Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ ΗΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ


Σε μία αναδρομή στο αρχείο μου, έπεσε στην αντίληψή μου μία παλαιά ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που έγινε στις 14/12/2006 από τον κο Αντώναρο.

Ο διάλογος που ακολουθεί και που είναι 100% αληθινός, θυμίζει διάλογο μεταξύ έφηβου μαθητή που κάθεται στο τελευταίο θρανίο της τάξης (εν προκειμένω ο δημοσιογράφος) με τον αδιάφορο καθηγητή του, με διάθεση τρελλού χαβαλέ. Απολαύστε...

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αναχώρησε σήμερα, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχετε καμία ερώτηση;

ΒΛΑΧΟΣ: Έχετε καμία απάντηση να μας δώσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένω τις ερωτήσεις σας, εάν έχετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχετε κανένα θέμα; Γιατί βλέπω ότι έχετε ένα βιβλιαράκι μπροστά σας. Δεν μας λέτε τις απαντήσεις και μετά να βάλουμε τις ερωτήσεις εμείς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καμία άλλη ερώτηση;

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί θέμα, πείτε μας.

Σημείωση: Δεν υπεβλήθη καμία ερώτηση από τους πολιτικούς συντάκτες και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου.

Σας ευχαριστώ.


Τα σχόλια είναι δικά σας.

ΑΙΔΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Διαβάστε το ακόλουθο άρθρο του Capital.gr για τη θυγατρική του ΟΣΕ και φρίξτε...

http://www.capital.gr/news.asp?Details=665240

Αναρωτιέμαι αγαπητοί φίλοι μου. Πως είναι δυνατόν εν μέσω της χειρότερης κρίσης όλων των εποχών, μία εταιρεία με τρομερά προβλήματα και (αναμφίβολα) υπεράριθμο προσωπικό να χρειάζεται να πληρώσει και επιπλέον € 200.000 σε εξωτερικούς συνεργάτες για να μαζεύει και να επεξεργάζεται (;) τα παράπονα του επιβατικού κοινού. Θα μου πείτε από την προηγούμενη αναποτελεσματική "επιτροπή" διαχείρισης παραπόνων, η οποία ήταν επανδρωμένη από υπαλλήλους της εταιρείας και κόστιζε περίπου € 600.000 (πέραν των κανονικών μισθών των εν λόγω κυρίων) σίγουρα θα είναι περισσότερο αποτελεσματική και λιγότερο ακριβή.

Έλεος πιά! Λίγη ντροπή δε νοιώθει κανένας πιά; Βυθιζόμαστε αύτανδροι και κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα.

ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΙΚΑΡΟΥΣ ΜΑΣ

Διαβάστε ένα άρθρο για τα παιδιά που φυλάνε την πατρίδα μας. Είναι μία είδηση η οποία δεν ακούστηκε από τα γκρίζα ΜΜΕ, τα οποία σαν ήρωες προβάλλουν τις ημίγυμνες Πετρούλες που "τελειώνουν" στα δελτία καιρού.

http://www.eboards4all.com/397427/messages/30340.html

Περιληπτικά, οι αεροπόροι μας που συμμετείχαν στην πιο δύσκολη και ρεαλιστική άσκηση RED FLAG στη Νεβάδα πήραν τα σώβρακα από τα ιπτάμενα αμερικανάκια που η πανίσχυρη προπαγανδιστική μηχανή του Hollywood παρουσιάζει ως ακατανίκητους.

Μπορεί να είμαστε κατά της βίας και να μη γουστάρουμε την ύπαρξη της πολεμικής μηχανής, όμως από τη στιγμή που είμαστε υποχρεωμένοι να εξαγοράζουμε την οντότητά μας πληρώνοντας φόρο υποτελείας στις πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ (όποιος δεν το έχει πάρει χαμπάρι κοιμάται τον ύπνο του δικαίου) δεν μπορούμε να μην πούμε μία καλή κουβέντα για τα δικά μας παιδιά που απέκτησαν τις ικανότητες αυτές στις αντίξοες συνθήκες του Αιγαίου με τις καθημερινές αναχαιτίσεις των τούρκικων πολεμικών, όντας έτοιμα να πέσουν για την πατρίδα τους.

Μπράβο στα παλληκάρια μας, περαστικά στους Γιάνκηδες.

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009

ΜΙΑ ΑΠΛΟΪΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Μία πολύ απλή πρακτική που ακολουθούν οι εταιρείες για να πετύχουν βελτίωση του κόστους των προϊόντων που εμπορεύονται είναι η ακόλουθη (με πολύ απλά λόγια):

 1. Ταχύτερη πληρωμή των προμηθευτών τους, η οποία συνεπάγεται -->
 2. Βελτίωση των τιμών αγοράς των προϊόντων.
 3. Η παραπάνω βελτίωση οδηγεί είτε: α) σε βελτίωση της κερδοφορίας της (εάν εξακολουθήσει να πουλάει τα προϊόντα της στην ίδια τιμή) ή β) πώληση σε καλύτερες τιμές και συνεπώς βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας στην αγορά, αύξηση του όγκου των πωλουμένων προϊόντων και ως εκ τούτου αύξηση της κερδοφορίας.

ΑΝΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΡΑΤΟΥΣ

Το κράτος φυσικά δε νοείται σαν κερδοσκοπικός οργανισμός, πλην όμως στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε σήμερα, ο σκοπός πρέπει να είναι ένας: Η εξοικονόμηση πόρων.

Πως θα αναγάγουμε λοιπόν την παραπάνω λογική σε επίπεδο διαχείρισης του κράτους;

Μα απλά ως εξής: Το κράτος άμεσα, ή έμμεσα καλείται να διαχειριστεί ένα μεγάλο όγκο προμηθειών πάσης φύσεως. Σαν παράδειγμα θα αναφέρω τις προμήθειες των δημοσίων νοσοκομείων, περίπτωση την οποία γνωρίζω αρκετά καλά.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τα νοσοκομεία;

Όπως είναι λογικό έχουν ανάγκες για αναλώσιμα (οροί, καθετήρες, γάζες, αποστειρωτικά, μηχανήματα, ανταλλακτικά, βηματοδότες και ό,τι άλλο βάζει ο νούς μας).

Πέραν των διαδικασιών με τις οποίες κλείνουν οι προμήθειες (οι οποίες δε θα αναλυθούν εδώ, πλην όμως πρέπει να γίνει ένας αυστηρότατος έλεγχος και αναπροσδιορισμός), οι προμηθευτές γνωρίζουν τα ακόλουθα:

 1. Τις απαιτήσεις τους θα τις πληρωθούν το ταχύτερο σε 3 χρόνια (και πιθανόν μέσω 2ετών ή 3ετών ομολόγων). Ως εκ τούτου, στις τιμές που θα ζητήσουν θα συμπεριλάβουν και τους τόκους 3 - 6 ετών για το δάνειο που θα πάρουν από τις τράπεζες προκειμένου να πληρώσουν τους δικούς τους προμηθευτές.
 2. Για να προτιμηθούν (και εδώ δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας), πρέπει να κάνουν και άλλα έξοδα (δεν ονομάζω, αλλά σας παραπέμπω στην έννοια του διεφθαρμένου κράτους - σημειωτέον ότι στον τομέα αυτόν αριστεύουμε - αλλά και στους ισολογισμούς των εταιρειών σε λογαριασμούς όπως Χρεώστες Διάφοροι και Λογαριασμοί διαχειρίσεως προκαταβολών και πιστώσεων), έξοδα τα οποία πρέπει να τα βάλουν μέσα στην προσφερόμενη τιμή.
 3. Οι αυξημένες για τους 2 παραπάνω λόγους τιμές θα δημιουργήσουν υψηλά κέρδη στις εταιρείες, με αποτέλεσμα υψηλή φορολόγηση, η οποία πρέπει και αυτή να προβλεφθεί στην τιμολόγηση.
 4. Αφού μπορούμε μέσω της παραπάνω τακτικής (βλέπε την παρατήρηση Νο 2) να είμαστε εμείς αυτοί που θα πουλήσουμε, γιατί να μην βάλουμε και κάτι παραπάνω στην τσέπη μας;

Αποτέλεσμα των ανωτέρω;

Μα φυσικά τιμές πενταπλάσιες έως και δεκαπλάσιες από τις τιμές που θα έπρεπε. Δηλαδή τα € 1.000 τα πληρώνει το κράτος € 5.000 και € 10.000.

Με μία μαγική συντονισμένη κίνηση λοιπόν, οι κρατούντες μπορούν:

 1. Να αρχίσουν να εξοφλούν τοις μετρητοίς τις οφειλές του δημοσίου αξιώνοντας αληθινές τιμές.
 2. Να ελέγξουν αυστηρά τα οικονομικά των εταιρειών για "περίεργους" λογαριασμούς και αντί να επιβάλλουν πρόστιμα, να δώσουν αμνηστία, υπό την προϋπόθεση ότι θα "καρφώσουν" αυτούς στους οποίους κατευθύνονται τα ποσά των παραπάνω "περίεργων" λογαριασμών.
 3. Να εντοπίσουν (σιγά που δεν ξέρουν) τους παραπάνω αποδέκτες των "περίεργων" λογαριασμών και αντί να τους κρεμάσουν στο Σύνταγμα (που λέει ο λόγος) να τους δώσουν επίσης αμνηστία υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους.

Ξέρετε τι θα γίνει (στην ιδεατή περίπτωση άριστης εφαρμογής του μέτρου);

Μία τρομερή εξοικονόμηση πόρων της τάξεως του 80% (αλλά ας αρκεστούμε σε μία εξοικονόμηση της τάξεως του 50%). Ας το θέσουμε με υποθετικά νούμερα:

 • Για αγορές ιατρικού υλικού αξίας € 1 δις με το παλαιό σύστημα, το κράτος θα κληθεί να καταβάλλει τοις μετρητοίς € 500 εκ.
 • Αν για το παραπάνω ποσό ληφθεί τριετές δάνειο € 500 εκ. με τόκο 5%, ο ετήσιος τόκος θα ανέλθει σε € 25 εκ., η δε τελική πληρωμή θα ανέλθει σε € 575 εκ.
 • Αν το Δημόσιο είχε πρόθεση να πληρώσει τους προμηθευτές του με την παλιά τακτική τιμολόγησης, μετά από 3 χρόνια με τριετές ομόλογο με ετήσια απόδοση 5%, αυτό σημαίνει ότι πέραν των € 1 δις. θα καλείτο να πληρώσει και € 50 εκ. ετησίως, η δε τελική πληρωμή θα ανερχόταν σε € 1,15 εκ.
 • Το εμφανές όφελος είναι € 575 εκ. Σκεφτείτε ότι με € 222 εκ. πληρώνονται μόνο τα (φουσκωμένα για το 2009) έξοδα ολόκληρης της βουλής, με άλλα € 275 εκ. τα έξοδα του Υπουργείου Μεταφορών και επικοινωνιών και με άλλα € 70 εκ. τα έξοδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης!!!
 • Το αφανές όφελος είναι το γεγονός ότι με την προτεινόμενη τακτική, ρίχνονται σήμερα κι όχι σε 3 με 6 χρόνια χρήματα στο οικονομικό κύκλωμα, γεγονός το οποίο επιδρά άμεσα και θετικά στην πολυπόθητη ανάπτυξη της οικονομίας με τη δημιουργία δευτερογενούς χρήματος, κλπ κλπ (για να μην αναφέρουμε το πρώτο βήμα για την πάταξη της διαφθοράς).

Βέβαια αγαπητοί φίλοι, αν ήμουν υπουργός και ανακοίνωνα κάτι τέτοιο, την προηγούμενη ημέρα θα έπρεπε να είχα εξομολογηθεί και κοινωνήσει, τόσο εγώ όσο και ολόκληρη η οικογένειά μου κι αν νομίζετε ότι λέω υπερβολές σας παρακαλώ διαψεύστε με.

Απλά βήματα, δύσκολη η εκκίνηση.

Μαυρογιαλούροι σας παρακολουθούμε. Κάποια μέρα θα βρείτε τη θέση σας σε προάστιο του Πειραιά.

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009

ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Μέσα σε καιρό σοβαρής οικονομικής κρίσης, κατά τον οποίο όλοι σφίγγουν το ζωνάρι τους, ας ρίξουμε μία ματιά στο τι μας κοστίζουν οι 324 βουλευτές μας (300 της ελληνικής βουλής και 24 ευρωβουλευτές οι οποίοι πληρώνονται από την ελληνική βουλή).

http://www.mof-glk.gr/proypologismos/2009/books/proyp/PDFProyp/2.5.3.2.pdf

Όταν με το καλό ανοίξετε και ενδεχομένως τυπώσετε το συγκεκριμένο τρισέλιδο, παρατηρείστε τους εξής λογαριασμούς (Κωδικός αριθμός στην πρώτη στήλη) τους οποίους έχω επιλέξει.

0121 Αποζημίωση βουλευτών:
€ 27,7 εκ.
Αύξηση € 1,2 εκ. ήτοι +4,5%
και σε σχέση με το 2007 +13,5%.

 • Αν οι βουλευτές αποποιηθούν την αύξηση εξοικονομούνται € 1,2 εκ.
0122 Αποζημίωση βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τμήματα διακοπών της Βουλής και τις επιτροπές αυτής:
€ 5,8 εκ.
Αύξηση € 317 χιλ. ήτοι +5,8%
και σε σχέση με το 2007 +51%.
 • Αν οι βουλευτές αποδεχτούν η εν λόγω αποζημίωση να πάρει την τιμή του 2007 εξοικονομούνται € 2 εκ.
0123 Επίδομα οργάνωσης γραφείου βουλευτών:


€ 9,2 εκ.
Αύξηση € 314 χιλ. ήτοι +3,5%
και σε σχέση με το 2007 +11%.
 • Το επίδομα αυτό κατά την άποψή μου θα έπρεπε να καταργηθεί. Αν όμως οι βουλευτές δέχονταν μία περικοπή της τάξεως των 30% θα εξοικονομούνταν € 2,8 εκ.
0374 Αντιμισθία συνεργατών βουλευτών:


€ 13,6 εκ.
Αύξηση € 4,8 εκ. ήτοι +54%
και σε σχέση με το 2007 +80%.
 • Αίσχος! Από έναν συνεργάτη οι βουλευτές το 2009 θα έχουν 2! Αν επιστρέφαμε στον ένα συνεργάτη θα εξοικονομούνταν € 4,8 εκ.
0511 Αποζημίωση για υπερωριακή εργασία:


€ 15,6 εκ.
Αύξηση € 667 χιλ. ήτοι +4,4%
και σε σχέση με το 2007 +30,8%.
 • Ποιός ιδιωτικός υπάλληλος πληρώνεται υπερωρίες; Ποιός ωρομίσθιος καθηγητής παίρνει τα ψίχουλα που δικαιούται από τη μία ώρα την εβδομάδα που διδάσκει σε λιγότερο από 6 μήνες; Αν οι συγκεκριμένες υπερωρίες περιορίζονταν στα επίπεδα του 2007 θα εξοικονομούνταν € 3,6 εκ.
0561 Αποζημίωση για απασχόληση πέραν του κανονικού ωραρίου υπαλλήλων που έχουν διατεθεί στα γραφεία βουλευτών:


€ 6,7 εκ.
Αύξηση € 2,1 εκ. ήτοι +46,1%
και σε σχέση με το 2007 +109%.
 • Τα σχόλια τα αφήνω στον αναγνώστη. Αν απλά οι συγκεκριμένες υπερωρίες περιορίζονταν στα επίπεδα του 2007 θα εξοικονομούνταν € 3,5 εκ.
0816 Δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης:


€ 5,4 εκ. πρόκειται για την αγορά βουλευτικών αυτοκινήτων μέσω leasing και δεν παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με 2008 και 2007.
 • Τα Lexus κοστίζουν γιατί δεν τα πουλάμε και να μετακινούνται οι βουλευτές με λεωφορεία της Βουλής; Ας αφήσουμε, καταχρηστικά, το εν λόγω έξοδο ως έχει.
0824 Υποχρεώσεις από παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (τέλη, μισθώματα και δαπάνες εγκαταστάσεων):


€ 7,4 εκ.
Μείωση € 954 χιλ. ήτοι -11,4%.
 • Αν αποδεχτούν οι βουλευτές περιορισμό των παραπάνω εξόδων κατά 30% εξοικονομούνται € 2,2 εκ.
1000 Προμήθειες αγαθών και κεφαλαιακού εξοπλισμού:


€ 9,4 εκ.
Μείωση € 1,5 εκ. ήτοι -14%
και σε σχέση με το 2007 +40%.
 • Γιατί να μη μείνει το συγκεκριμένο έξοδο στα επίπεδα του 2007 και να εξοικονομήσουμε € 1,2 εκ.;
2529 Επιχορήγηση σε λοιπά πολιτιστικά ιδρύματα:


€ 2,7 εκ.
Αύξηση € 20 χιλ. ήτοι 0%
και σε σχέση με το 2007 +78%.
 • Επιχορηγήσεις σε πολιτιστικά ιδρύματα σε καιρό ισχνών αγελάδων (άσε που κάτι τέτοια μυρίζουν άσχημα); Ας μείνουμε στα επίπεδα του 2007 για να εξοικονομηθούν € 1,2 εκ.
2599 Λοιπές επιχορηγήσεις φυσικών ή νομικών προσώπων και οργανισμών:


€ 2,8 εκ.
Μείωση € 700 χιλ. ήτοι -20%
και σε σχέση με το 2007 +180%.
 • Κατά την άποψή μου "κάτι δεν πάει καλά" στο συγκεκριμένο κονδύλι. "Ας γλύψουν όμως οι ενδιαφερόμενοι και ένα κόκκαλο" μεγάλο όσο ήταν το 2007 για να εξοικονομίσουμε και άλλα € 1,8 εκ.
2611 Σε πολιτικούς και οικονομικούς οργανισμούς:


€ 1,2 εκ.
Αύξηση € 52 χιλ. ήτοι -4,5%
και σε σχέση με το 2007 +104%.
 • Για τι οργανισμούς μιλάμε; Ας τους δώσουμε όσα και το 2007 για να εξοικονομηθούν και € 600 χιλ.

Με μικρούς συμβιβασμούς οι πατέρες του έθνους και χωρίς να ενοχλήσουν ιδιαίτερα την "πελατεία" τους μπορούν να εξοικονομήσουν χαλαρά € 25 εκ. Αν το θέλετε σε δραχμές είναι 8,5 δις. Ψίχουλα θα μου πείτε σε σχέση με την οικονομική κρίση και τις ανάγκες της οικονομίας. Το νοικοκύρεμα όμως από κάπου πρέπει να αρχίσει και εν προκειμένω ο καλός ο στρατηγός (και εν προκειμένω εννοώ τους 300 οι οποίοι είναι οι εκλεγμένοι από εμάς για να μας διοικούν) πρέπει να μας δείξει ότι είναι πρώτα από όλα καλός στρατιώτης. Εδώ θα φανεί το φιλότιμο, η αίσθηση ευθύνης και ο καλώς εννοούμενος πατριωτισμός τους, τα δε σάπια ότι κοστίζουν στους φορολογούμενους € 3,96 ετησίως (Δήλωση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ κ. Απ. Κωστόπουλου το 2006) τα ακούω βερεσέ και ως προφάσεις εν αμαρτίαις.

Το άρθρο θα έχει και συνέχεια.

Διαβάστε και ένα κατατοπιστικότατο άρθρο από το Πρώτο Θέμα στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.protothema.gr/content.php?id=474, καθώς επίσης και ένα παλαιότερο από το ΒΗΜΑ http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=177022

Μαυρογιαλούροι σας παρακολουθούμε.

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009

ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ

Δείτε στο http://www.capital.gr/news.asp?Details=657611 ένα σύντομο, πλην όμως αρκετά περιεκτικό άρθρο πως μία αμιγώς εξαγωγική εταιρεία (ΛΑΡΚΟ) την οποία ελέγχουν α) Το Υπουργείο Οικονομικών, β) η ΔΕΗ και γ) η Εθνική τράπεζα και οι οποία συμπεριλαμβάνεται μέσα στις 5 κορυφαίες εταιρίες παραγωγής νικελίου στον κόσμο, με πελάτες κολοσσιαίες επιχειρήσεις, απώλεσε το 2007 έσοδα ύψους € 240 εκ., τη στιγμή που η τιμή του Νικελίου είχε εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Δείτε ποιοί ήταν οι λανθασμένοι χειρισμοί το 2008 και η εκ νέου τεράστια απώλεια εσόδων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο προϋπολογισμός του 2009 προβλέπει έξοδα λειτουργίας της Βουλής (μισθοί βουλευτών και του προσωπικού + άλλα έξοδα) € 222 εκ.!!!

Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ θα ζημιωθεί πολλαπλά, καθώς:

 • Θα εγγράψει ζημίες από την πτώση της Καθαρής Θέσης της ΛΑΡΚΟ λόγω των ζημιών που θα εγγραφούν το 2008.
 • Όντας ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΛΑΡΚΟ (η παραγωγή του Νικελίου απαιτεί μεγάλες ποσότητες ρεύματος) μάλλον θα παρατείνει την πίστωσή της άρα δεν θα εισπράξει σημαντικά ποσά, άρα δεν θα έχει ρευστότητα, άρα θα κληθεί να δανειστεί μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, άρα θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερα ποσά τόκων.

Η ΔΕΗ με ποιόν τρόπο θα μαζέψει τις ζημιές της; Μα αυξάνοντας τα τιμολόγιά της.

Το ίδιο περίπου ισχύει και για την περίπτωση της Εθνικής τράπεζας, η οποία λόγω μεγέθους δεν θα έχει σοβαρούς κραδασμούς, πλην όμως οι επενδυτές θα αντιληφθούν το θέμα και ενδέχεται να έχουμε μία πτώση της τιμής της μετοχής της.

Σε ότι έχει να κάνει με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών δηλαδή του δημοσίου τι σημαίνουν οι ζημιές;

 • Ότι θα κληθούμε να τις καλύψουμε από την τσέπη μας μέσω των φόρων που πληρώνουμε. Όμως το κράτος εκεί που θα χρειάζεται ένα Χ ποσό, τώρα θα χρειάζεται Χ+ τις ζημιές που του αναλογούν.

Υπάρχει δόλος;

Σας παραπέμπω στο βιογραφικό του νυν προέδρου της εταιρείας http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=47285&Itemid=429.

Μα φυσικά πρόκειται για έναν πρώην βουλευτή που κάπως έπρεπε να τακτοποιηθεί από τον κομματικό μηχανισμό.

Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, πρέπει να πούμε ότι στο συγκεκριμένο κύριο δε μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνη για τις αμαρτίες της προηγούμενης διοίκησης (τα του Καίσαρος τω Καίσαρι), ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε την τεράστια οικονομική κρίση. Δεν μπορούμε όμως να μη σχολιάσουμε το γεγονός ότι είναι ένα κομματικό στέλεγχος (χάθηκαν τα ικανά στελέγχη μέσω της αγοράς;), γεγονός το οποίο ποτέ δεν μου άρεσε και πάντοτε μου δημιουργούσε υποψίες.

Μήπως το Βατοπαίδιο είναι μία παρανυχίδα σε σχέση με το θέμα της ΛΑΡΚΟ, όμως στην τελευταία περίπτωση όλα είναι νομότυπα κάτω από τον επιχειρηματικό μανδύα; Ακόμα και αν δεν υπάρχει δόλος, μήπως οι διορισμένοι διοικητές (της κάθε ΛΑΡΚΟ) είναι απλά άχρηστοι και γι αυτό το σκάνδαλο είναι ακόμα μεγαλύτερο;

Ως πότε θα συνεχίζεται το φαγοπότι που ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο είναι οι σάρκες του ελληνικού λαού;

Αδέλφια μαύρο στους Μαυρογιαλούρους.

Για τα παιδιά μας.

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009

Αγαπάω τα παιδιά μου

Στο blog αυτό δε θα γράφω μόνο βαθυστόχαστους (λέμε τώρα) προβληματισμούς για την κατάσταση της κοινωνίας μας. Δε θα στηλιτεύω μόνο τα στραβά και τα ανάποδα, αλλά όντας πατέρας (όπως άλλωστε είναι και το όνομα του Προφίλ που χρησιμοποιώ στο blogger) θα γράφω και για τα παιδιά μου.

Ο γιόκας μου ο Δημήτρης λοιπόν, τον οποίο όλοι έχετε δει στις 2 φωτογραφίες που έχω αναρτήσει, είναι σήμερα 2 ετών και 10 μηνών. Τον τελευταίο μήνα έχει αρχίσει να "λύνεται η γλώσσα" του και να πετάει διάφορες ομορφιές.

Το μεγαλύτερο διαμάντι από όλα, μου το πέταξε ένα πρωί, όταν είχε ξυπνήσει νωρίς και με έβλεπε να ντύνομαι. Όταν με είδε να ανοίγω την πόρτα για να φύγω άρχισε:
Δημήτρης: "Όχι, όχι"
Εγώ: "Δε θέλεις να φύγω Δημήτρη;"
Δ: "Όχι".
Ε: "Ναι αλλά πρέπει να πάω στη δουλειά μου. Αν δεν πάω δε θα έχω λεφτά για να σου πάρω παιχνίδια και άλλα πράγματα".
Δ: "Έχω! Όχι άλλα".

Πιστεύω για τον εαυτό μου ότι είμαι καλός πατέρας.
Δίνω σημασία στα παιδιά μου, παίζω μαζί τους, προσπαθώ να μην τα κακομαθαίνω χωρίς όμως να τα πιέζω ιδιαίτερα, προσπαθώ να είμαι υπομονετικός μαζί τους, να μην τους φωνάζω (κατά το μέτρο του δυνατού, γιατί και αυτά είναι παιδιά και εγώ είμαι άνθρωπος), αφιερώνω ώρες μαζί τους, τα κάνω μπάνιο, τους αλλάζω τις πάνες τους, βλέπω επιλέγω τα κινούμενα σχέδια και τα έργα που θα δούν, κοιμίζω το μεγάλο διαβάζοντάς παραμύθια και κάποιες φορές κοιμάμαι και μαζί του, πάω βόλτες μαζί του, προσπαθώ χωρίς πίεση να του φυτέψω όμορφες εικόνες και βιώματα γύρω από την εκκλησία και την πίστη, προσπαθώ να του διδάξω την αρετή της ελεημοσύνης, την προσευχή, να αγαπάει να νοιάζεται και να συγχωρεί τους άλλους ανθρώπους.

Από το διάλογο με το γιόκα μου όμως κατάλαβα ότι, αν μη τι άλλο, όση σημασία κι αν του δίνω, όση παρέα κι αν κάνουμε, έχει ανάγκη από τη συνεχή παρουσία μου. Θέλει να νιώθει την ασφάλεια που δίνει η πατρική παρουσία. Θέλει να ξεπατικώνει τις κινήσεις μου, τις γκριμάτσες μου, τις αντιδράσεις μου. Θέλει το πείραγμά μου και τη νουθεσία μου.

Δεν πρέπει το παραπάνω συμπέρασμα να με κάνει να θέλω να γίνω καλύτερος για να έχουν ένα καλύτερο πρότυπο ;
Δεν πρέπει να γίνω μαχητικότερος και να προσπαθήσω στα μέτρα των δικών μου δυνατοτήτων να τους παραδώσω έναν καλύτερο κόσμο; Δεν πρέπει να εντοπίζω το στραβό και να το φωνάζω παντού μήπως και διορθωθεί για να μην το βρουν στο δρόμο τους τα παιδιά μου;

***
Πιστεύω ότι η κοινωνία μας έχει πάρει τον στραβό το δρόμο για έναν (μεταξύ άλλων) βασικό λόγο: Πολύς κόσμος νομίζει ότι αγαπάει τα παιδιά του. Κι αν πράγματι τα αγαπάει, δεν ξέρει ποιο είναι πραγματικά το καλό τους.
Μήπως είναι τα καλά ρούχα, το καλό φαγητό, η πληθώρα των παιχνιδιών, το playstation, το καλό σπίτι, το αυτοκίνητο, το "τίποτα να μην του λείπει" και η φροντίδα να εξασφαλίσει μία δουλειά όταν έρθει η ώρα;

ΛΑΘΟΣ (κατ' εμέ). Όλα αυτά είναι προσκόλληση στην ύλη και ως εκ τούτου ειδωλολατρεία
Έχουμε, εδώ και 2 τουλάχιστον γενιές, επιδοθεί σε ένα απελπισμένο κυνήγι υλικής ευδαιμονίας και έχουμε παραλείψει τα ουσιώδη τα οποία είναι τα αόρατα. Το ήθος και την πνευματικότητα. Έχουμε γίνει φιλόδοξοι χωρίς "να ονομάζουμε Θεό". Υπενθυμίζω εδώ τα λόγια του Αποστόλου Παύλου (Β΄Κορινθ. κεφ. 4, στοίχος 18): "μη σκοπούντων ημών τα βλεπόμενα, αλλά τα μη βλεπόμενα· τα γάρ βλεπόμενα πρόσκαιρα, τα δε μη βλεπόμενα αιώνια" δηλαδή "μη ψάχνετε τα ορατά, αλλά τα αόρατα. γιατί τα ορατά είναι πρόσκαιρα, τα δε αόρατα αιώνια".
Δίχως άλλο η αποτυχία της κοινωνίας μας οφείλεται σε αυτή τη λανθασμένη νοοτροπία. Έχουμε επιδοθεί σε μία εκπόρνευση (ναι εκπόρνευση) των ζωών μας. Πουλάμε την ψήφο μας σε ανθρώπους οι οποίοι, εκ του αποτελέσματος, έχουν αποδειχθεί άχρηστοι να διαχειριστούν την πατρίδα μας, σε αντάλλαγμα μίας θεσούλας, ή ενός ρουσφετιού για εμάς ή τα παιδιά μας.
Οι άνθρωποι αυτοί όμως έχουν αποδειχθεί ότι
 • ξεπουλάνε χωρίς αιδώ την πατρίδα μας στα κάθε λογής συμφέροντα επιδιώκοντας τον προσωπικό τους πλουτισμό - ανάδειξη,
 • την καταχρεώνουν, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας,
 • υποβαθμίζουν την πνευματική ανατροφή όλων μας καθιστώντας μας βολικούς απαθείς παρατηρητές & άβουλους ψηφοφόρους, θιασώτες της λογικής "το μή χείρον βέλτιστο",
 • δε μας προστατεύουν από κανένα πονηρό, ανήθικο, βίαιο και εν γένει ποταπό ερέθισμα των ΜΜΕ (ξενόφερτο ή ελληνικό)
 • και εν ολίγοις δεν εξυπηρετούν κανένα συμφέρον του λαού (στην Ελλάδα και το εξωτερικό) τον οποίο υποτίθεται εκπροσωπούν και για τον οποίο υποτίθεται δουλεύουν.
Με όλα αυτά που γράφω παραπάνω φωτογραφίζω μία κοινωνία που χωρίς να το γνωρίζει δεν αγαπάει τα παιδιά της. Μια κοινωνία βυθισμένη στην ακηδεία (έλλειψη πνευματικής εγρήγορσης, πνευματική τεμπελιά δηλαδή - ένα από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα), νωθρή, μαλθακή, χωρίς κανένα ανακλαστικό, άξια της μοίρας της. Νομίζουμε ότι Ο Θεός είναι έλληνας και ότι δεν θα μας εγκαταλείψει. Πλην όμως έχουμε πάψει να πιστεύουμε σε Αυτόν και επιπλέον δεν κουνάμε τα χέρια μας και σε λίγο θα είμαστε πνιγμένοι.

Εγώ αγαπάω τα παιδιά μου και έχω χρέος απέναντί τους.
Εγώ έχω χρέος απέναντι στους προγόνους μου που πολέμησαν σε Θερμοπύλες και Πλαταιές, στην Κρήτη και το Ρούπελ για την ελευθερία του πνεύματος και της πατρίδας.

Αδέλφια έχουμε ανηφόρα μπροστά μας και πυκνό σκοτάδι.
Καλόν αγώνα.
Για τα παιδιά μας και τους νεκρούς μας.

Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2009

Καλορίζικη η νέα κυβέρνηση των Μανωλιών

Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Τι παρατηρούμε;

 • Διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών.
 • Εξυπηρέτηση Τζακιών και Φίλων.
 • Επικοινωνιακή ορθότητα.
 • Ατολμία, τη στιγμή που η εικόνα της κυβέρνησης έχει καταρρεύσει και οι τομές θα ήταν ένα μέσο αντιστροφής του κλίματος (θα μου πείτε ποιό όνομα θα μπορούσε να αποτελέσει τομή).
Η μόνιμη απορία και φυσικά ένστασή μου, είναι για το πως γίνεται και συγκεκριμένες οικογένειες (από όλους τους πολιτικούς χώρους) να ανατρέφουν τόσο μεγάλους πολιτικούς άνδρες (εν προκειμένω φωτογραφίζω τον κο Βαρβιτσιώτη).

Η επόμενη και βασική ένστασή μου εστιάζεται στο πρόσωπο του νέου Υπουργού Παιδείας. Παρακάτω παραθέτω ένα βιογραφικό του και εν συνεχεία τους προβληματισμούς μου.

Άριστόβουλος Σπηλιωτόπουλος Υπουργός Παιδείας.
Τα στοιχεία έχουν ληφθεί από το βιογραφικό του κυρίου Σπηλιωτόπουλου που έχει αναρτηθεί στο http://www.parliament.gr/, το προσωπικό του site http://www.e-aris.gr/ , αλλά και άρθρο του περιοδικού ΚΛΙΚ τον Αύγουστο του 2000.

Έτος γέννησης: 1966
Επάγγελμα: Πολιτικός Επιστήμων και Επικοινωνιολόγος.
Σπουδές:
• Απεφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ηλικία 23 ετών το 1989.
• Το 1992 και σε ηλικία 26 ετών (πηγή περιοδικό ΚΛΙΚ http://www.klik.gr/160/spiliotopoulos/index2.htm) ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές Σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου CITY του Λονδίνου με διπλό πτυχίο MASTERS στην Πολιτική Επικοινωνία και στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και με τίτλο μεταπτυχιακής εργασίας «Πολιτική Επικοινωνία και Διαφήμιση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων».

Περγαμηνές:
Βουλή - Υπουργεία - Επιτροπές
• Εξελέγη (ορίστηκε) Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 (σε ηλικία 34 ετών - Αν δεν κάνω λάθος στο Επικρατείας είθισται να τοποθετούνται σημαντικές προσωπικότητες).
• Ορίστηκε Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης την 18η Σεπτεμβρίου 2007.
• Μετείχε στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές: Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παιδείας και Μορφωτικών Υποθέσεων (ουδέν σχόλιον).
• Εισηγητής σε θέματα Επικοινωνίας στο Συνέδριο της Εκπαιδευτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο (ουδέν σχόλιον).

Κόμμα
• Στέλεχος της ΜΑΚΙ (από το 1981), της ΟΝΝΕΔ, και της Νέας Δημοκρατίας.
• Εκπρόσωπος του Φοιτητικού Συλλόγου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
• Η θητεία του στη ΔΗΑΝΑ του κυρίου Στεφανόπουλου δεν απασχολεί κανένα (για εμένα μάλλον στα θετικά του πρέπει να συμπεριληφθεί).
• Aπό το '93 ώς το '96, ο Σπηλιωτόπουλος είναι υφιστάμενος του Kαραμανλή στον πολιτικό σχεδιασμό (πηγή περιοδικό ΚΛΙΚ http://www.klik.gr/160/spiliotopoulos/index2.htm).
• Διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας από τον Απρίλιο του 1997 έως τον Αύγουστο του 2000.
• Διετέλεσε Διευθυντής της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού, Επικοινωνίας και Ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας.

Εργασιακά (;)
• Δίδαξε Πολιτική Επικοινωνία, Ειδικά Θέματα Επικοινωνίας, Πολιτικές Επιστήμες και Έρευνα Αγοράς στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Marketing του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Οργανισμού (ουδέν σχόλιον).
• Συμμετείχε σε πολλά Επιστημονικά Συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ουδέν σχόλιον).

Ανήσυχος Πατέρας: Στα επιτεύγματα του κυρίου Σπηλιωτόπουλου περιλαμβάνεται η περίφημη φωτογράφηση στο περιοδικό γυναίκα το 2000, η ροζ σκανδαλολογία και τα χλευαστικά ροζ σχόλια από την τουρκική Χουριέτ. Επίσης στα επιτεύγματά του φημολογείται ότι περιλαμβάνεται και η φωτογράφηση της J Lo στον Παρθενώνα για λογαριασμό ελληνικού περιοδικού.

Το πλέον κατάλληλο άτομο για το Υπουργείο Παιδείας.
Άνθρωπος ψημένος στο χώρο της εκπαίδευσης, με μεγάλη εργασιακή εμπειρία και πολλά ένσημα του ΙΚΑ.


Πλάκα μου κάνεις;
Μάλλον κομματικά είναι τα ένσημά του. Από το Πανεπιστήμιο αποφοίτησε στα 23 του. Το διπλό πτυχίο Master το παίρνει το 1992 στα 26 του. Aπό το '93 ώς το '96 είναι υφιστάμενος του Kαραμανλή στον πολιτικό σχεδιασμό και από το '97 έως το 2000 εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας . Από το 2000 μέχρι σήμερα είναι βουλευτής. Αλήθεια πότε, πόσο και που υπηρέτησε στρατιώτης;
Πότε δούλεψε (κι όταν λέμε δούλεψε εννοούμε πραγματική δουλειά σε ιδιώτη εργοδότη);

 • Πως μπορώ να δεχτώ αδιαμαρτύρητα στη θέση αυτήν αυτόν τον άνθρωπο;
 • Πως μπορώ να εμπιστευτώ έναν άσχετο με το αντικείμενο όταν μάλιστα αφορά τα παιδιά μου;
 • Αν και δεν έχω αποδείξεις για το ήθος του (μάλιστα δεν μου είναι αντιπαθής και εκτιμώ την ευφράδειά του) και μόνον η ροζ σκιά που υπάρχει (έστω και από λάσπη) θα με απέτρεπε - αν ήμουν ο Καραμανλής - από να τον τοποθετήσω στο εν λόγω υπουργείο. Ποιός ο λόγος άλλωστε να απομακρυνθεί από το Τουριστικής Ανάπτυξης; Μήπως θεωρείται αναβάθμιση και προοπτική για μεγαλύτερα πράγματα; Ας τον έβαζε υφυπουργό εξωτερικών στη θέση του Βαρβιτσιώτη από τον οποίο είναι εκατοντάδες έτη φωτός ικανότερος και πιό άξιος.
 • Γιατί δεν διορίζεται ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός σε αυτό το υπουργείο;
 • Θα μου πείτε ότι το επιτελείο του υπουργείου μετράει. Θα σας πω ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

Εν κατακλείδι: Γιατί δε με σέβεσαι κύριε Καραμανλή μη σεβόμενος τα παιδιά μου; Το όνομά σου δυστυχώς έχει ήδη γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία της πατρίδας μας. Ελπίζω μόνο να μην τα θαλασσώσεις περισσότερο στο λίγο καιρό που σου υπολείπεται μέχρι να αποχωρήσεις. Ελπίζω να μην γκρεμιστούν τα θεμέλια της δημοκρατίας (που ήδη τρίζουν) επί των (τελευταίων) ημερών σου.

Σου υπενθυμίζω τα κατορθώματά σου:

 • Έχεις ήδη υπονομεύσει την εικόνα της αστυνομίας και την έχεις στοχοποιήσει στα μάτια της νέας γενιάς (διαβάστε μία πολύ όμορφη επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στο http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=19156#19156).
 • Ρίξε μία ματιά στην υγεία (α. Θριάσειο Νοσοκομείο. β. Χρέη του ΟΠΑΔ σε φαρμακεία και γιατρούς και τέρμα ο βερεσές (η περίπτωση είναι για τρελά γέλια και κλάματα), γ. Υπέρογκα χρέη των κρατικών νοσοκομείων σε προμηθευτές οι οποίοι χτυπάνε 5 και 10 φορές (χωρίς υπερβολή) πάνω τις τιμές για να ανταπεξέλθουν στους τόκους των τραπεζών, αλλά στο τέλος το κράτος - και ως εκ τούτου ο πολίτης - είναι ο υπερχρεωμένος - ζημιωμένος).
 • Έχεις ήδη υπονομεύσει την εκκλησία και την εμπιστοσύνη του κόσμου προς αυτήν.
 • Μας έχεις αφήσει βορά στις ορέξεις των μεγαλοοφειλετών επιχειρηματιών. Που είναι ο πόλεμος ενάντια στη διαφθορά που είχες αναγγείλει πριν σου εμπιστευθούμε την εξουσία; Ποιό ρουθουνι άνοιξε; Μάλλον φοβήθηκες για τα δικά σου ρουθούνια και των φιλαράκων σου. Αν άνοιγε το ρουθούνι σου εσύ τουλάχιστον έχεις διδάκτορα της ιατρικής δίπλα σου να σε περιποιηθεί (εγώ αν ήμουν στη θέση σου θα πήγαινα σε κάποιον άλλο γιατρό). Έκανε ποτέ ντου το ΣΔΟΕ (ή όπως αλλιώς το έχεις ονομάσει σήμερα) σε εταιρείες των κ.κ. Λάτση, Βαρινογιάννη, Μπόμπολα, Κυριακού, Κοντομηνά, Κόκκαλη, Λαμπράκη, Τεγόπουλου, Δασκαλόπουλου κλπ; Θα σου πω εγώ. ΟΧΙ (σαν αυτό το 1940). Τον κοσμάκη ξέρετε να τον γδέρνετε με ΦΠΑ 19%, ενιαίο εισιτήριο € 1, Τέλος ακίνητης περιουσίας, ρήτρες καυσίμων, κτηματολόγιο, αλλά και γρηγορόσημο και λοιπά απαραίτητα θες δε θες λαδώματα. Τα ταμεία ξέρετε να τα ενώνετε και να αυξάνετε τα όρια συνταξιοδότησης. Να εισπράξετε τις εισφορές δεν κοιτάξατε (δείτε ένα πολύ καλό άρθρο περί του θέματος στο http://www.capital.gr/news.asp?Details=650640).
 • Δεν μας προστατεύεις από τη σαβούρα που μας ταΐζουν τα ΜΜΕ, καθώς είσαι όμηρος του κάθε Πρετεντέρη, του κάθε Ευαγγελάτου, ακόμα και του δικού σου Αυτιά. Εμείς και τα παιδιά μας γιατί να τρώμε φρίκη και έκπτωση ηθών με το τσουβάλι κάθε μέρα; Θα μου πεις κλείσε την TV. Θα σου πω ναι αλλά κάνε κι εσύ τη δουλειά σου σωστά.
 • Έχεις κλονίσει την (ήδη κλονισμένη) εμπιστοσύνη του κόσμου προς τους πολιτικούς. Συντάσσετε και ψηφίζετε ευνοϊκούς νόμους και αυξήσεις μισθών - νέα υβριδικά αυτοκίνητα (κατά προτίμηση Lexus) κλπ για τους βουλευτές. Ο ένας τακτοποιεί τα παιδιά του, ο άλλος χτίζει αναψυκτήρια και φιλοξενεί ινδούς, ο τρίτος αυθαιρετεί με την άδεια του σπιτιού του. Άλλος έχει off-shore και τρώει με δέκα μασέλες (τον θυμάμαι και τον αντιπαθώ από τα φοιτητικά μου χρόνια όταν τριγύριζε με την Harley και πούλαγε μούρη). Όλοι χρωστάνε τρελλά ποσά στον ΟΤΕ. Όλα τα κόμματα χρωστάνε εκατομμύρια Ευρώ στη διαλυμένη Ολυμπιακή (να πως μία εταιρεία γίνεται προβληματική). Δομημένα. Siemens. ΟΤΕ. Βατοπέδι (ποιός ξέρει τι άλλο θα βρεθεί). Αν δε ροκανίζονται τα θεμέλια της δημοκρατίας με όλα αυτά τότε εγώ είμαι τρελλλός με πολλά λάμδα. Όταν ακούω τον πρωθυπουργό να λέει δεν εκτίμησα σωστά το μέγεθος της υπόθεσης (Βατοπεδίου), αναλαμβάνω την ευθύνη, σας ζητώ συγγνώμη και αυτό είναι όλο, αντί να σε δω να κάνεις χαρακίρι και τοποθετημένες (δεκάδες) κρεμάλες στο Σύνταγμα σε ποια δημοκρατία να ελπίσω;
 • Δεν προστατεύεις το μετανάστη από την εκμετάλλευση, αλλά και τον έλληνα από τον κακό μετανάστη που συμπεριφέρεται χειρότερα απ' ότι αν ήταν στην πατρίδα του.
 • Έχεις σακατέψει τον κοινωνικό ιστό περισσότερο και από τον αείμνηστο - τρισκατάρατο Αντρέα.
 • Έχεις χρεώσει μέχρι τα αυτιά τις επόμενες τρεις γενιές των ελλήνων (Ρίξε μία ματιά στο ισοζύγιο συναλλαγών. Ρίξε μία ματιά στον εξωτερικό δανεισμό και το κόστος εξυπηρέτησής του).
 • Στα εθνικά θέματα το συνάφι σου τα έχει κάνει επίσης ρόιδο.
 • Στέρησες το δικαίωμα στην ελπίδα από ένα ολόκληρο έθνος.

Δε σου έμεινε τίποτα άλλο να γκρεμίσεις. Το όνομά σου θα έπρεπε να είναι Χένρι (το επώνυμο το αφήνω στη φαντασία του αναγνώστη). Κρίμα γιατί νόμιζα ότι τουλάχιστον ήσουν πατριώτης. Από το έργο σου τελικά συμπεραίνω ότι δεν υπήρξες άχρηστος, με αργά αντανακλαστικά και άλλες σαχλαμάρες που έχεις αφήσει να κυκλοφορούν για να σε δικαιολογούν στα μάτια των τυφλών. Είσαι σε διατεταγμένη αποστολή, την οποία την έχεις φέρει σε πέρας με βαθμό άριστα.

Τη δημοκρατία και τα μάτια σου δάμαλε (τη θυμάσαι τη μακαρίτισσα τη Μαλβίνα;).

Πρόσεχε! Πρόσεχε! Πρόσεχε!


Σιδεροκέφαλος ο νέος υπουργός.

Αδέλφια Μαύρο στους Μαυρογιαλούρους.

Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2009

Καλή χρονιά. Το λίπασμα του 2008 αίμα και απανθρωπιά

Φίλοι χρόνια πολλά.

Η ευχή μου για το νέο χρόνο είναι η εξής:


Αγάπη, Υγεία, Ειρήνη, Ελευθερία, Σοφία, Πίστη, Ελπίδα και Αγωνιστικό φρόνημα.


Το 2008 να φύγει και να μην ξανάρθει. Παραήταν δίσεκτο.


Τι μας άφησε; Εν συντομία αναφέρω τα κύρια γεγονότα τα οποία θυμήθηκα από διάφορες ανασκοπήσεις από εφημερίδες, sites σταθμών και blogs (το πείραμα του CERN το θυμήθηκα μόνος μου):


Ιανουάριος

 • Πάνω από 800 νεκροί στην Κένυα από τις ταραχές για την επανεκλογή του προέδρου Μουάι Κιμπάκι, ενώ πάνω από 70.000 άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
 • Χιόνια για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια στη Βαγδάτη.
 • Φεύγει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Φεβρουάριος

 • Ο κος Σαρκοζί νυμφεύεται την κα Μπρούνι.
 • Οικονομικό σκάνδαλο στην ευρωβουλή όπου αποδείχτηκε ότι κάποιοι ευρωβουλευτές έβαζαν στην τσέπη τους μηνιαίο επίδομα € 16.000 που αφορούσε την πληρωμή των επιστημονικών συνεργατών τους, οι οποίοι δεν ήταν άλλοι από τα μέλη της οικογένειάς τους. Η έκθεση δε δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα.
 • Το ΑΚΕΛ του Δ. Χριστόφια κερδίζει τις εκλογές στην Κύπρο.
 • Νέος αρχιεπίσκοπος ο κος Ιερώνυμος.

Μάρτιος

 • Πρόεδρος στη Ρωσία ο Μεντβέντεφ.
 • Στην Ισπανία ο Θαπατέρο εκλέγεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός.
 • Πρόεδρος στο Ιράν ο Αχμαντινετζάντ.
 • Η Αίγυπτος ξεκινά να χτίζει τείχος κατά μήκος των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας.
 • Η MIG πουλάει το20% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.

Απρίλιος

 • Βέτο της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για την ένταξη των Σκοπίων στη συμμαχία.
 • Η Ρωσία διαγράφει χρέος της Λιβύης ύψους $ 4,6 δις.
 • Ψηφίζεται ο νόμος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
 • Πούτιν – Καραμανλής υπογράφουν για τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream". Έργο ύψους € 9 δις.

Μάιος

 • Βιβλική καταστροφή στη Μιανμάρ με τους νεκρούς να υπερβαίνουν τους 130.000 με το 40% να είναι παιδία. Σχεδόν ένα εκατομμύριο είναι οι άστεγοι. Οι ζημιές υπολογίζονται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
 • Το φιλοδυτικό Δημοκρατικό Κόμμα του Μπόρις Τάντιτς κερδίζει τις εκλογές στη Σερβία.
 • 70.000 νεκροί και 5 εκ. άστεγοι στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας. Οι ζημιές υπολογίζονται σε 9,60 δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο στην επαρχία Σετσουάν.
 • Το κυβερνών κόμμα του Μιχαήλ Σαακασβίλι κερδίζει τις εκλογές στη Γεωργία, με 63,3%.

Ιούνιος

 • Νικολά Σαρκοζί στην ελληνική βουλή: "Ελλάς - Γαλλία - Νέα Συμμαχία".
 • Σχεδόν 500 άνθρωποι στις Φιλιππίνες χάνουν τη ζωή τους από τον τυφώνα Φένγκσεν, άλλοι 700 περίπου είναι οι νεκροί από τα ναυάγια πλοίων που βρίσκονταν στις ακτές της χώρας.
 • Σκόπα. Ο πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δίνει στον Νικόλα Γκρούεφσκι την εντολή σχηματισμού της νέας Κυβέρνησης.

Ιούλιος

 • Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς συλλαμβάνεται στο Βελιγράδι.
 • Καταργείται με νόμο το 35ωρο στη Γαλλία.
 • Η τιμή του πετρελαίου στις 9 Ιουλίου φτάνει τα $ 146. Μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσει και τα $ 32!

Αύγουστος

 • Ξεκινάει ο πόλεμος Γεωργίας - Ρωσίας.
 • Την επόμενη ημέρα ξεκινάνε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου. Η ελληνική αποστολή διέπρεψε στην χρήση αναβολικών ουσιών.
 • Η Ρωσία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.
 • 153 νεκροί από συντριβή αεροσκάφους στη Μαδρίτη.
 • 76 νεκροί στο Αφγανιστάν από "κατά λάθος" βομβαρδισμό τω ΗΠΑ.
 • Η Λιβύη και η Ιταλία υπογράφουν συμφωνία καταβολής από τη δεύτερη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις και αποζημιώσεις για την περίοδο της αποικιοκρατίας στη Λιβύη.

Σεπτέμβριος

 • Επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (η πρώτη από το 1953) Κοντολίζα Ράις στη Λιβύη, με σκοπό να βάλει τέλος στην εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών.
 • Κίνα. 4 νεκρά παιδιά, 295.000 άρρωστα εκ' των οποίων 155 σοβαρά από το μολυσμένο με μελαμίνη βρεφικό γάλα.
 • Πακιστάν. Ισχυρή έκρηξη μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου Marriott με 50 νεκρούς και 200 τραυματίες.
 • Ισραήλ. Παραιτείται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ.
 • Καταρρέει η Lehman Brothers και ξεκινάει το παγκόσμιο ντόμινο.
 • Διετές δάνειο $ 85 δις του Αμερικανικού δημοσίου στην AIG.
 • Ξεσπάει το σκάνδαλο Βατοπεδίου.
 • Παραιτείται ο Βουλγαράκης.
 • Ξεκίνησε και σταμάτησε το πείραμα CERN στην Ελβετία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πείραμα με σκοπό (μεταξύ άλλων) την προσομοίωση του Big Bang και την ανακάλυψη του Μποζονίου Higgs του επιλεγόμενου "σωματιδίου του Θεού". Η κατασκευή του επιταχυντή διάρκεσε 20 χρόνια και κόστισε μεταξύ € 4 εκ. και € 6 δις και το κόστος επισκευής του εκτιμάται σε € 20 εκ.! Το Μάιο του 2009 θα δούμε αν θα λειτουργήσει.

Οκτώβριος

 • Εγκρίνεται το Σχέδιο Πόλσον ύψους $ 700 δις.
 • Λός Άντζελες. Μεγάλη φωτιά αναγκάζει 1200 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ 2 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέκερ κηρύττει την Πολιτεία σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης".
 • Ελλάδα. Ανακοινώνεται το πακέτο χορήγησης ρευστότητας στις τράπεζες ύψους 28 δις. ευρώ.
 • Πακιστάν. Σεισμός 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ σκοτώνει 200 και αφήνει 70.000 αστέγους, οι 30.000 από τους οποίους είναι παιδιά.
 • Παραιτείται ο Ρουσσόπουλος.

Νοέμβριος

 • Ο Ομπάμα πρόεδρος των ΗΠΑ.
 • Ινδία. 200 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ένοπλες επιθέσεις σε 10 σημεία της Βομβάης κατά κύριο λόγο πολυτελή ξενοδοχεία της. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν.
 • $ 2 δις θα επενδύσει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στον όμιλο Citigroup.
 • Σχέδιο στήριξης της ευρωπαϊκής Οικονομίας ύψους € 200 δις ανακοινώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
 • Εξοστρακίζεται από τη ΝΔ ο κος Τατούλης.

Δεκέμβριος

 • Ζιμπάμπουε. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα εξαιτίας της επιδημίας χολέρας.
 • Σκάνδαλο Μέιντοφ. Πυραμίδα $ 50 δις από τον πρώην πρόεδρο του δείκτη Νazdak.
 • Σκοτώνεται από πυρά ειδικού φρουρού, ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος και ξεκινάει ένας κύκλος ταραχών ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή περιουσιών και το διασυρμό της Ελλάδας στο εξωτερικό.
 • Πρόστιμο - ρεκόρ στη Siemens (800 εκ. δολάρια) από δικαστήριο της Ουάσινγκτον για διαφθορά. Άλλα 395 εκατομμύρια ευρώ από τη γερμανική δικαιοσύνη, επίσης για διαφθορά.
 • Σχεδόν μηδενικά επιτόκια (0,25%) από τη FED.
 • Ο Καραμανλής "παίρνει πάνω του" την ευθύνη για το σκάνδαλο Βατοπεδίου και δεν "ανοίγει ρουθούνι".
 • Σταματούν οι διανομές τροφίμων στη Γάζα.
 • Παραιτείται ο πρωθυπουργός του Βελγίου λόγω σκανδάλου.
 • Αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες .Πολλά από τα θύματα είναι πολίτες και μικρά παιδιά. Οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ.

Τι βλέπουμε;

Τίποτα καλό.

Δεν αναδεικνύεται τίποτα το θετικό.

Μα καλά δεν έγινε κάποια ανακάλυψη (υπενθυμίζω ότι το πείραμα του CERN το θυμήθηκα μόνος μου); Δεν έγινε κάποια δωρεά; Γράψτε έστω κάτι για τη κα Κυριακού και το έργο που επιτελεί (χα χα).

Όλα μαύρα.

Κατά τα λοιπά...

Θανατικό από ανθρώπινο χέρι. Θανατικό από φυσικά φαινόμενα. Σκάνδαλα επί σκανδάλων. Κατάρρευση της οικονομίας η οποία προήλθε από την απληστία και μόνο και τέλος: Πακτωλός χρημάτων για σημαντικά μεν, αλλά αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πειράματα. Πακτωλός χρημάτων για να γίνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες της ρεκλάμας της γκλαμουριάς και της ντόπας. Πακτωλός χρημάτων για κρατικές διαφημίσεις προκειμένου να αναδειχτεί το έργο της κυβέρνησης ή για να διορθωθεί η φορολογική συνείδηση των ελλήνων. Πακτωλός χρημάτων για να σωθούν οικονομίες, τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες και ΜΗΔΕΝ για την ανακούφιση πονεμένων. ΜΗΔΕΝ για την μοναδική ελπίδα της ανθρωπότητας την παιδεία (το κόλλημά μου και το πάθος μου με το θέμα της παιδείας είναι αθεράπευτο). ΜΗΔΕΝ για το καταρρέον σύστημα υγείας κλπ.

Τα λόγια μου είναι ισώς κοινότυπα, αλλά κύριοι ζούμε στο 2009! Δεν είναι δυνατόν η παγκόσμια (πλέον) κοινωνία να μην αντιλαμβάνεται ότι για να πάει μπροστά πρέπει να μονιάσουμε, να μάθουμε να είμαστε αλληλέγγυοι ως ανθρωπότητα, να αποβάλλουμε το θανάσιμο πάθος της πλεονεξίας και να επενδύσουμε στην σωστή παιδεία. Εκείνη την παιδεία που θα αποθεώσει τις ανθρώπινες αρετές μέσα από τους πολίτες του αύριο (αύριο το οποίο αν υπάρξει θέληση δεν είναι τόσο μακρινό) και θα εξισώσει όλο τον κόσμο, η δε εξίσωση αυτή θα γίνει με την άνοδο προς τα απάνω όσων βρίσκονται χαμηλά και όχι με την ισοπέδωση όλων (πρακτική η οποία εμφανώς ακολουθείται στις μέρες μας).

Η κατεύθυνση που ταιριάζει στο βλέμμα του ανθρώπου είναι προς τα απάνω. Ψηλά! Όχι χαμηλά. Η προς τα απάνω ματιά έχει να κάνει με το θεϊκό προορισμό μας και την έμφυτη ανάγκη μας να τον εκπληρώσουμε. Η προς τα κάτω με την προσκόλληση και την σκλαβιά στην ύλη.

Αδέλφια κοιτάτε ψηλά.

Αδέλφια τη δημοκρατία και τα μάτια μας.

Αδέλφια μην αφήσετε την αγάπη να ψυχθεί.

Καλόν αγώνα το 2009.