Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Ο Fuat Saka, ο Yusuf Cemal Keskin και τα ρωμαίικα της Τραπεζούντας

Κατά τη διάρκεια των περιηγήσεών μου σε διάφορα δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε διάφορα sites και blogs, έφτασα και στο http://pontosandaristera.wordpress.com/
Το μάτι μου αμέσως έπεσε και σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση με μουσική θεματολογία η οποία όμως έχει βάθος το οποίο με εξέπληξε, ιδιαίτερα όταν διάβασα και τα σχόλια των αναγνωστών του blog.

Αξίζει πιστεύω να διαβάσετε την ανάρτηση από το πρωτότυπο blog και μην παραλείψετε τα σχόλια των αναγνωστών.
Μετά την ανάγνωση θα βλέπετε τον κόσμο με άλλη ματιά.
----------
Ας κάνουμε ένα μουσικό διάλειμμα

Με αφορμή δυο ενδιαφέρουσες συζητήσεις στου Σαραντάκου, η μια για τη γλώσα των ελληνοφώνων της Τουρκίας ένεκα του δημοσιεύματος της εφημερ. Independent και η άλλη για τις θεωρίες περί του έθνους και του γένους, ο τεμέτερον “Μ-π” το έριξε στη μουσική και τα τραγούδια των ελληνοφώνων… Οπότε ας κάνουμε ένα διάλειμμα μετά μουσικής και ας ξεχάσουμε την κρίση, το δικομματισμό, τον Παρχαρίδη και τα λοιπά ενοχλητικά γεγονότα που υπάρχουν στο μίζερο πολιτικό μας πλαίσιο.

Ο γνωστότερος από τους καλλιτέχνες της Τουρκίας που προέρχεται από τους ελληνόφωνους της Τραπεζούντας είναι ο Fuat Saka. Δεν είναι παραδοσιακός καλλιτέχνης. Θυμίζει λίγο το δικό μας Σαββόπουλο.

Έχει κάνει διάφορες μουσικές δουλειές με βάση την ποντιακή μουσική. Στο παρακάτω κομμάτι αφού ξεκινά με κάποια παραγγέλματα στα σημερινά “ρωμαίικα” της Τραπεζούντας, στη συνέχεια στο τραγούδι εναλλάσσεται ο τουρκικός στίχος με το ρωμαίικο….

Να σημειώσω ότι η εκφορά του λόγου στους ελληνόφωνους οφλήδες είναι εντυπωσιακή, γιατί νομίζεις ότι τραγουδούν καθώς μιλούν :ένας όμως από τους καλύτερους παραδοσιακούς καλλιτέχνες της Μαύρης Θάλασσας είναι ο ελληνόφωνος Yusuf Cemal Keskin. Το παρακάτω τραγούδι του έχει ως τίτλο: ‘Εχω δύο πρόβατα, ατά ου πουλώ ατα”:Εξαιρετικός είναι και ο Volkan Konak που τραγουδά το παραδοσιακό “Έλα έλα λέγω σε”:Δείτε και το παραδοσιακό τραγούδι “Κορτσόπον λαλ’ με” μεταγραμμένο στην τουρκική με ελληνικές φράσεις ανάμεσα. Είναι απ’ την ταινία “yüreğine sor”, που διαπραγματεύεται το ζήτημα των Κρυπτοχριστιανών στην Τουρκία και σημειολογικά δείχνει τις τεράστιες αλλαγές που γίνονται στην τουρκική κοινωνία (Χαμπάρι των οποίων δεν παίρνουμε, βυθισμένοι μέσα στη νεοελληνική μας αφασία):Eξαιρετικός είναι και ο ILYAS PARLAK στο “MANAHOS”:

Τα οικονομικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Σε διάφορα blogs κυκλοφορεί το παρακάτω κείμενο με τον τίτλο που έχω χρησιμοποιήσει για την παρούσα ανάρτηση, κείμενο το οποίο αναφέρεται στον ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας και το ιστορικό κάποιων προσπαθειών εκμετάλλευσης κατά το παρελθόν. Το κείμενο υπογράφεται από τον κο Ν. Μάρτη πρώην υπουργό.

Επειδή προσωπικά δεν εμπιστεύομαι πολύ τις αναδημοσιεύσεις που κάνουν κάποια blogs, έκανα μία έρευνα και βρήκα ότι έχει αναρτηθεί και στο εξαιρετικό και σοβαρότατο site Αντίβαρο (www.antibaro.gr) , το οποίο θεωρώ ως έναν θησαυρό γνώσης. Ευθύς μου έφυγαν οι όποιες αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του άρθρου και οι όποιοι δισταγμοί για την αναδημοσίευσή του.

Διαβάστε προσεκτικά:

Το 1981, έτος αφετηρία της εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως δέκατο μέλος, ο Πρόεδρος της ΕΟΚ Γκάστον Τορν δήλωνε ότι: «Η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρώπη με 3 πλεονεκτήματα. 1) την Εμπορική Ναυτιλία, 2) τον Ορυκτό της πλούτο και 3) το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων».

Η Εμπορική μας Ναυτιλία υποβαθμίστηκε με την κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο ορυκτός πλούτος αγνοήθηκε και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων, που προϋπόθεση είχε γιά να αναπτυχθεί την ανεμπόδιστο ιδιωτική πρωτοβουλία, αποδυναμώθηκε με το διακηρυχθέν και ακολουθούμενο από το 1981 και μετά δόγμα των κοινωνικοποιήσεων.

ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Προτάσσω το πλεονέκτημα του ορυκτού μας πλούτου, διότι εάν θεμελιωνόταν το βιομηχανικό συγκρότημα της Αμφιπόλεως (του Στρυμώνα), όπως αναγγέλθηκε ως οριστική απόφαση και ανακοινώθηκε την 9η Νοεμβρίου 1982 από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γερ. Αρσένη και την 4η Μαρτίου 1983 από τον Διοικητή της ΕΤΒΑ Κουμπή, θα είχαμε από τη δημιουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος, πλην άλλων προϊόντων, 3 τόνους χρυσού ετησίως και 150 τόνους αργυρού ετησίως. Σήμερα θα είχαμε τουλάχιστον 60 τόνους χρυσού, 300 τόνους αργυρού και πολλούς τόνους των άλλων προϊόντων.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα ήταν διαφορετική. Η Μονάδα που ανέφερα θα αντλούσε κοιτάσματα από τη Χαλκιδική, τη Θάσο και τη Θράκη. Το ΙΓΜΕ ανακάλυψε μεικτά θειούχα στο Παγγαίο, στο Κιλκίς και στη Λακωνία. Συνεπώς θα ήταν δυνατή η ανέγερση και δεύτερου συγκροτήματος εκτός από αυτό του Στρυμώνα. Αν συνεπώς στα μεταλλεύματα που αποδεδειγμένα υπάρχουν στη χώρα και, κατά πληροφορίες, δεν υπάρχουν όλα σε άλλες χώρες της ΕΟΚ, όπως βωξίτες, λευκόλιθοι, νικέλιο, χρώμιο, προστεθούν το ουράνιο και τα μεικτά θειούχα, η Ελλάδα μόνο με τον ορυκτό πλούτο θα είναι στην πρωτοπορία των χωρών της Ευρώπης. Οι επιπτώσεις από το Μνημόνιο δεν θα ήταν οδυνηρές και το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδος δεν θα απασχολούσε έντονα τρίτους, αλλά και τους Έλληνες.

Το ιστορικό της προαναφερόμενης επενδύσεως έχει ως εξής:
Η πρόταση του Ακαδημαϊκού – Καθηγητή του Πολυτεχνείου (μεταλλειολόγου) Λουκά Μούσουλου για την ίδρυση Μεταλλουργικού Συγκροτήματος κατεργασίας συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου, που παράγονται στην Ελλάδα και εξάγονται ακατέργαστα, έγινε δεκτή από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και ανέθεσε μέσω της ΕΤΒΑ σε δύο Οίκους –έναν Αγγλικό και έναν Γερμανικό- τη σύνταξη προμελέτης σκοπιμότητας.

Το φθινόπωρο του 1979 υποβάλλονται οι προμελέτες των δύο Οίκων και η Κυβέρνηση αναθέτει την αξιολόγησή τους σε ειδική Επιτροπή. Τα συμπεράσματα της αξιολόγησης ήταν θετικά και η Κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην ίδρυση συγκροτήματος για παραγωγή 60.000 τόνων ψευδαργύρου και 30.000 τόνων μολύβδου ετησίως. Η Κυβέρνηση ανέθεσε την υλοποίηση του έργου στην ΕΤΒΑ, η οποία δημιούργησε ειδικό φορέα, την εταιρεία «ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ» (ΜΕΤΒΑ) και προσκάλεσε τον Καθηγητή Λ. Μούσουλο να αναλάβει την ευθύνη πραγματώσεως του επενδυτικού αυτού σχεδίου.

Το 1980 διαμορφώθηκε το προς κατασκευή Μεταλλουργικό Συγκρότημα Αμφιπόλεως, με τις εξής βασικές Παραγωγικές Μονάδες:

 1. Μονάδα Ψευδαργύρου 60.000 τόνων ετησίως
 2. Μονάδα Μολύβδου 30.000 τόνων ετησίως
 3. Μονάδα Θειϊκού Οξέως 800.000 τόνων ετησίως
 4. Μονάδα παραγωγής Χρυσού και Αργύρου, και
 5. Διάφορα υποπροϊόντα, που φυσικά παράγονται στις Μονάδες αυτές.

Με βάση την παραπάνω σύνθεση, άρχισαν προκαταρκτικές επαφές και συζητήσεις με διεθνείς κατασκευαστικούς Οίκους, για την επιλογή των τεχνολογιών και διευκρίνηση των δυνατοτήτων, όσον αφορά το κόστος της επενδύσεως και τη χρηματοδότησή της. Υποβλήθηκαν προκαταρκτικές προσφορές από 10 σοβαρούς Οίκους από διάφορες χώρες, έγινε επανασύνταξη της αρχικής μελέτης σκοπιμότητας και αποφασίσθηκε η μείωση της δυναμικότητας της μονάδος ψευδαργύρου από 60.000 τόνους σε 40.000 τόνους, λόγω των τότε δυσχερών συνθηκών διαθέσεως στη διεθνή αγορά. Για τον ασφαλή έλεγχο των παραπάνω μεθόδων αποφασίσθηκε η διεξαγωγή προκαταρτικών δοκιμών σε εγκατάσταση PILOT. Η ΜΕΤΒΑ προώθησε την επίλυση σωρείας δευτερευόντων προβλημάτων, όπως επιλογή χώρου, εδαφοτεχνική μελέτη χώρου, δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής, ένταξη στους νόμους επενδύσεων, χρηματοδοτικό σχήμα κλπ.

Στις 18 Απριλίου 1981, κατά τα εγκαίνια της λειτουργίας της Μονάδας Αμιάντου, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, παρόντος στα εγκαίνια, ανήγγειλα, ως Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, την προσεχή θεμελίωση του έργου, ύψους επενδύσεως 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Όταν δε περί το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 1981, το σχέδιο έφθασε στο στάδιο της παραγγελίας του εξοπλισμού, κρίθηκε, λόγω του ύψους της επένδυσης, πως κάθε τέτοια ενέργεια θα έπρεπε να ανασταλεί εν όψει των εκλογών. Τις εκλογές κέρδισε το ΠΑΣΟΚ και μόνο την 9η Νοεμβρίου 1982 ο τότε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γεράσιμος Αρσένης ανήγγειλε, ότι η Μεταλλουργική Μονάδα του Στρυμώνα θα αρχίσει να κατασκευάζεται στα μέσα του 1983. Στις 4 Μαρτίου 1983 ο Διοικητής της ΕΤΒΑ Κουμπής ανήγγειλε την οριστική απόφαση της ΜΕΤΒΑ για την ίδρυση της Μονάδας Επεξεργασίας Μικτών Θειούχων με ύψος επενδύσεως 30 δισ. δρχ. Συμμετοχή ΜΕΤΒΑ 80% και Ιδρύματος ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ 20%. Αρχές Ιουνίου 1983 περατώθηκε η σύνταξη των προδιαγραφών (3 τόμοι, σελ. 580), βάσει των οποίων θα προκηρύσσετο Διεθνής Διαγωνισμός κατασκευής του έργου. Το σχέδιο προέβλεπε:

 1. Μονάδα Μολύβδου ετησίας δυναμικότητας 40.000 τόνων
 2. Μονάδα ψευδαργύρου ετησίας δυναμικότητας 40.000 τόνων
 3. Μονάδα φρύξης πυριτών και εξαγωγής αρσενικού ετησίας δυναμικότητας 160.000 τόνων
 4. Μονάδα θειϊκού οξέος ετησίας δυναμικότητας 360.000 τόνων
 5. Μονάδα φωσφορικού οξέως ετησίας δυναμικότητας 90.000 τόνων
 6. Μονάδα ΑLF3 ετησίας δυναμικότητας 3.500 τόνων
 7. Μονάδα καθαρισμού φρυγμάτων σιδηροπυρίτου
 8. Μονάδα εξαγωγής χρυσού και αργυρού από τα φρύγματα συδηροπυρίτου ετησίας δυναμικότητας 120.000 τόνων
 9. Μονάδα καθαρισμού πολυτίμων μετάλλων ετησίας δυναμικότητας: χρυσού 3 τόνων αργυρού 150 τόνων

Έκτοτε δεν δόθηκε συνέχεια, ούτε αναφέρθηκε ο λόγος της εγκατάλειψης αυτής της Μονάδας. Προκρίθηκε η Μονάδα Χαλκιδικής για την παραγωγή μόνο Χρυσού. Το 2008 στην Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο ανταποκριτής από τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι η Commission εξετάζει την επένδυση της Χαλκιδικής και ότι το μεταλλείο επωλήθη με αδιαφανείς όρους.

Το 1981 επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη 75 Γάλλοι δημοσιογράφοι επαρχιακών Γαλλικών εφημερίδων. Τους κατατόπισα πάνω στο χάρτη του Υπουργείου Βορείου Ελλάδας για την Πολιτιστική Ιστορία της Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, με ιδιαίτερη έμφαση στον Ορυκτό πλούτο τόσο της Βορείου Ελλάδος, όσο και ολόκληρης της Ελλάδας. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα επισημάνθηκε σε Ελληνική εφημερίδα, πως οι Γαλλικές εφημερίδες είχαν γράψει ότι: «Η Ελλάδα θα γίνει η Μεταλλουργία της Ευρώπης!».

Σε άρθρο των FINANCIAL TIMES του 1978 (Βιομηχανική Επιθεώρηση, Απρίλιος 1978, σελ. 257), αναφέρεται: «Όταν η Ελλάδα γίνει το δέκατο μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος Ορυκτός της πλούτος θα προμηθεύσει την Κοινή Αγορά με μία μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας της Κοινότητας ως προς πολλά προϊόντα».

Είναι γεγονός ότι - με εξαίρεση τα Πετρέλαια της Μεγάλης Βρετανίας και του γαιάνθρακα - η χώρα μας είναι η πλουσιότερη χώρα της ΕΟΚ σε μεταλλεύματα οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα. Ορισμένα δε από αυτά είναι και στρατηγικής σημασίας (ουράνιο, νικέλιο, βωξίτης, χρώμιο).

Ο Ακαδημαϊκός Λουκάς Μούσουλος, ως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών μιλώντας την 18η Μαΐου 1982, με θέμα «Δυνατότητες και προοπτικές παραγωγικών επενδύσεων στις περιοχές του ορυκτού μας πλούτου, δήλωσε «Πολλές περιοχές του Ελληνικού χώρου παρουσιάζουν αναμφισβήτητο μεταλλευτικό ενδιαφέρον. Σ’ όλες σχεδόν τις περιοχές αυτές είναι ήδη γνωστά βεβαιωμένα πιθανά ή δυνατά αποθέματα. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που τα αποθέματα αυτά είναι σημαντικά. Η χώρα μας εγκλείει στα εδάφη της αξιόλογο μεταλλευτικό πλούτο, ο οποίος επιτρέπει την ίδρυση μεταλλουργικής ή άλλης βιομηχανικής κατεργασίας.».

Παραχθέντα μεταλλεύματα και βιομηχανικά ορυκτά σε τόνους το 1979:

 • Λιγνίτες: 23.615.831
 • Σιδηρομεταλλεύματα: 2.194
 • Μεταλλεύματα Νικελίου: 1.85.568
 • Χρωμίτες: 86.843
 • Βωξίτες: 2.812.427
 • Λευκόλιθοι: 1.218.953
 • Μεταλλεύματα Μαγγανίου: 77.360
 • Μικτά θειούχα: 723.278
 • Βαρυτίνη: 109.344
 • Καολίνη: 32.803
 • Μπενζονίτης: 491.765
 • Πυριτικό οξύ: 27.433
 • Περλίτης: 279.660
 • Θηραϊκή γη: 1.337.797
 • Κίσσηρις: 578.524
 • Στεατίτης: 5.112
 • Φθορίτης: 520
 • Μάρμαρα σε Μ2: 230.000
 • Σμύρις: 9.400
 • Γύψος: 64.299
 • Σιδηροπυρίτης κοινός το 1970: 208.287
 • Σιδυροπυρίτης χαλκούχος: 50.000

Στην έκδοση των Μεταλλευτικών Eπιχειρήσεων (Ορυκτός Πλούτος, σελ. 622) περιέχεται ανακοίνωση του τότε Υπουργού Αναπληρωτή Συντονισμού Ιωάν. Μπούτου, για τις διαπιστώσεις που έκανε Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.), υπό την ηγεσία του Καθηγητή Γεωλογίας, P. HURLEY, ως προς την μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Οι επιστήμονες της Ομάδας αυτής εξέφρασαν την κατάπληξη τους για το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο των Ελληνικών μεταλλευτικών επιχειρήσεων, τον άρτιο εξοπλισμό των Μονάδων και την επιχειρηματικότητα των φορέων τους.

Ο αείμνηστος τότε Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν ήρθε στο Υπουργείο Βιομηχανίας και του έκανα εισήγηση για τον ορυκτό πλούτο μου είπε: «Έχεις στην διάθεσή σου 3 εκατομμύρια δραχμές για έρευνες». Μετά από έναν μήνα περίπου και σε νέα ανακοίνωσή μου, επί των θεμάτων του ορυκτού πλούτου, μου τηλεφώνησε στο Υπουργείο και μου είπε χαρακτηριστικά: «Τα 3 εκατομμύρια για έρευνες γίνονται και μέχρι 100 εκατομμύρια. Θέλω να “τσουγκρανισθεί” (Μακεδονική έκφραση) όλη η Ελλάδα για να μάθουμε τι έχουμε!».

ΟΥΡΑΝΙΟ
Έχουμε ουράνιο στη Λεκάνη Σερρών, στο Παρανέστι, στην Κερκίνη, στο Βαθύ στο Κιλκίς, στο Σύμβολο Όρος (στην Καβάλα).

Το 1975 έγινε στην περιοχή των Σερρών σχετική έρευνα για το Ουράνιο από τεχνικούς του ΟΗΕ. Ο τότε Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το χωριό Μαραμένα Σερρών συνοδευόμενος από εμένα ως Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης και ρώτησε τον επικεφαλής Καναδό τεχνικό ποια ήταν η γνώμη του για το Ουράνιο της περιοχής των Σερρών. Ο Καναδός απάντησε: «Εάν αυτό βρισκόταν στον Καναδά, θα είχε πολλά λεφτά!».

Ο Πρωθυπουργός Γ. Ράλλης επισκέφθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1981 στην περιοχή Μαραμένα Σερρών. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Ντόκος, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν από την Ε.Ε.Α.Ε. (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) σε συνεργασία με την ΔΕΗ και του ανέφερε ότι βεβαιωμένα αποθέματα ήταν 2.000 τόνοι με πιθανότητα αυξήσεως σε 4.000 τόνους. «Τα αποθέματα αυτά - ανέφερε ο Ντόκος - είναι αρκετά να τροφοδοτήσουν έναν πυρηνοηλεκτρικό σταθμό 1.000 Μεγαβάτ (δηλ. το 10 – 15% της τότε εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ για 30 χρόνια)».

Το 1984 με τις έρευνες, που πραγματοποίησε το κέντρο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», τα βέβαια αποθέματα έφθασαν τους 6.000 Μεταλλεύματος Ουρανίου.

ΧΡΥΣΟΣ
Μετά την υπογραφή από τον Πρεσβευτή της Ρουμανίας και από εμένα Συμβάσεως γεωτρήσεων στη Θεσσαλία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στο δείπνο που παρέθεσε ο Ρουμάνος Πρεσβευτής στην κατοικία του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Βιομηχανίας της Ρουμανίας, γνωστός Γεωλόγος, Καθηγητής Γκριγκόρας, με πήρε ιδιαιτέρως και μου είπε: «Ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος είχαν στη διάθεσή τους, ως γνωστόν, πολύ Χρυσό, τον οποίον παρήγαγαν στα Χρυσωρυχεία της Μακεδονίας και φυσικά δεν μετέφεραν πετρώματα από το εξωτερικό για την παραγωγή του. Έχετε χρυσό, ψάξτε να τον βρείτε». Όταν το δήλωσα στη Βουλή, ορισμένοι γέλασαν. Μόνο ο Πρωθυπουργός, που ήξερε ότι στην αρχαιότητα υπήρχε χρυσός, στις ομιλίες του ανέφερε και τον χρυσό.

Η ύπαρξη Χρυσού στο Γαλλικό Ποταμό είναι δεδομένη από την Αρχαιότητα. Ένας (1) τόνος και 300 κιλά Χρυσού υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδος που παρήγαγε στον Γαλλικό Ποταμό η Εταιρεία «Χρυσωρυχεία Βορείου Ελλάδος Α.Ε.» κατά τα έτη 1958 – 1960. Ως γνωστόν, η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Βορείου Ελλάδος Α.Ε.» δυνάμει Συμβάσεώς της με το Ελληνικό Δημόσιο το 1937 υπέγραψε Σύμβαση διάρκειας 100 ετών για την έρευνα και εκμετάλλευση του Χρυσού στη Μακεδονία. Η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Βορείου Ελλάδος Α.Ε.» χρειάστηκε να ενεργήσει έρευνες επί 20 έτη και διέθεσε σημαντικές δαπάνες για την παραγωγή του πρώτου Ελληνικού χρυσού στους νεώτερους χρόνους. Η κατακόρυφη τότε πτώση της τιμής του χρυσού και η υποχρέωση της Εταιρείας να παραδίδει το χρυσό στην Τράπεζα της Ελλάδος στην διεθνή τιμή, την ανάγκασε να αναστείλει τις εργασίες. Η εταιρεία είπε στην Τράπεζα της Ελλάδος να τοποθετήσει έναν υπάλληλο της και να του καταβάλλει για το χρυσό μόνο το κόστος της παραγωγής. Η Τράπεζα δεν εδέχθη και σταμάτησε την παραγωγή. Εάν δεν είχε σταματήσει θα είχαμε περισσότερους τόνους χρυσό. Δυστυχώς, η Τράπεζα, που είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία, πούλησε αργότερα το μηχάνημα πλύσεως της άμμου για την απόληψη του Χρυσού και δεν επαναλήφθηκε η εκμετάλλευση του Γαλλικού Ποταμού.

Στην εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΗ την 18/1/1933 αναγράφεται πως ο Καθηγητής Αρβανιτόπουλος υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι ορθώς τότε ο Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Κυριακόπουλος πρότεινε να επιτραπεί στους χωρικούς να συλλέγουν «χρυσό στην άμμο» στο Στρυμώνα και στους άλλους ποταμούς της Μακεδονίας. Ανέφερε επίσης ότι οι αρχαίοι έβγαζαν χρυσό σε όλη την κοίτη του ποταμού. Στον ποταμό έβαζαν δέρματα ζώων που συνεκρατείτο ο χρυσός (το «Χρυσόμαλλο Δέρας»).

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ ανέφερε (Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 23.12.1988) ότι στις Σκουριές της Χαλκιδικής υπάρχει σημαντικό κοίτασμα χρυσού. Το ΙΓΜΕ (Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», 31.8.1985) ανέφερε ότι 8000 κιλά προσχωματικού χρυσού εντόπισε στη Θράκη

•Άγιος Μανδήλιος 1.850 κιλά
•Μακροπόταμος 2.300 κιλά
•Χείμαρρος 2.350 κιλά
•Φιλιούρης 1.500 κιλά

Γερμανοί ειδικοί έκαναν επί δύο συνεχή καλοκαίρια έρευνα στο Παγγαίο, και σημείωσαν σε χάρτες, που δημοσίευαν και σε ειδικό βιβλίο, 15 περιοχές εκμεταλλεύσιμων μεταλλευμάτων. Την μελέτη των Γερμανών ανέφερα το 1981 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή και εκείνος κάλεσε σε ειδική σύσκεψη τον τότε Υπουργό Βιομηχανίας Σ. Μάνο, τον πρώην Υπουργό Βιομηχανίας Κ. Κονοφάγο και εμένα. Κατά την σύσκεψη, ο ειδικός Μεταλλειολόγος και διεθνώς γνωστός από το μεγάλο έργο του στο Λαύριο Καθηγητής Κων. Κονοφάγος είπε στον Πρόεδρο, ότι όλες αυτές οι εκτιμήσεις είναι ορθές και πρέπει να αρχίσει η γεωλογική έρευνα. Επειδή οι περιοχές των παλαιών εκμεταλλεύσεων ανήκαν στην αρχαιολογική υπηρεσία, αποφασίσθηκε με την εποπτεία του Κ. Κονοφάγου και με την συνεργασία του Ι.Γ.Μ.Ε. της Αρχαιολογικής Εταιρείας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να αρχίσει έρευνα για Χρυσό και Άργυρο στο Παγγαίο. Γραφειοκρατικές διατυπώσεις δεν επέτρεψαν μέχρι των εκλογών του 1981 να αρχίσει η έρευνα.

Την 19η Νοεμβρίου 1988, στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» με τίτλο: «Το χρυσάφι του Παγγαίου δεν στέρεψε», αναγράφεται η πληροφορία ότι το ΙΓΜΕ εντόπισε χρυσοφόρες ζώνες στο Παγγαίο και στην περιοχή της Παλαιάς Καβάλας. Η δε Σπηλαιολογική Εταιρεία Καβάλας ανακάλυψε αρχαία μεταλλεία και στοές με σκαλοπάτια και υπόγειους πέτρινους τοίχους, τόσο στο Παγγαίο όσο και στην περιοχή Φιλίππων Καβάλας.

Κατά πληροφορίες, σε όλες τις χώρες που υπήρχαν παλαιά χρυσωρυχεία, γίνονται νέες έρευνες και επαναλειτουργούν με επιτυχία. Εκτός από τις γνωστές μορφές εμφανίσεως του χρυσού, όπως αναφέρεται στα σχετικά επιστημονικά κείμενα υπάρχει και ο «επιθερμικός χρυσός» (ο αόρατος χρυσός), ο οποίος αποκτάται με ειδική επεξεργασία.

Το 1976 ιδρύθηκε η ΕΛΕΒΜΕ για τον σκοπό της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Οι αναπτυγμένες χώρες στηρίζουν το οικονομικό οικοδόμημα τους και στα προϊόντα που παράγουν, από μεταλλεύματα που εισάγουν από άλλες χώρες. Η Ελλάδα με το υψηλό μεταλλευτικό δυναμικό έπρεπε και μπορεί να κατέχει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο οικονομικό στίβο σε ότι αφορά τον τομέα αυτό.

Η κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, παρά τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων εφοπλιστών, αντί επαίνου για την προσφορά τους και για τις δυνατότητές τους να βοηθήσουν τη χώρα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, θεωρείται από τους εφοπλιστές ως υποβάθμιση της εμπορικής μας ναυτιλίας. Χάρις στη ναυτική παράδοση από την αρχαιότητα και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων εφοπλιστών σε διεθνή ανταγωνισμό, η ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία είναι πρώτη στον κόσμο και παραμένει στην κορυφή κάθε χρόνο τα τελευταία 30 χρόνια.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Εμπορική μας Ναυτιλία, με τη συμπαράσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, ως το τέταρτο όπλο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Επιστολή Πλοιάρχου Εμπορικού Ναυτικού κ. Φρίξου Δήμου, Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 28.10.2010) με απώλεια 2.500 Αξιωματικών και Ναυτών και καταστροφή 120 πλοίων και 551 πετρελαιοκίνητων ιστιοφόρων, μετέφερε συμμαχικά εφόδια σε όλες τις θάλασσες.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων αποδεικνύεται από τους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι σε διεθνή ανταγωνισμό πέτυχαν να δημιουργήσουν την ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία, την πρώτη στον κόσμο και τους απόδημους Έλληνες, οι οποίοι με ελεύθερη την ιδιωτική πρωτοβουλία, επιτυγχάνουν και διακρίνονται στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα από το 1981 διακηρύχτηκε και έκτοτε εφαρμόστηκε η κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων, με συνέπεια απεργίες και στάσεις εργασίας. Οι συνδικαλιστές, οι οποίοι μπορούν να είναι χρήσιμοι στην Εθνική Οικονομία, αλλά και στους εργαζόμενους, εάν παράλληλα προς κύρια αποστολή τους, του να συμπαραστέκονται στους εργαζόμενους, αντιληφθούν ότι το ίδιο ατομικό και οικογενειακό συμφέρον συμπίπτει απόλυτα με την υγιή ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την άνθηση της ελεύθερης οικονομίας. Δυστυχώς ο κακώς νοούμενος συνδικαλισμός αντί να βοηθήσει στην άνθιση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αφήρεσε επιχειρήσεις από τους δημιουργούς τους, με δυσμενέστατες σήμερα συνέπειες γιά την Ελληνική οικονομία. Παράδειγμα η ΛΑΡΚΟ, η οποία παράγει ΝΙΚΕΛΙΟ (που δεν έχουν οι χώρες της Ε.Ε. πλην της Φιλανδίας), γιά την οποία στις 18 Νοεμβρίου 1958 βουλευτής της ΕΔΑ στη Βουλή χαρακτήρισε «Το Μεταλλείο Λαρύμνης» από τα λίγα μεγάλα έργα πολύτιμου μετάλλου στον κόσμο», κοινωνικοποιήθηκε και σήμερα πωλείται.

Νίκος Μάρτης Πρώην Υπουργός

Πηγή: Αντίβαρο

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Η Μπουμπουλίνα στο χαρέμι

Από το Real.gr

«Aπορώ πώς "μέθυσε με τ’ αθάνατο κρασί του ‘21", ο κ. Βερέμης, αφού -σύμφωνα με νεώτερες, αναστοχαστικές έρευνες- ήταν λεμονάδες», γράφει ο Στάθης στο σημερινό «Ναυτίλο» της Ελευθεροτυπίας, με τον τίτλο «Η Μπουμπουλίνα στο χαρέμι».

Και προσθέτει: «Επίσης, αφού από τους τέσσερις σκοτεινούς αιώνες της τουρκικής κατοχής, οι πρώτοι τρεις ήταν τόσο φωτεινοί, γιατί πήγαναν οι γκιαούρηδες, ρωμιοί, βλάχοι, αρβανίτες και γραικοί από εξέγερση σε εξέγερση και από σηκωμό σε επανάσταση; Λεμονάδες πίνανε και αγριεύονταν;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ

Από τον «συνωστισμό» στη Σμύρνη στη «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου.

Συγκοινωνούντα δοχεία! (όχι θερινής νυκτός! αλλά άγριας τοιαύτης και μακράς. Όπως η νύχτα των σκοτεινών αιώνων της Τουρκοκρατίας και της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα).

Πάντως μικρό το κακό! Η (ως φαίνεται, κατά λάθος) σκλαβιά του Γένους στην (πολυπολιτισμική Οθωμανική Αυτοκρατορία) αποτυπώνεται στη φιλόδοξη ιστορική παραγωγή του ΣΚΑΪ, «1821», με όλη την επιστημονική ενάργεια που διαθέτουν οι δημοφιλέστατες άλλωστε στους Έλληνες τουρκικές σαπουνόπερες.

Αχ τζάνουμ, βάι-βάι, όπως στα σεβντά μελό τώρα, έτσι και στην Τουρκιά τότε, πήγαιναν οι μικτοί γάμοι σύννεφο – έπαιρνε ο φτωχός ρωμιός την κόρη του Πασά γυναίκα, κάνανε κι έναν-δυο γενίτσαρους, να το και το παιδομάζωμα. Έχουν γράψει για αυτά σπουδαίοι ιστορικοί, ο Φίνλεϋ, ο Κόκκινος και κυρίως ο Χομπσμπάουμ, όταν έβλεπε στον ξεριζωμό των Ελλήνων απ’ τη Μικρασία το «τέλος 3.000 χρόνων αδιάσπαστης ιστορίας του Ελληνισμού στην Ανατολία».

Όχι-όχι! μια χαρά τα λέει ο ΣΚΑΪ για τους Οθωμανούς τότε (και ο Economist, που είχε ένθετο χθες η «Καθημερινή» για τους νεο-Οθωμανούς σήμερα).

Κολίγοι δούλευαν τότε οι ρωμιοί στους κοτζαμπάσηδες (χριστιανούς) και τους αγάδες (μουσουλμάνους), για ένα πιάτο φαΐ κολίγοι δουλεύουν και σήμερα ορισμένοι στον «Ομιλο Αλαφούζου», αν κρίνουμε από το εκκαθαριστικό που έλαβαν κάποιοι συνάδελφοι εκεί ύψους 215 ευρώ τον μήνα.

Διότι ο πρωτοπόρος στα εργασιακά αυτός όμιλος (στον οποίον, ειρήσθω εν παρόδω, εργάζεται πλήθος εκλεκτών συναδέλφων και φίλων) εκτός από τις επιχειρησιακές συμβάσεις έχει βάλει μπροστά και την εκ περιτροπής εργασία κολίγοι τότε (επί Οθωμανών), ραγιάδες σήμερα (επί Νεοφιλελεύθερων).

Ευτυχώς όμως που τότε τουλάχιστον μαθαίνανε τα παιδιά γράμματα. Όχι σε «κρυφά σχολειά» κι άλλες αφηγήσεις», αλλά στα φανερά, στα σχολειά εκείνα για τα οποία ξελαρυγγιάστηκε ο Κοσμάς ο Αιτωλός (κατά λάθος παπάς κι αυτός) ότι πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους οι Έλληνες (οι ποιοι;) ώσπου αποκεφαλίσθηκε (για να πάψει να ξελαρυγγιάζεται) σε μιαν ατυχή στιγμή της λαμπράς Οθωμανικής Διοικήσεως Ιωαννίνων Άρτας και περιχώρων, τον 17ον αιώνα.

Αλλά, εγείρεται το ερώτημα: Πώς ο Πατροκοσμάς γνώριζε το 1640 ότι είναι Έλληνας, αφού η κυρία Πόπη Διαμαντάκου μάς διαβεβαίωσε χθες στην τηλεκριτική της για το «1821» του ΣΚΑΪ, ότι το «Ελληνικόν έθνος γεννήθηκε το 1821»! Τόμπολα –και τζάμπα το έφαγε το κεφάλι του (γδαρμένο και πολυπολιτισμικά παλουκωμένο) ο Πατροκοσμάς για νια χαζή ιδέα, ότι ήταν ρωμιός κι ότι τα Ρωμιόπουλα έπρεπε να μαθαίνουν ελληνικά.

Ελληνικά ίσως όχι τόσο καλά, όσο του κ. Παπαχελά ο οποίοςστη νεκρολογία του για τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο («Καθημερινή» 26-1-2011) δήλωνε ότι «οφείλει» (σ.σ. ο νεκρός) να γίνει θετικό πρότυπο...

***

Όπως και να ‘χει, ίσως τώρα, έστω και αργά, να καταλαβαίνουν ορισμένοι τι έκανε νιάου νιάου στα κεραμίδια, όταν η υφιστάμενη της κυρίας Γιαννάκου κυρία Ρεπουσέ έγραφε για «συνωστισμούς», ή όταν χορηγούσε ο κ. Σόρος πολιτικώς ορθές ιστορικές αφηγήσεις – με ευρώ τις χορηγούσε κι όποιος τα πήρε να βγει να το πει, όπως με ευρωλιροδολάρια χορηγήθηκαν και ορισμένοι υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν – ένα Μνημόνιο κι αυτό Συνεκμετάλλευσης της Κύπρου απ’ τους πάντες εκτός απ’ τον λαό της, Τούρκους κι Έλληνες...

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

SIEMENS. ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ.

Η Siemens λέει ότι θέλει να τα βρεί με την Ελλάδα εξωδικαστικά.

Μα είμαστε σοβαροί;

Εδώ δε χωράνε "πολιτικές". Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο και τη μεγαλύτερη κλοπή όλων των εποχών μετά του ΧΑΑ το 1999.

Εδώ μόνο εκδίκηση χωράει και σερβίρεται όπως πάντα κρύα:

 • Κυρία Siemens θέλω πίσω όλα τα κλεμμένα δισεκατομμύριά μου και μετά δε θέλω ούτε το όνομά σου να ξέρω. Αν δεν αρχίσεις να με πληρώνεις άμεσα, θα αρχίσω τις κατασχέσεις των περιουσιακών σου στοιχείων εντός Ελλάδος.
 • Η πόρτα μου έχει κλείσει δια παντώς και μην τολμήσεις να μου τη χτυπήσεις. Σε αποκλείω εσένα, τις θυγατρικές σου και οποιονδήποτε αντιπρόσωπό σου δια παντός από συμμετοχή σε οποιονδήποτε διαγωνισμό του δημοσίου. Τι είσαι άλλωστε; Ένας κλέφτης και τίποτε άλλο. Γιατί να θέλω να συνεργαστώ με εγκληματίες; Στο πυρ το εξώτερο!
 • Στο εξής θα συνεργάζομαι με τους κινέζους, κορεάτες, φιλανδούς κλπ ανταγωνιστές σου. Εσύ κόψε το λαιμό σου. Χάσε το τζίρο που είχες από την Αγ-ελλάδα, μείωσε προσωπικό, κλείσε εργοστάσια. Δε με νοιάζει. Τα ίδια έπαθε και ο λαός μου εξαιτίας σου.
 • Επι πλέον μη μου λές ότι τάχα μου θέλεις να διευρύνεις τις δραστηριότητές σου στην Ελλάδα, γιατί δε σε πιστεύω. Αν δεν κάνω λάθος πρόσφατα δεν ήταν που έκλεισες το εργοστάσιό σου στη Θεσσαλονίκη; Τώρα θυμήθηκες ότι θέλεις να δουλέψεις εδώ υποκρίτουλα; Κυρία Siemens ξυπνήσαμε πιά.

ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΕΔΩ ΑΛΗΤΕΣ!

Επιπλέον φίλοι μου κάθε διάθεση συμβιβασμού από την κυβέρνηση είναι πράξη υποταγής και αναξιοπρέπειας και δεν είναι αποδεκτή.

Δε χωράει καμία καλοσύνη σε καθάρματα. Τέλος._

1821: Η δικαίωσις ενός Έθνους

Από το blog ΛΑΛΕΙ ΚΑΙΡΙΑ
Παρακουθώντας την Τρίτη την εκπομπή του Σκάϊ σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση, αναρωτήθηκα γιατί ορισμένοι επιτήδειοι επιμένουν να μας πείσουν, ντε και καλά, να απαγκιστρωθούμε από τα ιερά μας νάματα. Αλήθεια τι ζόρι τραβάνε; Μήπως είναι τόσα πολλά τα λεφτά... Άρη; Λέω τώρα...

Η ουσία είναι ότι κάποια πράγματα δεν δυνάμεθα να τα αφήσουμε να πέσουν. Θα πρέπη να απαντούμε στις προκλήσεις των "πολιτικώς ορθών" ιστορικών κύκλων, οι οποίοι όχι μόνον κυριαρχούν στα Ελληνικά; Πανεπιστήμια, αλλά και τα καταδυναστεύουν, επιβάλλοντας με το "έτσι θέλω" τις απόψεις των, αποκλείοντας, ταυτόχρονα, οποιαδήποτε άλλη.

Αναφέρω ενδεικτικά κάποια πράγματα:


Σαν πρώτη παρατήρηση θα έλεγα ότι ο πλέον ορθός τίτλος για την εκπομπή είναι:"1821: Η Δικαίωσις ενός Έθνους". Διότι στην ουσία πρόκειται για την τελική δικαίωση των ελληνικών αγώνων κατά των Οθωμανών Τούρκων -συνεπείαι της Ελληνικής Αφυπνίσεως, ήδη από τα Βυζαντινά χρόνια- και ουχί για γέννηση ενός νεοτεύκτου Έθνους. Απλώς τότε ξεσπά το τελευταίο και επιτυχημένο Εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα των Ελλήνων. Πριν από αυτό έχουν προηγηθεί αρκετά άλλα, αρχής γενομένης από εκείνο του Μανιάτη Κροκοδείλου Κλαδά, εκείνο του Διονυσίου Τρίκκη ή Σκυλοσόφου, εκείνο των υποστηρικτών των Ενετών του Μοροζίνη, εκείνο των ορλωφικών και άλλα. Άπαντα αναφέρονται στην "Ιστορία της Τουρκοκρατούμενης Ελλάδος" του Κωνσταντίνου Σάθα. Δυστυχώς, οι κύριοι του σκάϊ που προχώρησαν σε αυτή τη δραματοποιημένη σειρά, έχουν αποσιωπήσει εντελώς τα αλεπάλληλα ελληνικά επαναστατικά κινήματα. Η μοναδική τους αναφορά είναι στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1768-1774 που έδωσε την αφορμή για τα ορλωφικά.

Προχωρώντας στο ζήτημα της εκπαιδεύσεως, θα παρατηρήσουμε ότι παρουσιάζουν τις συνθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ιδεατές, ωσάν να επρόκειτο για ένα πολιτισμένο και ανεκτικό κράτος. Έχουμε και λέμε: Το 1454 ιδρύθηκε η Μεγάλη του Γένους Σχολή, αργότερα ιδρύθηκε η Αθωνιάς και κάποιες άλλες ανώτατες σχολές. Σε αυτές δεν είχαν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες, αλλά οι επιφανείς και οι μεγαλοκληρικοί. Πολλοί προύχοντες επίσης χρηματοδοτούσαν την ίδρυση σχολείων, τα οποία και πάλι δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τον πληθυσμό. Σε πολλές δύσβατες ορεινές και ημιορεινές περιοχές όμως κάποιοι κληρικοί του κατωτέρου κλήρου πρόσφεραν πράγματι τη δυνατότητα στα Ελληνόπουλα να μάθουν τα πρώτα τους γράμματα (κολλυβογράμματα) τα έλεγαν. Έτσι διεσώθη σε μεγάλο ποσοστό η γλώσσα, γιατί η προφορικότητα δεν ήταν αρκετή. Υπάρχει το παράδειγμα της μονής Φιλανθρωπινών στα Ιωάννινα, αλλά και του πίνακος του Ιωάννου Γύζη. Οι Τούρκοι, αρχικά, δεν εμπόδισαν την ίδρυση σχολείων. Ούτε όμως τα χρηματοδοτούσαν. Επίσης, χρειαζόταν άδεια από την Τουρκική αρχή, προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία. Προς τούτο έχουμε σχετικές μαρτυρίες από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη. Στις αρχές, θα λέγαμε ότι τηρούσαν μία ουδέτερη στάση, αν και όχι πάντα διότι υπήρξαν περίοδοι μεγάλων διωγμών, είτε λόγωι των μαζικών εξισλαμισμών που επιχειρούσαν οι Οθωμανοί κατά καιρούς, είτε λόγωι των επαναστατικών κινημάτων των υποδούλων Ελλήνων. Από ένα σημείο και μετά όμως, και ιδιαίτερα τον 18ο αιώνα, στις αρχές του οποίου σταμάτησε το παιδομάζωμα άρχισαν να βλέπουν εχθρικά την παιδεία. Ήταν μία δύσκολη εποχή, κατά την οποία παρουσιάστηκε ο Εθναπόστολος Πατροκοσμάς ο Αιτωλός, όπου γκρέμιζε εκκλησίες και έκτιζε σχολεία προκαλώντας την έντονη δυσφορία των τοπικών οθωμανικών αρχών. Ήταν εκείνος που μαζί με τον Ρήγα και τον Κοραή κράτησαν ακοίμητη την Εθνική συνείδηση σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Δυστυχώς, η παρουσία του, και ακόμη περισσότερο το έργο του, έχουν αποσιωπηθεί και δεν αναφέρονται ούτε καν ονομαστικά σε εκείνον, σε όλη τη διάρκεια του πρώτου επεισοδίου.

Αναφορικά, τώρα, με το περιβόητο Λάβαρο του Παλαιών Πατρών Γερμανού, τονίζουν ξανά και ξανά (για να το εμπεδώσουμε βεβαίως) ότι πρόκειται για φανταστικό γεγονός, το οποίο αναφέρεται μόνον στην εξιστόριση του Πουκεβίλ. Προς επίρρωσιν των λεγομένων τους, επικαλούνται τα απομνημονεύματα του ιδίου του Παλαιών Πατρών Γερμανού, όπου δεν αναφέρει πουθενά για αυτό συμβάν. Δεν διαφωνούμε, αλλά εξοργιζόμαστε όταν μας εμφανίζουν την αλήθεια κολοβωμένη. Λησμονούν, ή το πράττουν σκοπίμως να αναφερθούν στο γεγονός ότι υψώθησαν Λάβαρα σε διάφορες περιοχές της σκλάβας πατρίδος. Στις 24 Μαρτίου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα, την ίδια ημερομηνία στα Σάλωνα στη Στερεά, ενώ οι Μανιάτες, ως Σπαρτιατικά στρατεύματα, κυριεύουν στις 23 Μαρτίου την Καλαμάτα. Όχι, καμμία αναφορά από αυτούς τους απίθανους τύπους οι οποίοι εμμένουν στο φαντασιακό της πράξεως, ενώ την ίδια στιγμή αγνοούν ή παρασιωπούν όλες τις παραπάνω επαναστατικές ενέργειες. Λοιπόν, κύριοι του σκάϊ η 25η Μαρτίου ορίστηκε το 1838 από τον Όθωνα για να δείξει συμβολικά την ταύτιση της Ελληνικής Εθνεγερσίας με την χαρμόσυνη θρησκευτική αναγγελία. Όσο για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό ήταν στις επιτροπές των προκρίτων και πρωτοστατούσε στον αγώνα. Στα απομνημονεύματά του πράγματι δεν αναφέρει το γεγονός. Αλλά όπως προείπα, τα επαναστατικά λάβαρα σηκώθηκαν σε όλη τη Ελλάδα.

Βεβαίως, να μην παραλείψω το γεγονός της "αρμονικής" και "αγαθής" συμβιώσεως μετά των κατακτητών, το οποίο παρουσιάζεται παραστατικά με ορισμένα ξεκομμένα παραδείγματα, όπως του χωριού Παναγιά στη Βοιωτία. Πρόκειται, φυσικά, για νησίδες ευημερίας, σε περιοδικές εποχές ηρεμίας. Επιπλέον, δεν γίνεται ουδεμία αναφορά στους συστηματικούς εξισλαμισμούς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όπως επίσης δεν αναφέρεται το παιδομάζωμα, λες και αποτελεί λέξη ταμπού για τους κυρίους "ιστορικούς αναθεωρητές". Υπ' όψιν, ότι όλα αυτά αποδεικνύονται τόσο με τα διάφορα φιρμάνια, όσο και μέσα από το λαϊκό δημοτικό τραγούδι που αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της κακοποιήσεως ενός λαού. Δέον να σημειωθή ότι και οι υπόλοιποι βαλκανικοί λαοί υπέφεραν από το παιδομάζωμα.

Μετά τα παραπάνω, αναμένουμε τα επόμενα επεισόδια. Ομολογώ δε ότι είμαι περίεργος να δω πως θα παρουσιάσει ο κύριος Βερέμης το ζήτημα της απελευθερώσεως της Τριπόλεως. Θα μιλήσει, άραγε, πάλι για τις σφαγές των Τούρκων από τους "αιμοδιψείς" και "κακούς" επαναστάτες; Για την Ιστορία, πάντως, αναφέρουμε τα εξής:

Ο Γέρος του Μωριά προσπάθησε επανειλημμένως να έρθει σε συμφωνία με τους Τούρκους. Τους ζητούσε να εγκαταλείψουν την πόλη και 5.000.000 γρόσια ως αποζημίωση για τα δεινά που επέφεραν στην πολύπαθη Πελοπόννησο όλα τα χρόνια της σκλαβιάς. Εκείνοι το αρνήθηκαν. Απόδειξη του ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούσαν σφαγές ήταν η συμφωνία της 23ης Σεπτεμβρίου του 1821 με τους 1.500 Αλβανούς να φύγουν ανενόχλητοι, όπως και το έπραξαν. Ο Σπυρίδων Τρικούπης γράφει χαρακτηριστικά ότι η συσσωρευμένη οργή τόσων αιώνων στο πλήθος για τους σκληρούς κατακτητές ξέσπασε στη Τριπολιτσά. Ήταν ανέφικτο να συγκρατηθούν. Πάρα ταύτα μετά το τριήμερο της καταστροφής αποφάσισαν να συνδράμουν οικονομικά τα ορφανά κάνοντας έρανο. Για πείτε μου γνωρίζετε να έκαναν κάτι αντίστοιχο οι άξεστοι Ασιάτες μετά τις σφαγές της Χίου, των Ψαρρών, της Κάσου, της Κρήτης και άλλων περιοχών?

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Ή στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε!

Σχολιασμός μερικών θεμάτων της επικαιρότητας:

Σκάνδαλο Siemens

Σύμφωνα με το άρθρο του Euro2day, στο ποσόν των € 2 δις ανέρχεται η ζημιά μας από το γνωστό σκάνδαλο. Προσωπικά πιστεύω ότι η ζημιά είναι πολλαπλάσια, αλλά ας το δεχτώ ότι είναι τόσα.

Ωραία λοιπόν.

Τι περιμένω από την κυβέρνηση;

 • Αγωγές κατά της Siemens για να αποζημιωθούμε για το ποσόν των € 2 δις που με δόλο έφυγαν από τις τσέπες μας.
 • Ισόβιος αποκλεισμός της Siemens (και των θυγατρικών της - δεν είμαστε και βλάκες) από κάθε κρατική προμήθεια και όχι φαρισαϊσμοί του στύλ "αποζημιώστε μας για να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς".
 • Παραδειγματικές δημεύσεις των περιουσιών των ενόχων μέχρι της συμπλήρωσης του ποσού των € 2 δις. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι το ποσόν θα συμπληρωθεί στο ακέραιο.
 • Οι ένοχοι να περάσουν και από στρατοδικείο επί εσχάτη προδοσία και δεν υπερβάλλω. Η απιστία και τα λοιπά κουραφέξαλα είναι πολύ εξευγενισμένες διατυπώσεις μπροστά σε αυτό που έχει γίνει εδώ. Επιπλέον πρέπει να παραδειγματιστούνε τα λαμόγια του μέλλοντος, προκειμένου να μην κάνουν όνειρα για φαγοπότια με τα λεφτά του έλληνα φορολογούμενου.
 • Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια γίνει, θεωρώ ότι είναι πράξη κουκουλώματος και κοροϊδία.


Κατάληψη της Νομικής

Όπως σχολιάζει και ο φίλος ΗΡΑΚΛΗΣ στο blog του, η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι.

Όπως όμως σχολιάζει ένας άλλος φίλος μου, όταν οι έλληνες πολίτες αγρότες πήραν το πλοίο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους (σωστά ή λαθεμένα δεν έχει σημασία), τους περίμεναν τα ΜΑΤ και έπεσε το σχετικό ξύλο και τα ακόμα πιό σχετικά χημικά - στερώντας τους τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους (όπως π.χ. το δικαίωμα να πηγαίνουν ελεύθερα σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας). Εν προκειμένω όμως, για τους παράνομους αλλοδαπούς, δεν έγινε η παραμικρή ενέργεια και μη μου πείτε ότι δεν ήταν γνωστή η κίνηση αυτή στις αρχές γιατί δεν θα το πιστέψω. Αυτό είναι το κράτος μας!

Σε ότι έχει να κάνει με τους υποκινητές αυτής της κατάληψης, έχω να πω ότι πρόκειται για ανεγκέφαλους (για να μην τους αποκαλέσω τσιράκια ξένων συμφερόντων - τουτέστιν κατασκόπους) οι οποίοι μάλλον νομίζουν ότι ζούν σε άλλη εποχή και σε άλλη χώρα και οι οποίοι ψοφάνε να δημιουργούν σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται προβλήματα, χωρίς να διαθέτουν, ειδικά στις δύσκολες αυτές στιγμές που ζούμε, το παραμικρό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το κράτος (του οποίου κατά τα φαινόμενα είναι ορκισμένοι εχθροί - ή μήπως όχι;). Το ενδιαφέρον τους για τα δικαιώματα των μειοψηφιών είναι 100% μία υποκρισία και εξυπηρετεί μόνο τις προθέσεις τους για να βλάψουν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας, την οποία εχθρεύονται για αδιευκρίνιστους λόγους, συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από τα πεπραγμένα τους και όχι από διαίσθηση ή άλλο κληρονομικό χάρισμα του γράφοντα.

Αν όμως φίλοι μου, αυτοί οι άνθρωποι ήταν λεβέντες και πραγματικά επιθυμούσαν να βρούν ένα κατάλυμα για τους συγκεκριμένους ανθρώπους, θα τους πρότεινα, να έρθουν σε επαφή με τα διάφορα υπουργεία, ή και ακόμα την εκκλησία την οποία τόσο πολύ απεχθάνονται, προκειμένου να τους διατεθεί κάποιο από τα εγκαταλελειμμένα κτήρια ιδιοκτησίας τους. Κατόπιν ας έμπαιναν μέσα (π.χ. στο παλιό κτίριο του Υπουργείου Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως που ανήκει στην εκκλησία), ας το καθάριζαν, ας το εξόπλιζαν όπως αυτοί θα έκαναν κέφι και κατόπιν ας έβαζαν 500 και 1000 ανθρώπους μέσα (χωράνε άνετα) και ας έδειχναν ότι πραγματικά έχουν κοινωνικές ευαισθησίες και θέλουν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο, μέσω ειρηνικών δράσεων.

Όταν με το καλό οι μετανάστες (θύματα εκμετάλλευσης για άλλη μία φορά) βγούν έξω από το κτήριο της Νομικής, καλό θα ήταν να συγκεντρωθούν όλοι τους για λίγο σε ένα μέρος (π.χ. στην οδό Μασσαλίας) και να γίνει μία αυτοψία όλων των χώρων της Νομικής για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές ή όχι. Κατόπιν να τους δώσουν το λογαριασμό για να τον αποδώσουν στους κυρίους που είχαν την ιδέα και τους έβαλαν μέσα στο κτήριο.


Γκιουλ: «Δεν διαπράξαμε γενοκτονία κατά των Αρμενίων»

Ρώτα οποιονδήποτε Αρμένιο άνω των 50 ετών να σου πει τι τράβηξε ο παππούς ή ο πατέρας του, όταν έφυγαν περπατώντας λ.χ. από τα Άδανα και έφτασαν άλλος μέχρι τη Συρία και άλλος μέχρι την Ελλάδα, χωρίς να τους αφήνουν οι τούρκοι στρατιώτες να φάνε και να πιούνε και μετά έλα να μου πείς αν έγινε γενοκτονία ή όχι.

Ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε θερμά επεισόδια με τους "καλούς μας γείτονες" γι το θέμα της ΑΟΖ και όχι μόνο...

Και μετά έχεις α) τον Κωστάκη (που τον θυμήθηκα κι αυτόν τον καημένο) να γίνεται "κουμπάρος" και να στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., β) την Ντόρα μεταξύ άλλων να σου στρογγυλεύει το Ματζικέρτ, την Άλωση και την επανάσταση του 1821 αποκαλώντας τα όλα ως "ένοπλες συγκρούσεις", για να μην θυμώσει την υψηλή Πύλη, γ) κάποιους ιστορικούς να βάζουν τους κατοίκους της Σμύρνης να "συνωστίζονται" στο λιμάνι (περιμένανε το Απόλλων Εξπρές και το Παναγία Εκατονταπυλιανή που είχαν καθυστερήσει) και κάποιους άλλους (ΣΚΑΪ) να "αποκαλύπτουν την πραγματική αλήθεια καταρρίπτοντας όλους τους μύθους", δ) τη Δραγώνα να υποκλίνεται στο μεγαλείο του Οθωμανισμού και να αποκαλεί μεταξύ άλλων ρατσιστή όποιον "αποσιωπά την σημασία, την τεράστια δύναμη, την έκταση και το κύρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας"!!!


Τελικά ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε!

Που είσαι ωρε Κολοκοτρώνη με τη φωτιά και το τσεκούρι σου!

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Τόση Δημοκρατία είχαμε να δούμε από τη ΧούνταSOS. Εκδότες καλούν Χυτήρη! Λέει το σημερινό άρθρο του capital

Όχι!!!!!

Ούτε ένα λεπτό από τους φόρους που πληρώνω να μην πάει στους επί σειρά ετών δολιοφθορείς της ελληνικής κοινωνίας.

Να κλείσουν όλοι και να επιβιώσει αυτός που πουλάει ήθος και ποιότητα. Να σπάσει επιτέλους και αυτή η φούσκα που εξεθράφη - όπως πολλές άλλες ακόμα στην έρημη πατρίδα μας - από το γαλαζοπράσινο κομματικό κράτος).
 • Να επιβιώσει μόνο αυτός που έχει αξίες και θέλει να υπηρετήσει την ενημέρωση του πολίτη, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την Πατρίδα κι όχι τα ιδιοτελή συμφέροντά του μέσω της άσκησης πολιτικής πίεσης.

 • Να επιβιώσει αυτός που δε σκυλεύει τον ανθρώπινο πόνο, δεν "υποκαθιστά" τη δικαιοσύνη στήνοντας "τηλεδίκες" σπιλώνοντας δικαίους και αδίκους και διαστρέφοντας την αλήθεια, δεν αναδεικνύει αποκλειστικά τη μαυρίλα και τη μιζέρια της καθημερινότητας, δεν ταϊζει τους αναγνώστες - ακροατές με διαστροφή και απελπισία.

 • Να επιβιώσει αυτός που έχει στελεγχώσει την εταιρεία του με επαγγελματίες υπεύθυνους, μαχητικούς, σοβαρούς, επιστήμονες με ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με αδιαπραγμάτευτο ήθος και αξιοπρέπεια ικανούς να υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια σε πιθανές δόλιες πρακτικές - μεθοδεύσεις - σκοπούς του αφεντικού τους και όχι ανερμάτιστα ανθρωπάκια χωρίς δική τους προσωπικότητα και άποψη, που σκύβουν δουλικά μπροστά στο αφεντικό τους, προτιμόντας να κάνουν εκπτώσεις στο ήθος και την αξιοπρέπειά τους, παρά να υπηρετήσουν με αυταπάρνηση την Αλήθεια κι ας τους κοστίσει τη δουλειά τους.

Σε αυτούς που κλαίνε σαν τις μωρές παρθένες και ζητάνε τα λεφτά του έλληνα φορολογούμενου για να πάρουν παράταση ζωής θα μιλήσω όπως είχε μιλήσει ο Σιμίτης για τους χαμένους του ΧΑΑ: "ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ"
Εμένα θα με σώσει κανένας όταν θα πτωχεύσω και θα χάσω το σπίτι μου και τα παιδιά μου θα μείνουν στο δρόμο;
Όχι!
Γιατί λοιπόν να σώσω αυτόν που συστηματικά και επι σειρά ετών με καταστρέφει και μάλιστα χωρίς να κρύβεται;
Ίσως τελικά να μην είμαι και τόσο καλός χριστιανός και να με συμπαθάτε.

Όσο για τους bloggers ναι μεν όποιος είναι σωστός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, πλην όμως η ενέργεια είναι αν μη τι άλλο φασιστική και πονηρή.


Και όπως γράφει σε έναν τοίχο: "Τόση Δημοκρατία είχαμε να δούμε από τη Χούντα"Υ.Γ.


Αντιγράφω κάποια λόγια που είχα γράψει σχετικά με τα ΜΜΕ σε μία ανάρτησή μου το Δεκέμβρη 2008:Τη στιγμή αυτή τα ΜΜΕ έχουν απολέσει τον προσανατολισμό τους και πρέπει να τον ξαναβρούν.

Τι κάνουν σήμερα τα ΜΜΕ;

- Παρουσιάζουν έναν κόσμο γκρίζο, δύσοσμο, βίαιο και επικίνδυνο για εμάς και τα παιδιά μας, γεμίζοντάς μας άγχος για το αύριο, υποχρεώνοντάς μας να χτίζουμε τοίχους γύρω μας, να γινόμαστε κι εμείς γκρίζοι, δύσοσμοι, βίαιοι, επικίνδυνοι και να ψύχεται η καρδιά και η ψυχή μας και η αγάπη που θα έπρεπε να υπάρχει μέσα τους. Κι όμως υπάρχει και η φωτεινή πλευρά της ζωής, στην οποία αποφεύγουν επιμελώς να αναφέρονται, ή αναφέρονται σε τέτοια συχνότητα και σε τέτοια επιλεγμένα χρονικά σημεία που είναι σα να μην αναφέρονται σε αυτήν.
- Καθώς αναπτύσσονται οι εταιρείες των ΜΜΕ (οι οποίες για την αγορά της Ελλάδας μας είναι εξωφρενικά πολλές) πρέπει να βρεθεί το προσωπικό που θα τις στελεγχώσει. Η ανάπτυξη όμως είναι τέτοια, που τα ικανά στελέγχη σπανίζουν και οι μαγαζάτορες αναγκάζονται να προσλαμβάνουν υπαλλήλους με αξία κάτω του μετρίου (ως προς τη γνώση του αντικειμένου, το μορφωτικό επίπεδο, το ήθος, την προσωπικότητα), αξία που τελικά αντικατοπτρίζεται στην ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος.
- Σκυλεύουν τον ανθρώπινο πόνο.
- Εκμεταλλεύονται τα κατώτερα ανθρώπινα ένστικτα όπως κουτσομπολιό, ζήλεια, κατάκριση, χαιρεκακία, μίσος, ηδονοβλεψία.
- Αναδεικνύουν εφήμερα είδωλα, ανθρώπους ρηχούς, ανερμάτιστους, μέτριους χωρίς εσωτερικά χαρίσματα, πείθοντας τους τηλεθεατές ότι αυτοί είναι τα ορθά πρότυπα γι αυτούς και τα παιδιά τους. Όταν η λάμψη των ειδώλων ξεθωριάσει, οι άνθρωποι αυτοί μπαίνουν στο περιθώριο και γίνονται δυστυχισμένοι και αντικαθίστανται από άλλα νέα είδωλα όλο και πιό θαμπά. Εμείς πάλι μαθαίνουμε να ζητάμε για τους εαυτούς μας την ψεύτικη λάμψη, το εφήμερο, το εύκολο και το γρήγορο, με αποτέλεσμα όταν δεν τα καταφέρουμε να καταρρέουμε και έχοντας καταντήσει κι εμείς ανερμάτιστοι, θα αναζητήσουμε κάτι ή κάποιον στον οποίο θα χρεώσουμε την αποτυχία μας χωρίς να κάνουμε την προσωπική μας ενδοσκόπηση και αυτοκριτική.
- Εισάγουν καινά άρρωστα ήθη Δικαιολογόντας και Προβάλλοντας την πάσης φύσεως ανηθικότητα και ανωμαλία, όντας στελεγχωμένα από ανθρώπους που είτε είναι οι ίδιοι ανήθικοι - ανώμαλοι, είτε ανέχονται - δικαιολογούν την ανηθικότητα και την ανωμαλία.
- Χλεβάζουν το σωστό, το ηθικό, το ευπρεπές, δαιμονοποιούν τις ανώτερες ανθρώπινες αξίες. Παρουσιάζουν το άσπρο ως μαύρο.
- Χρησιμοποιούνται ως μέσα πίεσης απέναντι στο κράτος και τις κυβερνήσεις προκειμένου να επιτευχθούν προσωπικοί στόχοι των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι κατά βάσην είναι επιχειρηματίες οι οποίοι είτε συναλλάσσονται με το δημόσιο, είτε χρωστάνε σε αυτό τεράστια ποσά (βλ. ΦΠΑ, ΙΚΑ, εφορία). Ως εκ τούτου, χάνεται η αντικειμενικότητα της ενημέρωσης και επιτείνεται η σχιζοφρένεια στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω.
- Στήνουν τηλεοπτικές δίκες και δικαίως ή αδίκως σπιλώνουν υπολήψεις, κατακρίνουν πρόσωπα και καταστάσεις, εντοπίζουν προβλήματα και κατόπιν αμετροεπούν ομφαλοσκοπώντας χωρίς να καταλήγουν πουθενά, παρά μόνο περιπλέκουν τα θέματα μέσα σε μία ηχηρή ενοχλητική και ακαταλαβίστικη βαβούρα.

Μήπως στα πλαίσια του προβληματισμού μας για την κοινωνία μας πρέπει να εντάξουμε και τα ΜΜΕ;
Μήπως κάποιες από τις πορείες που έγιναν θα έπρεπε να έχουν κατεύθυνση προς τις εγκαταστάσεις των μεγάλων εταιρειών ΜΜΕ;
Μήπως πρέπει να φανούμε αυστηροί απέναντί τους προκειμένου να θεραπεύσουμε τις ασθένειές μας και να κλείσουμε τα αυτιά μας στις φωνές τους όταν θα αντιδρούν στα μέτρα της κοινωνίας "εναντίον" τους;


Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Άλλη μία ανόητη πρόταση.

•Πανικός από την αστοχία επίτευξης στόχων.
•Νέοι φόροι.
•Έκτακτα μέτρα.
•Έκτακτες Ανάγκες.
•“Σκιώδες πακέτο” μέτρων άμεσης απόδοσης. "Κεφαλικός φόρος” για τις “φτωχές δηλώσεις"


Να προτείνω κι εγώ κάτι, αρκετά δίκαιο θέλω να πιστεύω και σχετικό με το ανήθικο τσουβάλιασμα που επιχειρείται από το ΥΠΟΙΚ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπό τη διεστραμμένη και ανήθικη (made in USA) λογική ότι όλοι είμαστε ένοχοι για το έγκλημα της φοροδιαφυγής (αν δε με απατά η μνήμη μου, το ελληνικό δίκαιο θεωρεί όλους τους πολίτες αθώους μέχρι της αποδείξεως του εναντίου):

Στον Τειρεσία αναγράφονται, μεταξύ άλλων, τα δάνεια (καταναλωτικά, στεγαστικά, κάρτες κλπ) με τις μηνιαίες (3μηνιαίες κλπ) δόσεις και το αρχικό και απομένον κεφάλαιο.

Τα στοιχεία αυτά, μπορεί το κράτος να τα έχει χωρίς να γίνεται άρση του τραπεζικού απορρήτου (νομίζω) - αν πάλι τίθεται θέμα, δε νομίζω ότι είναι αξεπέραστο.

Συνεχίζω λοιπόν...
Ο Χ δανειολήπτης έχει πάρει Ψ δάνεια, για την εξυπηρέτηση των οποίων πρέπει να καταβάλλει ετησίως το ποσόν των € Ζ.
Μία απλή αντιπαραβολή του ποσού των ετησίων δόσεων των δανείων, με το δηλωμένο εισόδημα του φορολογούμενου θα βγάλει σημαντικούς "θησαυρούς".

Εκεί πρέπει να στοχεύσει το ΥΠΟΙΚ και να ζητήσει από τα "καλά παιδιά" που δηλώνουν εισοδήματα πείνας ενώ μπορούν να αποπληρώνουν τεράστια δάνεια, να δικαιολογήσουν που βρίσκουν ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ τα χρήματα για την επιβίωσή τους και φυσικά και για την αποπληρωμή των δανείων. Αυτοί - μεταξύ άλλων - είναι που μας κλέβουν συστηματικά και επί σειρά ετών και πλουτίζουν εις βάρος μας.

Εφ' όσον δεν δικαιολογηθούν επαρκώς, ο πέλεκυς να πέσει βαρύς και επίσης ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ. Επιπλέον δε να ζητηθούν ευθύνες (και πρόστιμα) και απο τα ιδρύματα που τους χρηματοδότησαν.

Αν θέλουμε επιπλέον να επεκτείνουμε το συγκεκριμένο μέτρο, μπορούμε να ζητήσουμε (το κράτος) από τις τράπεζες τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών και κατόπιν να ζητηθεί από αυτούς να αιτιολογήσουν αυτές τις καταθέσεις. Εκεί να δείς "θησαυρούς" που θα ξεθάψεις.--------------------------------------------------------------------------------

Να επεξεργαζόμαστε στα γραφεία της οδού Νίκης (και σε οποιοδήποτε άλλο υπουργείο) διάφορα σενάρια και να βάζουμε χαράτσια επί δικαίων και αδίκων είναι πολύ εύκολο! Έτσι όμως διαιωνίζουμε και ενισχύουμε την κοινωνική αδικία, αντί να την μετριάζουμε (αφού ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να την κατανικήσουμε).

Να δείχνουμε στον πολίτη ότι διαθέτουμε αίσθημα δικαίου, τον σεβόμαστε, υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα, την προσωπικότητα και την περιουσία του ΑΔΥΝΑΤΟΝ εν Ελλάδι.

Αλλά δυστυχώς αυτά συμβαίνουν όταν μας διοικούν άνθρωποι που δεν δούλεψαν ποτέ για τον επιούσιο (και σε αυτούς περιλαμβάνω και τους διάφορους κρατικοδίαιτους υπό την ιδιότητα του "σεναριογράφου" - οικονομικού συμβούλου).

--------------------------------------------------------------------------------

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΝ ΜΑΘΕΤΕ ΟΙ ΕΝΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ἠσ. 26,9β΄)

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Δίστομο. Λεβέντικη η στάση της κυβέρνησης, ή όχι;

Έκανε καλά η κυβέρνηση που στήριξε τον αγώνα των κατοίκων του Διστόμου και μπράβο της!

Για τις ανόητες δηλώσεις των γερμανών δεν αξίζει να ξοδευτεί ούτε σταγόνα μελανιού.

Αφού λοιπόν έκανε την αρχή η κυβέρνηση και αποφάσισε να σπάσει τα αυγά για να φτιάξει επιτέλους την πολυπόθητη ομελέτα, θέλω να δω τη λεβεντιά, τις ειλικρινείς προθέσεις της για προάσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και την αποφασιστικότητά της, μέσα από τη συνέχιση του αγώνα των διεκδικήσεων κατά της Γερμανίας.

Μην ξεχνάμε ότι το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αφορά σε ασύλληπτα μεγαλύτερο ποσόν προς διεκδίκηση από αυτό που διεκδικούν οι κάτοικοι του Διστόμου.

Εκτός κι αν...

... η περίπτωση του Διστόμου είναι μία θεατρική κίνηση σε έναν θίασο στον οποίο συμμετέχουν τόσο η κυβέρνηση της Ελλάδας, όσο και της Γερμανίας. Το έργο που έχει "ανεβάσει" ο συγκεκριμένος θίασος ποιό είναι;

Μα φυσικά το "Τα σπάμε τάχα μου για € 60 εκ. και για τα δισεκατομμύρια που μπορώ να διεκδικήσω κάνω την πάπια".

Ποιά είναι η αλήθεια; Εγώ δεν είμαι ακόμα πεπεισμένος για τις αγαθές προθέσεις (όπως και για την ικανότητα) των κυβερνώντων και ως εκ τούτου αισθάνομαι ότι "βλέπω" θέατρο. Μακάρι να κάνω λάθος και να ισχύει το αντίθετο.

Να δούμε.

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ 2011

Για τους βιβλιόφιλους (και όχι μόνο) φίλους του ιστολογίου μας, ενημερώνω ότι από 21 Ιανουαρίου μέχρι και 9 Φεβρουαρίου θα διοργανωθεί από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (http://www.sekb.gr/) το ετήσιο Bazaar Βιβλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Σπεύσατε!

Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΓΚΑΛΟΣ. ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ;

Σε άρθρο με τίτλο "Πάγκαλος: Αγράμματοι οι επαναστάτες του '21" που δημοσιεύτηκε εχθές στο cosmo.gr, βασιζόμενο σε αντίστοιχο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον χθεσινό Ελεύθερο Τύπο με τίτλο "Eλλάδα: Στον Ελεύθερο Τύπο: Νέα απίστευτα αήθης "Παγκαλιάδα", αυτή τη φορά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Οι πολίτες είναι που διαφθείρουν τους πολιτικούς...", ο συγκεκριμένος πολιτικός (σκόπιμα δε χρησιμοποιώ τους τίτλους "κύριος", "συμπολίτης", "συμπατριώτης", "άνθρωπος", "άτομο" γιατί δεν του ταιριάζουν) φέρεται να έχει μιλήσει απαξιωτικά για όλους μας, αλλά και για τους κοντινούς προγόνους μας (που είναι δυστυχώς χωρίς καμία αμφισβήτηση και δικοί του).

Μεταξύ άλλων, στη διάλεξή του στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον περασμένο Μάιο (δείτε απόσπασμά της στο youtube) ανέφερε ότι:

 • Οι ελληνες πολίτες είναι πιο διεφθαρμένοι από τους πολιτικούς. "Κανένας πολιτικός δεν είναι τόσο διεφθαρμένος, ώστε να βγαίνει στους δρόμους και να στρατολογεί ψηφοφόρους. Κάθεται στο γραφείο του και διεφθαρμένοι πολίτες πάνε και τον βρίσκουν".
 • Το φαινόμενο του ρουσφετιού στη χώρα μας οφείλεται στους "αγράμματους και αδαείς χωρικούς" επαναστάτες του 1821 οι οποίοι (επειδή ήταν αγράμματοι και αδαείς) αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχίσμα από την οθωμανική αυτοκρατορία. "Μετά την απελευθέρωση ψήφιζαν οποιονδήποτε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους (συγγενείς, γνωστούς, φίλους), λογική που διατηρείται μέχρι σήμερα".
 • Για όσους διαμαρτύρονται, σημείωσε ότι δεν μπορούν να καθορίσουν τη νομιμότητα, καθώς η μόνη πηγή νομιμοποίησης είναι οι εκλογές, ταυτίζοντας παράλληλα τους διαδηλωτές με όσους "οργανώνουν δολοφονίες άλλων ανθρώπων".
 • Η Ιστορία της Ελλάδας μοιάζει με αυτή της Κοκκινοσκουφίτσας, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν εφάρμοσε τις σωστές αρχές όπως ακριβώς και η Κοκκινοσκουφίτσα,
 • Οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι άμεσοι απόγονοι του Περικλή.

Δε θα σχολιάσω, γιατί θα παρεκτραπώ. Νομίζω πάντως ότι ετούτη η χώρα, η οποία μάλλον κακώς για τον εν λόγω πολιτικό (τον οποίο έχουν διαφθείρει οι πολίτες) φέρει το όνομα Ελλάς, είναι πολύ μικρή και πολύ παράταιρη για την αφεντιά του.

Αναρωτιέμαι μόνο, αν ο εν λόγω πολιτικός (που κατά τύχην είναι και ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ) είναι τόσο απροκάλυπτα Τουρκόφρων, τι παραχωρήσεις έχει ήδη κάνει στους φίλους τούρκους χωρίς να το γνωρίζουμε και τι άλλες είναι διατεθημένος να κάνει.

Τέλος θέλω να συγχαρώ όλους όσους τον έχουν διαφθείρει με την ψήφο τους όλα αυτά τα χρόνια κατά τα οποία πανηγηρικά εκλέγεται βουλευτής.

Ως πότε πιά;

Υ.Γ.

 • Αν κάτσει και το φιλοσοφίσει κανείς, εύκολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για το φαινόμενο του ρουσφετιού και τη γενικότερη κατάντια της χώρας μας δεν είναι υπεύθυνο το αγράμματο και διεφθαρμένο πόπολο που "διαφθείρει" τους πολιτικούς (εδώ κλαίνε οι καημένοι οι πολιτικοί γιατί ενώ ΟΟΟΟΟΛΟΙ τους θέλαν να κρατήσουν την αγνότητά τους, τους την "πήραν" οι πολίτες με τη βία).
 • Υπεύθυνοι φίλοι μου, είναι οι πολιτικοί, οι οποίοι διεφθάρησαν (όχι βέβαια με τη βία) από έναν άλλο θεσμό της τουρκοκρατίας, προκειμένου αυτός να μη σβήσει.
 • Ο θεσμός αυτός δεν είναι άλλος από τον ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΙΣΜΟ.
 • Οι πολιτικοί διεφθάρησαν (είτε με το καλό, είτε με το ζόρι) αποκλειστικά και μόνον από τους διεφθαρμένους κοτσαμπασέους, προκειμένου οι τελευταίοι να διατηρήσουν τα προνόμια και την ισχύ τους στο μικρό νεοσύστατο τότε ελληνικό κρατίδιο.
 • Οι πολιτικοί ουδέποτε προσπάθησαν να προστατεύσουν το πόπολο (ως όφειλαν, αφού σκοπός τους άλλωστε είναι να υπηρετούν το λαό και την πατρίδα) προκειμένου να λειτουργήσει σωστά η δημοκρατία και η πολιτική - οικονομική ζωή της πατρίδας. Αντίθετα, το άφησαν απροστάτευτο με διπλό στόχο:
  • Από τη μία να έχουν την εύνοια των κοτσαμπασέων αφεντικών τους οι οποίοι κράταγαν, κρατάνε και θα κρατάνε την οικονομική ισχύ στον τόπο ετούτο και
  • Από την άλλη να "κρατάνε στο χέρι" το πόπολο, κατέχοντας την πολιτική ισχύ, ήτοι το μαχαίρι που κόβει την πίττα (ότι περισσεύει - αφού πρώτα φάει ο κοτσαμπάσης) του δημοσίου πλούτου που διαχειρίζονται και φυσικά το δικαίωμα "νομής" του πλούτου αυτού.
 • Ο ευτραφής Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προφανώς έχει μπερδέψει τη σειρά των γεγονότων, ή απλά θέλει να δώσει ένα καλό άλλοθι στην κάστα στην οποία ανήκει, ρίχνοντας (όπως συνηθίζουν άλλωστε όλοι οι πολιτικοί) το φταίξιμο και τις ενοχές σε άλλους.
 • Κάπως έτσι λοιπόν επιβίωσε και το ρουσφέτι φίλοι μου κι όχι όπως μας τα παρουσιάζει ο απόγονος του Δικτάτορα.
Δυστυχώς, ο τελευταίος αγνός έλλην πολιτικός εφονεύθη από τους κοτσαμπασέους έξω από μία εκκλησιά στο Ναύπλιο. Έκτοτε...