την αγωνία της ανθρωπότητας στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είχαν έρθει σε συζυγία και υπήρχε κίνδυνος λόγω του συνδυασμού των βαρυτικών τους πεδίων να ξεφύγουν οι από τις τροχιές τους και να έρθει το τέλος του κόσμου. Τι έγινε; Τίποτα.
Εν προκειμένω, η συγκεκριμένη εφημερίδα συνδυάζει τους σεισμούς, τα τσουνάμι, την έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας (μιλάμε για το γνωστό 11ετή κύκλο του ηλίου - δηλαδή κάτι το οποίο επαναλαμβάνεται, το έχουμε ξαναζήσει και θα το ξαναζήσουμε στο μέλλον) και την προσέγγιση της γης από τη Σελήνη, (κάτι το οποίο έχει δίχως άλλο ξανασυμβεί) με κάποια λεγόμενα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Μήπως η ανθρωπότητα δεν έχει ξαναζήσει σεισμούς, τσουνάμι, καταστροφές κλπ κλπ και έχει επιβιώσει; Με ποιό κριτήριο ο αρθρογράφος συμπεραίνει ότι έρχεται το κακό; Και ποιό είναι αυτό το μεγάλο κακό;
Και ρωτάω εγώ τον πιστό και διαβασμένο αρθρογράφο και όλους όσους διαβάζουν την ανάρτηση αυτή:
 • Για όσους πιστεύουν, υπάρχει μεγαλύτερο κακό από το να τους βρεί ο θάνατος χωρίς να είναι έτοιμοι να κληρονομήσουν τον Παράδεισο; Για το λόγο αυτό είτε με τσουνάμι είτε με κυκλώνες και ραδιενεργές καταιγίδες είτε προ των πυλών της Αποκάλυψης δεν πρέπει οι πιστοί να είναι πάντοτε έτοιμοι;
 • Μήπως η αγωνία των ανθρώπων για την οποιαδήποτε επερχόμενη καταστροφή ή ακόμα και την ίδια την Αποκάλυψη, υποδηλώνει μεγάλη άγνοια, ελλιπή πίστη και στο βάθος απουσία εμπιστοσύνης στη Θεία Πρόνια;

Διαβάστε τέλος τα λόγια του ίδιου του Ιησού Χριστού (Ευαγγέλιο Ματθαίου κεφάλαιο ΚΔ'), με τα οποία εξηγεί ευθέως στους μαθητές του κι εμάς, χωρίς αλληγορίες, τι πρέπει να περιμένουμε τις τελευταίες ημέρες. Αυτά να γνωρίζει ο κόσμος κι αν δεν τα γνωρίζει, τότε να τα μελετήσει άμεσα και σε βάθος, προκειμένου να μην πέφτει θύμα στις διαθέσεις του κάθε ενός.

Ο λόγος τέλος για τον οποίο δεν παραθέτω τη μετάφραση του κειμένου στη νέα ελληνική είναι να "αναγκάσω" τον Ανήσυχο αναγνώστη να πιάσει στα χέρια του τη γραφή που έχει στο σπίτι του, να την ανοίξει και να διαβάσει και κανένα κεφάλαιο παραπάνω.

4 καὶ ἀποκριθεὶς ὁ ᾿Ιησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· βλέπετε μή τις ὑμᾶς πλανήσῃ.
5 πολλοὶ γὰρ ἐλεύσονται ἐπὶ τῷ ὀνόματί μου λέγοντες, ἐγώ εἰμι ὁ Χριστός, καὶ πολλοὺς πλανήσουσι.
6 μελλήσετε δὲ ἀκούειν πολέμους καὶ ἀκοὰς πολέμων· ὁρᾶτε μὴ θροεῖσθε· δεῖ γὰρ πάντα γενέσθαι, ἀλλ᾿ οὔπω ἐστὶ τὸ τέλος.
7 ἐγερθήσεται γὰρ ἔθνος ἐπὶ ἔθνος καὶ βασιλεία ἐπὶ βασιλείαν, καὶ ἔσονται λιμοὶ καὶ λοιμοὶ καὶ σεισμοὶ κατὰ τόπους·
8 πάντα δὲ ταῦτα ἀρχὴ ὠδίνων.
9 τότε παραδώσουσιν ὑμᾶς εἰς θλῖψιν καὶ ἀποκτενοῦσιν ὑμᾶς, καὶ ἔσεσθε μισούμενοι ὑπὸ πάντων τῶν ἐθνῶν διὰ τὸ ὄνομά μου.
10 καὶ τότε σκανδαλισθήσονται πολλοὶ καὶ ἀλλήλους παραδώσουσι καὶ μισήσουσιν ἀλλήλους.
11 καὶ πολλοὶ ψευδοπροφῆται ἐγερθήσονται καὶ πλανήσουσι πολλούς,
12 καὶ διὰ τὸ πληθυνθῆναι τὴν ἀνομίαν ψυγήσεται ἡ ἀγάπη τῶν πολλῶν.
13 ὁ δὲ ὑπομείνας εἰς τέλος, οὗτος σωθήσεται.
14 καὶ κηρυχθήσεται τοῦτο τὸ εὐαγγέλιον τῆς βασιλείας ἐν ὅλῃ τῇ οἰκουμένῃ εἰς μαρτύριον πᾶσι τοῖς ἔθνεσι, καὶ τότε ἥξει τὸ τέλος.
15 ῞Οταν οὖν ἴδητε τὸ βδέλυγμα τῆς ἐρημώσεως τὸ ρηθὲν διὰ Διανιὴλ τοῦ προφήτου ἑστὼς ἐν τόπῳ ἁγίῳ ὁ ἀναγινώσκων νοείτω
16 τότε οἱ ἐν τῇ ᾿Ιουδαίᾳ φευγέτωσαν ἐπὶ τὰ ὄρη,
17 ὁ ἐπὶ τοῦ δώματος μὴ καταβαινέτω ἆραι τὰ ἐκ τῆς οἰκίας αὐτοῦ,
18 καὶ ὁ ἐν τῷ ἀγρῷ μὴ ἐπιστρεψάτω ὀπίσω ἆραι τὰ ἱμάτια αὐτοῦ.
19 οὐαὶ δὲ ταῖς ἐν γαστρὶ ἐχούσαις καὶ ταῖς θηλαζούσαις ἐν ἐκείναις ταῖς ἡμέραις.
20 προσεύχεσθε δὲ ἵνα μὴ γένηται ἡ φυγὴ ὑμῶν χειμῶνος μηδὲ σαββάτῳ.
21 ἔσται γὰρ τότε θλῖψις μεγάλη, οἵα οὐ γέγονεν ἀπ᾿ ἀρχῆς κόσμου ἕως τοῦ νῦν οὐδ᾿ οὐ μὴ γένηται.
22 καὶ εἰ μὴ ἐκολοβώθησαν αἱ ἡμέραι ἐκεῖναι, οὐκ ἂν ἐσώθη πᾶσα σάρξ· διὰ δὲ τοὺς ἐκλεκτοὺς κολοβωθήσονται αἱ ἡμέραι ἐκεῖναι.
23 τότε ἐάν τις ὑμῖν εἴπῃ, ἰδοὺ ὧδε ὁ Χριστὸς ἢ ὧδε, μὴ πιστεύσητε·
24 ἐγερθήσονται γὰρ ψευδόχριστοι καὶ ψευδοπροφῆται καὶ δώσουσι σημεῖα μεγάλα καὶ τέρατα, ὥστε πλανῆσαι, εἰ δυνατόν, καὶ τοὺς ἐκλεκτούς.
25 ᾿Ιδοὺ προείρηκα ὑμῖν.
26 ἐὰν οὖν εἴπωσιν ὑμῖν, ἰδοὺ ἐν τῇ ἐρήμῳ ἐστί, μὴ ἐξέλθητε, ἰδοὺ ἐν τοῖς ταμείοις, μὴ πιστεύσητε·
27 ὥσπερ γὰρ ἡ ἀστραπὴ ἐξέρχεται ἀπὸ ἀνατολῶν καὶ φαίνεται ἕως δυσμῶν, οὕτως ἔσται καὶ ἡ παρουσία τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου·
28 ὅπου γὰρ ἐὰν ᾖ τὸ πτῶμα, ἐκεῖ συναχθήσονται οἱ ἀετοί.
29 Εὐθέως δὲ μετὰ τὴν θλῖψιν τῶν ἡμερῶν ἐκείνων ὁ ἥλιος σκοτισθήσεται καὶ ἡ σελήνη οὐ δώσει τὸ φέγγος αὐτῆς, καὶ οἱ ἀστέρες πεσοῦνται ἀπὸ τοῦ οὐρανοῦ, καὶ αἱ δυνάμεις τῶν οὐρανῶν σαλευθήσονται.
30 καὶ τότε φανήσεται τὸ σημεῖον τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῷ οὐρανῷ, καὶ τότε κόψονται πᾶσαι αἱ φυλαὶ τῆς γῆς καὶ ὄψονται τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου ἐρχόμενον ἐπὶ τῶν νεφελῶν τοῦ οὐρανοῦ μετὰ δυνάμεως καὶ δόξης πολλῆς.
31 καὶ ἀποστελεῖ τοὺς ἀγγέλους αὐτοῦ μετὰ σάλπιγγος φωνῆς μεγάλης, καὶ ἐπισυνάξουσι τοὺς ἐκλεκτοὺς αὐτοῦ ἐκ τῶν τεσσάρων ἀνέμων ἀπ᾿ ἄκρων οὐρανῶν ἕως ἄκρων αὐτῶν.

Ρωσία: "Πυρηνικός Αρμαγεδών σε τρία 24ωρα, αν..."Ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Σεργκέι Κιριένκο, προέβλεψε πυρηνικό Αρμαγεδόνα στην ανατολική Ιαπωνία αν δεν καταφέρουν να ελέγξουν την κατάσταση οι Ιάπωνες τα επόμενα τρία 24ωρα και τόνισε πως υφίσταται πραγματικός κίνδυνος τήξης των πυρήνων και των 6 αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα, επισημαίνοντας πως πρόκειται για πιθανό σενάριο το οποίο οφείλει η διεθνής κοινότητα να λάβει υπ’ όψιν της. Για την ακρίβεια οι Ρώσοι θεωρούν ως "εξαιρετικά πιθανό το ανωτέρω ενδεχόμενο" και λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα στις ανατολικές ακτές του αχανούς κράτους τους.

Στη 01:15 (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο 2 του πυρηνικού εργοστασίου στη Fukushima με παράλληλη εκροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα ενώ φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα No 4 ύστερα από πιθανή έκρηξη υδρογόνου, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ακτίνα εναέριου αποκλεισμού 30 χλμ. γύρω από τους αντιδραστήρες επέβαλαν οι Ιάπωνες την ίδια ώρα που ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία TEPCO εξαπάτησε την κυβέρνηση, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα σε σχέση με την κατάσταση των χτυπημένων πυρηνικών αντιδραστήρων. Αυτό ομολόγησε πριν λίγες ώρες ο Ιάπωνας πρωθυπουγός.

Σχετικά με τον λευκό καπνό στον αντιδραστήρα No3, τον οποίο και επιβεβαίωσε, εξήγησε ότι ακόμα δεν έχει ακριβή εικόνα για ποιο λόγο έχει εμφανιστεί και για το εάν πρόκειται για ατμό ή καπνό. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει αναφορά για έκρηξη.

Αν και απέφυγε να αναφέρει το επίπεδο νερού στις δεξαμενές (container vessel) που περιέχουν τις ράβδους «ελέγχου» στους αντιδραστήρες Νο1, Νο2 και Νο3, υπογράμμισε ότι ο αντιδραστήρας Νο3 χρειάζεται επειγόντως νερό για να «κρυώσει» η εγκατάσταση. Παράλληλα, προανήγγειλε την απελευθέρωση ραδιενεργού ατμού για να μειωθεί η πίεση. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι για τον καπνό που άρχισε να βγαίνει από τον αντιδραστήρα Νο3 στις 08:30, τοπική ώρα Ιαπωνίας (την είδηση επιβεβαίωσε 45 λεπτά αργότερα η εταιρεία Tepco) κανείς δεν μπορούσε να αποσαφηνίσει από που προερχόταν. Το ελικόπτερο, λόγω της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, βρισκόταν 30 χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο.

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδας εκδηλώθηκε νέα φωτιά στον αντιδραστήρα Νο4 με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να σβήσει τη φωτιά. Σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, ο Yukio Edano επανέλαβε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη δεξαμενή αποθήκευσης των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων στα βορειοδυτικά του κτιρίου, εξηγώντας όμως ότι λόγω υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας οποιαδήποτε επιχείρηση αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στο εργοστάσιο της Fukushima Dajiitsi με τα επίπεδα ραδιενέργειας να ανεβαίνουν σήμερα σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα, αναγκάζοντας τη διοίκηση της εταιρείας Tepcο να ζητήσει την προσωρινή απομάκρυνση των εναπομείναντων εργατών από τους αντιδραστήρες Νο3 και Νο4. Την πληροφορία επιβεβαίωσε σε επίσημη συνέντευξη τύπου ο Ιάπωνας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Yukio Edano.

Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους εκπροσώπους της εταιρείας δείχνουν τους δύο αντιδραστήρες του εργοστασίου Fukushima Dajiitsi να βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, με τον αντιδραστήρα Νο3 κυριολεκτικά να έχει εκτεθειμένη στην ατμόσφαιρα τη δεξαμενή με τις «ράβδους ελέγχου» καθώς δεν υπάρχει καθόλου οροφή παρά μόνο το περίβλημα του κτιρίου.

Στο Τόκιο οι πάλε ποτέ πολυσύχναστοι δρόμοι παραμένουν άδειοι. Ο κόσμος κλεισμένος στο σπίτι του περιμένει με υπομονή την τελευταία πράξη της τραγωδίας. Από τα ράφια των καταστημάτων έχουν εξαφανιστεί τα τρόφιμα που αντέχουν στον χρόνο και η αγωνία στο πρόσωπο των ανθρώπων καλύπτεται προσωρινά από τις μάσκες χειρουργείου που μοίρασαν οι υπεύθυνοι.

Το ραδιενεργό νέφος που σχηματίστηκε πάνω από την Φουκουσίμα ταξιδεύει στον Ειρηνικό. Ένα τμήμα του μετακινήθηκε νοτιότερα με κατεύθυνση το Τόκιο. Δύο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις κάλεσαν αξιωματικούς και οπλίτες να παραμένουν μέσα στα κτίρια.

«Στόχος μας είναι να βρούμε τρόπο για να κάνουμε ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να "κρυώσουμε" την εγκατάσταση. Ειδικοί επιστήμονες μας συμβούλεψαν να χρησιμοποιήσουμε εναέρια μέσα, ωστόσο, λόγω τεχνικών προβλημάτων η συγκεκριμένη επιχείρηση μπορεί να καθυστερήσει. Πρέπει να διαπιστωθεί η ακριβής κατάσταση του χώρου αποθήκευσης έτσι ώστε να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη ρίψη μεγάλων ποσοτήτων νερού σε μικρό χρονικό διάστημα».

Η φωτιά ξεκίνησε στον χώρο αποθήκευσης των χρησιμοποιημένων πυρηνικών ράβδων, στο βορειοδυτικό τμήμα του κτιρίου, ύστερα από πιθανή έκρηξη υδρογόνου που προκλήθηκε από την έκθεση των «εξασθενημένων» χρησιμοποιημένων ράβδων στην ατμόσφαιρα.

Πλέον υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης, έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα 4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.

Η ανησυχία πάντως κλιμακώθηκε μετά την ανακοίνωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Διεθνούς Ασφάλειας (ISIS) επιστήμονες του οποίου αποκάλυψαν ότι το ατύχημα στη Fukushima μπορεί να χαρακτηριστεί στο επίπεδο 6 της κλίμακας πυρηνικών ατυχημάτων(INES), ενώ παράλληλα το ISIS προειδοποιεί ότι μπορεί να αγγίξει και το επίπεδο 7.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να φανεί καθησυχαστική και μόνο οι Ρώσοι που έχουν μακρά εμπειρία από διαχείριση τέτοιων καταστάσεων προειδοποίησαν ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τήξης των πυρήνων και των έξι αντιδραστήρων στη Fukushima.

Την ίδια ώρα στο Τόκιο, το περιβάλλον του Ιάπωνα πρωθυπουργού, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείριση της κρίσης, αναφέρει πως είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένο με τον τρόπο λειτουργίας και την παροχή στοιχείων εκ μέρους της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει την διαχείριση και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού.Η ιαπωνική κυβέρνηση κήρυξε την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό απαγορευμένη ζώνη για τους πολίτες. Ήδη στους 6 νομούς της παράκτιας βορειοανατολικής ζώνης έχουν μετακινηθεί 550.000 πολίτες που περιθάλπονται σε 2.600 καταφύγια. Ο ιαπωνικός στρατός έχει αναπτύξει 100.000 άνδρες στην περιοχή οι οποίοι και παρέχουν στους πολίτες τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Οι Αρχές συμβούλεψαν τους κατοίκους του Τόκιο να παραμένουν στα σπίτια τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες και να μην χρησιμοποιούν κλιματιστικά. Παράλληλα συμβούλεψαν τους πολίτες να καταστρέψουν τον όποιο ρουχισμό έχει εκτεθεί εκτός κατοικιών, ενώ εφοδίασαν με 270.000 ταμπλέτες ιοδίνης κατοίκους των προσβεβλημένων περιοχών γύρω από την Φουκουσίμα, ώστε να αποτραπεί η εκδήλωση καρκίνου του θυρεοειδούς.

ΠΗΓΗ: defencene.gr

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Η εσφαλμένη επιλογή της ανθρωπότητας


Με τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες μετά από το σεισμό της Ιαπωνίας και την ασφυκτική αγωνία που αισθάνεται όλη η ανθρωπότητα μπροστά στον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει από τα "τραυματισμένα" πυρηνικά εργοστάσια, μπορούμε αβίαστα να διατυπώσουμε τα ακόλουθα συμπεράσματα:
 • Η επιλογή της πυρηνικής ενέργειας από την ανθρωπότητα μόνο εσφαλμένη μπορεί να χαρακτηριστεί.
 • Πήραμε την απόφαση ή ακόμα πιό σωστά το Ρίσκο, να εκμεταλλευτούμε κάτι το οποίο δε μπορούμε να τιθασεύσουμε πλήρως. Κι όταν λέμε πλήρως, εννοούμε 100% και όχι 99,9%. Όποιος μάλιστα έχει αντιρρήσεις για αυτό που γράφουμε, ας μου δώσει πειστικές απαντήσεις για

α) το πως εν προκειμένω θα μηδενίσουμε τους κινδύνους που έχουμε μπροστά μας και θα αποτραπεί ένα σημαντικό ατύχημα; και

β) το πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της εκλυθείσας ραδιενέργειας (τώρα και παλαιότερα - από άλλα αντίστοιχα ατυχήματα σε πυρηνικά εργοστάσια αλλά και τις πολλές και αλόγιστες πυρηνικές δοκιμές του παρελθόντος) επάνω στους ανθρώπους και στη φύση;

Η μοναδική απάντηση στα παραπάνω είναι η εξής: Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

 • Βάλαμε στη δούλεψή μας κάτι τεράστιο για τα πεπερασμένα και μηδαμινά ανθρώπινα μέτρα. Κάτι το οποίο αν και μικρό σε μέγεθος και σιωπηλό όταν το παρατηρείς "στις καλές του", κλείνει μέσα του δύναμη μεγαλύτερη από τον μεγαλύτερο κυκλώνα, δύναμη που όταν ξυπνήσει κανένας δε μπορεί να την ηρεμήσει. Πόσο μάλλον τα εύθραυστα ανθρώπινα μέλη.
 • Εν προκειμένω καταρρίπτεται η άποψη ότι κανένα ανθρώπινο κατασκεύασμα δεν είναι κακό ή καλό, παρά μόνο αγαθοί ή όχι είναι οι σκοποί για τους οποίους αυτό χρησιμοποιείται από το δημιουργό του. Εδώ αποδεικνύεται η λανθασμένη επιλογή και μόνο.

Πως όμως υποπέσαμε σε αυτό το λάθος;

 • Κάποιος ίσως πει, "για το καλό της ανθρωπότητας. Για να αγγίξουμε το όραμα της δωρεάν ενέργειας για όλους. Για να σώσουμε τάχα μου τον πλανήτη από τα αέρια του θερμοκηπίου (οι εκπομπές αερίων ενός πυρηνικού εργοστασίου είναι ασήμαντες σε σχέση με τα συμβατικά) και την κλιματική αλλαγή".

Ισχύει κάτι τέτοιο;

Προσωπική μου άποψη είναι πως όχι. Τα παραπάνω είναι 100% προφάσεις εν αμαρτίαις, ή στην καλύτερη περίπτωση ευσεβείς πόθοι ονειροπόλων αγαθών επιστημόνων.

 • Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι από τον διεστραμμένο φρενήρη ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ που κυριαρχεί διαχρονικά σα νοοτροπία και έχει γιγαντωθεί στις μέρες μας μέσω του εκμηδενισμού των αποστάσεων και της "παγκοσμιοποίησης", από το τέρας της ΠΛΕΟΝΕΞΙΑΣ που κατοικεί μέσα στην ανθρώπινη καρδιά και η οποία ζητάει όλο και μεγαλύτερα κέρδη και τέλος από την ακόρεστη δίψα για ΔΥΝΑΜΗ, ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ του ενός έθνους επί όλων των άλλων. Πηγή όλων αυτών των ανθρωπίνων παθών δεν είναι είναι άλλη από τον εγωισμό. Το καταστρεπτικό πάθος που δεν αφήνει το βλαστό της αγάπης να φυτρώσει μέσα στις καρδιές και με τα κλαδιά του να κυκλώσει και να ενώσει το ανθρώπινο γένος.
 • Όταν αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα τα παραπάνω πάθη, νομοτελειακά μεταλλάσσεσαι σε απειλή για τον ίδιο σου τον εαυτό, τα παιδιά σου και το σύνολο της ανθρωπότητας.
 • Όταν το ανθρώπινο γένος κάποτε μάθει να παίρνει τις όποιες αποφάσεις με πνεύμα αγάπης και ευθύνης προς τον πλησίον και τις μελλοντικές γενιές και όχι με βάση τις επιταγές των παθών του, τότε και μόνον τότε θα μπούν οι βάσεις για τη δημιουργία μίας ενωμένης ανθρωπότητας, μίας πραγματικής παγκοσμιοποίησης με υγιή θεμέλια, προορισμένα να κρατήσουν αιώνια.

Υ.Γ.

Προσευχόμαστε ο Θεός να δώσει κουράγιο και δύναμη στους φίλους ιάπωνες και να σώσει την ανθρωπότητα από το διαγραφόμενο πυρηνικό όλεθρο.

Οι 10 εντολές

Επειδή η περίοδος της Σαρακοστής που διανύουμε βοηθάει την πνευματική αναζήτηση, μου ήρθε κάποια στιγμή εχθές η σκέψη να απαριθμήσω στο μυαλό μου τις 10 εντολές που παρέδωσε ο Θεός στο Μωυσή στο όρος Σινά.

Ομολογώ ότι δεν μπόρεσα να θυμηθώ περισσότερες από 7. Κάντε κι εσείς το ίδιο τέστ στον εαυτό σας και κατόπιν διαβάστε τις παρακάτω...

 1. Εγώ ειμί ο Κύριος ο Θεός σου, όστις εξήγαγόν σε εξ οίκου δουλείας, ουκ έσονταί σοι Θεοί έτεροι πλην εμού .
 2. Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υπό κάτω της γης, ου προσκυνήσεις αυτοίς ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς.
 3. Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω.
 4. Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου αγιάζειν αυτήν, εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε εβδόμη Σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου.
 5. Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα ευ σοι γένηται και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης.
 6. Ου φονεύσεις.
 7. Ου μοιχεύσεις.
 8. Ου κλέψεις.
 9. Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή.
 10. Ουκ επιθυμήσεις πάντα όσα τω πλησίον σου εστί.

Και μην ξεχνάτε... Ο Χριστός όπως ο ίδιος είπε, ήρθε για να συμπληρώσει τον παραπάνω μωσαϊκό νόμο και όχι να τον καταργήσει. Πως τον συμπλήρωσε;

Διδασκοντάς μας: "Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εν όλη τη καρδία σου και εν όλη τη ψυχή σου και εν όλη τη διανοία σου. Αύτη εστί πρώτη και μεγάλη εντολή. Δευτέρα δε ομοία αυτή. Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν. Εν ταύταις ταις δυσίν εντολαίς όλος ο νόμος και οι προφήται κρέμανται" [Ματθ. κβ’37-40] Ματθ.κβ'37-40

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Συγχωνεύσεις 1.933 σχολείωνΗ παρακάτω είδηση είναι ενδεικτική του τραγικού κατηφόρου της κοινωνίας μας.
Η μόναδική ελπίδα μας, μετά από την συρρίκνωση του αριθμού των σχολείων, είναι να υπάρξει σημαντική αναβάθμιση του παρεχομένου έργου, γεγονός για το οποίο δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Επιπλέον, δε μπορώ να μη σχολιάσω το γεγονός ότι σύμφωνα με το υπουργείο δεν θα δημιουργηθούν τμήματα άνω των 25. Θεωρώ ότι πρόκειται για "πολιτικάντικη " δήλωση, η οποία στην πράξη δεν θα εφαρμοστεί, πλην όμως δεν πιστεύω ότι μία τάξη με περισσότερα από 25 παιδιά αποτελεί τροχοπέδη για τον εκπαιδευτικό και τη μετάδοση της γνώσης. Το λέω μάλιστα από την προσωπική μου εμπειρία ως μαθητής σε τάξεις με περισσότερα και από 30 παιδιά.

Το θέμα είναι να είναι σωστό το σχολικό πρόγραμμα, τα βιβλία καλοδουλεμένα, οι εκπαιδευτικοί με διάθεση μα μεταδώσουν τη γνώση και τα παιδιά "δασκαλεμένα" από τους γονείς τους να έχουν ανοικτά τα μάτια και τ' αυτιά τους κατά τη διάρκεια των παραδόσεων των μαθημάτων και το μυαλό τους προσανατολισμένο στη μάθηση, στη δουλειά και την προκοπή και όχι στην τεμπελιά, την αντίδραση, τον κομματισμό και την κοπάνα.

Με 1.056 σχολεία λιγότερα, τα οποία καταργούνται ή συγχωνεύονται, θα βρει η επόμενη σχολική χρονιά καθηγητές και μαθητές. Ο νέος σχολικός χάρτης της χώρας ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) προκειμένου να τοποθετηθεί στις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Ο αριθμός των συγχωνεύσεων - καταργήσεων χαρακτηρίζεται έκπληξη, καθώς συγχωνεύονται συνολικά 1.933 σχολεία και προκύπτουν 877 νέα, από το σύνολο των 16.000 σχολικών μονάδων. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 1.523 σχολεία και προκύπτουν 672 νέα σχολεία. Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 410 σχολεία και προκύπτουν 205 νέα συγκροτήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πάντως, θα διατηρηθεί το πλαφόν των 25 μαθητών ανά τάξη, με μια προσαύξηση 10% μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνεται εξάλλου ότι τα κριτήρια για τις συνενώσεις των σχολείων είναι αποκλειστικά παιδαγωγικά. « Το υπουργείο αλλάζει το σχολικό χάρτη της χώρας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας στη δημόσια εκπαίδευση» αναφέρεται. «Δημιουργούνται σχολεία που εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες υποδομές αλλά και τον απαραίτητο αριθμό μαθητών ώστε να λειτουργούν παιδαγωγικά και να εφαρμόζουν άρτια το ωρολόγιο πρόγραμμα».

«Φέτος θα αλλάξουμε το χάρτη των σχολείων», δήλωσε στο ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και κάλεσε τους δημάρχους να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες, καθώς – όπως σημείωσε – οι αποφάσεις συναντούν τις αντιδράσεις κυρίως των δημάρχων και μέρους γονέων και εκπαιδευτικών.

Ακόμα, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι υπάρχει και η οικονομική διάσταση για υλοποίηση του σχεδίου, την οποία όμως «δε θα με την πει το ΔΝΤ» και κατέληξε λέγοντας ότι δεν υπάρχει ούτε μία γραμμή που να αναφέρεται στα σχολεία.

Ακόμη όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας:

- Δημιουργούνται 6/θεσια και 12/θεσια δημοτικά σχολεία εκεί όπου οι μαθητικές ανάγκες το υπαγόρευαν.

- Ιδρύονται σχολεία, ακολουθώντας τα δημογραφικά στοιχεία του μαθητικού δυναμικού, με βασική προτεραιότητα το μαθητή και τις ανάγκες της τάξης.

- Στα μεγάλα αστικά κέντρα -της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- οι συνενώσεις αφορούν κυρίως στα συστεγαζόμενα σχολεία, ενώ στην περιφέρεια δίνεται έμφαση στις συνενώσεις ολιγοθέσιων σχολείων, μόνο εκεί όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.

- Οι συνενώσεις δεν επιφέρουν αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα πέραν του μέχρι σήμερα επιτρεπτού. Αντίθετα στα συνενωμένα σχολεία υπάρχει κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα να μην ξεπερνά τα 25 παιδιά στην Πρωτοβάθμια και τα 25 + 10% στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

- Οι συνενώσεις δεν οδηγούν σε υπερμεγέθη σχολεία. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών στα υπό συνένωση σχολεία δεν ξεπερνά τα 400 παιδιά. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις -6 πανελλαδικώς- σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου τα σχολεία που προκύπτουν από τις συνενώσεις, έχουν αριθμό μαθητών από 400 και άνω, αλλά χωρίς να ξεπερνούν τους 500.

Πίνακας Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ΕΔΩ

Πίνακας Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (συνενώσεις) ΕΔΩ

Πίνακας Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (καταργήσεις) ΕΔΩ


ΠΗΓΗ: ΣΚΑΙ

Από το 2012 η προσφυγή της Ελλάδας στο EFSFΤους όρους της απευθείας χρηματοδότησης από το Ταμείο διάσωσης (EFSF) με δάνεια ή αγορές κρατικών ομολόγων θα διευκρινίσουν σήμερα στο Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η απόφαση της Συνόδου τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλάζει για πρώτη φορά τους όρους λειτουργίας του Ταμείου μέχρι το 2013 όπως και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013 αντικαθιστώντας το EFSF και επιτρέπει σ΄ αυτά την αγορά κρατικών ομολόγων με προϋπόθεση την δρομολογηση "μνημονικής" λογικής μέτρων για την χώρα που θα το κάνει.

Η κίνηση αυτή διαμορφώνει νέους όρους για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας η οποία είχε ένα προβλεπόμενο "έλλειμμα" της τάξης των 27 δισ. ευρώ το 2012 στην εξυπηρέτηση του χρέους της και το οποίο θα έπρεπε να καλυφθεί από την πώληση ομολόγων στις αγορές, πράγμα πολύ αμφίβολο με τους ισχύοντες όρους.

Σήμερα το Eurogroup θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένους τους νομικούς και δημοσιονομικούς όρους στην βάση των οποίων το EFSF θα μπορεί (με ομοφωνία) να δώσει το δάνειο των 27 δίσ. ευρώ ή να αγοράσει το Ταμείο κρατικά ομολογα ίσης ονομαστικής αξίας.

Βαρύνοντα ρόλο στην απόφαση αυτή όπως και στην διαμόρφωση των όρων με τους οποίους αυτό θα μπορεί να γίνει παίζει η απόφαση της διοικησης της ΕΚΤ να σταματήσει σταδιακά την αγορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, γεγονός για το οποίο έχει προειδοποιήσει ήδη η ΕΚΤ σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων πιθανότατα μέσα στον Απρίλιο. Σχετικές δηλώσεις αναμένονται να γίνουν και πάλι από την κ. Τρισέ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης για την ελληνική πλευρά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του πακέτων των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρω γιια το οποίο η μέχρι στιγμής προετοιμασία και σχεδιασμός δείχνει οτι η κορύφωση των "πωλήσεων" θα γίνει στην διετία 2013-2014 που κορυφώνονται τα ποσά πληρωμών για τόκους και χρεολύσια.

Του Γιάννη Αγγέλη από το Capital.gr

Χελιδονίσματα 2011Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Χελιδονίσματα 2011», για να υποδεχθούμε την Άνοιξη και τους προάγγελούς της, τα χελιδόνια, με τον πιο δημιουργικό τρόπο: φτιάχνοντάς τους μια φωλιά!

Τα υλικά απλά, αλλά ταυτόχρονα και δυσεύρετα! Πηλός, για να αντικαταστήσει το χώμα που τα χελιδόνια δυσκολεύονται πλέον να βρουν στις μεγάλες πόλεις, και πολύς ενθουσιασμός! Τα παιδιά με τη βοήθεια εθελοντών της Ορνιθολογικής θα κατασκευάσουν φωλιές και θα τις πάρουν για να τις τοποθετήσουν σπίτι τους, προσφέροντας έτσι στα χελιδόνια έτοιμες κατοικίες!

ΑθήναΗ εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο «Α. Τρίτσης», την Κυριακή 20 Μαρτίου και ώρες 11.00 – 14.00. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους.

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Διοίκησης & Διαχείρισης του Πάρκο "Α. Τρίτσης"

Για περισσότερες πληροφορίες: Τηλ./Fax: 210 23 16 977, email: park@ornithologiki.gr

Οι εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν:

 • στην οδό Ικτίνου σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης το Σάββατο 12 Μαρτίου από τις 11.00 – 14.00στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης

 • στο Πάρκο: ΦΡΑΓΜΑ ΘΕΡΜΗΣ (Αναψυκτήριο) σε συνεργασία με το Δήμο Θέρμης την Κυριακή 13 Μαρτίου από 10.00 – 13.30. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και τους επισκέπτες του πάρκου.

 • στους Ν. Επιβάτες (πλατεία Ν. Επιβατών, κοντά στο χώρο της λαϊκής αγοράς) το Σάββατο 19 Μαρτίου από 10.00 – 13.30 σε συνεργασία με το Δήμο Θερμαϊκού

 • στην Έδεσσα στο Πάρκο 25ης Μαρτίου, (έναντι γηπέδου), την Κυριακή 20 Μαρτίου από τις 11.00-14.00 σε συνεργασία με το Δήμο Έδεσσας

Για περισσότερες πληροφορίες: Τηλ./Fax: 2310 244245, email: thess@ornithologiki.gr

ΠΗΓΗ: Ορνιθολογική εταιρεία

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΟΛΟΙ !!!Το ελαβα στο mail μου και το αναδημοσιεύω. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο.


Παρά την σπουδαιότητα του Καστελόριζου οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ανησυχητικές. Από τον Νοέμβριο υπάρχουν πληροφορίες πως η Τουρκία αμφισβητεί νομικά το δικαίωμα του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου να έχουν υφαλοκρηπίδα.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου φαίνεται πως συναινεί στις προκλητικές απαιτήσεις των Τούρκων που θέλουν να αποκόψουν την ζωτική, επι χάρτου, θαλάσσια ένωση Ελλάδας και Κύπρου, αφού θεωρεί το νησί «ιδιαίτερη περίπτωση» και είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα με γελοίες δικαιολογίες του τύπου «να αποφύγουμε την επιβάρυνση της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης με νέα δύσκολα ζητήματα»

Καλούμε όλους τους Έλληνες , Ελλάδας, Κύπρου και Διασποράς, να στείλουν μια αποκριάτικη , πασχαλιάτικη , ή οποιαδήποτε άλλη κάρτα ή επιστολή στο Καστελόριζο . Επιμένουμε όπως σταλεί ταχυδρομικώς, ούτως ώστε να αναγκαστούν τα πλοία να μεταφέρουν τα μηνύματα φυσικά (και όχι ηλεκτρονικά) στο νησί. Να φανεί έμπρακτα και απτά το ενδιαφέρον μας για το μικρό αλλά τόσο σημαντικό κομμάτι αυτό του Ελληνισμού. Μια υλοποιημένη και όχι άυλη παρουσία μας σηματοδοτεί πολλά. Μια μικρή θυσία, να αγοράσουμε, να γράψουμε και να ταχυδρομήσουμε μια κάρτα, θα αναδείξει στους πάντες πως αυτό το νησί που δένει Ελλάδα και Κύπρο δεν το ξεχνάμε, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Τούρκο στρατοκράτη να το επιβουλεύεται.

Στείλτε τις κάρτες σας στις ακόλουθες διευθύνσεις:

Δημαρχείο Μεγίστης ή Δημοτικό Σχολείο
Μεγίστη 851 11,
Καστελόριζο, Δωδεκάνησα
Ελλάδα


Megisti Municipality or Elementary School Megisti , 851 11, Kastelorizo , Dodekanisa , GREECE

Καλούνται επίσης οι Ομογενείς και οι φοιτητές μας να στείλουν κάρτα από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Βλέποντας το Καστελόριζο από ένα χάρτη της ανατολική Μεσογείου, θα δείτε πως το νησί αποτελεί ένα κόμπο που δένει γεωπολιτικά την Ελλάδα με την Κύπρο μας. Χωρίς το Καστελόριζο, τα χωρικά ύδατα των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, θα τέμνονταν κάθετα από ένα θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, καθιστώντας την δυνατότητα κοινής ελλαδοκυπριακής συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου, όπως επίσης και την δυνατότητα ενεργοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, αδύνατη.

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), αν τύχει σωστής πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον, θα μπορεί να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που μαστίζουν την χώρα και να την βγάλουν από τα αδιέξοδα που την οδηγούν επιλογές υποτέλειας τύπου ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδη του Πανεπιστημίου της Πάτρας, «αν αξιοποιηθούν οι περιοχές νότια της Κρήτης, τα ευρήματα στη Δυτική Ελλάδα, το Καστελόριζο και η λεκάνη "Ηρόδοτος", που εκτείνεται μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, τότε καλύπτεται η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης για 50 χρόνια» [1]. Ο καθένας μας λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί την τοποστρατηγική σπουδαιότητα του Καστελόριζου, χωρίς το οποίο Ελλάδα και Κύπρος δεν θα μπορέσουν να οριοθετήσουν την Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη.

Αναφερθήκαμε ήδη στην σπουδαιότητα της πρόσφατης συμφωνίας καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Η Κύπρος έχει ήδη κάνει παρόμοιες κινήσεις επί Τάσσου Παπαδόπουλου με την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Απορήσαμε γιατί η Ελλάδα δεν κάνει παρόμοια κίνηση αφού η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, δεν αποτελεί μόνο οικονομική προτεραιότητα, αλλά αποτελεί εθνική ανάγκη για την επιβίωση του Ελληνισμού στον γεωπολιτικό χάρτη, και αυτό διότι τα χωρικά μας ύδατα συμπίπτουν, και αυτό οφείλεται στις δυνατότητες που μας παρέχει η ευλογία της ύπαρξης του Καστελόριζου.

Ο Στρατηγικός Αναλυτής Καθηγητής Νίκος Λυγερός, ο οποίος διδάσκει στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, γράφει τα εξής σημαντικά για το Καστελόριζο:

«Η εξέταση των δεδομένων μέσω της τοποστρατηγικής ανάλυσης επιτρέπει την υπέρβαση της γεωμετρίας του χώρου και εξηγεί τη χρονική επιλογή της διεξαγωγής της μάχης. Για όσους δεν το συνειδητοποιούν ακόμα, το Καστελόριζο είναι χώρος μιας μάχης όχι μόνο από μόνο του, αλλά ολόκληρη η περιοχή, ειδικά αυτή που ανήκει στον ελληνικό χώρο, δηλαδή η δυτική του πλευρά, λόγω της Συνθήκης Παρισίων του 1947. Στην πραγματικότητα, το θέμα της ΑΟΖ θα ασκήσει de facto μια πίεση σε αυτήν την περιοχή και θα πρέπει να επιλέξουμε αν αυτός ο χώρος θα είναι ανάλογος του Μαραθώνα ή των Θερμοπυλών. Αυτή η πρόσβαση στην επιλογή είναι πρόβλημα βούλησης και βέβαια πρωτοβουλίας εκ μέρους μας. Σε κάθε περίπτωση τα τοποστρατηγικά δεδομένα υπάρχουν, το πλαίσιο γεωστρατηγικής υπάρχει. Όλος ο προβληματισμός είναι η προετοιμασία μας. Αλλιώς θα επαναλάβουμε το λάθος της Συνθήκης Σεβρών του 1920, η οποία μετατράπηκε τελικά σε Συνθήκη Λωζάνης του 1923, η οποία μέσω του προσχήματος των Στενών, καθόρισε την μοίρα της Ίμβρου και της Τενέδου, δίχως να δοθεί σημασία στα συγκεκριμένα νησιά.

"Η περίπτωση του Καστελόριζου είναι ακόμη πιο σημαντική, διότι επιτρέπει με λανθασμένους χειρισμούς την επαφή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, και μηδενίζει ταυτόχρονα το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Το να δίνουμε έμφαση μόνο στο νησί, δίχως να εξετάζουμε τις επιπτώσεις των πιέσεων πάνω στην συγκεκριμένη περιοχή και να μην προσπαθούμε να καταλάβουμε τα τοποστρατηγικά δεδομένα θεωρώντας ότι δεν προσθέτουν τίποτα στις γνώσεις στις οποίες οφείλουμε τη σημερινή κατάσταση είναι δείγμα αδράνειας."

Δυστυχώς, παρά την σπουδαιότητα του Καστελόριζου όσον αφορά την ΑΟΖ και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ανησυχητικές. Από τον Νοέμβριο υπάρχουν πληροφορίες πως η Τουρκία αμφισβητεί νομικά το δικαίωμα του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, και συνεπώς προσπαθεί να τα αποσυνδέσει από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και να τα παρουσιάσει ως αποκομμένες νησίδες. Σύμφωνα με τον 'Ριζοσπάστη', οι Τούρκοι, με την ανοχή του ΝΑΤΟ, μεθοδεύουν δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο στα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, με την ελληνική κυβέρνηση να φέρεται να έχει αποδεχθεί να εξαιρεθεί το Καστελόριζο από τη γενικότερη διαπραγμάτευση Ελλάδας-Τουρκίας για την οριοθέτηση των δικαιωμάτων της κάθε χώρας.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, λοιπόν, φαίνεται πως συναινεί στις προκλητικές απαιτήσεις των Τούρκων που θέλουν να αποκόψουν την ζωτική, επι χάρτου, θαλάσσια ένωση Ελλάδας και Κύπρου, αφού θεωρεί το νησί «ιδιαίτερη περίπτωση» και είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα με γελοίες δικαιολογίες του τύπου «να αποφύγουμε την επιβάρυνση της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης με νέα δύσκολα ζητήματα».

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Εμείς αυτό δεν θα το ανεχθούμε! Θα στείλουμε λαϊκό μήνυμα σε δικούς μας υποτελείς και ξένους επιβουλείς. Αρχής γενομένης με αυτά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, και με την ελπίδα να συνεχίσει και μέσα στο 2011, ο 'Εμπροσθοφύλακας' ξεκινά την εκστρατεία «Εγώ αυξάνω την γεωπολιτική μου ισχύ». Στέλνουμε μια κάρτα στο Δημαρχείο ή στο Σχολείο του Καστελόριζου, ανυψώνουμε την σημασία του ακριτικού νησιού μας στην συνείδηση των ελλήνων.

Καλούμε όλους τους Έλληνες, Ελλάδας, Κύπρου και Διασποράς, να στείλουν μια χριστουγεννιάτικη, πρωτοχρονιάτικη, ή οποιαδήποτε άλλη κάρτα ή επιστολή στο Καστελόριζο. Επιμένουμε όπως σταλεί ταχυδρομικώς, ούτως ώστε να αναγκαστούν τα πλοία να μεταφέρουν τα μηνύματα φυσικά (και όχι ηλεκτρονικά) στο νησί. Να φανεί έμπρακτα και απτά το ενδιαφέρον μας για το μικρό αλλά τόσο σημαντικό κομμάτι αυτό του Ελληνισμού. Μια υλοποιημένη και όχι άυλη παρουσία μας σηματοδοτεί πολλά. Μια μικρή θυσία, να αγοράσουμε, να γράψουμε και να ταχυδρομήσουμε μια κάρτα, θα αναδείξει στους πάντες πως αυτό το νησί που δένει Ελλάδα και Κύπρο δεν το ξεχνάμε, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Τούρκο στρατοκράτη να το επιβουλεύεται.

Στέλνοντας μια κάρτα στους συμπατριώτες μας που κατοικούν στο ακριτικό νησί του Καστελόριζου δείχνουμε με ένα απλό και φιλικό τρόπο, αλλά εξόχως έμπρακτο και συμβολικό, την ευγνωμοσύνη και τη συμπαράστασή μας. Δεν ξεχνάμε την Κυρά της Ρω. Δεν ξεχνάμε τους αγώνες των Καστελορίζιων το 1821 και την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Αναγνωρίζουμε πως η παρουσία τους στο νησί αυτό δεν αποτελεί μόνο απλή περίπτωση διαβίωσης, αλλά ταυτόχρονα είναι εξέχουσας σημασίας για την γεωπολιτική και οικονομική συνεκτικότητα των δύο κρατών του Ελληνισμού.

Στείλτε λοιπόν μια κάρτα! Στείλτε μια κάρτα, πείτε το στους φίλους και στους συγγενείς σας, ανακοινώστε το σε ιστολόγια και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Καλέστε και άλλους συμπολίτες μας να πράξουν το ίδιο. Εμείς δημιουργούμε ρεύμα υπέρ των συμφερόντων του Ελληνισμού, εμείς πολλαπλασιάζουμε την γεωπολιτική και τοποστρατηγική ισχύ του Καστελόριζου αναβαθμίζοντας το στην συλλογική, εθνική μας μνήμη και στις καρδιές μας.

Οι συμβολικές μας πράξεις κατατροπώνουν τις νέο-οθωμανικές γελοιότητες περί αμφισβήτησης και στέλνουμε ένα πανίσχυρο μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης προς δικούς μας και προς ξένους επιβουλείς: Οι μεν, ΜΗΝ ξεχνάτε το Καστελόριζο! Οι δε, ΜΗΝ αγγίζετε το Καστελόριζο!

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Barcode 520Σε συνέχεια παλαιότερης (αλλά πάντα επίκαιρης) ανάρτησής μας με τίτλο "Προτιμάτε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα" με το οποίο προτείναμε την αγορά μόνο ελληνικών προϊόντων σαν ένα μέσο ενίσχυσης των επιχειρήσεων της πατρίδας μας, σας παραθέτουμε μία λίστα με τους αριθμούς barcode και τις χώρες που αντιστοιχούν σε αυτές.

Το γεγονός ότι υπάρχει τυπωμένο το barcode 520 ή 521 (προσοχή και το 521 αφορά ελληνικά προϊόντα) στη συσκευασία δεν εξασφαλίζει ότι πρόκειται και για ελληνικό προϊόν.

Πολλές φορές πρόκειται για εισαγόμενο προϊόν (π.χ. ξηροί καρποί) το οποίο συσκευάζεται στην Ελλάδα.
Πέραν τούτου, κάποια άλλα προϊόντα μπορεί να έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα, αλλά με εισαγόμενες πρώτες ύλες (π.χ. τα γιαούρτια της ΦΑΓΕ που γίνονται με γερμανικό γάλα). Στην τελευταία περίπτωση η "προστιθέμενη αξία" του προϊόντος (δηλαδή την αξία που παίρνει το προϊόν από τη μεταποίησή του - όπως το γερμανικό γάλα που γίνεται ελληνικό γιαούρτι στο αμέσως προηγούμενο παράδειγμά μας) μένει στην πατρίδα μας.
Τέλος υπάρχει το ενδεχόμενο, 100% ελληνικά προϊόντα να έχουν επί της συσκευασίας Bar Code άλλης χώρας. Το ενδεχόμενο αυτό αφορά στην περίπτωση που έλληνας παραγωγός κατά το παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει, λόγω συγκεκριμένων προδιαγραφών που δεν τις πληρούσε τότε, συσκευασίες που εισήγαγε από άλλες χώρες και οι οποίες είχαν το bar code των χωρών αυτών. Σήμερα, ο εν λόγω παραγωγός μπορεί να κάνει όλη την παραγωγή και τη συσκευασία εντός Ελλάδος, αλλά επί της συσκευασίας να εξακολουθεί να αναγράφεται το Bar code της άλλης χώρας, επειδή η άδεια για την παραγωγή της συγκεκριμένης συσκευασίας εκδόθηκε στην άλλη χώρα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να είμαστε απόλυτοι στην επιλογή μας, θα πρέπει να αναζητούμε και τη φράση Made in Greece ή τέλος πάντων την ελληνική σημαία επί της συσκευασίας.
Στον παρακάτω πίνακα (τον οποίο μπορείτε να επικυρώσετε εδώ και εδώ) θα βρείτε τους κωδικούς των χωρών που είναι συμβεβλημένες με το διεθνές σύστημα GS1 που είναι και το κυρίαρχο σύστημα κωδικοποίησης στην παγκόσμια αγορά.

000-019 & 030-039: USA
020-029 & 200-299: κωδικοί περιορισμένης κυκλοφορίας
040-049 : Εσωτερική κωδικοποίηση (In store)
050-059: USA Εκπτωτικά κουπόνια
060-139: USA
300-379: France
380: Bulgaria
383: Slovenia
385: Croatia
387: Bosnia
Herzegovina
400-440: Germany
450-459 & 490 - 499: Japan
460-469: Russian Federation
470: Kyrgyzstan
471: Taiwan
474: Estonia
475: Latvia
476: Azerbaijan
477: Lithuania
478: Uzbekistan
479: Sri Lanka
480: Philippines
481: Belarus (Λευκορωσία)
482: Ukraine
484: Moldova
485: Armenia
486: Georgia
487: Kazakhstan
489: Hong Kong
500-509: United Kingdom
520 & 521: Greece
528: Lebanon
529: Cyprus
530: Albania
531: Skopje
535: Malta
539: Ireland
540-549: Belgium & Luxembourg
560: Portugal
569: Iceland
570-579: Denmark
590: Poland
594: Romania
599: Hungary
600 & 601: South Africa
603: Ghana
608: Bahrain
609: Mauritius
611: Morocco
613: Algeria
618: Ivory Coast (Ακτή Ελεφαντοστού)
619: Tunisia
622: Egypt
624: Libya
625: Jordan
626: Iran
627: Kuweit
628: Saudi Arabia
629: United Arab Emirates
640-649: Finland
690-695: China
700-709: Norway
729: Israel
730-739: Sweden
740: Guatemala
741: El Salvador
742: Honduras
743: Nicaragua
744: Costa Rica
745: Panama
746: Dominican Republic
750: Mexico
754-755: Canada
759: Venezuela
760-769: Switzerland
770: Colombia
773: Uruguay
775: Peru
777: Bolivia
779: Argentina
780: Chile
784: Paraguay
785: Peru
786: Ecuador
789-790: Brazil
800 - 839: Italy
840-849: Spain
850: Cuba
858: Slovakia
859: Czech Republic
860: Serbia & Montenegro
869: Turkey
870-879: Netherlands
880: South Korea
884: Cambodia (Καμπότζη)
885: Thailand
888: Singapore
890: India
893: Vietnam
899: Indonesia
900-919: Austria
930-939: Australia
940-949: New Zealand
955: Malaysia
958: Macau
977: Κωδικοί για ημερήσιο και περιοδικό τύπο (ISSN)
978: International Standard Book Numbering (ISBN)
979: International Standard Music Number (ISMN)
980: Κωδικοί αποδείξεων επιστροφής χρημάτων (Refund receipts)
981 & 982:Εκπτωτικά κουπόνια κοινού νομίσματος(Common Currency Coupons)
990-999: Εκπτωτικά κουπόνια σε εθνικό νόμισμα Coupons