Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Προτιμάτε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα (αναδημοσίευση)

Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα: Η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!

Αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας βρίσκονται σε τόσο απελπιστική κατάσταση ώστε προσελκύουν πλέον τους παγκόσμιους καρχαρίες που «μυρίζονται αίμα» και συρρέουν για να μας κατασπαράξουν, απομυζώντας όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τα σχεδόν άδεια ταμεία μας.

Εμείς καταθέτουμε την δική μας απλή και πρακτική λύση, η οποία δεν είναι δυνατόν (για πολλούς, ευνόητους και απόλυτα κατανοητούς λόγους) να διατυπωθεί από καμιά επίσημη ελληνική αρχή:

Εάν οι μισοί Έλληνες επέλεγαν για τις καθημερινές τους ανάγκες προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα όχι μόνο θα λύναμε το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας, αλλά θα εξασφαλίζαμε απασχόληση τόσο για τους Έλληνες όσο και για το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών μεταναστών που φιλοξενούμε στην χώρα μας!

Η απλή αυτή αλήθεια έχει σχέση με τις καθημερινές μας συνήθειες που μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης πρέπει να αλλάξουν αμέσως:

Υπάρχει πλέον εθνική ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε σαν καταναλωτές και να εξετάζουμε σχολαστικά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε από τις αλυσίδες λιανικής. Υπάρχει πλέον εθνική ανάγκη να προτιμάμε τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα έστω και αν πρέπει να τα πληρώσουμε ακριβότερα!

Αντίθετα, θεωρούμε μεγάλη επιπολαιότητα (που σήμερα βλάπτει τα μέγιστα την Εθνική μας οικονομία, τον εαυτό μας, την οικογένεια και την κοινωνία μας) την επιλογή προϊόντων που παράγονται στο εξωτερικό και πλημμυρίζουν τα ράφια των αλυσίδων λιανικής.

Αγοράζοντας προϊόντα που εισάγονται έτοιμα στην Ελλάδα προσφέρουμε χρήματα και εργασία σε ξένες οικονομίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν αντιμετωπίζουν τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.

Με τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες αποτελεί υποχρέωση μας να εξετάζουμε σχολαστικά τις ενδείξεις που υπάρχουν στην ετικέτα των προϊόντων που αγοράζουμε:

Παράγεται στην Ελλάδα, έχει καλώς! Αν μάλιστα πρόκειται για κάτι παραδοσιακό, ακόμα καλύτερα! Και προσοχή: Ας είναι πιο ακριβό! Δεν πειράζει, ένα μεγάλο μέρος της αξίας που θα πληρώσουμε επιστρέφει με πάρα πολλούς τρόπους σε εμάς τους ίδιους!

Εισάγεται έτοιμο από το εξωτερικό, μην το αγοράζετε – και ας είναι φθηνότερο! Βρείτε κάποιο Ελληνικό υποκατάστατο ή έστω κάποιο υποκατάστατο που παράγεται στην Ελλάδα.

Κάνοντας μια δειγματοληπτική έρευνα στις κορυφαίες αλυσίδες λιανικής, μας σηκώθηκε η τρίχα της κεφαλής μας:

Είναι απίστευτο με πόση επιπολαιότητα πλουτίζουμε άλλες χώρες την στιγμή που εμείς κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να υποστούμε βαρύτατες οικονομικές συνέπειες στο εισόδημα και στην καθημερινή μας ζωή. Τα εισαγόμενα προϊόντα που επιπόλαια αγοράζουμε –ενώ θα μπορούσαμε να τα υποκαταστήσουμε με αντίστοιχα που παράγονται στην Ελλάδα- είναι χιλιάδες!

Δεν είναι φυσικά δυνατόν να απαριθμήσουμε ένα προς ένα τα εισαγόμενα προϊόντα που μπορούμε να υποκαταστήσουμε, αλλά μπορούμε κάλλιστα να δώσουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Γιατί άραγε να τρώμε φασολάκια Κίνας, ρεβίθια Τουρκίας, φακές Καναδά, ρύζι Ινδίας, πατάτες Αιγύπτου, φιστίκια Συρίας, μακαρόνια Ιταλίας, σοκολάτες Ελβετίας, Ιταλίας ή Ισπανίας, ζάχαρη από τον Άγιο (;) Μαυρίκιο (και μη χειρότερα!) και χιλιάδες άλλα προϊόντα που αγοράζουμε από τις αλυσίδες λιανικής χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να βλέπουμε που «στέλνουμε» τα λιγοστά χρήματά μας;

Γιατί να αγοράζουμε εισαγόμενα νερά, αναψυκτικά και δεκάδες μπύρες από την Γερμανία, την Αμερική ή το Μεξικό; Χάθηκαν τα αναψυκτικά, τα νερά ή οι μπύρες που παράγονται στην Ελλάδα, με επενδύσεις που έκαναν ακόμα και ξένες (πολυεθνικές ή μη) εταιρίες που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους στην χώρα μας; (Μην ακούτε φωνές που σας καλούν να μην αγοράζετε προϊόντα πολυεθνικών που παράγονται στην Ελλάδα γιατί όχι μόνο δεν βοηθάτε την εθνική οικονομία αλλά και γιατί κλονίζετε τις προοπτικές ξένων επενδύσεων στην χώρα μας τις οποίες χρειαζόμαστε σαν τον διψασμένο που βρίσκεται στην έρημο).

Γιατί στέλνουμε τα χρήματα μας, στο (δήθεν αυθεντικό) Βαλσαμικό Ιταλίας, λες και το περίφημο Βαλσαμικό Παπαδημητρίου δεν είναι και καλύτερο και φθηνότερο;

Γιατί πληρώνουμε χρήματα για να αγοράσουμε εισαγόμενα κρασιά από την Χιλή, την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία (και δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου) όταν έχουμε πλούσια εγχώρια παραγωγή και μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων;

Γιατί να αγοράζουμε επιπόλαια εισαγόμενα τυριά και γαλακτοκομικά, όταν η δική μας γαλακτοβιομηχανία προσφέρει εξαιρετικά προϊόντα που τα ζηλεύουν ακόμα και οι ξένοι;

Γιατί (όσοι έχουν την κακή συνήθεια του καπνίσματος) να αγοράζουν εισαγόμενα τσιγάρα – χάθηκαν οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες που είναι και φθηνότερες;

Ακόμα και τους ηλιόσπορους τους εισάγουμε από την Αμερική (εμείς που έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια της Ευρώπης), ακόμα και το χαμομήλι που αγοράζουμε από τις αλυσίδες λιανικής είναι εισαγόμενο (αν είναι δυνατόν!), ακόμα και το φαγητό που δίνουμε στα ζώα μας (ζωοτροφές) εισάγεται από την Ολλανδία! Είμαστε ή όχι άξιοι της τύχης μας;

Ας μην προβληματιζόμαστε λοιπόν, ας μην διαμαρτυρόμαστε με διάφορα συλλαλητήρια του «πάμε» και του «ερχόμαστε» που επιβάλλουν οι διάφοροι επαγγελματίες εργατοπατέρες, αλλά ας στρωθούμε σοβαρά στα πρακτικά, απαραίτητα και στοιχειώδη που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων μας – είναι στο δικό μας χέρι!

Αφού σήμερα δεχόμαστε μια μαζική επίθεση από επικίνδυνους μεγαλοαπατεώνες (μπροστά στους οποίους ακόμα και η Μαφία μοιάζει με ερασιτεχνική παρέα μικροκλεφτών) ας χρησιμοποιήσουμε τα «όπλα» που έχει ο κάθε ένας από εμάς υπερασπίζοντας με τον δικό μας τρόπο την χώρα μας, την οικογένεια μας και τον ίδιο μας τον εαυτό!

Για προϊόντα που δεν παράγουμε καθόλου ή δεν παράγουμε αρκετά για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, ας επιλέγουμε προϊόντα χωρών (όπως η Γαλλία) που μας υποστήριξαν ή μας υποστηρίζουν σε δύσκολες στιγμές.

Συμπέρασμα: Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα γιατί είναι η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!

Συμβουλέψτε τους οικονομικούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα να αγοράζουν μόνο προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα γιατί με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν, μαζί με την δική μας, και την δική τους μόνιμη απασχόληση!

Ας ενεργοποιηθούμε λοιπόν! Ας δραστηριοποιηθούμε αμέσως και ας διαδώσουμε το μήνυμα αυτό σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας!Υ.Γ. O αριθμός Bar Code των ελληνικών προϊόντων ξεκινάει από 520. όλοι οι άλλοι αριθμοί υποδηλώνουν εισαγόμενο προϊόν.


Προωθήστε το.

Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010

ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ

Με όσα "αποφασίστηκαν" βλέπετε φως;

 • Είδατε κάτι ουσιώδες;
 • Θεωρείτε ότι υπήρξε κάποιος διπλωματικός θρίαμβος του ΓΑΠ;
 • Πιστεύετε ότι καταφέραμε και οδηγήσαμε τις εξελίξεις εκεί που θέλαμε;

Μάλλον όχι. Όλα όσα διαδραματίστηκαν είναι κομμάτι από ένα παιχνίδι ψυχολογίας για τα μάτια των αγορών και τίποτε άλλο.

Ο κος Τρισέ μόνο έκανε μία ουσιαστική, πλην όμως βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα κίνηση (ο κος Λ. Παπαδήμος έκανε το χρέος του ως Έλλην πιστεύω) και του βγάζω το καπέλο.

Από τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων θα κρατήσω 2:

 • Ο δανεισμός κατέστη εθνικό όραμα. Η ΕΣΤΙΑ
 • Πνιγείτε και μετά φωνάξτε μας. Η Βραδυνή

Έχετε κάποια αντίρρηση; Εγώ όχι.

Εν πάσει περιπτώσει μία ανάσα (έστω και ψυχολογική) την παίρνουμε.

Και τώρα;

Μόνο μία επιλογή υπάρχει: ΑΝΑΠΤΥΞΗ με κάθε θυσία. Όλα τα άλλα είναι τρίχες κατσαρές και ημίσγουρες.

Γρηγορείτε.

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

Και ένας έπαινος (με αστερίσκο) δε βλάπτει.

Διάβασα σε οικονομικό site ένα άρθρο με τίτλο "Κλείνουν τα αμαρτωλά παράθυρα των off-shore!" και φώναξα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!

Με λίγα λόγια λοιπόν, το άρθρο αναφέρει ότι σε καμίας εταιρείας τα βιβλία δε θα αναγνωρίζονται οι συναλλαγές με εξωχώριες εταιρίες, ή εταιρίες αντιπροσώπευσης αυτών.

Τι πάει να πεί αυτό;

Μα ότι το όργιο της φοροαποφυγής μέσω των offshore λαμβάνει τέλος.
Δε θα τιμολογούν πλέον όσο υψηλά γουστάρουν οι offshore, προκειμένου να γράψουν οι εγχώριες εταιρείες ζημιές και να μην πληρώνουν φόρους, μεταβιβάζοντας την κερδοφορία τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων από αυτή την κίνηση κατά τη δική μου παιδική φαντασία θα είναι μυθώδης και θα γεφυρώσει μερικώς την αδικία που γίνεται μεταξύ του έντιμου (κατ' ανάγκη, ή κατά συνείδηση) μικρού - μεσαίου ή οποιουδήποτε άλλου μεγέθους φορολογούμενου, με τους μεγαλοκαρχαρίες και φυσικά θα βοηθήσει στο να υπάρξουν γρηγορότερα αποτελέσματα στα Προγράμματα για την οικονομία.

Ο αστερίσκος έχει να κάνει με το γεγονός ότι (όπως γράφει και το δημοσίευμα) με μία έντεχνη (ή απρόσεκτη αν προτιμάτε) διατύπωση, το όργιο θα συνεχιστεί να διαδραματίζεται.

Το πανίσχυρο κεφάλαιο βλέπετε δε μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα χέρια και να χάσει μέσα από τα χέρια του χωρίς μάχη ένα ρέον ποτάμι εκατομμυρίων. Θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην ισχύσει αυτή η παράγραφος και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο πίεσης για να τα καταφέρει.

Εδώ θέλω να δω τα παντελόνια του κου Παπακωνσταντίνου και της κυβέρνησης.


Υ.Γ.

 1. Για ανάπτυξη δεν ακούω τίποτα ρε παιδιά. Συγχωρήστε τη βλακεία μου και την αφέλειά μου, αλλά αν αυξήσω τον παρονομαστή του κλάσματος (που είναι το ΑΕΠ) το πηλίκο - έλλειμμα δε θα μειωθεί πολύ πιό εύκολα;
 2. Εφαρμόστε πιστά το υπέρτατο αναπτυξιακό μέτρο: Αγοράστε συνειδητά ελληνικά προϊόντα (To BarCode τους ξεκινάει με τον αριθμό 520). Αντικαταστήστε τη χρήση ξένων με ομοειδή ελληνικά (αρκεί να μη σας γδάρουν στην τιμολόγηση). Αφήστε το χρήμα σας μέσα στην ελληνική οικονομία. Βοηθήστε τις ελληνικές εταιρείες να αναπτυχθούν και να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Μειώστε το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και κατ' επέκταση την ανάγκη εξωτερικού δανεισμού. Κάντε από μόνοι σας ό,τι περνάει από το χέρι σας.

Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

Μία ανόητη πρόταση.Βρισκόμαστε μέσα σε μία δύνη προβλημάτων τα οποία δε θα απαριθμίσω.


Ζητάμε να βρούμε λύσεις και μεταξύ άλλων εξαγωγικό προσανατολισμό.

Μήπως πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά τι διαθέτουμε στη φαρέτρα μας;

Είναι εντελώς άδεια; Σίγουρα όχι.

Ποιά είναι η βαριά βιομηχανία μας;


Μα όλοι μαζί θα μου απαντήσετε η ναυτιλία μας και θα έχετε δίκιο.


Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, με βάση στοιχεία του 2006, ο Eλληνόκτητος εμπορικός στόλος διατηρεί υπό τον έλεγχό του 3.699 πλοία χωρητικότητας 129.765.470 gt., μεταφορικής ικανότητας 218.229.552 dwt και κατατάσσεται ως η σημαντικότερη πλοιοκτητική κοινότητα του κόσμου η οποία ελέγχει το 14,0% της παγκόσμιας χωρητικότητας (gt) και το 16,5% της μεταφορικής ικανότητας (dwt) του παγκόσμιου στόλου.

Με λίγα λόγια είσαι ο leader στην παγκόσμια ναυτιλία!

Ναί ή όχι; Ρητορική η ερώτηση. Η απάντηση είναι Ναι και χωρίς καμία αμφιβολία.

Αν είσαι ο γίγαντας της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας και έχεις ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα, γιατί να είσαι ο νάνος της παγκόσμιας ναυπήγησης;

Ώδε η σοφία εστί:


Στην προσπάθεια του κράτους να ξελασπώσει, η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ σε έναν τομέα στον οποίο μάλιστα δεν είσαι καθόλου αμελητέα ποσότητα (με λίγα λόγια έχεις έτοιμη τη μαγιά) και το "χτίσιμο" γύρω από αυτόν, κρίνω ότι είναι μία καλή στρατηγική επιλογή. Ακολούθως και πάντα με επίκεντρο τον ΠΥΡΗΝΑ της στρατηγικής σου μπορείς να επεκταθείς οριζόντια και κάθετα και να προβείς με μεθοδική δουλειά και αποφασιστικότητα, σε βάθος χρόνου βέβαια, σε σημαντικές κατακτήσεις.

Εν προκειμένω:

 • Κύριε κράτος πρώτα πρώτα φτιάξε ένα υποδειγματικό και SUPER δυναμικό και ανεξάρτητο Υπουργείο ΕΘΝΙΚΗΣ Ναυτιλίας.
 • Στελέχωσέ το πλήρως και χωρίς κενά με τους καλύτερους υπαλλήλους διεθνώς (με βάση την εμπειρία και τις επαγγελματικές επιτυχίες και με τελευταίο κριτήριο τα πτυχία, αποκλείοντας δια ροπάλου ρουσφέτια και προσλήψεις ημετέρων), τους οποίους θα αμοίβεις πολύ καλά, αλλά θα έχεις παράλληλα και υψηλές απαιτήσεις και θα τους ασκείς συνεχή αυστηρό έλεγχο.
 • Όπλισέ το με ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΥΑΛΟ, παγκόσμια αντίληψη, πνεύμα νικητή και διάθεση για καινοτομία και πρωτοπορία.
 • Στη συνέχεια πιάσε τους εφοπλιστές από το φιλότιμο (να είσαι σίγουρος ότι έχουν και μεγάλο φιλότιμο και ανεπτυγμένο πατριωτισμό - όπως επίσης και όσμηση του κέρδους) και κάνε την εξής συμφωνία μαζί τους:
  • Τα πλοία για τα επόμενα 5 χρόνια θα τα χτίζετε, θα τα διαλύετε και θα τα επισκευάζετε στην πατρίδα σας.
  • Όλα σας τα πλοία για τα 5 αυτά χρόνια θα τα βάλετε κάτω από την ελληνική σημαία. Γιατί να είσαστε στο City του Λονδίνου; Δεκτές γίνονται και ξένες εταιρείες.
  • Θα σας εγγυηθώ εγώ για το σωστό χτίσιμο, τις ανταγωνιστικές τιμές και τους ακριβείς χρόνους παράδοσης. Οι συνδικαλιστές θα υποχρεωθούν από εμένα (και την υπάρχουσα κρίση) σε πενταετή ειρήνη.
  • Δεσμεύομαι ότι θα στήσω σε χρόνο ρεκόρ υποδομές που θα εκτοξεύσουν τις δυνατότητες των ελληνικών ναυπηγείων και θα στήσω και νέα αν χρειαστεί.
  • Θα αρχίσω άμεσα εκστρατεία για να έρθουν και έλληνες στα πλοία και θέλω να τους πάρετε όλους όσους έρθουν (πόσοι έλληνες άλλωστε θέλουν να δουλεύουν στη θάλασσα πλέον), τη δε διαφορά των μισθών σε σχέση με τους φιλιππινέζους θα την καλύψω εγώ.
  • Θα σας δώσω και κίνητρα (κυρίως φορολογικά). Ελάτε να τα συζητήσουμε.
  • Ελάτε να συζητήσουμε επίσης πως αλλιώς μπορούμε να αποθεώσουμε το ναυτιλιακό προϊόν μας και τα έσοδα από αυτό.
  • Που υπάρχει χώρος που η παρουσία της ναυτιλίας μας είναι ασθενής και υπάρχει περιθώριο υγιούς ανάπτυξης; Πείτε μου. Κάντε μου προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει και που.
  • Θα είμαι δίπλα σας για αυτά τα 5 χρόνια που σας ζητάω στήριξη και θα λύνω τα προβλήματά σας και με τη συμπαράστασή μου θα γίνετε μακράν οι πρώτοι και καλύτεροι παγκοσμίως. 'Οχι το 14% της παγκόσμιας χωρητικότητας θα γίνει ελληνόκτητο, αλλά το 25% και το 30%. Οι παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές θα έχουν ένα μπαϊράκι και αυτό θα είναι γαλανόλευκο.


Με μία στοχευμένη κίνηση σαν αυτή που περιέγραψα παραπάνω τι επιτυγχάνεται;

 1. Σταματάς την αιμορραγία συναλλάγματος προς τα ναυπηγεία του εξωτερικού (Κορέα, Κίνα, ΗΠΑ, Ιαπωνία κλπ) και ενισχύεις το ισοζύγιο πληρωμών KAI λόγω των αυξημένων εσόδων από ναύλους. Μιλάμε για αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ.
 2. ΕΚΤΟΞΕΥΕΙΣ το ΑΕΠ. Η αύξηση του ΑΕΠ σημαίνει ότι μεγαλώνει ο παρονομαστής στο κλάσμα του ελλείμματος, γεγονός το οποίο έχει θετική επίδραση στο πηλίκο, το οποίο αυτόματα γίνεται μικρότερο (που είναι και το ζητούμενο).
 3. Επαναπατρίζεις πακτωλούς χρημάτων που οι εφοπλιστές διατηρούν στο εξωτερικό (Ελβετία, ΗΠΑ, Αγγλία, Ολλανδία κλπ), τα οποία μέσω του τραπεζικού συστήματος μπαίνουν στην οικονομία.
 4. Αναπτύσσεις την εγχώρια παραγωγή και απορροφάς έναν σοβαρό αριθμό ανέργων στα εγχώρια ναυπηγεία, τα καράβια και τις υποδομές που θα στήσεις.
 5. Με την πιθανή αναγέννηση των ναυπηγείων, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας με το αποκλειστικό χτίσιμο πολεμικών σκαφών εντός Ελλάδος με περαιτέρω θετικά αποτελέσματα στο ΑΕΠ και τα ισοζύγια πληρωμών, ενώ γιατί όχι να μην κάνουμε και εξαγωγές; Θα μου πείτε βέβαια ότι κάποιοι δε θα αφήσουν να γίνει κάτι τέτοιο. Εγώ λέω γιατί να μην προσπαθήσουμε;
 6. Πέραν από τα καράβια πρέπει να ξέρετε ότι τα ναυπηγεία φτιάχνουν και άλλα βαριά πράγματα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι φτιάχνουν και τρένα και ο νοών νοείτω...
 7. Για το χτίσιμο των πλοίων χρησιμοποιείς το μετάλλευμα της χώρας (αναπτύσσεις τα ορυχεία και τους κλάδους γύρω από αυτά - καμίνια - χυτήρια κλπ). Υπενθυμίζω ότι το υπέδαφος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βωξίτη, νικέλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο κ.ά., μετάλλευμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των ναυπηγείων. Αξιοποιείς δηλαδή άλλο ένα πλεονέκτημα της χώρας μας.
 8. Γύρω από τα ναυπηγεία μπορείς να αναπτύξεις μονάδες ΑΠΕ (αποκλειστικά για τις ανάγκες των ναυπηγείων), προκειμένου οι μεγάλες απαιτούμενες ποσότητες ενέργειας να μην έχουν εξάρτηση από πετρέλαιο (βοηθάει κι αυτό θετικά το ισοζύγιο πληρωμών).
 9. Εναλλακτικά (και καλύτερα κατά την άποψή μου) σε ό,τι έχει να κάνει με την ενέργεια, καινοτομείς (η καινοτομία είναι ένα καλό μέσο για να διαφοροποιηθείς από τον ανταγωνισμό, να περιορίσεις τα παραγωγικά κόστη και να προσελκύσεις περαιτέρω επενδύσεις), χρησιμοποιόντας επιτέλους τα λαμπρά μυαλά της πατρίδας μας στη έρευνα, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας (από ας πούμε υδρογόνο) και βάζεις τις βάσεις για να βρεθείς πρωτοπόρος σε έναν σημαντικότατο κλάδο (ενέργεια), ο οποίος σε οχι πολλά χρόνια, όταν θα στερέψουν οι πετρελαιοπηγές, θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, ενώ προλαμβάνεις το πρόβλημα του στόλου σου, ο οποίος είναι 100% πετρελαιοκίνητος και του δίνεις ένα απίστευτο πλεονέκτημα για όταν θα έρθει η κρίση.
 10. Αναπτύσσεις πανεπιστημιακά - πολυτεχνειακά τμήματα με αντικείμενο τη ναυπήγηση μικρών και μεγάλων πλοίων, τα ναυτιλιακά, τις μεταφορές γενικά, τις ΑΠΕ και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τη μεταλλειολογία, τη μεταλλουργία κλπ και ρίχνεις χρήμα χωρίς τσιγκουνιές (αλλά με προσοχή) στην έρευνα προκειμένου να χρησιμοποιήσεις τόσο τους επιστήμονες που θα δημιουργήσεις, όσο και τα αποτελέσματα των ερευνών στους κλάδους που ΘΕΛΕΙΣ να ΑΠΟΘΕΩΣΕΙΣ. Ακολούθως μπορείς να αναπτύξεις περαιτέρω τα πανεπιστήμια και να
  • περιορίσεις την αιμορραγία συναλλάγματος μέσω του περιορισμού της "φοιτητικής μετανάστευσης"
  • προσελκύσεις φοιτητές από το εξωτερικό, οι οποίοι
   • θα φέρουν περαιτέρω συνάλλαγμα στην χώρα, και θα ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση.
   • θα γνωρίσουν (και ενδεχομένως θα αγαπήσουν) την ελληνική κουλτούρα και παράδοση και θα γίνουν "πρεσβευτές" μας στο εξωτερικό όταν θα γυρίσουν στις πατρίδες τους,
   • θα δουλέψουν για λογαριασμό σου. Δηλαδή θα μπορέσεις να εντοπίσεις και να στρατολογήσεις τα λαμπρότερα μυαλά παγκοσμίως (όπως κάνουν οι ΗΠΑ) προκειμένου να αναπτύξεις περεταίρω τον ΠΥΡΗΝΑ της στρατηγικής σου (και όχι μόνο).
 11. Με τον ερχομό νέων εταιρειών θα ενοικιαστούν αρκετά ξενοίκιαστα γραφεία στο Πειραιά (ή όπου αλλού σαν κράτος υποδείξεις).
 12. Τα χρήματα από τα έσοδα των εταιρειών θα περνάνε από τις ελληνικές τράπεζες με θετικά αποτέλεσμα τόσο στους αριθμούς των τραπεζών, όσο και της ευρύτερης οικονομίας.
 13. Με ενδεχόμενη εισαγωγή των εταιρειών στο ΧΑΑ, αυξάνεις τους τζίρους του χρηματιστηρίου και ως εκ τούτου και τα φορολογικά έσοδα από χρηματιστηριακές συναλλαγές και όχι μόνο.
 14. Αναπτύσσεις στο σύνολό τους τα εμπορικά λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πειραιάς, Λαύριο Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Πάτρα, Κόρινθος, Στυλίδα, Βόλος, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη) ενισχύεις σημαντικά την τοπική οικονομία και βοηθάς στο να πραγματοποιηθεί και μία περιορισμένης έστω κλίμακας Αποκέντρωση (γεγονός μεγάλης σημαντικότητας κατά την ταπεινή μου άποψη τόσο σε επίπεδο οικονομίας, όσο και σε επίπεδο λειτουργίας του πολιτεύματος - αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία).
 15. Κάνεις επιτέλους την Ελλάδα τον μεγαλύτερο διαμετακομιστικό σταθμό της Ευρώπης ενισχύοντας και τις σχετικές υποδομές και δίνοντας παράλληλα ώθηση στην κτηματαγορά, αλλά και τον κλάδο των μεταφορών.
 16. Σε όσους είναι επιστήμονες οικονομολόγοι και έχουν βαθιές γνώσεις, τους προτείνω να εφαρμόσουν τους πολλαπλασιαστές χρήματος (που προσωπικά δεν κατέχω) και να μας δώσουν μία εκτίμηση για το μέγεθος του πλούτου που μπορεί να δημιουργηθεί από την πλήρη εφαρμογή της παραπάνω στρατηγικής και σε τι ύψη ανάπτυξης μεταφράζεται. Πιστεύω χωρίς υπερβολή ότι θα ζαλιστούμε.
 17. κλπ κλπ

Συγχωρέστε την ανοησία μου, αλλά είδα το παραπάνω όνειρο το βράδυ στον ύπνο μου και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.Το άρθρο του Focus μεταφρασμένο.“Πολιτισμικό σοκ της Ελλάδας” Αρθρογράφος Κ. Boetig από το Focus on line.
Mετάφραση από τη δημοσιογράφο Παναγιώτα Γιαννοπούλου της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου


“Η Ε.Ε. ζητάει από την Ελλάδα όχι μόνο μια σκληρή οικονομική πολιτική αλλά απαιτεί και αλλαγή της νοοτροπίας. Οι ρίζες όμως της διαφορετικότητας είναι βαθιές και δεν θα αλλάξει τίποτα πέραν μιας αισθητικής εξωτερικής επέμβασης. Μπορούμε να καταλάβουμε τους Έλληνες;Οι Έλληνες δεν γνωρίζουν προβλήματα προσαρμoγής. Έχουν κατακλείσει τον κόσμο ψήνοντας και τηγανίζοντας γύρω τους, και παίζοντας σε ρόλο κομπάρσου σε κάποια μικρά εργάκια. Σε αυτόν τον συμπαθητικό μικρό λαό που φαίνεται να χορεύει συνεχώς τον Ζορμπά και να γλεντάει, δεν εκπλήσσεται ο γνωστής των πραγμάτων καθόλου με όσα γίνονται.Πώς και να εκπλήσσεται εξάλλου με έναν λαό που ανακατεύει ρετσίνι με κρασί, τυλίγει ρύζι με χορταρικά σε αμπελόφυλλα, παίρνει το ευρωπαϊκό κύπελλο σχεδόν χωρίς κανένα γκολ, αλλά γνώριζε πριν 2.500 χρόνια ότι η ύλη αποτελείται από άτομα και η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο;
Οι Έλληνες ένιωθαν πάντα σαν τους γονείς του πολιτισμού και δεν δίσταζαν όμως να περνούν με τα λεφτά των παιδιών τους. Σήμερα αυτό το κράτος μπαίνει στο γηροκομείο και δέχεται κηδεμόνα να το επιβλέπει.
Αλλά φυσικά αυτό δεν απασχολεί καθόλου τον Έλληνα πολίτη. Αυτός πότε δεν περίμενε κάτι από τον υπουργό του, πέρα από την ανταλλαγή της ψήφου του με την άδεια να κτίσει το αυθαίρετο του.
Δεν βαριέσαι σου λέει το ελληνικό κράτος θα επιβιώσει και χωρίς δική του κυβέρνηση. Εξάλλου γιατί να αλλάξει κάποιος όταν είναι τόσο τέλειος όσο ο Έλληνας.;
Γλώσσα και γραφή
Οι Έλληνες είναι μοναδικοί! Μόνο αυτοί γράφουν ελληνικά. Το να ξεφορτωθούν επιτέλους την 2500 χρονών παλαιά γραφή ούτε που το σκέφτηκαν πότε. Εξάλλου το ελληνικό αλφάβητο ήταν υπεύθυνο για τη δημιουργία της λατινικής και κυριλλικής γραφής. Στο πέρασμα των χρόνων δεν άλλαξε ιδιαίτερα πάρα μόνο στην έννοια των λέξεων. Φυσικά στα σχολεία είναι κύριο μάθημα και διδάσκεται από την πρώτη Γυμνασίου. Είναι σαν να μαθαίναμε εμείς τα αρχαία γερμανικά η τα γοτθικά.
Έχουν φροντίσει όμως να διευκολύνουν τους ξένους τουρίστες τους με πινακίδες που αναγράφουν τις τοποθεσίες με λατινικά γράμματα, αν και σε μια απόσταση μερικών μέτρων θα δεις την ίδια ονομασία με τρεις διαφορετικούς τρόπους γραμμένη. Agia, Aghia, Αyia.
Οι κανόνες υπάρχουν για να τους παραβιάζουν. Στα μικρά όσο και στα μεγάλα.
Εγωισμός και αίσθηση του “εμείς”. Ο ένας εναντίον του αλλού, αλλά όλοι μαζί εναντίον του εχθρού.
Ο καθένας προσπαθεί στους δρόμους είτε με αυτοκίνητο είναι είτε με μηχανάκι, να κόψει την προτεραιότητα του αλλού.
“Ο ένας εναντίον του άλλου και όλοι μαζί ενάντια στον πεζό φυσικά”, είναι ο σκοπός.
Για να δοθεί μια λύση μπαίνει στη μέση ο τροχονόμος να ρυθμίσει την κίνηση. Και ξάφνου όλοι οι οδηγοί μαζί συμφωνούν και συνεργάζονται σε έναν εκκωφαντικό θόρυβο κορναρίσματος που τελικά οδηγεί τον τροχονόμο στη φυγή.
Με ελεύθερο το πεδίο λοιπόν πάλι οι οδηγοί επιδίδονται στο εγωιστικό τους έργο.Μεταξύ τους βασικά οι Έλληνες μισούνται.
Δεν είναι τυχαίο που στον ελληνικό εμφύλιο του 1944-1949 σκοτώθηκαν περισσότεροι Έλληνες απ’ ότι στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.
Τον εισβολέα όμως τον αντιμετωπίζουν όλοι μαζί. Είτε Αριστεροί είναι είτε Δεξιοί.
Η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση που μπορείς να αποσπάσεις από Έλληνα είναι το “είσαι δικός μας”.
Με την πλάτη γυρισμένη.
Υπάρχουν άνθρωποι και Έλληνες.

Μέχρι και πριν 30 χρόνια οι Έλληνες μετρούσαν έξι ηπείρους. Τις γνωστές πέντε που ξέρουμε όλοι και την …Ελλάδα. Για μερικούς μάλιστα υπήρχαν και τεσσάρων ειδών ζωντανά πλάσματα. Τα φυτά, τα ζώα, οι άνθρωποι και οι Έλληνες.

Την ΕΟΚ την περνούσαν κάποιοι για συνεργασία του διαόλου με τον Πάπα που σκοπό είχαν να καταδυναστεύσουν και να μυήσουν τους χριστιανούς ορθόδοξους σε ρωμαϊκές αιρέσεις.
Έτσι μάλιστα δεν υποδουλώθηκαν ούτε στους Τούρκους. Η “Ισταμπουλ” ονομάζεται ακόμη επισήμως Κωνσταντινούπολη και η κιτρινόμαυρη σημαία της βυζαντινής αυτοκρατορίας κυματίζει ακόμη σε εκκλησίες και μοναστήρια.
Ακριβώς και πάντα δίπλα της έχει τη γαλανόλευκη ελληνική, του μόλις κατά το 1829 απελευθερωμένου ελληνικού κράτους.
Ωστόσο οι Έλληνες ως χριστιανοί δίνουν ονόματα αρχαιοελληνικά στα παιδιά τους χωρίς ενδοιασμούς. Έτσι έρχεται σε αντίθεση η μεγαλοπρέπεια της ελληνικής αρχαιότητας με τη σημερινή τους εικόνα.
Η παρέα μετράει. Όμως είναι παρέα της μιας στιγμής
Οι περισσότεροι Έλληνες είναι πολύ της παρέας. Δεν τους αρέσει να τρώνε μόνοι τους ή δυο -δυο. Θέλουν μεγάλες παρέες και ο ένας φέρνει και τον άλλο μαζί του.
Οπότε βλέπεις συχνά μεγάλες παρέες στα τραπέζια τους. Η πίστα στο χορό μονοπωλείται και θεωρούν αγένεια να μπεις μαζί τους στο συρτάκι ή στο χασάπικο.
Και το πουρμπουάρ στην ορχήστρα πάει για την ατομική του ευχαρίστηση σε δική του παραγγελία.
Τρώνε διαφορετικά, και τσακώνονται ψεύτικα για το λογαριασμό. Οι Έλληνες παραγγέλνουν όλοι μαζί στο τραπέζι και όχι ο καθένας το πιάτο του. Το κρασί ρέει άφθονο στα ποτήρια και πάντα πρέπει να φροντίζουν να υπάρχει ανεφοδιασμός.
Δεν αδειάζει κάνεις το πιάτο του, γιατί αυτό θα σήμαινε πως το φαγητό έπεσε λίγο και ίσως δεν θα χόρτασαν όλοι.
Όταν έρχεται ο λογαριασμός όλοι προθυμοποιούνται δήθεν να πληρώσουν ενώ ξέρουν πολύ καλά ποιανού η σειρά είναι. Όσο για το πουρμπουάρ, τους είναι πιο βολικό να αφήνουν τα ψιλά στο τραπέζι, αντί να στρογγυλοποιήσουν το ποσό λεκτικά στο σερβιτόρο.
Ο Θεός βοηθός: Καινούργιοι άγιοι για καινούρια προβλήματα
Το 97% των Ελλήνων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Οι εικόνες των αγίων τους κρέμονται όπου μπορεί κανείς να φανταστεί.
Έχουν ρόλο υπουργού και γενικού γραμματέα του Θεού και κρέμονται εκτός από τις εκκλησίες και στις ταβέρνες στα σπίτια, στα σούπερ μάρκετ δίπλα στο ταμείο.
Όποιος έχει προβλήματα απευθύνεται σε αυτούς και μάλιστα κατευθείαν στους ειδικούς. Στον Άγιο Νικόλαο (οι ναυτικοί) ή στην Άγια Παρασκευή (όσοι έχουν προβλήματα οράσεως). Όταν βέβαια εμφανιστεί καμιά καινούρια ασθένεια, τότε βαφτίζουμε κάποιον καινούριο Άγιο όπως το 1959 τον Άγιο Ραφαήλ για τους καρκινοπαθείς.
Μόνο που για τους πολιτικούς τους δεν βρέθηκε ακόμη κανένας.
Χωρίς χρόνο και χώρο
Οι Έλληνες ζουν μέσα σε ανοιχτό όριο του αιωνίου χρόνου. Ο χρόνος δεν έχει αρχή και δεν έχει τέλος... Το “τώρα” σπάνια το συναντάς και η λέξη “αύριο” είναι πολύ συχνή. Όμως τα λεωφορεία και τα τρένα πρέπει να κρατήσουν ένα ωράριο και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.
Όσο για τους δρόμους που έχουν ονομασίες, αυτές τις γνωρίζει μόνο ο ταχυδρόμος γιατί σχεδόν πότε δεν βλέπεις τις πινακίδες στη θέση τους.
Μια προφορική κοινωνία
Ο Έλληνας πολύ εύκολα θα ρωτήσει να μάθει το δρόμο παρά θα χρησιμοποιήσει το χάρτη. Δεν ξέρει ούτε να τον διαβάζει και έτσι γέλασε πολύς κόσμος όταν ένας νταλικέρης ερχόμενος από τη Βενετία έκανε τον κύκλο της Ελβετίας για να φτάσει στη Νυρεμβέργη. Είχε σημειώσει στο χάρτη που αγόρασε για πρώτη φορά στη ζωή του τη διαδρομή που του φάνταζε πιο ωραία.
Συνάδελφοι του εξήγησαν ότι θα ερχόταν πολύ πιο σύντομα μέσα από τη σήραγγα του Brenner. Πέταξε το χάρτη του και από δω και στο εξής λέει θα ρωτάει.
Με τα τυπωμένα γράμματα φαίνεται δεν τα πηγαίνουν γενικώς καλά οι Έλληνες. Έτσι και τα ωράρια των μουσείων στις ηλεκτρονικές σελίδες του υπουργείου Πολιτισμού ποτέ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Πνεύμα δημιουργικό: I have inspiration
Πολλοί Έλληνες είναι πνεύματα δημιουργικά και αυτό όχι μόνο στο να παραποιούν στατιστικά στοιχεία.

Έτσι και ο Κρητικός Γιώργος Πετράκης που έχει το δικό του μουσείο που μας ξεναγεί από την εποχή των πρώτων ανθρώπων έως την εφεύρεση του τροχού έως και την προσγείωση στη σελήνη.
Το ίδιο και ο Κώστας Κοτσανάς από το Κατάκολο που λειτουργεί έκθεση με τίτλο την τεχνολογία από το πρώτο ρομπότ έως και το ξυπνητήρι.
Όσο για τη ζωγράφο στα νότια της Κρήτης, που διατηρεί και πλυντήριο ρούχων, αυτή έχει την έκθεσή της ανάμεσα στα πλυντήρια και συχνά μια ταμπελίτσα στην πόρτα που γράφει: ”I have inspiration. Come back tomorrow”
Οι Έλληνες στις διακοπές τους
Οι Έλληνες προτιμούν να κάνουν διακοπές με παρέες και στην πατρίδα τους. Το καλοκαίρι στη θάλασσα και το χειμώνα στα βουνά.
Όπως επίσης και στα αρκετά χιονοδρομικά κέντρα που υπάρχουν.
Τα καταλύματα τους κάθε άλλο πάρα ταπεινά χαρακτηρίζονται και έχουν συνήθως το τζάκι τους και το τζακούζι τους.

Οι παραγγελίες στο φαγητό γίνονται προφορικά και τα γκαρσόνια γνωρίζουν πολύ καλά πως εδώ έχουν να κάνουν με ντόπιους και όχι με τουρίστες.
Βλέπετε οι Ελληνίδες μαμάδες μπορούν να κρίνουν το καλό φαγητό.

Πολλά από αυτά τα καταλύματα φτιάχτηκαν με χορηγήσεις της Ε.Ε. και έχουν πάρει τέτοια μορφή ώστε αργότερα να μπορούν να τροποποιηθούν σε κατοικίες για τα παιδιά τους”.


Αποσπασματικές αλήθειες, υπερβολή και μικροπρέπεια.
Τα υπόλοιπα συμπεράσματα δικά σας

Στ' άρματα, στ' άρματα

Νομίζω αγαπητοί φίλοι ότι οι μάσκες έχουν πλέον πέσει.

Η στάση της Γερμανίας (και της φιλενάδας Ολλανδίας στην οποία δε δίνουμε μεγάλη προσοχή είναι η αλήθεια) είναι απόλυτα ξεκάθαρη...
Εξαθλιώνουμε την Ελλάδα (και φυσικά όποιον άλλο βρούμε ευκαιρία) με τα μέτρα που απαιτούμε να ληφθούν και μετά αφού θα έχουμε καταφέρει καίριο πλήγμα στην ελληνική κοινωνία και την εργατική τάξη, μπουκάρουμε με το κεφάλαιο που διαθέτουμε (και εμείς ως κράτος, αλλά και οι επιχειρήσεις μας) και αγοράζουμε τα πάντα. ΟΤΕ, τράπεζες, Super Market, ΔΕΚΟ κι ό,τι άλλο βρεθεί στο δρόμο μας.
Το Ράιχ με αυτόν τον τρόπο κερδίζει ένα μέρος του πολέμου και εδραιώνεται για τα καλά στα Βαλκάνια.
Το διαγραφόμενο ζοφερό μέλλον για την πατρίδα μας (αν δεν κουνήσουμε τα χέρια μας) το έχω περιγράψει στην "τριλογία" μου που αφορούσε στην επίσκεψή μου στη Δομινικανή Δημoκρατία.
Μήπως τελικά πρέπει, εν είδει Εθνικής Αντίστασης, η απειλή του ΓΑΠ για προσφυγή στο ΔΝΤ να μετουσιωθεί σε πράξη;
Ρωτάω εγώ ο αγράμματος και αφελής: Πόσο μεγαλύτερο θα είναι το κακό που θα πάθουμε από την προσφυγή μας στο ΔΝΤ σε σχέση με το αν αφήσουμε τους Γερμανούς (και τους λοιπούς βρυκόλακες) να συνεχίσουν να παίζουν το αισχρό παιχνίδι τους σε βάρος μας;
Μήπως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και αυτοί τις συνέπειες των πράξεών τους;

Προς κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου

Διάβασα στο πρωτοσέλιδο του ΒΗΜΑΤΟΣ τον τίτλο:
"ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. "Μου ζητούν νέα μέτρα και κάποιον στη φυλακή".
Προς τι η έκρηξη αυτή κύριε Παπακωνσταντίνου;
Επειδή η "έκρηξη" αν καταλαβαίνω καλά έχει να κάνει πρώτα με το θέμα της παραπομπής στη δικαιοσύνη και τη φυλάκιση κάποιων που έφαγαν ή διαχειρίστηκαν εγκληματικά τα χρήματα του λαού (Το ΒΗΜΑ στο κυρίως άρθρο εστιάζει αποκλειστικά στο θέμα των μέτρων και δεν κάνει καμία κουβέντα για το θέμα των φυλακίσεων - προφανώς η επικεφαλίδα στοχεύει στον εντυπωσιασμό του αναγνώστη), δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου την έκρηξη...
Σας ζητάνε κάτι παράλογο κύριε Παπακωνσταντίνου; Μήπως σας ζητάνε κάτι που θα έπρεπε να έχετε ήδη κάνει από μόνοι σας εσείς και το συνάφι σας, ωθούμενοι όχι από αίσθημα ευθύνης, αλλά από αίσθημα υπερηφάνειας ή έστω αξιοπρέπειας;
Μήπως παρουσιάζετε την δίκαιη αυτή απαίτηση σαν επιχείρημα προς τους υπόλοιπους (φοβισμένους) πολιτικούς ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις προκειμένου να συναινέσουν στα νέα μέτρα και να μετριαστούν οι όποιες κοινωνικές εξεγέρσεις;
Ακόμα δεν εγκρίθηκε το περίφημο Σχέδιο, ακόμα δεν εφαρμόσθηκε, σε μερικές μέρες θα αξιολογηθεί και θα εκτιμηθεί η αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων; Κάτι δεν μου πάει καλά. Κάποιος με κοροϊδεύει.
Τρομερό πολυμέτωπο πολιτικό παιχνίδι παίζεται φίλοι μου και σε αυτό συμμετέχουν και οι "σοβαροί" μηχανισμοί της Ε.Ε. και οι "σοβαροί" εταίροι μας.

Πέραν των παραπάνω...
Στο ΔΝΤ με τα ίδια μέτρα θα είχαμε και 30 δις. Τι το λέτε και δεν το κάνετε; Σοφή η προτροπή του Μεντβέντεφ στον ΓΑΠ (τα ρώσικα think tanks δουλεύουν στο κόκκινο).
Αφού δεν υπάρχει επί της ουσίας στήριξη από τους εταίρους μας (λεκτική στήρηξη ισούται με καθόλου στήριξη), οι οποίοι ωστόσο φοβούνται από την άλλη μεριά ότι αν απευθυνθούμε στο (ελεγχόμενο επί της ουσίας από τις ΗΠΑ) ΔΝΤ θα είναι καταστροφικό για την Ευρωζώνη και δεν συνδράμουν έμπρακτα, παρά αντίθετα στριγγλάνε ότι δεν πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα κι ότι πρέπει να ληφθούν κι άλλα εξοντωτικά για το λαό μέτρα, τι πρέπει να κάνουμε;
Ο συγκεκριμένος πόλεμος που έχει ξεσπάσει δε με βρίσκει σύμμαχο με καμία μεριά. Ο κάθε ένας παίζει το δικό του παιχνίδι κυρίαρχίας και ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως με εκμεταλλεύονται, κερδοσκοπούν σε βάρος μου και ΚΑΝΕΝΑΣ δε με βοηθάει. Θα πρέπει να πράξω λοιπόν κι εγω αυτό που με συμφέρει καλύτερα, αυτό που θα με βοηθήσει περισσότερο και θα έχει για εμένα τις μικρότερες επιπτώσεις στην κοινωνία μου (μαζί φυσικά με ένα πρόγραμμα εξυγίανσης του κράτους και ανάπτυξης της οικονομίας). ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.
Ας "καταρρεύσει" λοιπόν το Ευρώ κάτω από την πίεση των αγγλοσαξόνων (σάξονες είναι και οι γερμανοί) & εβραίων κερδοσκόπων βρυκολάκων οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο την προσφυγή της πατρίδας μας στο ΔΝΤ παρουσιάζοντάς την σαν τη Δευτέρα Παρουσία. Αν καταρρεύσει το Ευρώ μάλλον οφελημένος θα βγώ εν τέλει.
Ας ξεσκεπάσουμε εμείς πρώτοι την υποκρισία των γερμανών εταίρων μας οι οποίοι χρησιμοποιούν την Ε.Ε. για να στήσουν το 4ο Ράιχ τους (χωρίς πόλεμο αυτή τη φορά) κι ας νιώσουν στο πετσί τους την κρίση και αυτοί.
Ας καταρρεύσει η αφύσικη Ένωση που λέγεται Ευρωπαϊκή, αλλά μόνο Ένωση δεν είναι. Ας καταρρεύσει και η παγκόσμια ισορροπία εξαιτίας μας. Κάτι τέτοιο μάλλον προς όφελος των φτωχών θα είναι κι όχι σε βάρος τους.
Ας εκμεταλλευτούμε την κρίση, η σαρωτική δύναμη της οποίας φέρνει στην επιφάνεια όλα τα στραβά του κρατικού μηχανισμού, του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας μας γενικότερα κι ας αλλάξουμε επιτέλους προς το καλύτερο.
Ας δείξουμε ότι είμαστε ικανοί (και όχι γραμματείς), ότι έχουμε αξιοπρέπεια και ότι είμαστε αυτεξούσιοι κι όχι οσφυοκάμπτες και λακέδες των γερμανών. Όταν όμως πάρουμε τα 30 δις δάνειο από το ΔΝΤ, ας φροντίσουμε να μην αγοράσουμε πολεμικό εξοπλισμό από τη Γερμανία. Να απαιτήσουμε να έρθει η Ευρωπαϊκή Ένωση (αν εξακολουθήσει να υπάρχει) να φυλάει τα ανατολικά της σύνορα με δικό της στρατό. Αν τελικά αγοράσουμε πολεμικό υλικό, αποκλειστικά από τη Γαλλία και τη Ρωσία κύριοι.
Μαζί με τα 30 δις του ΔΝΤ ας διεκδικήσουμε και τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Για τι ποσό μιλάμε; Αν δεν κάνω λάθος πρόκειται για 25 δις. Τα θέλω πίσω αγαπητοί γερμαναράδες "εταίροι" μου (και με τους τόκους), τώρα που θέλω να στήσω το κράτος μου από την αρχή και σε περισσότερο υγιείς βάσεις.

Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές

Απορίες:
Με τα μέτρα που λαμβάνονται ή προκειται να ληφθούν, πραγματικά πιστεύουν ότι θα καταφέρουν κάτι ουσιαστικό;
Η φοροκαταιγίδα θα φέρει ουσιώδη αποτελέσματα, ή μήπως αντίθετα θα καταστρέψει την αγορά αφού θα ωθήσει τον κόσμο α) στον περιορισμό της κατανάλωσης και β) την εκμηδένιση της αποταμίευσης που με τη σειρά τους θα φέρουν με μαθηματική ακρίβεια α) περιορισμό της περίφημης πιστωτικής επέκτασης, β) κλείσιμο επιχειρήσεων και γ) αύξηση της ανεργίας σε όλους τους κλάδους;
Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μέσω του περιορισμού του εργατικού κόστους; Μήπως όμως οδηγούμαστε σε περαιτέρω περιορισμό της κατανάλωσης, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία κλπ;
Αυτή τη στιγμή, η παραπάνω κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού θα οφελήσει αποφασιστικά την ανταγωνιστικότητα και ως εκ τούτου τις εξαγωγές μας;
Υπάρχει κάποιος εξαγωγικός κλάδος στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή;
Αν ναι η γενικότερη παγκόσμια κρίση θα επιτρέψει τις όποιες εξαγωγές μας (ή τον τουρισμό μας) να εκτιναχθούν και να αντιστέψουν θετικά προς τη μεριά της πατρίδας μας το έλλειμμα ή το ελλειματικό ισοζύγιο πληρωμών;
Αν το ΑΕΠ ορίζεται ως η αξία των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται αφού αφαιρεθεί η αξία των αγαθών και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, με τα μέτρα που λαμβάνονται αναμένεται να έχουμε αύξηση του ΑΕΠ ή μήπως πτώση; Εκτιμώ το 2ο.
Αν το έλλειμα που πρέπει να περιορίσουμε είναι ένα κλάσμα με παρονομαστή το ΑΕΠ, με δεδομένη την πτώση του, πόσο πολύ πρέπει να μειώσουμε τον αριθμητή για να πετύχουμε 4% μείωση του ελλείματος μέσα στο 2010 και στο 3% μέχρι το 2012;
Μην εκπλαγείτε αν ακούσετε στο τέλος του 2010 να μας αναγγέλλουν μείωση του απόλυτου ποσού του ελλείμματος, αλλά σαν ποσοστό του ΑΕΠ να έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα (η επιβεβαίωση των γραφομένων μου ήρθε άμεσα - μόλις στις 19/2/2010)και να κληθεί ο ελληνικός λαός να σφύξει κι άλλο το ζωνάρι με πρόσθετα μέτρα.
Αν πρέπει να κάνουμε περικοπές, γιατί τα 4 - 5 δις των αμυντικών δαπανών δεν περιορίζονται στο 50% (λέμε);
Οι προμηθευτές μας οι οποίοι κατά σύμπτωση είναι και εταίροι μας στην Ε.Ε. θα έπρεπε να δείξουν κατανόηση.
Δεν είναι λίγο το γεγονός ότι έχουμε αναλάβει μόνοι μας να φυλάμε τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης χωρίς να συνδράμουν οι ίδιοι από τότε που ενταχθήκαμε. Δε συμφωνείτε;
Αντίθετα επειδή οι "φίλοι" μας θέλουν να στηρίξουν τις δικές τους βιομηχανίες απαιτούν να συνεχίσεις να αγοράζεις (και μάλιστα μόνο από αυτούς), οι δε άλλοι "φίλοι" μας και σύμμαχοι από την άλλη μεριά του Ατλαντικού "περιμένουν" θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους.
Μήπως τελικά θα έπρεπε να γίνει μία προσπάθεια προς τη μεριά της αύξησης του ΑΕΠ προκειμένου να επιτευχθεί και αύξηση των φορολογικών εσόδων και φυσικά μείωση του ελλείμματος;
Μήπως αυτά που πρέπει να διορθωθούν μεταξύ άλλων είναι και το μείζον θέμα της σωστής οργάνωσης του οικονομικού προγραμματισμού και της αποκατάστασης του εξαγωγικού προσανατολισμού της πατρίδας;
Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας δεν εστιάζεται αποκλειστικά στους μισθούς (ναι παίζουν τον μεγάλο ρόλο τους κι αυτοί), αλλά πρωτίστως στην σωστή οργάνωση.
Τι κινήθηκε όμως μεθοδικά από την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ μέχρι σήμερα; Τίποτα.
Αποθέωσες το τουριστικό σου προϊόν; Όχι. Βοήθησες τη ναυτιλία; Όχι. Τα λιμάνια σου; Όχι. Τις ελιές σου; Τα αμπέλια σου; Τα εσπεριδοειδή, τα βαμβάκια κλπ; Όχι. Την (τότε) κλωστοϋφαντουργία σου; Βοήθησες να ανταπτυχθει καμία βιομηχανία της προκοπής έστω και πολεμική; Όχι. Αντισταθμιστικά οφέλη από τις αγορές "του αιώνα" είδατε; Όχι. Ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο να μαζεύει τους βόρειους στην ηλιόλουστη Ελλάδα άνοιξε; Έρευνα αναπτύχθηκε; Παρουσίασες κάτι πρωτότυπο, πρωτοποριακό , στην αιχμή της τεχνολογίας; Όχι, όχι, όχι.
Το κράτος φρόντισε μόνο όλα αυτά τα χρόνια να μετατραπούν οι βιομήχανοι σε εμπόρους και οι υπάλληλοι να απορροφηθούν στο Δημόσιο.
Ξεκίνα λοιπόν κυβέρνηση από σήμερα να σχεδιάζεις το κοντινό αύριο σε άμεση συνεργασία με όλον τον κόσμο. Επιχειρηματίες, συνδικάτα, επιμελητήρια, ιδιοκτήτες και εν κατακλείδι όλους τους φορείς . Έτσι μόνο θα δεις αποτελέσματα και γρήγορα.
Την ισοπέδωση - εξαθλίωση της κοινωνίας την έχουν λάβει υπ' όψιν; Αμφιβάλλω! Προσωπική μου άποψη είναι ότι η ρημάδα κοινωνική επιστήμη των οικονομικών δεν έχει αναπτυχθεί για να εξυπηρετεί τα νούμερα, αλλά (σε συνεργασία και με την πολιτική) τους ανθρώπους. Αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε τα ελλείμματα και καταστρέψουμε την κοινωνία (γιατί εκεί πορευόμαστε) ποιό είναι το όφελος της εν λόγω επιστήμης;
Πρώτα ο άνθρωπος κύριοι, κι όχι οι αριθμοί. Λύσεις υπάρχουν σίγουρα πολλές και οι θεωρίες του ενός ή του άλλου επιστήμονα - επιστημονικής σχολής σκέψης φίλοι μου, απλά σου περιορίζουν το εύρος της σκέψης, του οπτικού σου πεδίου και των δυνατών λύσεων.